Witamina K

16 18 20

Grupę związków chemicznych znanych jako witamina K podzielić możemy na występujące naturalnie i otrzymywane syntetycznie. Do naturalnych należy witamina K1 (fitomenadion, filochinon) oraz witamina K2 (menachinon, farnochinon), natomiast do syntetycznych zaliczamy witaminę K3 (menadion) oraz witaminę K4 (menadiol). Witamina K (naturalna) jest substancją nierozpuszczalną w wodzie, za to rozpuszczalną w tłuszczach. Obróbka termiczna powoduje niewielkie jej straty. Zapotrzebowanie na witaminę K1 pokrywa żywność, z kolei witamina K2 produkowana jest przez florę jelitową.

Witamina K dzięki regulacji wytwarzania protrombiny odpowiada za krzepnięcie krwi i przeciwdziała krwawieniu z uszkodzonych tkanek. Zapobiega skazie krwotocznej noworodków oraz nadmiernym krwawieniom miesiączkowym. Odgrywa również istotną rolę w gospodarce wapniowej powodując mineralizację tkanek, co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Witamina ta ma ponadto właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Główne źródła witaminy K w pożywieniu:

W mniejszych ilościach występuje w:

Oceń mnie
5.0/5. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu