Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
W marketingu liczy się sprzedaż, więc producenci namawiają do kupna produktów niezależnie od tego, czy są one korzystne dla naszego zdrowia czy wręcz przeciwnie. W większości supermarketów można znaleźć mleko sojowe, białko sojowe, olej sojowy, a nawet mydło sojowe, jednak sama soja w wielu postaciach ze względu na zawartość GMO niekoniecznie jest dobrym wyborem. Fermentowania natomiast dostarcza organizmowi składniki odżywcze i jest najbezpieczniejszą formą do konsumpcji. Czym jest nattokinaza i czy jej spożycie jest bezpieczne?
Natto to jedna z form żywnościowych soi, tradycyjnie spożywana w Japonii. Kluczem do uzyskania z niej korzyści zdrowotnych jest fermentacja. Wytwarza się ona przez namoczenie soi, gotowanie jej na parze, a następnie dodanie do niej bakterii Bacillus subtilis. Jej smak i zapach nie przekonuje jednak wszystkich, teksturą przypomina ona lepkie, ciągliwe, małe fasolki, a w zapachu wyczuwalny jest amoniak. Mimo iż nie robi pierwszego dobrego wrażenia, jej zawartość powinna skłonić do jej wypróbowania. Jest bowiem doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów, przynosi wiele korzyści zdrowotnych przede wszystkim dzięki zawartości składnika zwanego nattokinazą, który powstaje podczas fermentacji dzięki wspomnianej bakterii.
W związku z fermentacją natto jest trawione i wchłaniane łatwiej, co jest szczególnie dobrą wiadomością dla tych, którzy cierpią na problemy jelitowe podczas jedzenia roślin strączkowych. Jednym z powodów, przez który ten produkt nie wywołuje dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, jest powstała podczas procesu fermentacji nattokinaza, wykorzystywana do różnych celów leczniczych. Enzym ten wykazuje bezpieczniejsze i silniejsze działanie niż aspiryna. Wspiera prawidłowe krążenie krwi, jej lepkość, gęstość i prawidłowe ciśnienie, pomaga również utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia. Wpływa na to działalność fibrynolityczna enzymu, a więc zdolność do rozbijania fibryny, współtworzącej wszelkie skrzepy krwi. Powyższe działania wpływają pozytywnie szczególnie na układ krążenia, zapobiegając m.in. miażdżycy, zawałom serca, a także żylakom. Skorzystać mogą również osoby cierpiące na takie choroby jak: cukrzyca, nowotwory, problemy z sercem czy choroba Alzheimera. Dzięki poszerzeniu światła żył i tętnic zapewnia się poprawę ukrwienia narządów wewnętrznych. Pozwala to organizmowi stopniowo wrócić do naturalnej harmonii, zaburzonej uprzednio przez czynniki cywilizacyjne czy niezdrowy tryb życia.
Nie zanotowano skutków ubocznych stosowania nattokinazy, ze względu na małą liczbę badań w tym kierunku należy jednak zachować ostrożność podczas stosowania suplementu i nie przekraczać ilości zalecanej przez producenta. Konieczne są również dalsze badania, aby udowodnić brak interakcji z innymi lekami. Aby zapobiec możliwym krwotokom, na ten specyfik powinny uważać przede wszystkim osoby przyjmujące środki rozrzedzające krew, np. warfarynę. Dlatego też przed rozpoczęciem suplementami dobrze jest skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Nattokinaza wpływa korzystnie przede wszystkim na układ krążenia. Do jest w żywności zwanej natto, popularnej w Japonii, w Polsce dostępna głównie w formie tabletek spożywanych jako suplement diety. Aby zachować bezpieczeństwo, nie poleca się jej kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom, które zażywają leki rozrzedzające krew.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!