Co to jest nattokinza? Działanie, skutki uboczne i przeciwwskazania nattokinazy

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

W marketingu liczy się sprzedaż, więc producenci namawiają do kupna produktów niezależnie od tego, czy są one korzystne dla naszego zdrowia czy wręcz przeciwnie. W większości supermarketów można znaleźć mleko sojowe, białko sojowe, olej sojowy, a nawet mydło sojowe, jednak sama soja w wielu postaciach ze względu na zawartość GMO niekoniecznie jest dobrym wyborem. Fermentowania natomiast dostarcza organizmowi składniki odżywcze i jest najbezpieczniejszą formą do konsumpcji. Czym jest nattokinaza i czy jej spożycie jest bezpieczne?

Nattokinaza

Natto to jedna z form żywnościowych soi, tradycyjnie spożywana w Japonii. Kluczem do uzyskania z niej korzyści zdrowotnych jest fermentacja. Wytwarza się ona przez namoczenie soi, gotowanie jej na parze, a następnie dodanie do niej bakterii Bacillus subtilis. Jej smak i zapach nie przekonuje jednak wszystkich, teksturą przypomina ona lepkie, ciągliwe, małe fasolki, a w zapachu wyczuwalny jest amoniak. Mimo iż nie robi pierwszego dobrego wrażenia, jej zawartość powinna skłonić do jej wypróbowania. Jest bowiem doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów, przynosi wiele korzyści zdrowotnych przede wszystkim dzięki zawartości składnika zwanego nattokinazą, który powstaje podczas fermentacji dzięki wspomnianej bakterii.

Nattokinaza – działanie

W związku z fermentacją natto jest trawione i wchłaniane łatwiej, co jest szczególnie dobrą wiadomością dla tych, którzy cierpią na problemy jelitowe podczas jedzenia roślin strączkowych. Jednym z powodów, przez który ten produkt nie wywołuje dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, jest powstała podczas procesu fermentacji nattokinaza, wykorzystywana do różnych celów leczniczych. Enzym ten wykazuje bezpieczniejsze i silniejsze działanie niż aspiryna. Wspiera prawidłowe krążenie krwi, jej lepkość, gęstość i prawidłowe ciśnienie, pomaga również utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia. Wpływa na to działalność fibrynolityczna enzymu, a więc zdolność do rozbijania fibryny, współtworzącej wszelkie skrzepy krwi. Powyższe działania wpływają pozytywnie szczególnie na układ krążenia, zapobiegając m.in. miażdżycy, zawałom serca, a także żylakom. Skorzystać mogą również osoby cierpiące na takie choroby jak: cukrzyca, nowotwory, problemy z sercem czy choroba Alzheimera. Dzięki poszerzeniu światła żył i tętnic zapewnia się poprawę ukrwienia narządów wewnętrznych. Pozwala to organizmowi stopniowo wrócić do naturalnej harmonii, zaburzonej uprzednio przez czynniki cywilizacyjne czy niezdrowy tryb życia. 

Nattokinaza – przeciwwskazania, skutki uboczne

Nie zanotowano skutków ubocznych stosowania nattokinazy, ze względu na małą liczbę badań w tym kierunku należy jednak zachować ostrożność podczas stosowania suplementu i nie przekraczać ilości zalecanej przez producenta. Konieczne są również dalsze badania, aby udowodnić brak interakcji z innymi lekami. Aby zapobiec możliwym krwotokom, na ten specyfik powinny uważać przede wszystkim osoby przyjmujące środki rozrzedzające krew, np. warfarynę. Dlatego też przed rozpoczęciem suplementami dobrze jest skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Nattokinaza wpływa korzystnie przede wszystkim na układ krążenia. Do jest w żywności zwanej natto, popularnej w Japonii, w Polsce dostępna głównie w formie tabletek spożywanych jako suplement diety. Aby zachować bezpieczeństwo, nie poleca się jej kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom, które zażywają leki rozrzedzające krew.

Literatura:

  1. Yunqi Weng, Jian YaoSawyer Sparks, Kevin Yueju Wang. Nattokinase, An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease, Int J Mol Sci, 2017 Mar; 18(3): 523,
  2. Gitte S. Jensen, Miki LenningerMichael P EroKathleen F Benson. Consumption of nattokinase is associated with reduced blood pressure and von Willebrand factor, a cardiovascular risk marker: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter North American clinical trial, Integr Blood Press Control. 2016; 9: 95–104,
  3. Yuko KurosawaShinsuke NirengiToshiyuki HommaKazuki EsakiMitsuhiro OhtaJoseph F. Clark, Takafumi Hamaoka, A single-dose of oral nattokinase potentiates thrombolysis and anti-coagulation profiles, Sci Rep. 2015; 5: 11601,
  4. Lampe B.J., English J.C., Toxicological assessment of nattokinase derived from Bacillus subtilis var. natto, Food Chem Toxicol, 2016 Feb;88:87-99.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

15.05.2020

Autor artykułu:

Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska

<p><span style="font-weight: 400;">Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center. Odbyła praktyki w wielu szpitalach, poznając zasady żywienia zbiorowego oraz w prywatnych gabinetach ucząc się indywidualnego podejścia do pacjenta. Od kilku lat zajmuje się rozpisywaniem planów żywieniowych, pomagając wielu osobom w pozbyciu się nadmiernych kilogramów, tym samym poprawiając ich stan zdrowia. Na co dzień pasjonatka zdrowego stylu życia. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne! Ulubiona forma ćwiczeń to Tabata oraz różnego rodzaju formy taneczne.</span></p>

Dodaj do ulubionych