bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kolorowe, pyszne słodycze, czy na pewno są zdrowe?

Kolorowe, pyszne słodycze, czy na pewno są zdrowe?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Od czasu do czasu zdarza nam się coś upiec samemu w domu, ale zwykle jeśli mamy ochotę na coś słodkiego idziemy do sklepu i wybieramy spośród gotowych smakołyków. Warto zwrócić większą uwagę na to, co producenci do nich dodają.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Składniki słodyczy, których powinniśmy unikać
  • Słodycze, które powinnyśmy wybierać

Składniki słodyczy, których powinniśmy unikać

Na pierwszy rzut oka widać, że do większości słodyczy dodawane są barwniki. Znajdują się we wszystkich kolorowych cukierkach, gumach rozpuszczalnych czy żelkach. Zwykle producenci wybierają syntetyczne barwniki, ponieważ są trwalsze, tańsze i łatwiej je zmieszać z innymi składnikami. Niestety nie są one zdrowe dla naszego organizmu.

Istnieje grupa 6 barwników, które są wyjątkowo szkodliwe to m. in.

  • E 110 –  żółcień pomarańczowa,
  • E 104 – żółcień chinolinowa,
  • E 122 – azorubina/karmoizyna,
  • E 129 – czerwień allura,
  • E 102 – tartrazyna,
  • E 124 – pąs 4R

Wszystkie barwniki są niebezpieczne dla dzieci, ponieważ powodują u nich nadpobudliwość czy brak koncentracji. Producenci zobowiązani są powiadomić konsumenta o ich szkodliwym oddziaływaniu na opakowaniu produktu. Barwniki najczęściej znajdują się w kolorowych cukierkach, ale także mogą być składnikami dżemów w ciastkach produkowanych masowo.

Oczywiście słodycze to ogromne źródło cukru. W większości produktów w składzie znajduje się on na pierwszym miejscu, oznacza to, że jest go najwięcej. Nie ma co ukrywać, cukier jest głównym powodem otyłości, dlatego najlepiej go unikać.

W wielu produktach cukier zastępowany jest przez syrop glukozowo-fruktozowy. Wynika to głównie z tego, że jest tańszy oraz płynny, co ułatwia jego dozowanie. Oddziaływanie na organizm człowieka jest jednak o wiele bardziej szkodliwe niż cukru. Więcej w artykule: Syrop glukozowo-fruktozowy – popularny zamiennik cukru groźny dla naszego zdrowia!

Kolejnym niebezpiecznym dla nas składnikiem znajdującym się w słodyczach są tłuszcze trans. Znajdują się one przede wszystkim w artykułach zawierających margarynę oraz utwardzone tłuszcze roślinne. Dodawane są do wielu produktów, między innymi do draży, wafli, batonów, pomadek oraz ciastek. Tłuszcze trans powstają w procesie utwardzania olei roślinnych oraz produkcji margaryn, są więc często ich składnikiem. Chodzi tutaj głównie o margaryny w kostkach, a nie w pudełkach, które wytwarza się w inny sposób. Tłuszcze trans są dla nas niebezpieczne, ponieważ zwiększają ryzyko nowotworów, podwyższają poziom cholesterolu, obniżają także płodność.

Nie należy natomiast bać się takich składników jak niacyna, kwas pantotenowy czy ryboflawina oraz E300, ponieważ to po prostu inne nazwy witamin, w które wzbogacane są nasze produkty.

Słodycze, które powinnyśmy wybierać

Jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie niezdrowe składniki obecne w słodyczach to wybór tych najlepszych jest bardzo trudny. Zdecydowanie najlepiej byłoby ich nie spożywać, jednak mało kto jest w stanie sobie ich odmówić.

Niezdrowe słodycze można zastąpić, np. owocami, które zaspokoją naszą chęć na coś słodkiego. Czekolada też jest dobrym pomysłem. Najzdrowsza jest gorzka, ale ona raczej nie zaspokoi nam chęci na słodycze. Z pozostałych rodzajów czekolady warto zdecydować się na mleczną np. z bakaliami.

Na pewno należy szukać produktów, które zawierają naturalne barwniki takie jak: kurkumina (E100), chlorofil (E140), betanina (E162) czy antocyjany (E163) albo nie zawierają ich w ogóle.

Najważniejsze jest, aby nie dawać się złapać producentom żywności na kolorowe opakowania zachęcające do zakupów. Trzeba przeczytać etykietę i unikać szkodliwych barwników czy utwardzonych tłuszczów roślinnych.

Jeśli mamy takie możliwości powinniśmy jak najczęściej przygotowywać domowe łakocie. Upiec ciasto, ciasteczka czy muffinki. Możemy także poeksperymentować robiąc własne batoniki czy pralinki.

Słodycze nie są dla nas dobrym źródłem energii, dlatego powinniśmy starać się je ograniczać ze względu na dużą zawartość cukru oraz chemiczne dodatki do żywności. Przede wszystkim nie powinniśmy do końca ufać producentom żywności. Liczą oni na naszą nieświadomość i dodają do swoich produktów takie składniki, które nie zawsze są zdrowe, ale powodują że wyglądają atrakcyjne i mają pyszny smak.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Wilk ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Smaczne i zdrowe zamienniki słodyczy

Siedząc przed telewizorem pochłaniasz kolejnego batonika i uciszasz wyrzuty sumienia? Sięgnij po równie słodki zamiennik! Czytaj dalej...
słodycze

Dieta i słodycze – smakołyki…

Kiedy stosujemy dietę niestety nie możemy pozwolić sobie na słodycze, które zawierają jedynie puste kalorie. Ale istnieje pewna alternatywa, którą możemy wykorzystać. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Niezdrowe jedzenie

    słodycze
    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    skutki nadmiernego jedzenia słodyczy, czym zastąpić słodycze
    słodycze

    Skutki nadmiernego jedzenia słodyczy. Czym zastąpić słodycze?

    Słodycze dla dzieci
    słodycze

    Słodycze dla dzieci – przepisy. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

    przepis na domowe żelki żelki skład
    słodycze

    Żelki – skład. Czy żelki są zdrowe? Jak zrobić zdrowe żelki?

    lody co to jest sorbet jak zrobić sorbet
    słodycze

    Lody a sorbet – czym się różnią? Jak zrobić sorbet?

    chałwa skład jak zrobić chałwę?
    7
    słodycze

    Chałwa – skład, właściwości, przepis. Czy chałwa jest zdrowa?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.