przechowywanie żywności

Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Jad kiełbasiany, czyli toksyna botulinowa, wytwarzany jest przez bakterie w środowisku beztlenowym. Może powstać w wyniku spożycia nieprawidłowo przechowywanej żywności domowej produkcji. Jego działanie na organizm najczęściej objawia się zaburzeniem widzenia, osłabieniem oraz suchością w jamie ustnej. Jaki jest mechanizm powstania jadu kiełbasianego?

Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jak przechowywać jajka?

Jest kilka metod oceny świeżości jaj. Pierwszą jest sprawdzenie daty przydatności do spożycia na opakowaniu. Jest to ważna informacja pod warunkiem, że były one przechowywane według zaleceń producenta. W przeciwnym razie nawet jajka z ważną datą przydatności niekoniecznie muszą być dobre.

Liofilizacja – żywność i owoce liofilizowane

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Liofilizowana żywność zaczęła wchodzić coraz śmielej do przemysłu spożywczego ciesząc się rosnącą popularnością. Owoce zachowujące swój piękny kolor czy kształt zdobią potrawy blogerów na całym świecie, ale pozostaje jeszcze pytanie o ich wartość zdrowotną. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym jest liofilizacja i jakie ma zastosowanie.

Na czym polega pasteryzacja? Jak pasteryzować słoiki?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Większość z nas wie lub choć widział jak przygotować przetwory na zimę, ale nie każdy już zdaje sobie sprawę w wyniku jakiego procesu się to dzieje i co on ma na celu. Ważne jest by przeprowadzać pasteryzację prawidłowo, gdyż niewielki błąd może skutkować przetrwaniem form wegetatywnych drobnoustrojów chorobotwórczych, a to z kolei doprowadza do zatrucia, wiążącego się z niekorzystnymi, a niekiedy niebezpiecznymi objawami zdrowotnymi.

Ekstruzja i ekspandowanie zbóż – czy ekspandowany amarantus jest lepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rozwój technologii spożywczych z roku na rok posuwa się naprzód oferując klientom produkty wytworzone nowymi metodami. Dzięki temu na sklepowych półkach nie znajdziemy tylko jednego rodzaju makaronu, kaszy i ryżu, a szereg dostępnych możliwości w postaci rozmaitych mąk, preparowanych zbóż, płatków zbożowych i różnokształtnych makaronów może zadziwić niejednego poszukiwacza kulinarnych nowości.

Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce?

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych puszkach lub hermetycznych słojach, które otulone zostały kolorową etykietką. Czy warto inwestować w tego rodzaju przetwory? Jaką wartość odżywczą niesie za sobą papryka z zalewy?

Dieta na studiach, czyli kilka wskazówek zdrowego odżywiania dla każdego studenta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Studenckie życie nie kojarzy się zwykle z uregulowanym planem dnia i prowadzeniem zdrowej diety, jednak coraz więcej młodych ludzi stara się zwracać większą uwagę na to, jak się odżywia. Mimo to, trzeba przyznać, że często przez ograniczony budżet, napięty grafik i intensywne życie towarzyskie postanowienie zdrowszego odżywiania często kończy się na dobrych chęciach. Jak pogodzić obie te kwestie i zachować zdrowy balans pomiędzy studenckim życiem a zdrową dietą? Poniżej kilka wskazówek.

Mrożenie – co można a czego nie można mrozić

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakich produktów nie powinno się mrozić?

Plastikowe butelki wody mineralnej mogą wpływać na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Latem, wraz z upałami zwiększa się spożycie wody mineralnej. Pakowana jest ona w plastikowe butelki wykonane z tworzywa sztucznego – niestety nie pozostającego obojętnym na nasze zdrowie.

Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Formaldehyd jest związkiem, który wykazuje liczne negatywne skutki dla organizmu, toteż warto poznać mechanizmy jego działania oraz produkty, które w wyniku migracji stanowią źródło tego związku w żywności.

Idealna żywność na dalekie podróże

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Żywność liofilizowana zyskuje coraz większe uznanie wśród podróżników i sportowców. Przekonaj się, dlaczego.

Pleśń, drobnoustroje i bakterie w żywności. Sposoby, które pozwolą rozpoznać Ci nieświeży pokarm!

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego.

Zawartość “zdrowej” lodówki, czyli sztuka kupowania i wykorzystywania żywności

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wyposażona w zdrowe produkty lodówka jest kluczem do sukcesu i wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych.

30 trików kulinarnych, które musisz znać

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Poznaj kilka kulinarnych trików, dzięki którym ułatwisz sobie pracę w kuchni.

Plastikowe opakowania rujnują zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Składniki plastikowych opakowań na żywność mogą przynieść katastrofalne skutki dla zdrowia. Kolejne zakazy nie dają trwałych rezultatów. Jak pokazują badania, ftalany nie zostały wyeliminowane z produkcji opakowań na żywność, tym samym powodują coraz więcej zagrożeń dla zdrowia.

Pasteryzacja a sterylizacja produktów żywnościowych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Obok substancji chemicznych, metod próżniowych czy użycia naturalnych kwasów fermentacyjnych np. mlekowego, producenci najczęściej stosują pasteryzację lub sterylizację, jako sposób na powstrzymanie rozwoju niekorzystniej mikroflory w żywności.

W proszku, w tabletkach, mrożone, liofilizowane – które jagody acai wybrać?

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Świeżych owoców w Polsce niestety nie dostaniem, ale za to na rynku pojawiają się inne formy tych zdrowych owoców. Które z nich są najlepsze?

Jak kupić tylko to co potrzeba – sklepowe manipulacje

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Możemy nawet nie zdawać sobie sprawy z ilości technik i metod, jakie w stosunku do nas stosują sklepy. Trudno jest być świadomym konsumentem, gdy z każdej strony mamy do czynienia z okazjami, promocjami i edycjami limitowanymi w miejscach, w których dokonujemy zakupów. Mimo to warto zaznajomić się z tymi technikami i spróbować zmniejszyć ich oddziaływanie na nas samych.