Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy

Jakie składniki sprawiają, że soczewica wykazuje korzystne właściwości na zdrowie? Czy jest ona pomocna w odchudzaniu i cukrzycy? Informacji na ten temat udzieli Wam niniejszy artykuł, a na jego końcu znajdziecie przepis na pyszny i zdrowy pasztet roślinny i zupę krem.
Soczewica
Soczewica należy do roślin strączkowych z rodziny bobowatych. Wywodzi się z Grecji i Azji Środkowej. Występuje w kilku odmianach: czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej. Jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu, gdyż nie wymaga długotrwałego moczenia przed gotowaniem.
Właściwości zdrowotne soczewicy
Soczewica jest skarbnicą wielu składników, dzięki którym wykazuje prozdrowotne właściwości na organizm. Stanowi ona źródło dobrze przyswajalnego białka (85 %), witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu. Oto niektóre korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie tej rośliny strączkowej:
- obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu,
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi,
- redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca,
- wpływa na prawidłowy rozwój cewy nerwowej i przebieg ciąży,
- zapobiega anemii,
- wspomaga walkę ze stresem i problemami ze snem,
- przeciwdziała skurczom mięśni,
- usprawnia metabolizm, pomaga w redukcji masy ciała,
- zapobiega zaparciom, obniża ryzyko nowotworów jelita grubego i odbytu,
- pozytywnie wpływa na wygląd cery,
- stanowi dobre źródło białka dla wegan i wegetarian.
Soczewica na odchudzanie
Wartość energetyczna 100 g ugotowanej soczewicy wynosi 110–120 kcal i kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Zawiera niewiele tłuszczu i dosyć dużą ilość błonnika, który pobudza przemianę materii, przedłuża uczucie sytości i zmniejsza apetyt na “małe co nieco” pomiędzy posiłkami, dzięki czemu jest pomocna podczas redukcji masy ciała. Ponadto soczewica jest źródłem kwasu foliowego i witamin z gr. B, które regulują działanie układu nerwowego i pomagają przetrwać trudy odchudzania.
Soczewica a cukrzyca
W skład soczewicy wchodzą głównie węglowodany złożone, a cukry proste stanowią jedynie około 9 % ogólnej zawartości węglowodanów. Dzięki temu nasiona tej rośliny charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (soczewica zielona IG = 25, czerwona IG = 30, żółta IG = 35), a po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie. Dodatkowo soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi i może być spokojnie spożywana przez cukrzyków.
Przepis na pasztet z soczewicy
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 150 ml oleju,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 4 posiekane ząbki czosnku,
- 2 starte na grubych oczkach marchewki,
- ¼ startego na grubych oczkach korzenia selera,
- 3 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę,
- 3 jajka
- 2 łyżki curry,
- sól, pieprz, słodka papryka.
Przygotowanie: soczewicę zalać 2 szklankami wody i gotować do jej wchłonięcia. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i seler i dusić do zmiękczenia. Pod koniec dodać suszone pomidory i soczewicę, wymieszać, doprawić do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodać jajka i ponownie wymieszać. Piec w keksówce przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa krem z czerwonej soczewicy jest banalnie prosta i szybka. To świetna propozycja na pożywne i szybkie danie.
Składniki:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
- duża cebula
- 2–3 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- przyprawy.
Przygotowanie: soczewicę przepłukać kilka razy zimną wodą, do momentu aż woda stanie się przejrzysta. Soczewicę włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wody. Cebulę obrać pokroić na ćwiartki i dodać do soczewicy razem z obranymi ząbkami czosnku. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i dodać do reszty składników. Zupę przyprawić według uznania solą i pieprzem, bądź kucharkiem. Gotować 30–40 minut na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, garnek zdjąć z gazu i zblendować zupę. Najlepiej jeść z grzankami.
W kuchni bardzo często zdarza nam się popełniać błędy. Rozgotowany makaron, ryż, kasza, przesolone ziemniaki, przesuszone mięso, itd. Dlatego warto znać kilka przydatnych zasad, aby nasze potrawy stały się smaczniejsze i wyglądały estetycznie. W poniższym artykule znajdziesz podpowiedź, jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną, żeby nie powstał z niej kleik, jak najlepiej przyrządzić kaszę pęczak oraz jak długo gotować wszystkie odmiany soczewicy. czytaj więcej
Soczewica jest jeszcze mało popularną rośliną. Warto ją jednak wprowadzić do diety, ponieważ jest skarbnicą wielu witamin. Zobacz jakie są jej rodzaje i czym się różnią. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !