bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ketchup – skład, kalorie. Ketchup z cukinii i dyni

Ketchup – skład, kalorie. Ketchup z cukinii i dyni

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Ketchup obok musztardy oraz majonezu, to jeden z najpopularniejszych sosów do potraw na zimno, będący jednocześnie produktem, którego idealną sklepową wersję bardzo ciężko znaleźć. Prawdziwy keczup stanowi skarbnicę likopenu, czyli antyutleniacza zbawiennie wpływającego na zdrowie oczu i ostrość wzroku. Natomiast ketchup wykonany ze znikomej ilości pomidorów, dostarcza jedynie pustych kalorii i substancji dodatkowych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ketchup
  • Ketchup – skład
  • Ketchup – kalorie
  • Czy ketchup jest zdrowy?
  • Domowy ketchup
  • Jakie pomidory na ketchup?
  • Ketchup z cukinii
  • Ketchup z dyni

Ketchup

Ketchup wywodzi się z Chin. Mieszkańcy tego kraju wykorzystywali go jako dodatek do potraw rybnych. Obecnie stosuje się go głównie do potraw mięsnych, zapiekanek, kanapek na zimno i ciepło, a także hot-dogów i pizzy. Ketchup jest warzywnym sosem o czerwonej barwie, który wykonano z dobrej jakości pomidorów. Sos doprawiony jest cukrem, octem, solą, a także przyprawami ziołowymi m.in. zielem angielskim, goździkami. Dobrej jakości keczup, czyli charakteryzujący się wysoką (ok. 170 g) zawartością świeżych pomidorów niezbędnych do przygotowania 100 g sosu zawiera dużą ilość potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i likopenu rozprawiającego się z wolnymi rodnikami. Warto dodać, że prawdziwy keczup powinien być utrwalony za pomocą pasteryzacji, co wyklucza konieczność stosowania konserwantów, celem wydłużenia przydatności do spożycia sosu.

Ketchup – skład

Skład tradycyjnego keczupu powinien zawierać jak najwięcej pomidorów wykorzystanych do przygotowania 100 g sosu. Minimalna ilość świeżych pomidorów dla dobrej jakości keczupu to ok. 170 g. Pozostałe składniki tworzące charakterystyczny smak keczupu to cukier, sól, ocet, a także ziele angielskie, goździki. W niektórych keczupach można spotkać w składzie również inne warzywa np. seler.

Ketchup – kalorie

Wartość kaloryczna 100 g sosu ketchup to ok. 92 kcal, zatem łyżka ok. 15 ml ketchupu dostarcza ok. 14 kcal.

Czy ketchup jest zdrowy?

Dobrej jakości keczup, który zawiera jak najwięcej pomidorów lub koncentratu pomidorowego nie należy do produktów zakazanych i niezdrowych. Warto jednak mieć na uwadze skład kupowanego sosu, bowiem wiele sklepowych ketchupów zawiera minimalną ilość pomidorów, w zamian których producent dodał skrobię modyfikowaną, gumę guar oraz inne substancje o działaniu zagęszczającym i kształtującym pożądaną dla konsumenta konsystencję produktu. Taki produkt posiada znikomą wartość odżywczą dla organizmu i należy takich unikać. Również w wielu ketchupach zamiast cukru, występuje syrop glukozowo-fruktozowy lub syrop glukozowy,  które nie wpływają pozytywnie na zdrowie.

Domowy ketchup

Wyższość przetworów domowych nad sklepowymi produktami objawia się w postaci pełnej możliwości kontroli składu ilościowego oraz jakościowego wyrobów. W przypadku ketchupu również wspomniana zasada się sprawdza. Przygotowując domowy keczup mamy możliwość wykorzystania dużej ilości świeżych pomidorów, a także doprawić keczup według swoich preferencji smakowych. Warto mieć jednak na uwadze, że do przygotowania domowych przetworów potrzeba czasu, ponieważ proces gotowania świeżych pomidorów jest niestety czasochłonny. Jak przygotować domowy keczup?

Domowy ketchup

Składniki (na 500 ml sosu):

  • 1,5 kg świeżych pomidorów podłużnych
  • jedna duża cebula
  • 100 ml octu
  • 40–50g cukru lub zamiennika
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: łyżka sól, łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego, ½ łyżeczki goździków mielonych

Sposób przygotowania: pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki i pozbywamy się zielonych części, a następnie kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a na nim rumienimy poszatkowaną cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Następnie dokładamy pokrojone pomidory oraz przyprawy i gotujemy wszystko ok. 60 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu blendujemy cały sos. Jeśli chcesz nadać mu gładszą konsystencję można przelać go przez sito. Następnie przelewamy wrzący sos do wyparzonych słoików, zakrywamy zakrętką i stawiamy na niej.

rozwiń

Jakie pomidory na ketchup?

Do przygotowania ketchupu najlepiej sprawdzą się pomidory o wysokiej zawartości tzw. suchej masy, czyli pomidory mięsiste np. podłużne. Pomidory zwykłe lub malinowe posiadają więcej wody, dlatego jeśli wykorzystamy je do przygotowania ketchupu proces odparowywania wody i nadawania odpowiedniej konsystencji potrwa dłużej.

Ketchup z cukinii

Keczup z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sosu przygotowanego wyłącznie z pomidorów. Keczup z cukinii posiada nieco niższą wartość kaloryczną. Smakiem nie odbiega od ketchupu pomidorowego, ponieważ cukinia posiada neutralny smak, którego nie wyczuwa się w ketchupie z cukinii.

Ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii pozbawionej nasion
  • 400 g obranej cebuli
  • 400g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 1–1,5 szklanki cukru
  • ¾ szklanki octu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 2–3 h, aby warzywo puściło sok. Po tym czasie wrzucamy cukinię do garnka i gotujemy ok. 40 minut, aby odparować część wody. Następnie dodajemy ocet, cukier, a po 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość jeszcze ok. 10 minut, a następnie wszystkie składniki blendujemy. Dodajemy przyprawy i po kolejnych 10 minutach zdejmujemy garnek z palnika. Keczup z cukinii przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

rozwiń

Ketchup z dyni

Keczup z dyni to druga propozycja na odmienienie tradycyjnego pomidorowego keczupu. Sos wykonany na bazie dyni ma pomarańczowy kolor, co odróżnia go od pomidorowej wersji. Ponadto można zauważyć różnicę również w smaku, gdyż do dyni świetnie pasują korzenne przyprawy, które nadają sosowi smak korzenny.

Ketchup z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni,
  • 3 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego,
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego,
  • przyprawy: 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 4 goździki, 1 łyżeczka soli i pieprzu,  ewentualnie cynamon,
  • ewentualnie miód do smaku.

Sposób przygotowania: dynię kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy ją do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i goździki i zalewamy sokiem jabłkowym. Gotujemy ok. 30 minut do momentu aż dynia się rozpadnie. Wówczas blendujemy całość i dodajemy sól, pieprz oraz ocet. Jeśli potrzeba dodajemy miód i przelewamy ketchup do wyparzonych słoików i zakręcamy, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

rozwiń

Keczup to świetny dodatek do potraw, który wzbogaca smak i urozmaica tradycyjne potrawy. Szukajmy na sklepowych keczupach produktów z wysoką zawartością pomidorów, a także z cukrem. Natomiast te z syropem glukozowym oraz licznymi zagęstnikami unikajmy.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    przygotowywanie żywności przyprawy
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.