bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

jad kiełbasiany jak powstaje
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

Jad kiełbasiany, czyli toksyna botulinowa, wytwarzany jest przez bakterie w środowisku beztlenowym. Może powstać w wyniku spożycia nieprawidłowo przechowywanej żywności domowej produkcji. Jego działanie na organizm najczęściej objawia się zaburzeniem widzenia, osłabieniem oraz suchością w jamie ustnej. Jaki jest mechanizm powstania jadu kiełbasianego?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jad kiełbasiany
  • Jak powstaje jad kiełbasiany?
  • Jak rozpoznać jad kiełbasiany?

Jad kiełbasiany

Jad kiełbasiany, zwany także toksyną botulinową, jest egzotoksyną wytwarzaną przez beztlenowe laseczki jadu kiełbasianego – Clostridium botulinium, a także przez kilku innych przedstawicieli rodzaju Clostridium. Powszechnie bytują one w glebie, natomiast najczęściej występują w artykułach produkcji domowej, m.in. w konserwach mięsnych, rybnych czy jarzynowych. Toksyna ta w zależności od dawki może być silnie trująca dla organizmu człowieka. Warto wiedzieć, że jad kiełbasiany swoje zastosowanie znalazł w medycynie estetycznej m.in. w walce ze zmarszczkami mimicznymi czy z nadmierną potliwością. Śmiertelna dawka dla człowieka oceniana jest na około 1 ug/kg masy ciała.

Jak powstaje jad kiełbasiany?

Laseczki Clostridium botulinum wytwarzają przetrwalniki, które najczęściej występują w glebie. Mogą tam przetrwać wiele lat, natomiast ich aktywacja następuje dopiero w środowisku beztlenowym. Droga pokarmowa jest drogą szerzenia się tych bakterii. Wyróżniono 7 typów toksyny botulinowej, które oznaczone są odpowiednio literami od A do G. Człowiek najczęściej zaraża się typem A i B. Do źródeł pokarmowych zakażenia zalicza się produkty domowej produkcji, które odznaczają się małą zawartością soli, azotanów, cukru i występują bez dopływu powietrza, oraz te, które mają małą kwasowość. Najczęściej kryteria te spełniają domowe konserwy, weki warzywne, mięsne, rybne czy nawet miód. Znajdują się w nich formy przetrwalnikowe, które przekształcają się w postać wegetatywną, rozmnażają się w warunkach beztlenowych, a następnie ulegają autolizie i wysysają swoim jadem żywność.

Jak rozpoznać jad kiełbasiany?

Wyróżniamy 5 rodzajów zatrucia jadem kiełbasianym. Jednak przy zatruciu botuliną najczęściej pojawiają się zatrucia pokarmowe, które przeważnie występują po zjedzeniu pokarmów zawierających tę toksynę. Okres wylęgania się choroby to od kilku godzin do 14 dni od kontaktu ze skażoną żywnością. Średni czas od spożycia do wystąpienia objawów wynosi około 12–36 godzin i zależy od ilości toksyny znajdującej się w spożytym produkcie. Osoba po zatruciu jadem kiełbasianym najczęściej odczuwa zmęczenie, osłabienie oraz zawroty głowy. W jamie ustnej pojawia się uczucie suchości, ponieważ wydzielanie śliny jest zahamowane. Zatrucie toksyną botulinową charakteryzuje się również zaburzeniami ze strony układu nerwowego, takimi jak m.in. zez zbieżny, podwójne widzenie, światłowstręt, a także opadanie powiek. Jad kiełbasiany atakuje również mięśnie gładkie oraz szkieletowe. Zatrucie botuliną rozpoznaje się u chorego, który ma problem z połykaniem, mówieniem, a także u którego występują zaparcia, wzdęcia czy problem z oddawaniem moczu.

Podsumowując, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, należy unikać spożywania podejrzanych pokarmów, przestrzegać zasad higieny i konserwowania żywności. Istotne jest również szybkie rozpoczęcie leczenia w przypadku rozpoznania zatrucia botuliną, aby do minimum zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań.

Literatura:

  1. Kizerwetter-Świda M., Binek M., „Zatrucie jadem kiełbasianym – problem wciąż aktualny”, Post. Mikrobiol. 2010,
  2. Szewczyk E., „Diagnostyka bakteryjna”, PWN, Warszawa 2006,
  3. Drożdżyńska M., Sobieraj-Garbiak I., Chlasta A., „Toksyn abotulinowa i jej zastosowanie w medycynie”, Diagn Lab, 2015, 51, 2, 139–146.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
3.7/5 - (3 głosów)
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zatrucie pleśnią objawy leczenie
zatrucie

Zatrucie pleśnią – objawy, leczenie…

Mimo, że liczne gatunki pleśni wykorzystywane są w produkcji żywności i farmaceutyce, u większości osób nie wywołują pozytywnych skojarzeń. Wszystko za sprawą niekorzystnego działania na przechowywaną żywność. Pleśnie mogą powodować… Czytaj dalej...
pestycydy co to jest zatrucie pestycydami

Co to są pestycydy? Pestycydy…

Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma pestycydami znajdującymi się w pożywieniu. Zwiększona ilość badań nad tymi związkami w ciągu ostatnich lat sprawiła, że lepiej poznaliśmy mechanizm ich działania… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > zatrucie

    przechowywanie żywności zatrucie

    Zatrucie alkoholowe – limity, powikłania, pomóc przy zatruciu

    8 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

    Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.