Porównanie majonezów popularnych marek – sprawdź co jesz!

16 18 20

Majonez to jeden z podstawowych i najczęściej używanych przez nas sosów w kuchni. Stosujemy go między innymi do kanapek, różnego rodzaju past, sałatek, jak również jest nieodzownym składnikiem dań, w których królują jajka. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, jednak dietetycy biją na alarm ostrzegając przed jego wysoką kalorycznością. Sprawdźmy, który majonez wybrać, aby poza kaloriami nie dostarczać organizmowi sporej dawki konserwantów.

Pierwsze, ręcznie wyrabiane w warunkach domowych majonezy składały się wyłącznie z oleju, żółtek jaj, soli i pieprzu, ewentualnie musztardy i octu winnego. Rosnąca konkurencja i konieczność dostosowania produktów do potrzeb konsumenta spowodowały jednak, że sposób produkcji i receptura dzisiejszych majonezów różni się często od przedstawionego wzorca.

Majonez dzisiaj – skład

  • Obecnie do przemysłowej produkcji majonezu również wykorzystuje się oleje roślinne. Najczęściej, jak wynika z badań ukazanych na łamach czasopisma Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, jest to olej rzepakowy, rzadziej sojowy lub mieszanina obu wymienionych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w przypadku majonezu stwierdzenie „im mniej tłuszczu tym lepiej” się nie sprawdza. Prawdziwy, tradycyjny majonez powinien zawierać go od 70 do 80 %. Jeśli jest go mniej, oznaczać to może, że producent dodał do produktu sztuczne zagęszczacze, aby zachować odpowiednią konsystencję sosu.
  • Surowe żółtko zastępowane jest niejednokrotnie przez uzyskany w procesie technologicznym susz jajeczny. Zyskują na tym głównie producenci, którzy otrzymują surowiec tańszy w utrzymaniu oraz z dłuższą przydatnością do spożycia. Niestety wytwarzany na szeroką skalę susz jest produktem wysoko przetworzonym, nie zawsze też poddany jest odpowiedniej kontroli sanitarnej, przez co jego jakość może być wątpliwa.
  • Jeszcze tylko przyprawy i na tym skład majonezu mógłby się zakończyć. Szkoda, że producenci wzbogacają go o szereg substancji/związków dodatkowych, takich jak stabilizatory, konserwanty, barwniki czy sztuczne aromaty. Nie wszystkie są niebezpieczne, jednak niektóre z nich spożywane regularnie mogą zagrozić naszemu zdrowiu. Konserwantem, który pojawia się w składzie analizowanych majonezów najczęściej jest przeciwutleniacz E 385, czyli inaczej sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego – EDTA. Substancja ta spożywana często w dużych ilościach może prowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych, a w konsekwencji zwiększyć wchłanianie metali ciężkich i wpłynąć na niedobory pokarmowe, m.in. żelaza. Zakazana dla dzieci poniżej 2 roku życia.

Dowiedz się więcej na temat majonezu!

Porównanie majonezów

W rankingu znalazło się 8 popularnych marek majonezów: Majonez Splendido, Majonez Mikado, Majonez Roleski Tradycyjny, Majonez Napoleoński Mosso, Majonez Hellmann’s Oryginalny, Majonez Kielecki Społem, Majonez Dekoracyjny Winiary, Majonez Stołowy Motyl.

Majonez Splendido, (Biedronka)

majonez-Splendid

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
744 kcal 0,5 g 3,7 g 80,8 g

Skład: Olej roślinny rzepakowy 80%, woda, żółtko jaja kurzego 5%, cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, sól, cukier), ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości kwas cytrynowy, przeciwutleniacz E 385.

rozwiń

Majonez Splendido jest jednym z najbardziej kalorycznych sosów przedstawionych w rankingu. Miejsca pod względem ustępuje mu jedynie majonez Mikado. Procentowa zawartość żółtka jaja kurzego wynosi 5 %, w dobrym jakościowo majonezie powinno go być 67%, zatem wartość ta wydaje się być całkiem zadawalająca. Na uwagę zasługuje dodatek przeciwutleniacza E 385, o którym pisałam wyżej. Cukier znajdujący się na 3 pozycji również budzi zastrzeżenia, pamiętajmy, że producent ma obowiązek podawania składników w kolejności malejącej, czyli na początku znajdują się te, których jest najwięcej.

