Podwyższona amylaza – leczenie, dieta. Amylaza i lipaza a rak trzustki
O konieczności wykonywania regularnych badań profilaktycznych wie prawie każdy. Pozwalają one na wczesne wykrycie zaburzenia w organizmie oraz sprawne i skuteczne jego leczenie. Oprócz podstawowych badań, takich jak morfologia, lipidogram oraz glukoza na czczo, warto sprawdzać również poziom enzymów trawiennych, których nadmiar może wiązać się z poważnymi zmianami chorobowymi wymagającymi natychmiastowego leczenia.
Ferrytyna – norma, badanie. Ferrytyna u dzieci
Choć żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, jego atomy mogą być toksyczne dla komórek. Cząstką, która w bezpieczny sposób wiąże atomy żelaza, jest ferrytyna. Powszechna opinii rola ferrytyny polega wyłącznie na ocenie wielkości ustrojowych zasobów żelaza, jednakże w obecnych czasach funkcjonuje wiele rozmaitych teorii dotyczących innych właściwości tego białka.
Glukoza – norma, we krwi, w moczu. Podwyższona glukoza we krwi
Glukoza jest czynnikiem mówiącym wiele o naszym organizmie. Zarówno jej obniżone stężenie, jak i podwyższone, świadczy o patologii w funkcjonowaniu niektórych układów. Oznaczanie jej poziomu jest badaniem nieskomplikowanym i nie wymagającym dużych nakładów finansowych, które można przeprowadzić przy okazji wykonywania morfologii krwi. Wykonując jej pomiar profilaktycznie co rok, czy w przypadku osób narażonych genetycznie co pół roku, możemy być pewni, że nawet, jeżeli jakaś choroba u nas się pojawi, szybko znajdziemy przyczynę problemu.
Homocysteina – co to jest, normy, badanie, hiperhomocysteinemia. Jak obniżyć homocysteinę?
W zależności od tego, czy poprawnie przebiega w organizmie cykl przemian folianów zależą dalsze reakcje. W tym przekształcanie istotnego aminokwasu, jakim jest homocysteina. Zaburzenia w powyższych reakcjach prowadzą do szeregu niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych w organizmie. Rozwój miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, choroby psychicznej, neurologicznej.
Kreatynina – badanie, norma, podwyższona i niska, dieta
Na podstawie badania krwi możemy uzyskać wiele informacji dotyczących naszego stanu zdrowia. Jednym z parametrów mierzonych w diagnostyce jest poziom stężenia kreatyniny w osoczu. Jakie informacje płyną z takiego badania i jakie mogą być przyczyny odchyleń uzyskanego wyniku od normy?
Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca
Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać?
Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników
Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.
Analiza pierwiastkowa włosa – dobra metoda diagnostyczna czy chwyt marketingowy?
Z pomocą ma wtedy przychodzić analiza pierwiastkowa włosa, która promowana jest jako najlepsza metoda diagnostyczna składników mineralnych zgromadzonych w organizmie. Czy skan minerałów zawartych we włosie faktycznie lepiej odzwierciedla magazyn poszczególnych pierwiastków, czy jest to jedynie chwyt marketingowy uszczuplający zasoby naszego portfela?
Diagnostyka celiakii – wymagane badania
Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?
Laboratoryjny „must have”, czyli badania, które należy wykonać przed wizytą u dietetyka
Dziś wiemy, że równie ważnym – o ile nie ważniejszym – wskaźnikiem stanu odżywienia są wyniki badań laboratoryjnych, do których dietetycy przywiązują coraz większą wagę. Które z nich są najbardziej istotne? Które warto wykonać, by nasza dieta była jak najlepiej dopasowana do naszego stanu zdrowia?
Molekularna gastronomia rozpoczyna rewolucję w kuchni!
Gotowanie może stać się przedmiotem nauki. Molekularna gastronomia dzięki swoim badaniom zmienia nasze przyzwyczajenia kuchenne, a także smakowe. Jej odkrycia mogą przyczynić się do powstania jeszcze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. A wszystko oparte na naukowych badaniach!
Badania – najważniejszy krok w prewencji i leczeniu chorób
Badania lekarskie są niezwykle ważnym elementem prewencji wielu chorób, a także pierwszym krokiem, na drodze do podjęcia prawidłowego leczenia.
Niebezpieczeństwo zbyt częstego wykonywania usg u kobiet w ciąży
Nadgorliwe badanie płodu za pomocą usg może być niebezpieczne dla rozwoju małego człowieka, zwłaszcza dla jego układu nerwowego i mózgu. Dowiedzcie się, dlaczego.
Wykluczenie chleba a zalecenia zdrowej i zbilansowanej diety
Wiele osób przechodząc na diety odchudzające w pierwszej kolejności rezygnują z pieczywa. Czy słusznie?
Wolna wola – jesteśmy sprawcami czy obserwatorami własnych czynów?
Czym własciwie jest wolna wola? Na to pytanie próbujemy odpowiedzieć w świetle nauk bilogicznych, psychologii i neurologii. Czy człowiek może być odpowiedzialny za własne czyny?
Obniżony nastrój a nadmierna waga ciała
Co było pierwsze depresja, a później nadwaga czy nadwaga wywołująca depresję? Dowiedz się, jakie są relację pomiędzy obniżonym nastrojem, a nadwagą.
Zalety karmienia piersią w świetle najnowszych badań
Najnowsze badania naukowe wskazują na coraz większy wpływ karmienia piersią na przyszły stan zdrowia matki i dziecka. Wyniki te powinny zachęcać młode mamy do karmienia swoich pociech pokarmem naturalnym.
Homocysteina. Rola, szkodliwość, badanie, normy, dieta, modulatory i czynniki ryzyka
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !