logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Soczewica zielona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę zieloną?

Soczewica zielona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę zieloną?

soczewica zielona właściwości jak gotować soczewicę zieloną przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024

Choć tania i łatwa w przygotowaniu, soczewica wciąż rzadko gości na naszych stołach. Chętniej sięgają po nią osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, doceniając ją ze względu na wysoką zawartość białka. Tymczasem to nie jedyna zaleta jej spożywania, soczewica może bowiem pomóc w prewencji cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Soczewica zielona
  • Właściwości soczewicy zielonej
  • Jak gotować soczewicę zieloną?
  • Soczewica zielona – przepisy

Soczewica zielona

Soczewica jadalna (Lens culinaris) to gatunek należący do warzyw strączkowych z rodziny roślin bobowatych (Fabaceae). Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, pierwotnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i środkowej Azji. Na terenie Europy była uprawiana już w neolicie. Obecnie soczewicę hoduje się w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. W Polsce plony soczewicy są niewielkie ze względu na niesprzyjający klimat – sięgają 2 ton/ha. Na szeroką skalę soczewica wykorzystywana jest w kuchni arabskiej i indyjskiej [1].

Wyróżnia się wiele gatunków soczewicy, m.in. czerwoną, żółtą, brązową, czarną czy zieloną. Z rośliny pozyskuje się nasiona, które są cenione ze względu na wysoką zawartość białka. Właściwość ta sprawia, iż soczewica może stanowić zamiennik mięsa, dlatego też chętnie sięgają po nią osoby na diecie wegetariańskiej.

Soczewicę zieloną spośród pozostałych odmian wyróżnia delikatny smak oraz fakt, iż podczas gotowania nie rozpada się tak szybko jak inne odmiany.

Właściwości soczewicy zielonej

Soczewica, zaraz obok soi zawiera najwięcej białka spośród roślin strączkowych. Nasiona składają się z niego w ok. 25% (zawartość w suchej masie; 9 g białka/100g produktu) oraz w 20% z tłuszczu (0,4 g tłuszczu/100 g produktu). Uznawana jest za dobrze przyswajalne źródło białka. Metodą PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) określono przyswajalność białka z soczewicy na poziomie 87 % [2].

Jest bogata w lizynę – aminokwas biorący udział w syntezie hormonów i enzymów oraz rozwoju chrząstek organizmu. 100 g ugotowanej soczewicy dostarcza 116 kcal. Jest ona także źródłem węglowodanów złożonych m.in. skrobi oraz błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i zapewniającego uczucie sytości. Wysokie spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cholesterolu we krwi oraz spadkiem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 [3].

Tabela 1. Zawartość składników odżywczych na 100 g ugotowanej soczewicy. Opracowanie własne na podstawie USDA National Nutrient Database for Standard Reference [4]

Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
116 9,02 0,38 20,13 7,9

Z pierwiastków, w soczewicy znajdziemy żelazo, fosfor, magnez i witaminy z grupy B. Soczewica jest dobrym źródłem kwasu foliowego odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Żelazo jest niezbędne do produkcji krwinek czerwonych, a mangan chroni przed wolnymi rodnikami oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Soczewica ma niski indeks glikemiczny (IG=37 dla soczewicy gotowanej) [5], co sprawia, że może być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę [6]. Dzięki wysokiej zawartości potasu oraz niskiej zawartości sodu może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a w konsekwencji zapobiegać rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych [7].

Tab. 2-3 Zawartość witamin i minerałów na 100 g ugotowanej soczewicy. Opracowanie własne na podstawie USDA National Nutrient Database for Standard Reference [4].

Wapń

[mg]

Żelazo

[mg]

Magnez

[mg]

Fosfor

[mg]

Potas

[mg]

Sód

[mg]

Cynk

[mg]

19 3,33 36 180 369 2 1,27

 

Wit. C

[mg]

Wit. B1

[mg]

Wit. B2

[mg]

Wit. B3

[mg]

Wit. B6

[mg]

Kwas foliowy

[µg]

Wit. E

[mg]

1,5 0,169 0,073 1,060 0,178 181 0,11

Jak gotować soczewicę zieloną?

Soczewica zielona charakteryzuje się łagodnym smakiem, podczas gotowania nie rozpada się tak łatwo jak soczewica czerwona, zachowuje sypkość.

W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie musi być namaczana przed ugotowaniem, ponieważ potrafi szybko wchłaniać wodę. Powinniśmy gotować ją w proporcji 2 szklanek wody na 1 szklankę nasion. Zalecany czas gotowania soczewicy zielonej to 20–30 minut. Ugotowana soczewica może być przechowywana w lodówce przez tydzień.

Wskazówka: produkty takie jak pomidory czy wino, ze względu na obecne w nich kwasy mogą wydłużać czas gotowania soczewicy – lepiej dodać je dopiero po zmięknięciu nasion.

Dodana podczas gotowania sól zwiększa twardość nasion soczewicy, więc jeśli jest konieczna, lepiej dodać ją na koniec gotowania.