Majonez Mikado (Lidl)

majonez-Mikado

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
748 kcal 1,0 g 3,3 g 81,1 g

Skład: Olej roślinny 79%, ocet spirytusowy, żółtko jaja 5%, cukier, przyprawy (zawiera gorczycę), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat, przeciwutleniacz E385.

rozwiń

Majonez Mikado pod względem kaloryczności i ilości tłuszczu króluje wśród pozostałych majonezów w zestawieniu, nie różni się jednak znacznie od poprzedniego (Majonez Splendido). Zawartość żółtka jaja kurzego również jest taka sama. Brak informacji o tym, jaki olej został użyty do produkcji. Na liście składników na samym dole widnieje znany nam już E385.

Majonez Tradycyjny Roleski

majonez-Roleski

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
680 kcal 1,0 g 3,6 g 74,0 g

Składniki: olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), żółtka jaj (5%), cukier, ocet wina białego, sól, zagęszczony sok z cytryny, aromaty, przeciwutleniacz: E385

rozwiń

W przypadku Majonezu Tradycyjnego Roleski producent również nie podał informacji o rodzaju wykorzystanego oleju, mało tego, nie wiemy nawet ile tego oleju właściwie jest. Patrząc jednak na zawartość tłuszczu w produkcie na 100 g jest go całkiem sporo. Na drugim miejscu znajduje się woda, żółtka znajdziemy dopiero na czwartej pozycji. Ponadto w składzie tego majonezu także znajdziemy przeciwutleniacz E 385.

Majonez Napoleoński Mosso

majonez-Napoleoński

 

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
648 kcal 0,9 g 3,5 g 70,0 g

Skład: olej roślinny, żółtko jaja kurzego, cukier, sól, musztarda (gorczyca, cukier, sól, ocet spirytusowy, przyprawy ziołowe, barwnik kurkumina), przyprawy, regulator kwasowości kwas cytrynowy, substancja stabilizująca guma ksantanowa.

rozwiń

Majonez Napoleoński Mosso charakteryzuje się niską w porównaniu z pozostałymi majonezami kalorycznością, mniejszą obserwujemy jedynie w majonezie firmy Społem. Niestety tutaj także producent nie zamieścił informacji o rodzaju i ilości użytego oleju. To samo dotyczy żółtek jaj, wiemy jedynie że znajdują się na drugiej pozycji w składzie produktu. Niepokoi obecność cukru i soli, które podane są w następnej kolejności. Majonez Napoleoński wyróżnia obecność gumy ksantanowej będącej stabilizatorem i zagęstnikiem. Jest ona uważana za bezpieczną dla zdrowia, jednak zbyt duże dawki mogą powodować wzdęcia lub biegunkę.

Majonez Hellmann’s Oryginalny

majonez-Hellmann's

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
670 kcal 0,5 g 3,0 g 73,0 g

Składniki: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego (3%), musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), sól, aromat, barwnik (karoteny), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA).

rozwiń

Majonez Hellmann’s zawiera jedynie 3% żółtek jaja kurzego, najmniej spośród pozostałych majonezów. Przypomnijmy, że dobry gatunkowo majonez powinien zawierać ich 67%. Zastanawia również obecność aromatów i barwników, majonez wysokiej jakości nie będzie ich posiadał, kolor i smak powinien być wydobyty z podstawowych składników produktu oraz przypraw. W przypadku tego majonezu również zastosowano przeciwutleniacz E385.

Majonez Kielecki Społem

majonez-Kielecki

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
630 kcal 1,7 g 2,3 g 68,1 g

Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%).

rozwiń

Majonez Kielecki charakteryzuje się zdecydowanie najkrótszym składem oraz najniższą ilością tłuszczu (co wpływa na jego niską kaloryczność) spośród produktów przedstawionych w zestawieniu. Nie posiada żadnych konserwantów, stabilizatorów, aromatów czy barwników. Ponadto wyróżnia go wysoka zawartość żółtek jaj, a co za tym idzie białka w 100 g produktu.

Majonez Dekoracyjny Winiary

majonez-Winiary

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
702 kcal 1,3 g 3,0 g 76,1 g

Składniki: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

rozwiń

Majonez Dekoracyjny zawiera w swoim składzie sporą ilość żółtka jaja, pod tym względem ustępuje jedynie produktowi firmy Społem. Niestety, tak jak w przypadku większości prezentowanych w rankingu majonezów i tutaj producent nie ustrzegł się przed dodaniem do swojego wyrobu cukru oraz przeciwutleniacza E385.

Majonez Stołowy Motyl

majonez-Motyl

Skład produktu
Wartość odżywcza w 100 g Białko Węglowodany Tłuszcz
659 kcal 0,8 g 3,4 g 71,4 g

Składniki: olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, sól), cukier, żółko jaj kurzych w proszku (3,5%), ocet spirytusowy, sól substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), skrobia modyfikowana kukurydziana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (beta-karoten)

rozwiń

Majonez Stołowy Motyl ma zdecydowanie najdłuższą listę składników. Możemy znaleźć na niej zagęstniki, regulatory kwasowości, znany nam dobrze przeciwutleniacz E385 oraz barwnik. Substancją zagęszczającą obok gumy ksantanowej, występującej także w Majonezie Napoleońskim Mosso, jest skrobia modyfikowana kukurydziana, warto dodać, że człon „modyfikowana” odnosi się do sposobu obróbki i nie ma nic wspólnego z modyfikacją genetyczną. Uznana jest za substancję nieszkodliwą. Na uwagę zasługuje obecność w produkcie żółtek jaj kurzych w proszku, o których pisałam szerzej we wprowadzeniu.

Porównanie majonezów Wnioski

  1. Niemalże wszystkie majonezy przedstawione w rankingu zawierają wątpliwy dla naszego zdrowia przeciwutleniacz E385, czyli sól wapniowo-disodową EDTA. Wolne od niego są jedynie produkty firmy Społem (Majonez Kielecki) oraz Mosso (Majonez Napoleoński).
  2. Produktem o najmniejszej kaloryczności jest Majonez Kielecki, następnie: Majonez Napoleoński Mosso, Majonez Stołowy Motyl, Majonez Hellmann’s Oryginalny, Majonez Tradycyjny Roleski, Majonez Dekoracyjny Winiary, Majonez Splendido i najbardziej kaloryczny Majonez Mikado.
  3. Pod względem zawartości żółtek jaj wygrywa Majonez Kielecki, na drugim miejscu plasuje się Majonez Dekoracyjny Winiary. Najgorzej w zestawieniu wypada Majonez Hellmann’s Oryginalny oraz Majonez Stołowy Motyl, który zawiera susz jajeczny. Pod uwagę nie brałam majonezu firmy Mosso z uwagi na brak informacji o procentowej zawartości żółtek jaj.
  4. Majonezy zawierające aromaty i barwniki, mające na celu poprawić smak i kolor produktu to: Majonez Mikado, Majonez Tradycyjny Roleski, Majonez Hellmann’s Oryginalny oraz Majonez Stołowy Motyl.
  5. Dodatkowe substancje zagęszczające występują w Majonezie Napoleońskim Mosso oraz Majonezie Stołowym Motyl.

Majonezem o zdecydowanie najkorzystniejszym i najbardziej zbliżonym do domowej wersji składzie jest Majonez Kielecki Społem. Nie posiada on żadnych konserwantów ani substancji polepszających jego smak i zapach. Ponadto cechuje go najniższa kaloryczność spośród pozostałych produktów. Będzie więc najkorzystniejszym wyborem zarówno dla osób odchudzających się (oczywiście w niewielkich ilościach), jak i dla osób ceniących sobie naturalny skład produktów. Opis majonezów poszczególnych marek celowo nie został jednak przedstawiony w sposób wartościujący, aby każdy uwzględniając swoje preferencje smakowe mógł dokonać samodzielnego wyboru najbardziej odpowiadającego mu produktu.

A wy jaki majonez kupujecie najchętniej?

Literatura:

Eliza Gruczyńska, Bolesław Kowalski, Małgorzata Kowalska, Krzysztof Śmiechowski. Charakterystyka wybranych majonezów oraz wpływ temperatury i czasu przechowywania na ich stabilność. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość; 4(49), 2006.

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze stron www producentów

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Porównanie majonezów popularnych marek – sprawdź co jesz! - 3.8/5. Oddano 126 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • sekstans 26.03.2016, 1:40

    Artykuł sponsorowany przez producenta Majonezu Kieleckiego.
    „Ponadto wyróżnia go wysoka zawartość żółtek jaj, a co za tym idzie białka w 100 g produktu.” Od kiedy tow żółtkach kurzych jaj jest białko?
    Najlepszy w smaku jest Majonez Splendido.
    Kielecki reklamuje się ciągle w telewizji, a dla mnie w smaku jest obrzydliwy.

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 29.03.2016, 7:30

      W 100g żółtka jaja kurzego znajduje się około 16 g białka, natomiast w 100 g białka jaja kurzego jedynie 11 g. Jeśli chodzi o smak majonezu jest to kwestia indywidualna, artykuł ma charakter informacyjny, jednak to od konsumenta zależy, który produkt wybierze.

