bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Plastikowe butelki i ich wpływ na zdrowie

Plastikowe butelki i ich wpływ na zdrowie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Plastik to potoczna nazwa tworzywa sztucznego. Jest to materiał zbudowany z polimerów syntetycznych (stworzonych przez człowieka, nie występujących w naturze) lub półsyntetycznych organicznych. Często wzbogacane są różnymi dodatkami modyfikującymi np. barwnikami, stabilizatorami promieniowania UV czy uniepalniaczami.  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rodzaje plastiku
  • Plastikowe butelki – wpływ na zdrowie
  • Alternatywa dla plastikowych butelek

Rodzaje plastiku

Jeśli nie jesteśmy pewni, z jakiego tworzywa została wytworzona butelka wystarczy spojrzeć na oznaczenie znajdujące się na niej. Informacja ta przedstawiona jest w formie graficznej (trzy strzałki układające się na kształt trójkąta). W środku umieszczona jest cyfra od 1 do 7, której przyporządkowany jest konkretny rodzaj plastiku.

  1. PET – politereftalan etylenu – jest to liniowy poliester. PET zyskuje coraz większą popularność ze względu na to, że butelki z niego wykonane są, w porównaniu ze szklanymi, lżejsze i nietłukące. Stąd niższe koszty i łatwość w transporcie. PET wykorzystuje się do produkcji pojemników, opakowań, talerzy jednorazowych oraz butelek na napoje bezalkoholowe.
  2. HDPE – polietylen o wysokiej gęstości – materiał ten jest ekonomiczny, odporny na uderzenia (jest twardszy od LDPE) i posiada dużą odporność chemiczną. Wykorzystywany jest głównie do wyrobu pojemników, torebek, folii i butelek na wodę.
  3. PVC – polichlorek winylu – polimer syntetyczny z grupy polimerów winylowych. Jest naturalnie przezroczysty. Zapewnia doskonałą barierę dla większości gazów. Materiał ten wykazuje wysoką odporność na substancje chemicznie, jednak jest podatny na działanie niektórych rozpuszczalników. PVC ma słabą odporność na działanie wysokich temperatur.
  4. LDPE – polietylen o niskiej gęstości – LDPE budową przypomina HDPE, jednak w porównaniu z nim jest mniej wytrzymały na związki chemiczne i wykazuje mniejszą sztywność. Jest za to bardziej przezroczysty i znacznie droższy od HDPE.
  5. PP – polipropylen – jest węglowodorowym polimerem odpornym na wysokie temperatury i nieprzepuszczalnym dla wilgoci. PP posiada doskonałą odporność chemiczną. Wykorzystywany jest do produkcji słoi, butelek, pojemników, folii oraz do napełnianych na gorąco puszek i wykładzin cystern do mleka. Jest jednym z dwóch, obok polietylenu, najczęściej stosowanych tworzyw sztucznych.
  6. PS – polistyren – najbardziej znaną formą polistyrenu jest styropian. Rzadko używany jest do produkcji opakowań na żywność ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu. Czasami możemy napotkać się na wykonane z niego przykrywki do jednorazowych kubków na kawę lub jednorazowe pojemniki na jedzenie na wynos.
  7. Inne plastiki – to kategoria, w której znajdują się takie tworzywa jak nylon, szkło akrylowe, ABS oraz poliwęglany.

Plastikowe butelki – wpływ na zdrowie

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na tworzywo PET, z którego głównie wykonywane są teraz butelki. Budzi ono wiele kontrowersji. Uznawane jest za nieszkodliwe dla zdrowia, jednak badania prowadzone przez Environmental Science and Pollution Research pokazują, że w wodzie znajdującej się w butelkach wykonanych z PET wykryto bisfenol A, który stanowi formę syntetycznego estrogenu – ksenoestronegu. W organizmie człowieka może łączyć się z receptorami odpowiedzialnymi za wiązanie naturalnego estrogenu i prowadzić do jego nieprawidłowego działania. Według autorów odkrycia, konieczne są dalsze intensywne badania, by móc jednoznacznie określić czy butelki wytwarzane z PET są bezpieczne dla ludzi, gdyż jak na razie znane są tylko skutki oddziaływań na zwierzętach. Ponadto do produkcji PET wykorzystywany jest paraksylen (pochodna benzenu). Benzen jest silną toksyną o udowodnionych właściwościach rakotwórczych. Dodatkowo wpływa drażniąco na układ pokarmowy, np. śluzówkę żołądka i układ nerwowy. Substancje zawarte w butelkach plastikowych, będących pochodnymi ropy naftowej i benzenu, przenikają do wody czy napoju wówczas, gdy są one niewłaściwie przechowywane. Zaleca się, by przetrzymywać butelki w temperaturze do 15⁰C. Butelek PET nie powinno się wykorzystać ponownie.

PVC jest niebezpieczny dla zdrowia, gdyż może wydzielać wysoce toksyczne dioksyny. HDPE oraz PP uznawane są za bezpieczne dla zdrowia, odpowiednie do wielokrotnego użytku. LDPE jest stosunkowo bezpieczny jednak mniej niż HDPE czy PP. PS nie powinien być stosowany do przechowywania żywności, gdyż wydziela trujące substancje chemiczne. Jest on jednak stosowany rzadko. Tworzywa oznaczone numerem 7 są najbardziej toksyczne i niebezpieczne ze wszystkich. W ich skład może wchodzić wcześniej już wspomniany bisfenol A (BPA), który w USA został całkowicie wycofany.

Alternatywa dla plastikowych butelek

  • Szkło – jest to w 100% naturalne tworzywo, niewchodzące w reakcję z zawartymi wewnątrz szklanej butelki płynami. Dodatkowo szkło wykonane jest z naturalnych surowców, dzięki czemu nie jest szkodliwe dla środowiska.
  • Stal nierdzewna – butelki z niej wykonane są trwałe, mogą nam służyć przez wiele lat, nie tłuką się, dlatego nie ma obawy, że podczas karmienia dzieci dojdzie do skaleczenia. Ponadto stal nierdzewna utrzymuje czystość płynów w niej zawartych i w 100% może zostać poddana recyklingowi.

Użycie tworzyw sztucznych budzi wiele sprzecznych opinii. Przyglądając się im bliżej można stwierdzić, że większość z nich może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Lepiej więc zdecydować się na butelki wykonane z alternatywnych surowców. Są one zarówno lepsze dla naszego zdrowia, jak również dla środowiska, gdyż jedna butelka może nam służyć przez lata.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Kowalska ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Innowacyjność opakowań do żywności –…

Czy opakowanie może być inteligentne i dzielić się swymi spostrzeżeniami z konsumentem? Przekonaj się sam, czytając artykuł. Czytaj dalej...

Niezawodne sposoby na przechowywanie żywności…

Jak przechowywać zakupioną żywność, aby dłużej zachowała świeżość i ładny wygląd? Jakie są zasady przechowywania artykułów spożywczych? Poznajmy parę cennych wskazówek. Czytaj dalej...

Dioksyny w żywności – objawy…

Związki chemiczne są nieodłącznym elementem środowiska, w którym żyje człowieka. Wszystkie w większym lub w mniejszym stopniu oddziałują na nasz organizm. Jednym z najgroźniejszych zanieczyszczeń dla ludzi i zwierząt są… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe > przechowywanie żywności

    przechowywanie żywności woda
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    woda z imbirem właściwości działanie przepis
    2

    Woda z imbirem – przepis. Co daje picie wody z imbirem na czczo?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.