Soczewica zielona – przepisy

Soczewica zielona z kulinarnego punktu widzenia może być wykorzystywana do przygotowywania past do kanapek, farszu do pierogów, krokietów bądź służyć jako dodatek do sałatek.

Przepis na soczewicę z pieczarkami

Składniki:

  • soczewica zielona – 200g
  • pieczarki – 200g
  • cukinia – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • pomidory – 2 sztuki
  • oregano – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • woda – 2 szklanki
  • szczypta soli

Przygotowanie: przepłukaną soczewicę pozostawić do namoczenia na ok. godzinę. Po tym czasie włożyć nasiona do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać łyżeczkę soli i gotować przez 30 minut. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, cukinię pokroić w plastry, cebulę i pomidory w kostkę. W garnku podsmażyć cebulę, pieczarki i cukinię. Dodać ugotowaną soczewicę i pomidory. Można przyprawić oregano.

rozwiń
Przepis na zupę krem z zielonej soczewicy

Składniki:

  • zielona soczewica – 300g
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • marchewka – sztuka
  • seler – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 3 ząbki
  • natka pietruszki – pęczek
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • zioła: liście laurowe, szałwia
  • jogurt naturalny

Przygotowanie: soczewicę zostawić do namoczenia na ok. godzinę. Ziemniaki, marchewkę, seler i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku lekko podsmażyć cebulę do zarumienienia, następnie dodać seler i marchew i smażyć kolejne kilka minut. Do garnka dodać pokrojone ziemniaki i namoczoną soczewicę, zalać ok. 3 litrami wody, po chwili wrzucić kilka listków laurowych. Gotować ok. 30–40 minut, pod koniec gotowania dodać szałwię i starty czosnek. Można doprawić do smaku pieprzem oraz dodać jogurt do zabielenia zupy.

rozwiń

Soczewica zielona to produkt niskokaloryczny, o wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Polecana jest osobom z cukrzycą, ze względu na niski indeks glikemiczny; pomoże również w normalizacji ciśnienia tętniczego krwi i obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Sprawdzi się jako doskonały dodatek do sałatek czy zamiennik mięsa.

Literatura:

[1] Pitulec Dorota, “Nauki inżynierskie i technologie,” Wydaw. Uniw. Ekon. we Wrocławiu, vol. 1, no. 4, p. 26, 2012.

[2] “Protein Quality of Cooked Pulses Pulses and Protein Quality.” [Online]. Available: http://www.pulsecanada.com/uploads/ff/28/ff280f2f10206d5a53a241ef6e2e2d25/USA_PC_protein_fact_sheet_p6.pdf. [Accessed: 14-Oct-2017].

[3] H. U. Shekhar, Z. H. Howlader, and Y. Kabir, Exploring the nutrition and health benefits of functional foods. 2016.

[4] “Food Composition Databases Show Foods — Lentils, mature seeds, cooked, boiled, without salt.” [Online]. Available: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4808?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=lentil+boiled&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=. [Accessed: 14-Oct-2017].

[5] “GI Database,” The University of Sydney. [Online]. Available: http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=1430&ak=detail. [Accessed: 14-Oct-2017].

[6] L. Mahan, L. Foster, and W. J. Dahl, “Beans, Peas, and Lentils: Health Benefits,” Univ. Florida.

[7] F. Mo’ez, A.-I. Ezzat, Takruri, H. I. Rabah, and A. Yousef, “Role of lentils (Lens culinaris L.) in human health and nutrition: a review,” Med. J. Nutrition Metab., vol. 6, no. 1, pp. 3–16, Apr. 2013.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Patrycja Nawojowska
Patrycja Nawojowska , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Miski z soczewicą na różowym tle.
rośliny strączkowe

Soczewica czerwona – właściwości, przepisy.…

Spośród roślin strączkowych, oprócz grochu, fasoli czy soi, warto sięgać po soczewicę. Spośród wszystkich rodzajów soczewicy to właśnie czerwona jest najchętniej spożywana. Dlaczego? Czytaj dalej...
warzywa

Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania,…

Z czym to się je? Czyli przepisy na dania z soczewicy jadalnej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Laserowa korekcja wzroku
Klinika okulistyczna Blikpol w Sopocie – nowoczesne rozwiązania w korekcji wad wzroku
E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > rośliny strączkowe

    rośliny strączkowe
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    warzywa

    Fasolka szparagowa – odmiany, witaminy, indeks glikemiczny. Przepisy fit z fasolki szparagowej!

    rośliny strączkowe

    Jak ugotować bób? Przepisy na dania z bobem! Czy bób jest zdrowy?

    smalec z fasoli właściwości przepis
    rośliny strączkowe

    Jakie wartości odżywcze ma smalec z fasoli? Jak zrobić smalec z fasoli?

    fasola adzuki właściwości przepisy
    1
    rośliny strączkowe

    Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy

    fasola mung właściwości kiełki fasoli mung
    rośliny strączkowe

    Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook