logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ketchup – skład, kalorie. Ketchup z cukinii i dyni

Ketchup – skład, kalorie. Ketchup z cukinii i dyni

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Ketchup obok musztardy oraz majonezu, to jeden z najpopularniejszych sosów do potraw na zimno, będący jednocześnie produktem, którego idealną sklepową wersję bardzo ciężko znaleźć. Prawdziwy keczup stanowi skarbnicę likopenu, czyli antyutleniacza zbawiennie wpływającego na zdrowie oczu i ostrość wzroku. Natomiast ketchup wykonany ze znikomej ilości pomidorów, dostarcza jedynie pustych kalorii i substancji dodatkowych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ketchup
  • Ketchup – skład
  • Ketchup – kalorie
  • Czy ketchup jest zdrowy?
  • Domowy ketchup
  • Jakie pomidory na ketchup?
  • Ketchup z cukinii
  • Ketchup z dyni

Ketchup

Ketchup wywodzi się z Chin. Mieszkańcy tego kraju wykorzystywali go jako dodatek do potraw rybnych. Obecnie stosuje się go głównie do potraw mięsnych, zapiekanek, kanapek na zimno i ciepło, a także hot-dogów i pizzy. Ketchup jest warzywnym sosem o czerwonej barwie, który wykonano z dobrej jakości pomidorów. Sos doprawiony jest cukrem, octem, solą, a także przyprawami ziołowymi m.in. zielem angielskim, goździkami. Dobrej jakości keczup, czyli charakteryzujący się wysoką (ok. 170 g) zawartością świeżych pomidorów niezbędnych do przygotowania 100 g sosu zawiera dużą ilość potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i likopenu rozprawiającego się z wolnymi rodnikami. Warto dodać, że prawdziwy keczup powinien być utrwalony za pomocą pasteryzacji, co wyklucza konieczność stosowania konserwantów, celem wydłużenia przydatności do spożycia sosu.

Ketchup – skład

Skład tradycyjnego keczupu powinien zawierać jak najwięcej pomidorów wykorzystanych do przygotowania 100 g sosu. Minimalna ilość świeżych pomidorów dla dobrej jakości keczupu to ok. 170 g. Pozostałe składniki tworzące charakterystyczny smak keczupu to cukier, sól, ocet, a także ziele angielskie, goździki. W niektórych keczupach można spotkać w składzie również inne warzywa np. seler.

Ketchup – kalorie

Wartość kaloryczna 100 g sosu ketchup to ok. 92 kcal, zatem łyżka ok. 15 ml ketchupu dostarcza ok. 14 kcal.

Czy ketchup jest zdrowy?

Dobrej jakości keczup, który zawiera jak najwięcej pomidorów lub koncentratu pomidorowego nie należy do produktów zakazanych i niezdrowych. Warto jednak mieć na uwadze skład kupowanego sosu, bowiem wiele sklepowych ketchupów zawiera minimalną ilość pomidorów, w zamian których producent dodał skrobię modyfikowaną, gumę guar oraz inne substancje o działaniu zagęszczającym i kształtującym pożądaną dla konsumenta konsystencję produktu. Taki produkt posiada znikomą wartość odżywczą dla organizmu i należy takich unikać. Również w wielu ketchupach zamiast cukru, występuje syrop glukozowo-fruktozowy lub syrop glukozowy,  które nie wpływają pozytywnie na zdrowie.

Domowy ketchup

Wyższość przetworów domowych nad sklepowymi produktami objawia się w postaci pełnej możliwości kontroli składu ilościowego oraz jakościowego wyrobów. W przypadku ketchupu również wspomniana zasada się sprawdza. Przygotowując domowy keczup mamy możliwość wykorzystania dużej ilości świeżych pomidorów, a także doprawić keczup według swoich preferencji smakowych. Warto mieć jednak na uwadze, że do przygotowania domowych przetworów potrzeba czasu, ponieważ proces gotowania świeżych pomidorów jest niestety czasochłonny. Jak przygotować domowy keczup?

Domowy ketchup

Składniki (na 500 ml sosu):

  • 1,5 kg świeżych pomidorów podłużnych
  • jedna duża cebula
  • 100 ml octu
  • 40–50g cukru lub zamiennika
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: łyżka sól, łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego, ½ łyżeczki goździków mielonych

Sposób przygotowania: pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki i pozbywamy się zielonych części, a następnie kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a na nim rumienimy poszatkowaną cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Następnie dokładamy pokrojone pomidory oraz przyprawy i gotujemy wszystko ok. 60 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu blendujemy cały sos. Jeśli chcesz nadać mu gładszą konsystencję można przelać go przez sito. Następnie przelewamy wrzący sos do wyparzonych słoików, zakrywamy zakrętką i stawiamy na niej.

rozwiń

Jakie pomidory na ketchup?

Do przygotowania ketchupu najlepiej sprawdzą się pomidory o wysokiej zawartości tzw. suchej masy, czyli pomidory mięsiste np. podłużne. Pomidory zwykłe lub malinowe posiadają więcej wody, dlatego jeśli wykorzystamy je do przygotowania ketchupu proces odparowywania wody i nadawania odpowiedniej konsystencji potrwa dłużej.

Ketchup z cukinii

Keczup z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sosu przygotowanego wyłącznie z pomidorów. Keczup z cukinii posiada nieco niższą wartość kaloryczną. Smakiem nie odbiega od ketchupu pomidorowego, ponieważ cukinia posiada neutralny smak, którego nie wyczuwa się w ketchupie z cukinii.

Ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii pozbawionej nasion
  • 400 g obranej cebuli
  • 400g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 1–1,5 szklanki cukru
  • ¾ szklanki octu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 2–3 h, aby warzywo puściło sok. Po tym czasie wrzucamy cukinię do garnka i gotujemy ok. 40 minut, aby odparować część wody. Następnie dodajemy ocet, cukier, a po 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość jeszcze ok. 10 minut, a następnie wszystkie składniki blendujemy. Dodajemy przyprawy i po kolejnych 10 minutach zdejmujemy garnek z palnika. Keczup z cukinii przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

rozwiń

Ketchup z dyni

Keczup z dyni to druga propozycja na odmienienie tradycyjnego pomidorowego keczupu. Sos wykonany na bazie dyni ma pomarańczowy kolor, co odróżnia go od pomidorowej wersji. Ponadto można zauważyć różnicę również w smaku, gdyż do dyni świetnie pasują korzenne przyprawy, które nadają sosowi smak korzenny.

Ketchup z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni,
  • 3 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego,
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego,
  • przyprawy: 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 4 goździki, 1 łyżeczka soli i pieprzu,  ewentualnie cynamon,
  • ewentualnie miód do smaku.

Sposób przygotowania: dynię kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy ją do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i goździki i zalewamy sokiem jabłkowym. Gotujemy ok. 30 minut do momentu aż dynia się rozpadnie. Wówczas blendujemy całość i dodajemy sól, pieprz oraz ocet. Jeśli potrzeba dodajemy miód i przelewamy ketchup do wyparzonych słoików i zakręcamy, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

rozwiń

Keczup to świetny dodatek do potraw, który wzbogaca smak i urozmaica tradycyjne potrawy. Szukajmy na sklepowych keczupach produktów z wysoką zawartością pomidorów, a także z cukrem. Natomiast te z syropem glukozowym oraz licznymi zagęstnikami unikajmy.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przygotowywanie żywności przyprawy
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu