bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Kupując warzywa i owoce zawsze warto kierować się ich sezonowością. Mają one wówczas najwięcej składników mineralnych, witamin i innych aktywnych substancji, a do tego ich cena jest niższa. Latem mamy do dyspozycji m.in. owoce jagodowe, takie jak poziomki, jeżyny, jagody leśne i maliny.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Maliny
  • Odmiany
  • Właściwości malin
  • Czy można je jeść w ciąży?
  • Maliny na zimę
  • Przetwory z malin
  • Ile kalorii zawierają maliny?

Maliny

Malina jest wieloletnim krzewem, który osiąga wysokość do 2 metrów. Należy do rodzaju Rubus z rodziny różowatych. Występuje nie tylko na plantacjach, ale również w warunkach naturalnych. Można ją znaleźć w lasach, na wyrębach i polanach. Kwitnie od czerwca do sierpnia (zależy od odmiany). Owoce należą do pestkowców i zazwyczaj przybierają barwę od jasnoczerwonej, czerwonej aż do ciemnoczerwonej. Maliny są bardzo aromatyczne i mają winno-słodki smak [1].

Odmiany

Najbardziej znana jest malina właściwa – Rubus idaeus. Dostarcza nam nie tylko owoców, ale również liści, które są źródłem garbników.

Inne gatunki malin to malina omszona (Rubus strigosus) i malina czarna (Rubus occidentalis), która zwana jest maliną zachodnią. Ich smaki są zbliżone do klasycznej, czerwonej odmiany. Oprócz koloru różnią się także datą zbiorów [1].

Właściwości malin

Właściwości prozdrowotne przypisuje się głównie malinie właściwej. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne – szczególnie syrop ze świeżych malin oraz napar z suszonych owoców.

Natomiast wyciąg z liści malin działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie co może pomóc przy występowaniu biegunki. Wpływa także rozkurczowo na mięśnie gładkie macicy, jelit oraz naczyń krwionośnych.

Owoce zawierają kwasy organiczne, takie jak cytrynowy, jabłkowy czy salicylowy. Dodatkowo także pektyny i antocyjany. Te ostatnie mają właściwości przeciwutleniające. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne – zmniejszają przepuszczalność naczyń włosowatych, działają przeciwobrzękowo i przeciwzakrzepowo – również w obrębie oka.

Świeże maliny zawierają średnio ok. 662,3 mg polifenoli na 100 g owoców. Dzięki temu wykazują dużą aktywność antyoksydacyjną, pomagając zwalczać wolne rodniki.

Dzięki obecności błonnika w świeżych owocach wpływają regulująco na układ pokarmowy, a tym samym na przemianę materii [1,2,3].

Czy można je jeść w ciąży?

Wśród kobiet będących w ciąży krąży wiele mitów dotyczących zakazanych produktów. Jednym z nich są maliny. Można jest spokojnie spożywać. Zawierają polifenole i wiele witamin. Należy jednak pamiętać, że są one również źródłem fruktozy – węglowodanów prostych. Podczas ciąży ważny jest prawidłowy przyrost masy ciała. Najlepiej dodawać maliny jako składnik potrawy (np. dodatek do jogurtu z płatkami lub do ciasta) niż spożywać je jako osobną, pojedynczą przekąskę.

Maliny na zimę

Poza sezonem również można cieszyć się smakiem malin w postaci mrożonych owoców lub ich przetworów. Podczas obróbek termicznych, niektóre substancje czynne ulegają zniszczeniu. Należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu przetworów oraz  mrożonych owoców, aby ograniczyć do minimum dalsze straty składników mineralnych czy witamin.

Przetwory z malin

Najbardziej cenne są świeże owoce. Warto jednak przygotować kilka słoików dżemów, soków czy kompotów z malin na okres jesienno-zimowy.

Przepis na dżem malinowy

Składniki:

  • 2 kg malin,
  • 2 kg cukru,
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny, cukier i sok z cytryny rozgnieść lub zmiksować.
  2. Przełożyć na patelnię i smażyć na wolnym ogniu ok. 20-30 minut, często mieszając.
  3. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.
rozwiń
Przepis na kompot malinowy

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny umieścić w czystym, wyparzonym słoiku. Dodać cukier.
  2. Zagotować wodę i zalać wrzątkiem owoce. Zakręcić.
  3. Pasteryzować 20 minut.
rozwiń
Przepis na sok z malin

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 350 g cukru,
  • ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny wsypać do garnka, dodać cukier i wodę. Zagotować na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
  2. Gdy wszystkie maliny się rozpadną, ściągnąć garnek z ognia.
  3. Zawartość garnka przecedzić przez 3-krotnie złożoną gazę. Przelać do czystego, wyparzonego słoika. Zakręcić i przechowywać w suchym, zacienionym miejscu.
  4. Pozostałości owoców można wykorzystać do deseru.
rozwiń

Ile kalorii zawierają maliny?

Maliny zawierają mało kalorii. 100 g (garść to ok. 70 g) świeżych malin dostarcza ok. 42 kcal. Należy pamiętać, że przetwory z malin – syropy, konfitury czy też desery, będą miały wyższą  kaloryczności ze względu na dodany cukier.

Maliny to pyszne owoce jagodowe. Bogate w witaminy i polifenole. Działają korzystnie na organizm, szczególnie na układ sercowo-naczyniowy i obniżają ryzyko nowotworów. Najbardziej wartościowe są świeże owoce. Jednak poza sezonem można skorzystać z mrożonych malin albo z przygotowanych wcześniej przetworów – soków, dżemów, konfitur, kompotów. Spokojnie mogą spożywać je także kobiety w ciąży.

Literatura:

  1. Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K i wsp. Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96, 406409.
  2. Kohmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
  3. Olga Smile, Przepis na dżem malinowy, [dostęp on-line 07.07.2018 r.] https://www.olgasmile.com/dzem-malinowy.html.
  4. Witkowska A., Zujko M. Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 3, 900-903.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
czeremcha właściwości zastosowanie sok nalewka
owoce

Czeremcha – właściwości i zastosowanie…

Czeremcha pospolita rośnie w niemal całej Polsce. Mimo że nie stosuje się jej tak często jak wiśni czy śliwek, to z pewnością warto się jej przyjrzeć. Czytaj dalej...
czarny bez właściwości przepisy

Czarny bez – właściwości, przepisy.…

Czarny bez – czy zasłużył na miano polskich “superfoods”? Co można przyrządzić z jego owoców? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe przechowywanie żywności przetwory owocowe
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    Cytrusy i liście na jasnym tle.
    1
    owoce

    Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.