Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Powszechnie witamina K kojarzona jest z krzepliwością krwi, jej niedobór może powodować niebezpieczne krwotoki. Funkcje te należą do jednej z odmian tej witaminy, czyli K1. Istnieje jednak mniej znana jej wersja i jest to witamina K2. W tym artykule przedstawimy jej bardzo ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy oraz osteoporozy.
Witamina K2 – właściwości, działanie
Witamina K2 praktycznie z krzepliwością krwi nie ma nic wspólnego. Wyróżnić można dwa jej rodzaje: MK4 i MK7, które odpowiadają w organizmie za to samo. Pierwsza z nich produkowana jest w tkankach zwierzęcych i jej głównym źródłem są mięso, żółtka jaj i masło. Natomiast wersja MK7 powstaje pod wpływem bakterii i jest zdecydowanie trwalsza niż wersja MK4, a dodatkowo jej poziom jest dłużej utrzymywany we krwi.
Witamina K2 ma fundamentalne znaczenie w organizmie, zapobiega akumulowaniu się wapnia w tętnicach. Jej działanie polega na aktywacji białka osteokalcyny, które „kieruje” wapń do kości i zębów, czyli tam gdzie jest jego miejsce. Kiedy mamy niedobór witaminy K2 we krwi, wchłonięty wapń „nie wie” gdzie ma podążać i może osadzać się w tętnicach, tworząc tam blaszkę miażdżycową. Jednocześnie w kościach następuje jego niedobór, co może prowadzić do rozwoju osteoporozy.
Witamina K2 aktywuje również białko nazywane MGP, dzięki czemu wapń, który już zdążył osadzić się w tętnicach czy innych tkankach miękkich, jest z nich usuwany.
Jak się okazuje, dostarczanie dużej ilości wapnia przy jednoczesnym niedoborze witaminy K2 może praktycznie nie przynieść żadnych korzyści i nie pomoże w uzupełnieniu wapnia w kościach.
Witamina K2 – zastosowanie, występowanie
Regularne przyjmowanie witaminy K2 z naturalnych źródeł lub w postaci suplementów, zdecydowanie chroni nas przed osteoporozą oraz miażdżycą. Witamina ta ma ogromne znaczenie również w momencie, kiedy już zmagamy się z jedną z tych dolegliwości, ponieważ usuwa wapń z naczyń krwionośnych i kieruje go do kości. Spożywanie dużej ilości wapnia z witaminą D bez jednoczesnego stosowania witaminy K2 może mieć wpływ na rozwinięcie się miażdżycy. Dzieje się tak, dlatego że duża ilość wapnia wchłonięta do krwi, bez czynnika kierującego go do kości, może powodować, że osadzi się on w miejscach niepożądanych, czyli w tętnicach. Wystarczająca ilość witaminy K2 to ok. 100 mikrogramów dziennie. Taka ilość znajduje się w 100 g wątróbki z gęsi, w dwóch jajkach, 100 g serów twardych (np. parmezan, pecorino). Wyjątkowo bogatym produktem w witaminę K2, który zawiera go aż 1100 mg na 100 g produktu, jest fermentowana soja, czyli natto. Jest to jedno z tradycyjnych dań japońskich. Natto w Polsce można kupić w sklepach z żywnością dalekowschodnią oraz orientalną.
Jak się okazuje, osteoporoza może iść w parze z miażdżycą, a dbanie o odpowiedni poziom witaminy K2 we krwi pomoże wykluczyć obie przypadłości bez stosowania dodatkowych leków
Literatura:
Zięba Jerzy, Ukryte Terapie, s. 163-198.