bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ketchup – skład dobrej jakości produktu

Ketchup – skład dobrej jakości produktu

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Jego historia sięga aż Chin, gdzie w dawnych czasach służył jako zaprawa do ryb. Pod koniec XVII wieku przepis dotarł do Anglii, natomiast w 1867 już w USA receptura została zmodyfikowana według uznania smakowego Henry’ego Johna Heinza – założyciela jednej ze znanych firm produkujących ketchup.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ketchup
  • Ketchup – skład

Ketchup

Ketchup jest popularnym dodatkiem między innymi do pizzy, zapiekanek, frytek czy urozmaiceniem do kolorowych, warzywnych kanapek. Należy do grupy produktów niskokalorycznych ponieważ dobrej jakości sos, w większości składa się z pomidorów lub ich koncentratu. Wartość kaloryczna 100 g produktu wynosi w przybliżeniu ok 90–120 kcal, z czego głównym źródłem energii są węglowodany proste (ok. 20–25 g). Główną zaletą ketchupu dobrej jakości jest duża zawartość likopenu – składnika o właściwościach przeciwrodnikowych, co chroni organizm przed nowotworami. Warto zauważyć, że w produktach powstałych na bazie pomidorów (ketchup, sosy pomidorowe, koncentraty czy soki) jest większa ilość likopenu niż w świeżym warzywie. Poczytaj więcej na temat ketchupu!

Ketchup – skład

Klasyczna wersja ketchupu nie powinna zawierać w swoim składzie substancji konserwujących (benzoesan sodu), co wymusza proces pasteryzacji, który ma utrwalić produkt i przedłużyć jego trwałość. Dodatkowo skład powinien charakteryzować się jak najmniejszą ilością, a najlepiej brakiem substancji zagęszczających (np. skrobi modyfikowanej, gumy ksantanowej)  oraz substancji barwiących, co byłoby niezgodne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia o zakazie stosowania substancji barwiących przy produkcji żywności na bazie pomidorów. Dodatek cukru i octu jest niezbędny:

Jeżeli do ketchupu nie dodalibyśmy cukru, octu oraz przypraw, smakowałby jak przecier pomidorowy

– wyjaśnia dr Iwona Ścibisz z Zakładu Technologii Owoców i Warzyw warszawskiej SGGW.

Receptura podstawowa dobrej jakości ketchupu:

  • pomidory (najlepiej ponad 150 g pomidorów na 100 g sosu/koncentrat pomidorowy),
  • przeciery z warzyw np. selera i cebuli,
  • cukier,
  • ocet spirytusowy,
  • sól kuchenna,
  • przyprawy (gorczyca, ziele angielskie, cebula, pieprz, czosnek, liść laurowy),
  • forma przedłużenia trwałości: pasteryzacja.

Kiepskiej jakości sos zawiera natomiast:

  • wodę, która stanowi niekiedy główny składnik produktu, co nie jest korzystną wiadomością;
  • małą ilość pomidorów/koncentratu pomidorowego w przeliczeniu na 100 g gotowego produktu. Często zdarza się, że zawartość warzyw nie przekracza 20%;
  • syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru;
  • zagęstniki – skrobia modyfikowana, skrobia modyfikowana kukurydziana, guma ksantanowa – ich obecność wynika z użycia zbyt małej ilości pomidorów/koncentratu czy przecieru pomidorowego do wyprodukowania 100 g sosu;
  • regulator kwasowości – kwas cytrynowy/askorbinowy;
  • konserwant – benzoesan sodu (E202), sorbinian potasu (E211);
  • wzmacniacz smaku – glutaminian sodu;
  • aromat.

Nie zostało udowodnione, że ketchup wyprodukowany z pomidorów jest bardziej wartościowy aniżeli ten na bazie koncentratu pomidorowego, dlatego lepiej zwrócić uwagę na procentową zawartość tych składników na 100 g gotowego produktu. Kupując sos należy mieć również na uwadze, aby skład był możliwie najkrótszy i charakteryzował się wysoką zawartością składników pochodzenia naturalnego. Cena może wskazać lepszy jakościowo produkt, jednak mimo wszystko warto porównać wyroby kilku producentów. Ketchup jest bogatym źródłem likopenu, witaminy C oraz soli mineralnych, a jego unikatowy smak wzbogaci przygotowywane kanapki czy zapiekanki zarówno z pieczywa i te mięsne.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze…

Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku mamy dobre wiadomości. Suszone pomidory posiadają wiele składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Czytaj dalej...
warzywa

Właściwości przeciwutleniające soku pomidorowego

Sok pomidorowy jest najbardziej popularnym sokiem warzywnym. Czemu zawdzięcza taką opinię? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.