Miód nawłociowy (z nawłoci) – właściwości i zastosowanie

16 18 20

Bardzo wydajna roślina miododajna w kolorze słońca – nawłoć. Właśnie z niej, a konkretnie z nektaru jej kwiatów w okresie lata i jesieni, wytwarzany jest miód o charakterystycznej żółtej barwie i lekko kwaskowatym smaku.

Mimoza wykorzystywana jest w leczeniu wielu schorzeń. Do tych samych celów stosowany jest również miód nawłociowy.

Miód nawłociowy – właściwości

Miód nawłociowy posiada jasnożółtą barwę, kwaskowaty posmak oraz bardzo przyjemny zapach. Działa moczopędnie i żółciopędnie. Jego właściwości przeciwzapalne wykorzystywane są w okresie przeziębień i grypy. Pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych.

Właściwości miodu świetnie sprawdzają się w leczeniu zakażeń dróg moczowych oraz łagodzą objawy kamicy nerkowej.

W swym składzie zawiera wiele substancji odżywczych i leczniczych, które poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych, a także krążenie krwi w kończynach dolnych. Korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, obniżając je. Podobnie działa czosnek.

Miód oprócz właściwości prozdrowotnych działa upiększająco, poprawia wygląd skóry oraz ją wygładza. Dzięki dużej zawartości kwercetyny i rutyny, poprawia stan naczyń krwionośnych.

Na co miód nawłociowy – zastosowanie

Stosowany jest bardzo często w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Miód polecany jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz w celu wzmocnienia pracy serca.

Wykorzystywany jest w wielu stanach zapalnych, przy przeziębieniach, a także problemach ze stawami. Świetnie sprawdza się w kuchni, jako dodatek do wielu potraw oraz w formie kanapek czy sporządzonego napoju do picia. Regularne bezpośrednie stosowanie na skórę miodu, wzmacnia jej kondycję i poprawia wygląd.

Miód nawłociowy choć mało popularny i nieczęsto spotykany na półkach sklepowych, jest produktem bardzo wartościowym. Pomaga w leczeniu wielu chorób, wzmacnia organizm, a poza tym korzystnie wpływa na wygląd cery. Przy najbliższej okazji warto poszukać tego produktu pszczelarskiego w sklepie.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Miód nawłociowy (z nawłoci) – właściwości i zastosowanie - 3.5/5. Oddano 668 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.

Opinie

  • Janina 02.10.2015, 8:03

    dobry w smaku i pomocny w leczeniu przewodu pokarmowego m.in.nieżyty

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 14.10.2015, 12:57

      Tak, wszystkie miody to prawdziwy skarb natury. Łączą cudowny smak z niesamowitymi właściwościami, a każdy rodzaj miodu odpowiada za coś innego. 🙂

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone