Kolorowe, pyszne słodycze, czy na pewno są zdrowe?
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Od czasu do czasu zdarza nam się coś upiec samemu w domu, ale zwykle jeśli mamy ochotę na coś słodkiego idziemy do sklepu i wybieramy spośród gotowych smakołyków. Warto zwrócić większą uwagę na to, co producenci do nich dodają.
Składniki słodyczy, których powinniśmy unikać
Na pierwszy rzut oka widać, że do większości słodyczy dodawane są barwniki. Znajdują się we wszystkich kolorowych cukierkach, gumach rozpuszczalnych czy żelkach. Zwykle producenci wybierają syntetyczne barwniki, ponieważ są trwalsze, tańsze i łatwiej je zmieszać z innymi składnikami. Niestety nie są one zdrowe dla naszego organizmu.
Istnieje grupa 6 barwników, które są wyjątkowo szkodliwe to m. in.
- E 110 – żółcień pomarańczowa,
- E 104 – żółcień chinolinowa,
- E 122 – azorubina/karmoizyna,
- E 129 – czerwień allura,
- E 102 – tartrazyna,
- E 124 – pąs 4R
Wszystkie barwniki są niebezpieczne dla dzieci, ponieważ powodują u nich nadpobudliwość czy brak koncentracji. Producenci zobowiązani są powiadomić konsumenta o ich szkodliwym oddziaływaniu na opakowaniu produktu. Barwniki najczęściej znajdują się w kolorowych cukierkach, ale także mogą być składnikami dżemów w ciastkach produkowanych masowo.
Oczywiście słodycze to ogromne źródło cukru. W większości produktów w składzie znajduje się on na pierwszym miejscu, oznacza to, że jest go najwięcej. Nie ma co ukrywać, cukier jest głównym powodem otyłości, dlatego najlepiej go unikać.
W wielu produktach cukier zastępowany jest przez syrop glukozowo-fruktozowy. Wynika to głównie z tego, że jest tańszy oraz płynny, co ułatwia jego dozowanie. Oddziaływanie na organizm człowieka jest jednak o wiele bardziej szkodliwe niż cukru. Więcej w artykule: Syrop glukozowo-fruktozowy – popularny zamiennik cukru groźny dla naszego zdrowia!
Kolejnym niebezpiecznym dla nas składnikiem znajdującym się w słodyczach są tłuszcze trans. Znajdują się one przede wszystkim w artykułach zawierających margarynę oraz utwardzone tłuszcze roślinne. Dodawane są do wielu produktów, między innymi do draży, wafli, batonów, pomadek oraz ciastek. Tłuszcze trans powstają w procesie utwardzania olei roślinnych oraz produkcji margaryn, są więc często ich składnikiem. Chodzi tutaj głównie o margaryny w kostkach, a nie w pudełkach, które wytwarza się w inny sposób. Tłuszcze trans są dla nas niebezpieczne, ponieważ zwiększają ryzyko nowotworów, podwyższają poziom cholesterolu, obniżają także płodność.
Nie należy natomiast bać się takich składników jak niacyna, kwas pantotenowy czy ryboflawina oraz E300, ponieważ to po prostu inne nazwy witamin, w które wzbogacane są nasze produkty.
Słodycze, które powinnyśmy wybierać
Jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie niezdrowe składniki obecne w słodyczach to wybór tych najlepszych jest bardzo trudny. Zdecydowanie najlepiej byłoby ich nie spożywać, jednak mało kto jest w stanie sobie ich odmówić.
Niezdrowe słodycze można zastąpić, np. owocami, które zaspokoją naszą chęć na coś słodkiego. Czekolada też jest dobrym pomysłem. Najzdrowsza jest gorzka, ale ona raczej nie zaspokoi nam chęci na słodycze. Z pozostałych rodzajów czekolady warto zdecydować się na mleczną np. z bakaliami.
Na pewno należy szukać produktów, które zawierają naturalne barwniki takie jak: kurkumina (E100), chlorofil (E140), betanina (E162) czy antocyjany (E163) albo nie zawierają ich w ogóle.
Najważniejsze jest, aby nie dawać się złapać producentom żywności na kolorowe opakowania zachęcające do zakupów. Trzeba przeczytać etykietę i unikać szkodliwych barwników czy utwardzonych tłuszczów roślinnych.
Jeśli mamy takie możliwości powinniśmy jak najczęściej przygotowywać domowe łakocie. Upiec ciasto, ciasteczka czy muffinki. Możemy także poeksperymentować robiąc własne batoniki czy pralinki.
Słodycze nie są dla nas dobrym źródłem energii, dlatego powinniśmy starać się je ograniczać ze względu na dużą zawartość cukru oraz chemiczne dodatki do żywności. Przede wszystkim nie powinniśmy do końca ufać producentom żywności. Liczą oni na naszą nieświadomość i dodają do swoich produktów takie składniki, które nie zawsze są zdrowe, ale powodują że wyglądają atrakcyjne i mają pyszny smak.