bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Niezawodne sposoby na przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce!

Niezawodne sposoby na przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce!

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 27 czerwca, 2017

Po zakupach spiesznie układamy kolejne artykuły w lodówce. Mało kiedy zastanawiamy się, gdzie i w którym miejscu najlepiej przechowywać dany produkt, by zachował swoje walory. Istnieją pewne reguły, o których nie każdy z nas wie i pamięta.

Od tego, jak zaplanujemy przechowywanie żywności zależy jej smak i wygląd, a także nasze zdrowie. Prawidłowo przechowywane produkty nie psują się tak szybko, a w konsekwencji dłużej możemy cieszyć się ulubionymi artykułami spożywczymi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sposoby przechowywania żywności
  • Opakowania do żywności
  • Jak przechowywać żywność w lodówce?
  • Przechowywanie żywności w zamrażarce

Sposoby przechowywania żywności

Żywność można przechowywać na wiele sposobów. W lodówce, zamrażarce, w odpowiednich pojemnikach czy też poukładane w szafkach kuchennych. Najważniejsza jest jednak znajomość produktu i wymagania, jakim podlega, by zachował swoje właściwości przez długi czas.

Im więcej wody dany produkt zawiera, tym szybciej zachodzą w nim różne reakcje chemiczne i tym szybciej się psuje. Dlatego istnieje parę metod konserwowania żywności, jak: suszenie, wędzenie, zamrażanie, co redukuje istotnie zawartość wody i zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni. Trwałość żywności można przedłużyć również przez dobranie odpowiedniej temperatury przechowywania (lodówka) czy ograniczenie dostępu tlenu, na przykład w opakowaniach hermetycznie zamykanych czy próżniowych.

Opakowania do żywności

Pojemniki na żywność muszą spełniać specjalne wymogi prawne, by mogły mieć kontakt z żywnością. Obecnie wydanych jest 5 standardów, które odnoszą się do higieny zakładu, otoczenia produkcji oraz badań opakowań, które prowadzą do wytworzenia opakowań zgodnych z wymaganiami jakościowymi oraz bezpieczeństwem wobec wymogów prawnych.

Na rynku oferta opakowań na żywność jest bardzo szeroka. Producenci oferują opakowania plastikowe, szklane, zamykane, w różnych kształtach i wielkościach. Zarówno przeznaczone są do przechowywania artykułów sypkich, stałych czy tak zwane lunch boxy, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Mogą być to opakowania jednorazowe lub też wielokrotnego użytku, funkcjonalne, kolorowe w ciekawe dla dzieci kształty i wzory oraz wygodne dla osób korzystających z nich poza domem. W zależności od materiału z którego są wykonane, przeznaczane są do różnych celów.

W lodówce krąży stosunkowo suche powietrze, dlatego dobrze jest żywność tam przechowywaną wkładać do odpowiednich pojemników czy zabezpieczać folią aluminiową lub papierem. Żywność nie zapakowana bardzo łatwo chłonie intensywne zapachy z innych produktów, dlatego warto o tym pamiętać wkładając do lodówki niezapakowane produkty o intensywnym aromacie.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Przechowywanie żywności w lodówce rządzi się swoimi prawami. Warto się z nimi zapoznać.

W dolnych szufladach naszej lodówki panuje temperatura około 10°C i jest wyższa wilgotność, dlatego jest to też idealne miejsce do przechowywania owoców i warzyw. Owoce sezonowe, jak maliny czy truskawki możemy przechowywać bez wcześniejszego ich umycia w szufladach przez 1 – 2 dni. Bardzo ważne jest przechowywanie sałaty z dostępem do tlenu, jeśli zapakowana jest w folię, gdyż przy braku dostępu powietrza azotany zawarte szczególnie w młodej sałacie szybko przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny. Szuflady w lodówce świetnie nadają się do przetrzymywania twardych serów, które wspaniale tam dojrzewają.

Żywność nie zapakowana bardzo łatwo chłonie intensywne zapachy z innych produktów.

