logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

jad kiełbasiany jak powstaje
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 24 listopada, 2025

Jad kiełbasiany, czyli toksyna botulinowa, wytwarzany jest przez bakterie w środowisku beztlenowym. Może powstać w wyniku spożycia nieprawidłowo przechowywanej żywności domowej produkcji. Jej spożycie prowadzi do zaburzeń widzenia, osłabienia mięśni, suchości w jamie ustnej, a w najgorszym przypadku — zgonu. Zobacz, jaki jest mechanizm powstania trucizny, jak można ją rozpoznać i co zrobić, aby uchronić się przed zatruciem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czym jest jad kiełbasiany?
  • Jak powstaje jad kiełbasiany?
    • Lista produktów, które są najbardziej narażone na skażenie:
  • Rozpoznanie zatrucia jadem
  • Objawy zatrucia jadem kiełbasianym
  • Jak przebiega leczenie?
  • Jak uniknąć zatrucia?
  • Jad kiełbasiany – pytania i odpowiedzi
    • Czy wędzenie zabija jad kiełbasiany?
    • Co zabija jad kiełbasiany?

Czym jest jad kiełbasiany?

Jad kiełbasiany, zwany także toksyną botulinową 1, jest egzotoksyną wytwarzaną przez beztlenowe laseczki jadu kiełbasianego Clostridium botulinium, które najczęściej występują w glebie, ale można je także spotkać w artykułach produkcji domowej m.in. domowych konserwach, wekach warzywnych, mięsnych, rybnych czy nawet miodzie 2. W zależności od dawki jad kiełbasiany może być silnie trujący dla człowieka. Śmiertelna dawka oceniana jest na około 1 ug/kg masy ciała.

Ciekawostka:

Mimo swojej toksyczności, jad kiełbasiany znalazł zastosowanie w medycynie estetycznej m.in. w walce ze zmarszczkami mimicznymi czy nadmierną potliwością.

Jak powstaje jad kiełbasiany?

Wyróżniono 7 typów toksyny botulinowej, które oznaczono literami od A do G. Człowiek najczęściej zaraża się typem A i B. Do źródeł pokarmowych zakażenia zalicza się produkty domowej produkcji, które odznaczają się małą zawartością soli, azotanów, cukru i występują bez dopływu powietrza, oraz te, które mają małą kwasowość. Znajdują się w nich formy przetrwalnikowe, które przekształcają się w postać wegetatywną, rozmnażają się w warunkach beztlenowych, a następnie ulegają procesowi samoistnego rozkładu komórek i wysysają swoim jadem żywność 3.

Lista produktów, które są najbardziej narażone na skażenie:

  • konserwy domowej produkcji: warzywne (np. papryka konserwowa), mięsne (pasztety, smalec ze skwarkami) i rybne (ryby wędzone);
  • kiełbasy (długo dojrzewające);
  • szynki i wędzonki (m.in. mięso pakowane próżniowo);
  • kiszonki (kapusta i ogórki);
  • marynowane ryby i owoce morza;
  • miód (bardzo niebezpieczny dla niemowląt);
  • niepasteryzowane mleko;
  • domowe sery dojrzewające.

Rozpoznanie zatrucia jadem

Pomimo że zatrucie toksyną kojarzy się zazwyczaj ze spożyciem zepsutej żywności, jad kiełbasiany może przedostać się do organizmu także inną drogą, np. poprzez wdychanie toksyny, zakażenie ran czy niewłaściwe przeprowadzenie zabiegów medycznych. Istnieje pięć rodzajów zatrucia jadem kiełbasianym:

  • Botulizm pokarmowy – to najczęstsza forma zatrucia jadem kiełbasianym. Objawy pojawiają się po 12–36 godzinach i obejmują m.in. zaburzenia widzenia, suchość w ustach oraz osłabienie mięśni.
  • Botulizm niemowlęcy – dotyczy dzieci poniżej 12. miesiąca życia, które połknęły przetrwalniki Clostridium botulinum. Zatrucie manifestuje się poprzez osłabienie, trudności w ssaniu i ospałość.
  • Botulizm przyranny – to postać zatrucia, która ma związek z przedostawaniem się bakterii przez zanieczyszczoną ranę. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym są podobne do botulizmu pokarmowego, ale rozwijają się wolniej.
  • Botulizm jatrogenny – to zatrucie wywołane przez toksynę podawaną w celach medycznych, np. podczas zabiegów estetycznych. Może prowadzić do osłabienia mięśni, trudności w oddychaniu i połykaniu.
  • Botulizm inhalacyjny – to niezwykle rzadka, ale zarazem najgroźniejsza, forma zatrucia, która występuje wskutek wdychania aerozolu z toksyną botulinową. Objawem zatrucia jest ostra niewydolność oddechowa, która wymaga natychmiastowego leczenia (podania antytoksyny botulinowej).

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

Zatrucie jadem kiełbasianym objawia się przede wszystkim zmęczeniem, osłabieniem i zawrotami głowy. U chorych często występuje tzw. hipotonia ortostatyczna, czyli stan, w którym dochodzi do nadmiernego spadku ciśnienia tętniczego podczas wstawania. W niektórych przypadkach spadki ciśnienia mogą wiązać się z omdleniami i utratą przytomności.

Charakterystycznym symptomem zatrucia jest suchość w jamie ustnej spowodowana zahamowaniem wydzielania śliny. Toksyna atakuje również mięśnie gładkie i szkieletowe, co może powodować trudności w połykaniu i mówieniu. Pacjenci skarżą się także na liczne symptomy ze strony układu nerwowego m.in. zaburzenia widzenia (podwójne widzenie), opadanie powiek czy symetryczne niedowłady. Charakterystycznym objawem zatrucia jadem kiełbasianym jest spowolnienie psychoruchowe. U chorego mogą występować zaparcia, wzdęcia oraz problemy z oddawaniem moczu, a nawet całkowite jego zatrzymania, a także nawracające zaparcia i ogólne osłabienie perystaltyki jelit 4.

Jak przebiega leczenie?

Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym opiera się na jak najszybszym podaniu antytoksyny botulinowej (typu A+B+E), która neutralizuje działanie toksyny i zapobiega dalszemu uszkodzeniu układu nerwowego. Osoba, która spożyła toksynę, musi być natychmiast hospitalizowana i leczona, bez oczekiwania na wyniki badań bakteriologicznych. W uzasadnionych przypadkach lekarz może zalecić płukanie żołądka lub lewatywę, aby usunąć resztki trucizny z organizmu. W cięższych zatruciach, w których dochodzi do osłabienia mięśni oddechowych, konieczne jest zastosowanie respiratora, który wspomaga oddychanie. Rozpoznanie zatrucia opiera się na analizie objawów klinicznych, wywiadzie z pacjentem oraz wynikach badań laboratoryjnych (identyfikacja toksyny w kale oraz hodowla mikrobiologiczna Clostridium botulinum z próbki kału).

Skuteczność leczenia zależy przede wszystkim od szybkości reakcji. Zatrucie jadem kiełbasianym cechuje się ryzykiem zgonu na poziomie 5-20%, dlatego wszelkie niepokojące objawy zatrucia jadem kiełbasianym powinny być jak najszybciej skonsultowane z lekarzem 5.

Jak uniknąć zatrucia?

Podstawowymi działaniami profilaktycznymi jest przestrzeganie zasad higieny i odpowiednie przechowywanie żywności 5.

✔ Przede wszystkim pamiętaj, aby trzymać produkty spożywcze w niskich temperaturach, które hamują rozwój bakterii Clostridium botulinum.
✔ Zrezygnuj także ze spożywania domowych weków, jeśli ich wieczko jest wybrzuszone lub otwieraniu towarzyszy syk powietrza.
✔ Jeżeli termin przydatności do spożycia upłynął, a produkty były dodatkowo przechowywane w warunkach beztlenowych, pozbądź się ich.
✔ W żadnym wypadku nie spożywaj żywności o nieprzyjemnym zapachu lub zmienionej konsystencji.
✔ Unikaj także surowych konserw mięsnych czy rybnych, jeżeli nie masz pewności, czy były szczelnie zamknięte i są wciąż świeże.

Pamiętaj!

Ogromne znaczenie ma również rezygnacja z miodu u dzieci do pierwszego roku życia.

Okazuje się bowiem że przetrwalniki jadu kiełbasianego rozsiane są po polach, łąkach i pszczoły zbierające nektar przynoszą te przetrwalniki jadu kiełbasianego do ula. I w ten sposób trafia do miodu.

Zakłada się że ok 30% wszystkich miodów na świecie jest skażona jadem kiełbasianym. Jest go jednak bardzo mało i zakłada się że roczne dziecko już sobie z nim poradzi. Dzieci młodsze, ze względu na jeszcze słaby system odpornościowy, mogą sobie jednak nie dać rady. Niestety te zatrucia bardzo często są śmiertelne, bowiem mało kto podejrzewa u 6-cio czy 9-cio miesięcznego dziecka zatrucia jadem kiełbasianym i na pomoc może być już za późno.

Jad kiełbasiany – pytania i odpowiedzi

Czy wędzenie zabija jad kiełbasiany?

Nie, ponieważ jad kiełbasiany jest odporny na działanie temperatury do 80 stopni Celsjusza, co sprawia, że wędzenie nie jest skuteczną metodą neutralizacji toksyny.

Co zabija jad kiełbasiany?

Temperatura powyżej 85 stopni przez co najmniej 5 minut. Substancje chemiczne, takie jak środki dezynfekujące o odpowiednich właściwościach, mogą neutralizować toksynę.

 

Podsumowując, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, należy unikać spożywania podejrzanych pokarmów, przestrzegać zasad higieny i konserwowania żywności. Istotne jest również szybkie rozpoczęcie leczenia w przypadku rozpoznania zatrucia botuliną, aby do minimum zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań. Pamiętaj, że brak reakcji może mieć tragiczne konsekwencje, a w ostateczności skończyć się nawet śmiercią.

Bibliografia:  
  1. Drożdżyńska M., Sobieraj-Garbiak I., Chlasta A., Toksyna botulinowa i jej zastosowanie w medycynie, Diagnostyka Laboratoryjna, 2015, 51(2), 139-146. D) — dostępny online w formacie PDF: https://diagnostykalaboratoryjna.eu/api/files/view/1680783.pdf, [dostęp 19.11.2025][↩]
  2. Kizerwetter-Świda M., Binek M., „Zatrucie jadem kiełbasianym – problem wciąż aktualny”, Post. Mikrobiol. 2010, online: https://www.academia.edu/24663812/Zatrucie_Jadem_Kie%C5%82basianym_Problem_Wci%C4%85%C5%BC_Aktualny, [dostęp 19.11.2025][↩]
  3. Szewczyk E., „Diagnostyka bakteryjna”, PWN, Warszawa 2006[↩]
  4. Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia – Państwowy Zakład Higieny. (b.d.). Botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym) – informacje ogólne. Online: https://epibaza.pzh.gov.pl/story/botulizm-zatrucie-jadem-kie%C5%82basianym-informacje-og%C3%B3lne, [dostęp 19.11.2025][↩]
  5. Bielec D., Modrzewska R. (2007). Zatrucie jadem kiełbasianym dawniej i dziś – aspekty etiologiczne, epidemiologiczne i patogenetyczne. Przegląd Epidemiologiczny, 61(3), 513-518. Online: https://www.przeglepidemiol.pzh.gov.pl/pdf-179554-100129?filename=Zatrucie%20jadem.pdf, [dostęp 19.11.2025][↩][↩]

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
4.2/5 - (5 głosów)

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

24.11.2025

Artykuł zaktualizowany przez:

Redakcja BonaVita

19.11.2025

Artykuł zaktualizowany przez:

Redakcja BonaVita

19.11.2025

Artykuł zaktualizowany przez:

Redakcja BonaVita

19.11.2025

Artykuł zaktualizowany przez:

Redakcja BonaVita

06.10.2018

Autor artykułu:

Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik

Odbyła praktyki w wielu szpitalach, poznając zasady żywienia zbiorowego. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której poświęca najwięcej czasu. Studia pozwoliły jej zdobyć obszerną wiedzę w zakresie chorób dietozależnych, a także licznych zaburzeń endokrynologicznych i metabolicznych. Pasjonuje się zdrowym stylem życia i jego wpływem na organizm człowieka. Swoją wiedzę stale pogłębia uczestnicząc w różnorodnych konferencjach. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.

Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zatrucie pleśnią objawy leczenie
zatrucie

Zatrucie pleśnią – objawy, leczenie…

Mimo, że liczne gatunki pleśni wykorzystywane są w produkcji żywności i farmaceutyce, u większości osób nie wywołują pozytywnych skojarzeń. Wszystko za sprawą niekorzystnego działania na przechowywaną żywność. Pleśnie mogą powodować… Czytaj dalej...
pestycydy co to jest zatrucie pestycydami

Co to są pestycydy? Pestycydy…

Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma pestycydami znajdującymi się w pożywieniu. Zwiększona ilość badań nad tymi związkami w ciągu ostatnich lat sprawiła, że lepiej poznaliśmy mechanizm ich działania… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Jak poradzić sobie z cienkimi włosami
Jak poradzić sobie z cienkimi włosami? Poradnik
pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > zatrucie

    przechowywanie żywności zatrucie

    Zatrucie alkoholowe – limity, powikłania, pomóc przy zatruciu

    8 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

    Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook