bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Desery o niskiej zawartości cukru

Desery o niskiej zawartości cukru

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 19 marca, 2024

Czy słodkie musi być tuczące? Nie musi! Co więcej, może być również zdrowe. Na pewno większość z nas nie wyobraża sobie wieczornego odpoczynku bez słodkości pod ręką. Bo kto nie lubi sprawić sobie odrobiny przyjemności tabliczką czekolady albo kawałkiem pysznego, domowego ciasta? Te pyszności, pomimo wszystkich swoich zalet, mają również jedną, podstawową wadę – dużą zawartość cukru.

Jedna tabliczka czekolady dostarcza nam 44 g cukru, czyli prawie 6 łyżeczek. Jest to dużo, biorąc pod uwagę fakt, że dzienne zalecane przez dietetyków spożycie cukru nie powinno przekraczać 90 g (12 łyżeczek).

Cukier to nie tylko czekolada czy desery. Jest również składnikiem pieczywa, przetworzonych produktów pomidorowych, jogurtów, czy płatków śniadaniowych, czyli pokarmów spożywanych przez nas na co dzień. Wysoka zawartość cukru w produkcie wiąże się oczywiście z wyższą kalorycznością. Cukier – węglowodan, znacznie przyczynia się do wzrostu masy ciała, powstawania nadwagi, otyłości, a co za tym idzie, różnych chorób. Powinniśmy go ograniczać nie tylko ze względu na ładną sylwetkę, ale ze względu na zdrowie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czy istnieją smaczne desery o niskiej zawartości cukru?
  • Mus truskawkowy
  • Deser kokosowo – bananowy
  • Przysmak bakaliowy
  • Czekoladowy budyń jaglany

Czy istnieją smaczne desery o niskiej zawartości cukru?

Tak! Może wydawać się to dziwne, ale nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, aby zachować zgrabną sylwetkę i być zdrowym. Można jeść słodko, a jednocześnie spożywać nawet o kilkaset kalorii mniej. Poniżej przedstawimy 4 propozycje na pyszne i zdrowe desery o obniżonej zawartości cukru.

Mus truskawkowy

Można go zrobić właściwie bez dodatku cukru. Do tego deseru potrzebne są jedynie 3   składniki:

  • truskawki – świeże lub mrożone (200 g)
  • odrobina soku z cytryny
  • białko jaja kurzego (dwa małe jajka)

Truskawki przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się pestek. Następnie, polewamy je odrobiną soku z cytrynu, aby owoce zachowały swój kolor. Do truskawkowej masy dodajemy ubitą pianę z białek. Jeśli słodycz truskawek okaże się jednak niewystarczająca, do piany można dodać jedną lub dwie łyżeczki cukru. Wszystko należy delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki. Jak widać ilość składników i włożonej pracy jest niewielka, a w rezultacie otrzymujemy pyszny, niskokaloryczny i zdrowy deser.

Deser kokosowo – bananowy

Do przygotowania tego przysmaku również nie potrzebujemy dużej ilości składników. Jest to deser, w którym cukier dodawany nie występuje wcale. Ponadto, kakao i banan do dobre źródło magnezu. Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe

Pokrojone na skos banany obtaczamy z każdej strony w kakao, a następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Deser gotowy. Ważne, żeby banany były dojrzałe, ponieważ są wystarczająco słodkie, a w połączeniu z gorzkawym kakao i kokosem są pyszne. Deser ten jest prosty i bardzo zdrowy! Banany zawierają prawie tyle samo magnezu, co garść orzechów. Magnez ceniony jest przede wszystkim ze względu na właściwości wzmacniające organizm oraz wspomagające pracę mięśni. Pozytywnie działa również na pracę serca, poprawia pamięć, a także jest dobrym sposobem na zgagę czy wrzody żołądka.

Przysmak bakaliowy

Podstawą tego deseru jest marchew – naturalne źródło beta – karotenu, witaminy B1 i B2. Beta – karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Badania wykazały, że beta – karoten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, hamuje wzrost komórek rakowych w wątrobie, mózgu czy na skórze.

Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, aby zachować zgrabną sylwetkę

Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, aby zachować zgrabną sylwetkę

Składniki:

  • bakalie (100 g)
  • płatki migdałów
  • 1 duża marchew
  • brązowy cukier (2 łyżeczki)

Startą na małe paseczki marchew mieszamy z bakaliami i smażymy na patelni bez tłuszczu przez ok. 15 minut. W tym deserze można również wykorzystać suszone owoce jak morele, czy śliwki. Suszone owoce dadzą przyjemny, wyrazisty smaku, a dodatkowo będą źródłem cennego błonnika. Z usmażonych składników po wystygnięciu formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Całość można polać odrobiną rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Czekoladowy budyń jaglany

Podstawowym składnikiem tego deseru jest kasza jaglana, charakteryzująca się działaniem odkwaszającym organizm. Ponadto, dzięki takim składnikom jak banan, migdały, orzechy i kakao dostarczamy organizmowi odpowiednią dawkę magnezu. Do przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:

  • Kasza jaglana (3 łyżki),
  • 6 suszonych daktyli
  • 4 orzechy nerkowca,
  • garść migdałów

Wszystkie wyżej wymienione składniki lepiej namoczyć, na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem. Dodatkowo potrzebujemy:

  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżka syropu z agawy

Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, pozostawiamy do zagotowania. W międzyczasie opłukujemy kaszę i przelewamy wrzątkiem. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę, daktyle, orzechy, migdały, połówkę banana i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, aby kasza mogła wchłonąć wodę. Dodajemy kakao, syrop z agawy i wszystko razem dokładnie miksujemy na gładki krem. Deser najlepiej smakuje na ciepło.

Wszystkie wyżej opisane desery są wyjątkowe ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Warto monitorować dzienne spożycie cukru, ponieważ jesteśmy w stanie zmniejszyć, a może nawet zlikwidować ryzyko występowania chorób takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca, czy nadciśnienie. Ilość cukru zawarta w produktach, jakie spożywamy na co dzień, jest wystarczająco duża. Desery o obniżonej zawartości cukru dodawanego, to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób będących na diecie, starających się stracić kilka kilogramów, ale dla wszystkich, którzy chcą jak najdłużej utrzymać swoje ciało w zdrowiu.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Emilia Muchowska
Emilia Muchowska , Dyplomowany dietetyk oraz instruktor fitness i pilates.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
owoce

Dietetyczne, owocowe – czy chipsy…

Czy chipsy mogą być zdrowe? Jak przygotować zdrową, chrupiącą przekąskę? Czytaj dalej...

Nadmierny apetyt na słodycze –…

Wciąż męczy Cię niepohamowany apetyt na batonika czy kawałek czekolady? Poznaj kilka praktycznych i skutecznych sposobów na walkę z podjadaniem! Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza?…

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze? Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Cukry nie zawsze muszą być…

Sok, herbatka, konfitura, suszone owoce…Żurawina ze względu na swoje cudowne właściwości powinna być wykorzystywana w każdej postaci! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Diety na cukrzycę Przepisy dietetyczne
    1

    Deser na diecie? 7 przepisów na najlepsze FIT desery

    1

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    cukrzyca

    Cukrzyca u dzieci – przyczyny, objawy. Jak dostosować dietę dziecka z cukrzycą?

    Dieta cukrzycowa – MITY

    śniadanie

    Co na śniadanie? Top 5 szybkich, smacznych i dietetycznych śniadań fit

    dieta z niskim indeksem glikemicznym
    3

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym – efekty, jadłospis, przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.