Ranking ketchupów znanych marek

16 18 20

Sos sosowi nie równy tak jak i ketchup, ketchupowi. Aby nie pogubić się w gąszczu czerwonych butelek, stojących w perfekcyjnie ułożonych rzędach niczym armia żołnierzy na froncie, warto zorientować się, które produkty warte są naszej uwagi, a które z miejsca powinniśmy ominąć.

Na początek warto przyjrzeć się podstawowemu składowi ketchupu i wyodrębnić składniki pożądane od tych zbędnych – zajrzyj do artykułu: Ketchup – skład dobrej jakości produktu.

Ranking Ketchupów

Pudliszki:

Skład produktu
  • Pudliszki łagodny 480g:

Skład produktu: pomidory (193 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet,  sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny.  Produkt może zawierać seler.

  • Pudliszki pikantny 480 g:

Skład produktu:  pomidory (183 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet,  sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne (zawierają seler), zioła, przyprawy.

  • Pudliszki Ketchup dla dzieci 320 g:

Skład produktu: pomidory (184 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, aromaty naturalne.

rozwiń

Opinia: Producent podkreśla, że produkt przygotowany jest bez konserwantów i… ma rację. Skład sosu różni się jedynie od tradycyjnej receptury obecnością dodatku skrobi modyfikowanej. Ilość pomidorów użytych do przygotowania 100 g ketchupu jest zadowalająca. Warto zauważyć, że ketchup „Pudliszki dla dzieci” nie zawiera substancji zagęszczającej, dlatego jest to dobry sos dla dzieci. Skoro jednak w produkcie przeznaczonym dla maluchów producent nie użył zagęstnika, to czy jest on niezbędny w produkcie przeznaczonym dla dorosłych konsumentów?

Ocena ogólna: 9/10

Helmann’s:

Skład produktu
  • Helmann’s łagodny

Skład produktu: pomidory (151 g na 100 g ketchupu), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki.

  • Helmann’s pikantny:

Skład produktu: Pomidory (151 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, pieprz cayenne, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, goździki.

rozwiń

Opinia: Ilość pomidorów, z których powstał sos jest mniejsza niż w przypadku ketchupu Pudliszki, jednak w dalszym ciągu jest to wartość satysfakcjonująca. Również w tym sosie w składzie obecny jest zagęstnik w postaci skrobi modyfikowanej. Warto zauważyć, że sos wzbogacony jest o różne naturalne przyprawy, a więc można wnioskować, że jest aromatyczny dzięki zawartości olejków eterycznych z dodanych ziół.

Ogólna ocena: 8,5/10

Helmann’s klasyczny

Skład produktu
  • Helmann’s klasyczny łagodny

Skład produktu: koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, regulator kwasowości (kwas winowy), substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas sorbowy), czosnek, liść laurowy, goździki

  • Helmann’s klasyczny pikantny:

Skład produktu: Koncentrat pomidorowy (63%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, regulator kwasowości (kwas winowy), pieprz cayenne, substancje konserwujące (benzoesan sodu, kwas sorbowy), pieprz czarny, czosnek, liść laurowy, goździki

rozwiń

Opinia: Ketchup Helmann’s klasyczny został wyprodukowany na bazie koncentratu pomidorowego, zamiast świeżych pomidorów. Nie jest to wadą, ponieważ nie potwierdzono, która baza jest korzystniejsza dla jakości produktu. Zawartość koncentratu jest wysoka. Produkt niestety dyskwalifikuje obecność regulatora kwasowości oraz substancji konserwujących. Ketchup powinien zostać utrwalony poprzez pasteryzację, a nie chemiczną metodą jak w tym przypadku.

Ocena ogólna: 5/10

McDonalds Develey

Skład produktu
Skład produktu: 66% koncentrat pomidorowy (wytworzony z co najmniej 184 g pomidorów/100 g ketchupu), syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, sól, ekstrakty przypraw.
rozwiń

Opinia: Duża zawartość koncentratu pomidorowego, który wyprodukowano z 184 g świeżych pomidorów. Wadą produktu jest zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego zamiast tradycyjnego cukru.

Ocena ogólna: 8/10

Kotlin

Skład produktu
  • Kotlin Ketchup łagodny 60% mniej kalorii 450 g

Skład produktu: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), substancja słodząca sukraloza, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu

  • Kotlin łagodny 450 g

Skład produktu: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu

  • Kotlin pikantny 450 g

Skład produktu: pomidory (145 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości kwas octowy i kwas cytrynowy, przyprawy i ekstrakty przypraw, naturalne aromaty, substancja konserwująca benzoesan sodu

rozwiń

Opinia: Zdecydowanie omijajmy na półkach ketchupy firmy Kotlin! Zamiast cukru – słodzik sukraloza w produkcie o zmniejszonej zawartości kalorii. Ketchup utrwalony został nie dzięki pasteryzacji, a za pomocą chemicznych substancji w postaci benzoesanu sodu. Kolejną wadą składu jest obecność regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego. Na koniec mimo w miarę dobrej zawartości pomidorów, producent dodatkowo zagęścił konsystencję dodając skrobię modyfikowaną.

Ogólna ocena: 2/10

Mikado łagodny

Skład produktu
Skład produktu: koncentrat pomidorowy (196 g pomidorów na 100 g), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat (zawiera seler).
rozwiń

Opinia: Skład produktu jest dobry i porównywalny do produktu firmy Pudliszki. Sporo pomidorów na pierwszym miejscu w składzie oraz obecność głównie tych składników, które powinny znaleźć się w tradycyjnym produkcie. Wyjątek niekorzystnego dodatku stanowi zagęstnik w postaci skrobi modyfikowanej kukurydzianej.

Ocena ogólna: 9/10

Włocławek łagodny:

Skład produktu
Skład produktu: 161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu, woda, cukier, przecier
z selera  (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia kukurydziana modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy.
rozwiń

Opinia: Ketchup Włocławek wyprodukowano z dużej ilości pomidorów na 100 g produktu. Dodatkowo w składzie znajdziemy przecier z selera i cebuli, co dodatkowo poprawia walory smakowe sosu. Niekorzystnym punktem w składzie jest dodatek skrobi modyfikowanej oraz kwasu cytrynowego.

Ogólna ocena: 6/10

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Ranking ketchupów znanych marek - 3.2/5. Oddano 63 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Opinie

  • Qwerty 11.01.2017, 3:38

    Helmanns nie ma zagestnikow żadnych

    Odpowiedz
    • Martyna 11.01.2017, 5:14

      Qwerty w składzie ketchupu Helmanns obecna jest skrobia modyfikowana, która pełni rolę zagęstnika.

      Odpowiedz
  • michał 28.01.2017, 8:06

    Międzychód ! szczególnie łagodny. Smak dzieciństwa odtworzony ! (jestem z rocznika 79) . Marka zmieciona z rynku przez drapieżne koncerny powróciła z tym ketchupem. Można dostać w Piotrze lub Chacie.

    Odpowiedz
  • lamasutra 27.05.2017, 11:10

    Międzychód Łagodny. Smak dzieciństwa powrócił. Naj …

    Odpowiedz
  • toms 24.02.2018, 9:53

    keczup develey mcdonalds jest ohydny, jest także jednym z najbardziej kalorycznych keczupów – 8/10? to nawet na 5 nie zasługuje

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone