Ketchup – skład, kalorie. Ketchup z cukinii i dyni
Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024
Ketchup obok musztardy oraz majonezu, to jeden z najpopularniejszych sosów do potraw na zimno, będący jednocześnie produktem, którego idealną sklepową wersję bardzo ciężko znaleźć. Prawdziwy keczup stanowi skarbnicę likopenu, czyli antyutleniacza zbawiennie wpływającego na zdrowie oczu i ostrość wzroku. Natomiast ketchup wykonany ze znikomej ilości pomidorów, dostarcza jedynie pustych kalorii i substancji dodatkowych.
Ketchup
Ketchup wywodzi się z Chin. Mieszkańcy tego kraju wykorzystywali go jako dodatek do potraw rybnych. Obecnie stosuje się go głównie do potraw mięsnych, zapiekanek, kanapek na zimno i ciepło, a także hot-dogów i pizzy. Ketchup jest warzywnym sosem o czerwonej barwie, który wykonano z dobrej jakości pomidorów. Sos doprawiony jest cukrem, octem, solą, a także przyprawami ziołowymi m.in. zielem angielskim, goździkami. Dobrej jakości keczup, czyli charakteryzujący się wysoką (ok. 170 g) zawartością świeżych pomidorów niezbędnych do przygotowania 100 g sosu zawiera dużą ilość potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i likopenu rozprawiającego się z wolnymi rodnikami. Warto dodać, że prawdziwy keczup powinien być utrwalony za pomocą pasteryzacji, co wyklucza konieczność stosowania konserwantów, celem wydłużenia przydatności do spożycia sosu.
Ketchup – skład
Skład tradycyjnego keczupu powinien zawierać jak najwięcej pomidorów wykorzystanych do przygotowania 100 g sosu. Minimalna ilość świeżych pomidorów dla dobrej jakości keczupu to ok. 170 g. Pozostałe składniki tworzące charakterystyczny smak keczupu to cukier, sól, ocet, a także ziele angielskie, goździki. W niektórych keczupach można spotkać w składzie również inne warzywa np. seler.
Ketchup – kalorie
Wartość kaloryczna 100 g sosu ketchup to ok. 92 kcal, zatem łyżka ok. 15 ml ketchupu dostarcza ok. 14 kcal.
Czy ketchup jest zdrowy?
Dobrej jakości keczup, który zawiera jak najwięcej pomidorów lub koncentratu pomidorowego nie należy do produktów zakazanych i niezdrowych. Warto jednak mieć na uwadze skład kupowanego sosu, bowiem wiele sklepowych ketchupów zawiera minimalną ilość pomidorów, w zamian których producent dodał skrobię modyfikowaną, gumę guar oraz inne substancje o działaniu zagęszczającym i kształtującym pożądaną dla konsumenta konsystencję produktu. Taki produkt posiada znikomą wartość odżywczą dla organizmu i należy takich unikać. Również w wielu ketchupach zamiast cukru, występuje syrop glukozowo-fruktozowy lub syrop glukozowy, które nie wpływają pozytywnie na zdrowie.
Domowy ketchup
Wyższość przetworów domowych nad sklepowymi produktami objawia się w postaci pełnej możliwości kontroli składu ilościowego oraz jakościowego wyrobów. W przypadku ketchupu również wspomniana zasada się sprawdza. Przygotowując domowy keczup mamy możliwość wykorzystania dużej ilości świeżych pomidorów, a także doprawić keczup według swoich preferencji smakowych. Warto mieć jednak na uwadze, że do przygotowania domowych przetworów potrzeba czasu, ponieważ proces gotowania świeżych pomidorów jest niestety czasochłonny. Jak przygotować domowy keczup?
Składniki (na 500 ml sosu):
- 1,5 kg świeżych pomidorów podłużnych
- jedna duża cebula
- 100 ml octu
- 40–50g cukru lub zamiennika
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: łyżka sól, łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego, ½ łyżeczki goździków mielonych
Sposób przygotowania: pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki i pozbywamy się zielonych części, a następnie kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a na nim rumienimy poszatkowaną cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Następnie dokładamy pokrojone pomidory oraz przyprawy i gotujemy wszystko ok. 60 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu blendujemy cały sos. Jeśli chcesz nadać mu gładszą konsystencję można przelać go przez sito. Następnie przelewamy wrzący sos do wyparzonych słoików, zakrywamy zakrętką i stawiamy na niej.
Jakie pomidory na ketchup?
Do przygotowania ketchupu najlepiej sprawdzą się pomidory o wysokiej zawartości tzw. suchej masy, czyli pomidory mięsiste np. podłużne. Pomidory zwykłe lub malinowe posiadają więcej wody, dlatego jeśli wykorzystamy je do przygotowania ketchupu proces odparowywania wody i nadawania odpowiedniej konsystencji potrwa dłużej.
Ketchup z cukinii
Keczup z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sosu przygotowanego wyłącznie z pomidorów. Keczup z cukinii posiada nieco niższą wartość kaloryczną. Smakiem nie odbiega od ketchupu pomidorowego, ponieważ cukinia posiada neutralny smak, którego nie wyczuwa się w ketchupie z cukinii.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii pozbawionej nasion
- 400 g obranej cebuli
- 400g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- 1–1,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki octu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 2–3 h, aby warzywo puściło sok. Po tym czasie wrzucamy cukinię do garnka i gotujemy ok. 40 minut, aby odparować część wody. Następnie dodajemy ocet, cukier, a po 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość jeszcze ok. 10 minut, a następnie wszystkie składniki blendujemy. Dodajemy przyprawy i po kolejnych 10 minutach zdejmujemy garnek z palnika. Keczup z cukinii przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Ketchup z dyni
Keczup z dyni to druga propozycja na odmienienie tradycyjnego pomidorowego keczupu. Sos wykonany na bazie dyni ma pomarańczowy kolor, co odróżnia go od pomidorowej wersji. Ponadto można zauważyć różnicę również w smaku, gdyż do dyni świetnie pasują korzenne przyprawy, które nadają sosowi smak korzenny.
Składniki:
- 1,5 kg obranej dyni,
- 3 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego,
- 1/3 szklanki octu jabłkowego,
- przyprawy: 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 4 goździki, 1 łyżeczka soli i pieprzu, ewentualnie cynamon,
- ewentualnie miód do smaku.
Sposób przygotowania: dynię kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy ją do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i goździki i zalewamy sokiem jabłkowym. Gotujemy ok. 30 minut do momentu aż dynia się rozpadnie. Wówczas blendujemy całość i dodajemy sól, pieprz oraz ocet. Jeśli potrzeba dodajemy miód i przelewamy ketchup do wyparzonych słoików i zakręcamy, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Keczup to świetny dodatek do potraw, który wzbogaca smak i urozmaica tradycyjne potrawy. Szukajmy na sklepowych keczupach produktów z wysoką zawartością pomidorów, a także z cukrem. Natomiast te z syropem glukozowym oraz licznymi zagęstnikami unikajmy.