      Odpowiedz
    • qqq 21.07.2016, 6:02

      oczywiście, że w żółtkach jest białko

      Odpowiedz
    • Ja 29.04.2017, 11:18

      Od zawsze w zoltku jest bialko…

      Odpowiedz
    • Pati 20.07.2017, 12:12

      Białko pełnowartościowe w jajku jest GŁÓWNIE w żółtku… pozdrawiam, technik żywienia 🙂

      Odpowiedz
    • monikak 24.12.2017, 7:25

      Dla mnie tez. Czuc tylko ocet.

      Odpowiedz
      • ivvanovv 20.07.2020, 9:49

        kielecki ocet

        Odpowiedz
    • Odo 19.01.2019, 7:14

      Kielecki dam kwas. Najsmaczniejszy a tugo nie ma to Majonez Ketrzynski

      Odpowiedz
    • Danuta 01.08.2019, 5:43

      żółtko jajka ma więcej białka niż białko.

      Odpowiedz
    • Olga 15.11.2020, 10:52

      To Ty nie wiesz, że w żółtku jajka jest więcej białka, niż w samym białku? Radzę się doedukować…

      Odpowiedz
    • Ja 23.03.2022, 1:23

      Żółtko zawiera dużo białka. Brak konserwantów i zagęszczaczy też gra rolę

      Odpowiedz
    • Bartłomiej 05.04.2022, 4:38

      Bo jest najtańszy i Ci najlepiej smakuję 😀

      Odpowiedz
    • Polar 15.06.2022, 7:37

      Dlatego, że wygrał, najlepsze są te chemiczne, kucharzyk się znalazł

      Odpowiedz
  • Czytelnik 30.03.2016, 1:49

    Najlepszy majonez to swojski z jajek i oliwy z oliwek a nie z oleju, który nawet jako paliwo się nie nadaje.
    Jeden z producentów chociaż jest uczciwy i pisze „Majonez dekoracyjny” tak więc do jedzenia raczej się nie nadaje.
    Może mam wypaczony gust artystyczny ale majonez jako tworzywo dekoracyjne to raczej bardzo niewielka trwałość i przydatność.

    Na pewno do spożycia bym odradzał.
    W domowych warunkach np z blenderem w ręku w 15..30 minut dość łatwo można zrobić naprawdę zdrowy i smaczny majonez (nie zapomnijcie o przyprawach: musztarda, pieprz, jak kto lubi odrobina miodu, chrzany i dobrze roztartej gorczycy).

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 06.04.2016, 11:07

      Oczywiście, jeśli ktoś potrafi i ma czas, własnoręczny wyrób majonezu jest najzdrowszym rozwiązaniem. Dzięki temu dokładnie wiemy co się w nim znajduje 🙂

      Odpowiedz
    • heh 03.12.2016, 3:04

      poczekam i zobacze kiedy złapiesz sarmonelle od surowych jaj w tym swoim majonezie

      Odpowiedz
    • rozkosz podniebienia 22.01.2017, 5:54

      ja również nie eksperymentowała bym z surowymi jajami, poza tym domowy majonez nie wychodzi tak dobry- przede wszystkim jest bardziej lejący i może leżeć max 2 dni.

      Odpowiedz
      • tymek 24.03.2017, 8:53

        Jaki lejący? Bzdura. Leje się majonez źle zrobiony. Dobrze zrobiony majonez jest gęsty. Do zrobienia sosów należy go rozcieńczać. Jaja starannie się dobiera i dezynfekuje. Majonez jest bardzo prostym w wykonaniu produktem.

        Odpowiedz
    • Rambo 8 w telewizji 24.01.2018, 12:00

      oliwa i olej to samo madralinski „czytelniku”

      Odpowiedz
    • Ewa 17.09.2022, 6:33

      Od lat nie kupuje majonezu a robię go sama w domu i to nie w 15 czy 30 minut a w 1,5 minuty:) idelana
      Konsystencja, bez wzmacniaczy i wychodzenia z domu 🙂

      Odpowiedz
  • Teren 28.02.2018, 2:42

    Najlepszy majonez dekoracyjny

    Odpowiedz
  • Katarzyna Seta 29.06.2018, 11:21

    Zarowno majonez Winiary jak i Kielecki – nie smakuja tak jak kiedys . Jak dla Mnie to tego wogole nie da sie jesc . A kiedys Winiary to byl Moj ukochany majonez 🙁 …

    Odpowiedz
  • Jurek 21.12.2019, 12:30

    Kętrzyński majonez nr 1

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone