bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy

Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy

właściwości zdrowotne soczewicy, odchudzanie cukrzyca przepisy z soczewicy
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Jakie składniki sprawiają, że soczewica wykazuje korzystne właściwości na zdrowie? Czy jest ona pomocna w odchudzaniu i cukrzycy? Informacji na ten temat udzieli Wam niniejszy artykuł, a na jego końcu znajdziecie przepis na pyszny i zdrowy pasztet roślinny i zupę krem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Soczewica
  • Właściwości zdrowotne soczewicy
  • Soczewica na odchudzanie
  • Soczewica a cukrzyca
  • Przepis na pasztet z soczewicy
  • Zupa z czerwonej soczewicy

Soczewica

Soczewica należy do roślin strączkowych z rodziny bobowatych. Wywodzi się z Grecji i Azji Środkowej. Występuje w kilku odmianach: czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej. Jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu, gdyż nie wymaga długotrwałego moczenia przed gotowaniem.

Właściwości zdrowotne soczewicy

Soczewica jest skarbnicą wielu składników, dzięki którym wykazuje prozdrowotne właściwości na organizm. Stanowi ona źródło dobrze przyswajalnego białka (85 %), witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu. Oto niektóre korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie tej rośliny strączkowej:

  • obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu,
  • zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi,
  • redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • wpływa na prawidłowy rozwój cewy nerwowej i przebieg ciąży,
  • zapobiega anemii,
  • wspomaga walkę ze stresem i problemami ze snem,
  • przeciwdziała skurczom mięśni,
  • usprawnia metabolizm, pomaga w redukcji masy ciała,
  • zapobiega zaparciom, obniża ryzyko nowotworów jelita grubego i odbytu,
  • pozytywnie wpływa na wygląd cery,
  • stanowi dobre źródło białka dla wegan i wegetarian.

Soczewica na odchudzanie

Wartość energetyczna 100 g ugotowanej soczewicy wynosi 110–120 kcal i kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Zawiera niewiele tłuszczu i dosyć dużą ilość błonnika, który pobudza przemianę materii, przedłuża uczucie sytości i zmniejsza apetyt na “małe co nieco” pomiędzy posiłkami, dzięki czemu jest pomocna podczas redukcji masy ciała. Ponadto soczewica jest źródłem kwasu foliowego i witamin z gr. B, które regulują działanie układu nerwowego i pomagają przetrwać trudy odchudzania.

Ciekawe!

Soczewica a cukrzyca

W skład soczewicy wchodzą głównie węglowodany złożone, a cukry proste stanowią jedynie około 9 % ogólnej zawartości węglowodanów. Dzięki temu nasiona tej rośliny charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (soczewica zielona IG = 25, czerwona IG = 30, żółta IG = 35), a po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie. Dodatkowo soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi i może być spokojnie spożywana przez cukrzyków.

Przepis na pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 150 ml oleju,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 starte na grubych oczkach  marchewki,
  • ¼ startego na grubych oczkach korzenia selera,
  • 3 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę,
  • 3 jajka
  • 2 łyżki curry,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Przygotowanie: soczewicę zalać 2 szklankami wody i gotować do jej wchłonięcia. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i seler i dusić do zmiękczenia. Pod koniec dodać suszone pomidory i soczewicę, wymieszać, doprawić do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodać jajka i ponownie wymieszać. Piec w keksówce przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy jest banalnie prosta i szybka. To świetna propozycja na pożywne i szybkie danie.

Składniki:

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
  • duża cebula
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • przyprawy.

Przygotowanie: soczewicę przepłukać kilka razy zimną wodą, do momentu aż woda stanie się przejrzysta. Soczewicę włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wody. Cebulę obrać pokroić na ćwiartki i dodać do soczewicy razem z obranymi ząbkami czosnku. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i dodać do reszty składników. Zupę przyprawić według uznania solą i pieprzem, bądź kucharkiem. Gotować 30–40 minut na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, garnek zdjąć z gazu i zblendować zupę. Najlepiej jeść z grzankami.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
JAk gotować kaszę jaglaną, kaszę pęczak, soczewicę

Wskazówki kulinarne: jak gotować kaszę…

W kuchni bardzo często zdarza nam się popełniać błędy. Rozgotowany makaron, ryż, kasza, przesolone ziemniaki, przesuszone mięso, itd. Dlatego warto znać kilka przydatnych zasad, aby nasze potrawy stały się smaczniejsze… Czytaj dalej...
warzywa

Czerwona, brązowa, czarna, zielona i…

Soczewica jest jeszcze mało popularną rośliną. Warto ją jednak wprowadzić do diety, ponieważ jest skarbnicą wielu witamin. Zobacz jakie są jej rodzaje i czym się różnią. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > rośliny strączkowe

    Produkty wspomagające odchudzanie Przepisy dietetyczne
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    1

    Deser na diecie? 7 przepisów na najlepsze FIT desery

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    20 produktów, które przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.