Natto – właściwości i zastosowanie sfermentowanej soi
Aktualizacja: 27 maja, 2024
Sfermentowana soja największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie wykorzystywana jest codziennie w przygotowaniu różnych potraw. Do jej wyjątkowych właściwości można zaliczyć między innymi to, że reguluje mikroflorę jelitową, obniża cholesterol oraz chroni przed osteoporozą.
Natto – właściwości
Natto powstaje poprzez dodanie do ugotowanej soi bakterii Bacillus natto. Podczas fermentacji powstaje enzym nattokinaza, który ma właściwości rozrzedzające krew, więc zapobiega zakrzepom tętnic. Natto jest naturalnym środkiem leczniczym, który podobnie jak aspiryna, chroni układ krwionośny przed zatorami, nie ma jednak skutków ubocznych, które powodują niektóre farmaceutyki.
Soja, jak wiadomo, jest źródłem naturalnych fitoestrogenów, których spożywanie przez kobiety w wieku menopauzalnym, może złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Dzięki fermentacji soi, fitoestrogeny, które się w niej znajdują, mają lepszą biodostępność i są dzięki temu lepiej wchłaniane. Oprócz tego, natto uzupełnia nasze jelita w naturalne bakterie probiotyczne chroniąc przed patogenami cały organizm, wspomagając odchudzanie oraz przeciwdziałając zaparciom.
Dodatkowo spożywając natto możemy w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz cukru, co sprawia, że produkt ten idealnie nadaje się dla osób z hipercholesterolemią oraz z cukrzycą.
Natto, jako najlepsze, naturalne źródło witaminy K2, w niezwykły sposób chroni nas przed osteoporozą oraz miażdżycą jednocześnie. Działanie tej mało znanej witaminy powoduje, że wapń krążący we krwi, kierowany jest do kości i zębów, w ten sposób nie trafi on w niepożądane miejsce, którym mogą być tętnice, gdzie rozwija się miażdżyca.
Natto – zastosowanie
Oryginalne natto ma konsystencję namoczonego siemienia lnianego i niezbyt przyjemny zapach. Sprowadzane z Japonii, które można również dostać w Polsce, dostarczane jest w formie suszonej, pozbawione zapachu. Dzięki takiej postaci można ją dodawać do wielu potraw zarówno słonych, jak i słodkich, między innymi do zup, sałatek czy do jogurtu. Sfermentowaną soję możemy dostać w sklepach z orientalną czy ekologiczną żywnością.
Natto, jeden z tradycyjnych produktów Japonii, której obywatele zaliczani są do najdłużej żyjących na świecie, ma wiele niezwykłych właściwości, które sprawiają, że warto wprowadzić go do jadłospisu. Dzięki zawartości bardzo dużej ilości witaminy K2 uchroni nas przed osteoporozą oraz miażdżycą, a oprócz tego obniży cholesterol, poziom cukru we krwi oraz uzupełni naturalną mikroflorę jelitową.
Ja po natto fizycznie czuje sie lepiej ale psychicznie jestem zamulony.
O natto dowiedzialam sie z wykladow pana Jerzego Zieby. Zle sie poczulam, zaczely mi bolec nogi, ogolne oslabienie /mam 65 lat/, czasami bylo mi zimno w nogi w dzien czy noca nawet w lozku, az po kilku m-cach dostalam kolatania serca i wtedy szybko do lekarza.Zrobilam wyniki krwi, lekarz powiedzial, ze wszystko w normie. Zaczelam wiec szukac w internecie co moze byc przyczyna mego stanu zdrowia. Znalazlam film pana Zieby o miazdzycy, obejrzalam , a ze mieszkam w Kanadzie nie mialam problemu z kupnem NATTO. Pierwszego dnia kiedy to wzielam po kilku godzinach odzyskalam chec do zycia, dzis dopiero trzeci dzien, ale nogi mi swedza od kolan w dol i nie czuje zimna. Mam wrazenie, ze krw teraz zaczela krazyc normalnie. Nie wiem co bedzie dale, ale czuje ogromna poprawe. Jestem wdzieczna za to, ze propagujecie naturalne witaminy. Jesli macie pytania to zapraszam.
Witam , jak się sprawdza nattokinaza i jakiej jest firmy ? Pozdrawiam