bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie

Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Powszechnie witamina K kojarzona jest z krzepliwością krwi, jej niedobór może powodować niebezpieczne krwotoki. Funkcje te należą do jednej z odmian tej witaminy, czyli K1. Istnieje jednak mniej znana jej wersja i jest to witamina K2. W tym artykule przedstawimy jej bardzo ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy oraz osteoporozy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Witamina K2 – właściwości, działanie
  • Witamina K2 – zastosowanie, występowanie

Witamina K2 – właściwości, działanie

Witamina K2 praktycznie z krzepliwością krwi nie ma nic wspólnego. Wyróżnić można dwa jej rodzaje: MK4 i MK7, które odpowiadają w organizmie za to samo. Pierwsza z nich produkowana jest w tkankach zwierzęcych i jej głównym źródłem są mięso, żółtka jaj i masło. Natomiast wersja MK7 powstaje pod wpływem bakterii i jest zdecydowanie trwalsza niż wersja MK4, a dodatkowo jej poziom jest dłużej utrzymywany we krwi.

Witamina K2 ma fundamentalne znaczenie w organizmie, zapobiega akumulowaniu się wapnia w tętnicach. Jej działanie polega na aktywacji białka osteokalcyny, które „kieruje” wapń do kości i zębów, czyli tam gdzie jest jego miejsce. Kiedy mamy niedobór witaminy K2 we krwi, wchłonięty wapń „nie wie” gdzie ma podążać i może osadzać się w tętnicach, tworząc tam blaszkę miażdżycową. Jednocześnie w kościach następuje jego niedobór, co może prowadzić do rozwoju osteoporozy.

Witamina K2 aktywuje również białko nazywane MGP, dzięki czemu wapń, który już zdążył osadzić się w tętnicach czy innych tkankach miękkich, jest z nich usuwany.

Jak się okazuje, dostarczanie dużej ilości wapnia przy jednoczesnym niedoborze witaminy K2 może praktycznie nie przynieść żadnych korzyści i nie pomoże w uzupełnieniu wapnia w kościach.

Witamina K2 – zastosowanie, występowanie

Regularne przyjmowanie witaminy K2 z naturalnych źródeł lub w postaci suplementów, zdecydowanie chroni nas przed osteoporozą oraz miażdżycą. Witamina ta ma ogromne znaczenie również w momencie, kiedy już zmagamy się z jedną z tych dolegliwości, ponieważ usuwa wapń z naczyń krwionośnych i kieruje go do kości. Spożywanie dużej ilości wapnia z witaminą D bez jednoczesnego stosowania witaminy K2 może mieć wpływ na rozwinięcie się miażdżycy. Dzieje się tak, dlatego że duża ilość wapnia wchłonięta do krwi, bez czynnika kierującego go do kości, może powodować, że osadzi się on w miejscach niepożądanych, czyli w tętnicach. Wystarczająca ilość witaminy K2 to ok. 100 mikrogramów dziennie. Taka ilość znajduje się w 100 g wątróbki z gęsi, w dwóch jajkach, 100 g serów twardych (np. parmezan, pecorino). Wyjątkowo bogatym produktem w witaminę K2, który zawiera go aż 1100 mg na 100 g produktu, jest fermentowana soja, czyli natto. Jest to jedno z tradycyjnych dań japońskich. Natto w Polsce można kupić w sklepach z żywnością dalekowschodnią oraz orientalną.

Jak się okazuje, osteoporoza może iść w parze z miażdżycą, a dbanie o odpowiedni poziom witaminy K2 we krwi pomoże wykluczyć obie przypadłości bez stosowania dodatkowych leków

Literatura:

Zięba Jerzy, Ukryte Terapie, s. 163-198.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Witamina B12 w diecie wegetariańskiej

Utarło się przekonanie, że najbardziej narażeni na niedobory witaminy B12 są wegetarianie. Czy produkty zwierzęce to jedyne źródło kobalaminy? Czytaj dalej...
witamina D

Witamina D, rola, niedobory oraz…

Witamina D pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Zarówno jej niedobór jak i zbyt duża ilość może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dowiedz się jakie są jej najlepsze źródła… Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    witamina K
    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

    Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka

    witamina k2 mk7 działanie
    7

    Witamina K2 mK7 – właściwości, opinie. Gdzie występuje witamina K2 mk7?

    Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin

    3

    Rozstępy – jak się ich pozbyć domowymi sposobami?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.