Ranking ketchupów znanych marek
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Sos sosowi nie równy tak jak i ketchup, ketchupowi. Aby nie pogubić się w gąszczu czerwonych butelek, stojących w perfekcyjnie ułożonych rzędach niczym armia żołnierzy na froncie, warto zorientować się, które produkty warte są naszej uwagi, a które z miejsca powinniśmy ominąć.
Na początek warto przyjrzeć się podstawowemu składowi ketchupu i wyodrębnić składniki pożądane od tych zbędnych – zajrzyj do artykułu: Ketchup – skład dobrej jakości produktu.
Ranking Ketchupów
Pudliszki:
- Pudliszki łagodny 480g:
Skład produktu: pomidory (193 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny. Produkt może zawierać seler.
- Pudliszki pikantny 480 g:
Skład produktu: pomidory (183 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne (zawierają seler), zioła, przyprawy.
- Pudliszki Ketchup dla dzieci 320 g:
Skład produktu: pomidory (184 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, aromaty naturalne.
Opinia: Producent podkreśla, że produkt przygotowany jest bez konserwantów i… ma rację. Skład sosu różni się jedynie od tradycyjnej receptury obecnością dodatku skrobi modyfikowanej. Ilość pomidorów użytych do przygotowania 100 g ketchupu jest zadowalająca. Warto zauważyć, że ketchup „Pudliszki dla dzieci” nie zawiera substancji zagęszczającej, dlatego jest to dobry sos dla dzieci. Skoro jednak w produkcie przeznaczonym dla maluchów producent nie użył zagęstnika, to czy jest on niezbędny w produkcie przeznaczonym dla dorosłych konsumentów?
Ocena ogólna: 9/10
Helmann’s:
- Helmann’s łagodny
Skład produktu: pomidory (151 g na 100 g ketchupu), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki.
- Helmann’s pikantny:
Skład produktu: Pomidory (151 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, pieprz cayenne, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, goździki.
Opinia: Ilość pomidorów, z których powstał sos jest mniejsza niż w przypadku ketchupu Pudliszki, jednak w dalszym ciągu jest to wartość satysfakcjonująca. Również w tym sosie w składzie obecny jest zagęstnik w postaci skrobi modyfikowanej. Warto zauważyć, że sos wzbogacony jest o różne naturalne przyprawy, a więc można wnioskować, że jest aromatyczny dzięki zawartości olejków eterycznych z dodanych ziół.
Ogólna ocena: 8,5/10
Helmann’s klasyczny
- Helmann’s klasyczny łagodny
Skład produktu: koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, regulator kwasowości (kwas winowy), substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas sorbowy), czosnek, liść laurowy, goździki
- Helmann’s klasyczny pikantny:
Skład produktu: Koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, regulator kwasowości (kwas winowy), pieprz cayenne, substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas sorbowy), pieprz czarny, czosnek, liść laurowy, goździki
Opinia: Ketchup Helmann’s klasyczny został wyprodukowany na bazie koncentratu pomidorowego, zamiast świeżych pomidorów. Nie jest to wadą, ponieważ nie potwierdzono, która baza jest korzystniejsza dla jakości produktu. Zawartość koncentratu jest wysoka. Produkt niestety dyskwalifikuje obecność regulatora kwasowości oraz substancji konserwujących. Ketchup powinien zostać utrwalony poprzez pasteryzację, a nie chemiczną metodą jak w tym przypadku.
Ocena ogólna: 5/10
McDonalds – Develey
Opinia: Duża zawartość koncentratu pomidorowego, który wyprodukowano z 184 g świeżych pomidorów. Wadą produktu jest zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zamiast tradycyjnego cukru.
Ocena ogólna: 8/10
Kotlin
- Kotlin Ketchup łagodny 60% mniej kalorii 450 g
Skład produktu: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), substancja słodząca – sukraloza, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca – benzoesan sodu
- Kotlin łagodny 450 g
Skład produktu: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca – benzoesan sodu
- Kotlin pikantny 450 g
Skład produktu: pomidory (145 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy, przyprawy i ekstrakty przypraw, naturalne aromaty, substancja konserwująca – benzoesan sodu
Opinia: Zdecydowanie omijajmy na półkach ketchupy firmy Kotlin! Zamiast cukru – słodzik sukraloza w produkcie o zmniejszonej zawartości kalorii. Ketchup utrwalony został nie dzięki pasteryzacji, a za pomocą chemicznych substancji w postaci benzoesanu sodu. Kolejną wadą składu jest obecność regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego. Na koniec mimo w miarę dobrej zawartości pomidorów, producent dodatkowo zagęścił konsystencję dodając skrobię modyfikowaną.
Ogólna ocena: 2/10
Mikado łagodny
Opinia: Skład produktu jest dobry i porównywalny do produktu firmy Pudliszki. Sporo pomidorów na pierwszym miejscu w składzie oraz obecność głównie tych składników, które powinny znaleźć się w tradycyjnym produkcie. Wyjątek niekorzystnego dodatku stanowi zagęstnik w postaci skrobi modyfikowanej kukurydzianej.
Ocena ogólna: 9/10
Włocławek łagodny:
z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia kukurydziana modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy.
Opinia: Ketchup Włocławek wyprodukowano z dużej ilości pomidorów na 100 g produktu. Dodatkowo w składzie znajdziemy przecier z selera i cebuli, co dodatkowo poprawia walory smakowe sosu. Niekorzystnym punktem w składzie jest dodatek skrobi modyfikowanej oraz kwasu cytrynowego.
Ogólna ocena: 6/10
keczup develey mcdonalds jest ohydny, jest także jednym z najbardziej kalorycznych keczupów – 8/10? to nawet na 5 nie zasługuje
Międzychód Łagodny. Smak dzieciństwa powrócił. Naj …
Międzychód ! szczególnie łagodny. Smak dzieciństwa odtworzony ! (jestem z rocznika 79) . Marka zmieciona z rynku przez drapieżne koncerny powróciła z tym ketchupem. Można dostać w Piotrze lub Chacie.
Helmanns nie ma zagestnikow żadnych
Qwerty w składzie ketchupu Helmanns obecna jest skrobia modyfikowana, która pełni rolę zagęstnika.