Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Jakie składniki sprawiają, że soczewica wykazuje korzystne właściwości na zdrowie? Czy jest ona pomocna w odchudzaniu i cukrzycy? Informacji na ten temat udzieli Wam niniejszy artykuł, a na jego końcu znajdziecie przepis na pyszny i zdrowy pasztet roślinny i zupę krem.
Soczewica
Soczewica należy do roślin strączkowych z rodziny bobowatych. Wywodzi się z Grecji i Azji Środkowej. Występuje w kilku odmianach: czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej. Jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu, gdyż nie wymaga długotrwałego moczenia przed gotowaniem.
Właściwości zdrowotne soczewicy
Soczewica jest skarbnicą wielu składników, dzięki którym wykazuje prozdrowotne właściwości na organizm. Stanowi ona źródło dobrze przyswajalnego białka (85 %), witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu. Oto niektóre korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie tej rośliny strączkowej:
- obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu,
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi,
- redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca,
- wpływa na prawidłowy rozwój cewy nerwowej i przebieg ciąży,
- zapobiega anemii,
- wspomaga walkę ze stresem i problemami ze snem,
- przeciwdziała skurczom mięśni,
- usprawnia metabolizm, pomaga w redukcji masy ciała,
- zapobiega zaparciom, obniża ryzyko nowotworów jelita grubego i odbytu,
- pozytywnie wpływa na wygląd cery,
- stanowi dobre źródło białka dla wegan i wegetarian.
Soczewica na odchudzanie
Wartość energetyczna 100 g ugotowanej soczewicy wynosi 110–120 kcal i kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Zawiera niewiele tłuszczu i dosyć dużą ilość błonnika, który pobudza przemianę materii, przedłuża uczucie sytości i zmniejsza apetyt na “małe co nieco” pomiędzy posiłkami, dzięki czemu jest pomocna podczas redukcji masy ciała. Ponadto soczewica jest źródłem kwasu foliowego i witamin z gr. B, które regulują działanie układu nerwowego i pomagają przetrwać trudy odchudzania.
Soczewica a cukrzyca
W skład soczewicy wchodzą głównie węglowodany złożone, a cukry proste stanowią jedynie około 9 % ogólnej zawartości węglowodanów. Dzięki temu nasiona tej rośliny charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (soczewica zielona IG = 25, czerwona IG = 30, żółta IG = 35), a po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie. Dodatkowo soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi i może być spokojnie spożywana przez cukrzyków.
Przepis na pasztet z soczewicy
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 150 ml oleju,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 4 posiekane ząbki czosnku,
- 2 starte na grubych oczkach marchewki,
- ¼ startego na grubych oczkach korzenia selera,
- 3 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę,
- 3 jajka
- 2 łyżki curry,
- sól, pieprz, słodka papryka.
Przygotowanie: soczewicę zalać 2 szklankami wody i gotować do jej wchłonięcia. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i seler i dusić do zmiękczenia. Pod koniec dodać suszone pomidory i soczewicę, wymieszać, doprawić do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodać jajka i ponownie wymieszać. Piec w keksówce przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa krem z czerwonej soczewicy jest banalnie prosta i szybka. To świetna propozycja na pożywne i szybkie danie.
Składniki:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
- duża cebula
- 2–3 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- przyprawy.
Przygotowanie: soczewicę przepłukać kilka razy zimną wodą, do momentu aż woda stanie się przejrzysta. Soczewicę włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wody. Cebulę obrać pokroić na ćwiartki i dodać do soczewicy razem z obranymi ząbkami czosnku. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i dodać do reszty składników. Zupę przyprawić według uznania solą i pieprzem, bądź kucharkiem. Gotować 30–40 minut na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, garnek zdjąć z gazu i zblendować zupę. Najlepiej jeść z grzankami.