Cała prawda o dżemie, konfiturze, powidłach oraz marmoladzie
Wybierając przetwory owocowe warto wiedzieć co powinno, a co nie powinno znajdować się w ich składzie, tak aby móc cieszyć się niebanalnym smakiem owoców, nie uszkadzając przy tym swojego cennego zdrowia.
Ranking ketchupów znanych marek
Sos sosowi nie równy tak jak i ketchup, ketchupowi. Aby się nie pogubić, warto zorientować się, które produkty warte są naszej uwagi, a które z miejsca powinniśmy ominąć.
Ketchup – skład dobrej jakości produktu
Jego historia sięga aż Chin, gdzie w dawnych czasach służył jako zaprawa do ryb. Pod koniec XVII wieku przepis dotarł do Anglii, natomiast w 1867 już w USA receptura została zmodyfikowana według uznania smakowego Henry'ego Johna Heinza – założyciela jednej ze znanych firm produkujących keczup.
Biała śmierć – wyeliminuj zagrożenie
Wszystko o substancji, która wciąga, nęci, uzależnia od siebie i znajduje się wszędzie. Mowa oczywiście o cukrze!
Fruktoza. Właściwości, indeks glikemiczny, kalorie i występowanie
Spożywać czy unikać? W końcu to cukier prosty, który łatwo zamienia się w tkankę tłuszczową. Ale występuje również w owocach, a one przecież są zdrowe. Jak to w końcu jest z tą fruktozą?
Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol
Źródłem fruktozy są nie tylko owoce. Dowiedz się o niej więcej i zdecyduj, które produkty ją zawierające są najlepsze, a z których możesz zrezygnować.
Kolorowe, pyszne słodycze, czy na pewno są zdrowe?
Każdy z nas lubi zjeść ciastko czy batonika, ale czy zastanowiliśmy się, jakie znajdują się w nich składniki?