Żywność nie zapakowana bardzo łatwo chłonie intensywne zapachy z innych produktów.

Na środkowej półce dobrze jest przechowywać produkty o krótkiej trwałości, takie jak: twarożek, biały ser, pokrojoną wcześniej wędlinę, gotowe potrawy, które przetrzymujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Bardzo ważna jest tu data przydatności do spożycia i tak naprawdę ona wyznacza termin zdatności do spożycia.

Na górnej półce zazwyczaj przechowujemy jogurty, kefiry, mleko, a także konfitury, dżemy i powidła. Na niższych piętrach panuje niska temperatura i takie produkty mogą się tam szybciej psuć. Natomiast zawarte w takich produktach bakterie kwaszące (pożądane) rozwijają się właśnie w wyższej temperaturze.

Na półkach zlokalizowanych na drzwiach lodówki trzymamy olej roślinny w szklanym opakowaniu, wszystkie sosy, szklane słoiki, soki w kartonach. Na drzwiach lodówki zazwyczaj znajduje się specjalny pojemnik na jajka, które możemy przechowywać przez 2 – 3 tygodnie.

Bardzo ważne jest oddzielenie żywności wcześniej ugotowanej od produktów surowych. Należy zadbać o to by takie produkty się nie stykały, a najlepiej przechowywać je na osobnych półkach.

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce jest bardzo wygodnym sposobem na przedłużenie trwałości produktów. Jest to prosty i dobry sposób na zachowanie wartości odżywczych żywności, z której skorzystać można w każdym momencie sięgając jedynie do zamrażarki.

Proces zamrażania, jak już wcześniej wspominaliśmy, przedłuża przydatność do spożycia artykułów spożywczych, z tego względu, iż woda w nich zawarta zamarza i nie zachodzą niekorzystne reakcje chemiczne. Zamrażanie także zmniejsza aktywność enzymów, które prowadzić mogą do psucia się żywności. Przed zamrożeniem warzyw, warto poddać je blanszowaniu, by nie utraciły cenny witamin i minerałów. Przechowywanie mrożonych warzyw i owoców w torbach termoizolacyjnych zapewni ich dłuższą świeżość. Należy poddawać je szybkiemu zamrażaniu, by zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Jeśli kupujesz gotowe mrożonki sprawdź temperaturę zamrażania na opakowaniu, by nie była ona wyższa, co zapobiegnie rozwojowi bakterii. Zamrożone porcje mięsa możemy przechowywać nawet do 3 miesięcy. Jednak nie należy go przed zamrożeniem myć.

Bardzo ważne jest nie zamrażanie ponownie żywności wcześniej rozmrożonej. W rozmrożonym produkcie mogą pojawić się drobnoustroje, które zginą podczas obróbki termicznej. Uznaje się, że mrożonki można przechowywać od 3 – 12 miesięcy, ale uzależnione jest to od danego produktu.

W przechowywaniu żywności bardzo ważna jest znajomość produktu i jakich warunków wymaga, by długo był on świeży i zachował wszystkie swoje walory odżywcze i smakowe. Odkąd wynaleziono lodówki, znacznie zmniejszyła się liczba osób zapadająca na zatrucia pokarmowe. Odpowiednie przechowywanie żywności służy nie tylko produktowi, lecz również naszemu zdrowiu. Stosując powyższe zasady będziemy dłużej cieszyć się smakiem naszych ulubionych potraw.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Mrożenie warzyw, a utrata witamin…

Mrożone warzywa wraz z owocami jako dodatek do diety poprawią naszą odporność przez cały rok, zachowując swoje wartości przy właściwym przechowywaniu. Czytaj dalej...
owoce

Czy mrożone owoce tracą witaminy?…

Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów jest już wspomnieniem. Warto pamiętać o nich jako o naturalnym zastrzyku witamin znacznie lepszym niż jakiekolwiek suplementy. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe > zdrowa żywność

    przechowywanie żywności zdrowa żywność
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.