Witamina K
Grupę związków chemicznych znanych jako witamina K podzielić możemy na występujące naturalnie i otrzymywane syntetycznie. Do naturalnych należy witamina K1 (fitomenadion, filochinon) oraz witamina K2 (menachinon, farnochinon), natomiast do syntetycznych zaliczamy witaminę K3 (menadion) oraz witaminę K4 (menadiol). Witamina K (naturalna) jest substancją nierozpuszczalną w wodzie, za to rozpuszczalną w tłuszczach. Obróbka termiczna powoduje niewielkie jej straty. Zapotrzebowanie na witaminę K1 pokrywa żywność, z kolei witamina K2 produkowana jest przez florę jelitową.
Witamina K dzięki regulacji wytwarzania protrombiny odpowiada za krzepnięcie krwi i przeciwdziała krwawieniu z uszkodzonych tkanek. Zapobiega skazie krwotocznej noworodków oraz nadmiernym krwawieniom miesiączkowym. Odgrywa również istotną rolę w gospodarce wapniowej powodując mineralizację tkanek, co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Witamina ta ma ponadto właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Główne źródła witaminy K w pożywieniu:
- zielone warzywa (szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka, sałata, cukinia, groszek),
- kapusta,
- kalafior,
- wątroba wołowa, wieprzowa,
W mniejszych ilościach występuje w: