Desery o niskiej zawartości cukru
Aktualizacja: 19 marca, 2024
Czy słodkie musi być tuczące? Nie musi! Co więcej, może być również zdrowe. Na pewno większość z nas nie wyobraża sobie wieczornego odpoczynku bez słodkości pod ręką. Bo kto nie lubi sprawić sobie odrobiny przyjemności tabliczką czekolady albo kawałkiem pysznego, domowego ciasta? Te pyszności, pomimo wszystkich swoich zalet, mają również jedną, podstawową wadę – dużą zawartość cukru.
Jedna tabliczka czekolady dostarcza nam 44 g cukru, czyli prawie 6 łyżeczek. Jest to dużo, biorąc pod uwagę fakt, że dzienne zalecane przez dietetyków spożycie cukru nie powinno przekraczać 90 g (12 łyżeczek).
Cukier to nie tylko czekolada czy desery. Jest również składnikiem pieczywa, przetworzonych produktów pomidorowych, jogurtów, czy płatków śniadaniowych, czyli pokarmów spożywanych przez nas na co dzień. Wysoka zawartość cukru w produkcie wiąże się oczywiście z wyższą kalorycznością. Cukier – węglowodan, znacznie przyczynia się do wzrostu masy ciała, powstawania nadwagi, otyłości, a co za tym idzie, różnych chorób. Powinniśmy go ograniczać nie tylko ze względu na ładną sylwetkę, ale ze względu na zdrowie.
Czy istnieją smaczne desery o niskiej zawartości cukru?
Tak! Może wydawać się to dziwne, ale nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, aby zachować zgrabną sylwetkę i być zdrowym. Można jeść słodko, a jednocześnie spożywać nawet o kilkaset kalorii mniej. Poniżej przedstawimy 4 propozycje na pyszne i zdrowe desery o obniżonej zawartości cukru.
Mus truskawkowy
Można go zrobić właściwie bez dodatku cukru. Do tego deseru potrzebne są jedynie 3 składniki:
- truskawki – świeże lub mrożone (200 g)
- odrobina soku z cytryny
- białko jaja kurzego (dwa małe jajka)
Truskawki przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się pestek. Następnie, polewamy je odrobiną soku z cytrynu, aby owoce zachowały swój kolor. Do truskawkowej masy dodajemy ubitą pianę z białek. Jeśli słodycz truskawek okaże się jednak niewystarczająca, do piany można dodać jedną lub dwie łyżeczki cukru. Wszystko należy delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki. Jak widać ilość składników i włożonej pracy jest niewielka, a w rezultacie otrzymujemy pyszny, niskokaloryczny i zdrowy deser.
Deser kokosowo – bananowy
Do przygotowania tego przysmaku również nie potrzebujemy dużej ilości składników. Jest to deser, w którym cukier dodawany nie występuje wcale. Ponadto, kakao i banan do dobre źródło magnezu. Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki kakao
- wiórki kokosowe
Pokrojone na skos banany obtaczamy z każdej strony w kakao, a następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Deser gotowy. Ważne, żeby banany były dojrzałe, ponieważ są wystarczająco słodkie, a w połączeniu z gorzkawym kakao i kokosem są pyszne. Deser ten jest prosty i bardzo zdrowy! Banany zawierają prawie tyle samo magnezu, co garść orzechów. Magnez ceniony jest przede wszystkim ze względu na właściwości wzmacniające organizm oraz wspomagające pracę mięśni. Pozytywnie działa również na pracę serca, poprawia pamięć, a także jest dobrym sposobem na zgagę czy wrzody żołądka.
Przysmak bakaliowy
Podstawą tego deseru jest marchew – naturalne źródło beta – karotenu, witaminy B1 i B2. Beta – karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Badania wykazały, że beta – karoten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, hamuje wzrost komórek rakowych w wątrobie, mózgu czy na skórze.
Składniki:
- bakalie (100 g)
- płatki migdałów
- 1 duża marchew
- brązowy cukier (2 łyżeczki)
Startą na małe paseczki marchew mieszamy z bakaliami i smażymy na patelni bez tłuszczu przez ok. 15 minut. W tym deserze można również wykorzystać suszone owoce jak morele, czy śliwki. Suszone owoce dadzą przyjemny, wyrazisty smaku, a dodatkowo będą źródłem cennego błonnika. Z usmażonych składników po wystygnięciu formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Całość można polać odrobiną rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Czekoladowy budyń jaglany
Podstawowym składnikiem tego deseru jest kasza jaglana, charakteryzująca się działaniem odkwaszającym organizm. Ponadto, dzięki takim składnikom jak banan, migdały, orzechy i kakao dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę magnezu. Do przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:
- Kasza jaglana (3 łyżki),
- 6 suszonych daktyli
- 4 orzechy nerkowca,
- garść migdałów
Wszystkie wyżej wymienione składniki lepiej namoczyć, na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem. Dodatkowo potrzebujemy:
- 1 banan
- 2 łyżki kakao
- łyżka cukru brązowego
- łyżka syropu z agawy
Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, pozostawiamy do zagotowania. W międzyczasie opłukujemy kaszę i przelewamy wrzątkiem. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę, daktyle, orzechy, migdały, połówkę banana i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, aby kasza mogła wchłonąć wodę. Dodajemy kakao, syrop z agawy i wszystko razem dokładnie miksujemy na gładki krem. Deser najlepiej smakuje na ciepło.
Wszystkie wyżej opisane desery są wyjątkowe ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Warto monitorować dzienne spożycie cukru, ponieważ jesteśmy w stanie zmniejszyć, a może nawet zlikwidować ryzyko występowania chorób takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca, czy nadciśnienie. Ilość cukru zawarta w produktach, jakie spożywamy na co dzień, jest wystarczająco duża. Desery o obniżonej zawartości cukru dodawanego, to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób będących na diecie, starających się stracić kilka kilogramów, ale dla wszystkich, którzy chcą jak najdłużej utrzymać swoje ciało w zdrowiu.