Woda z miodem na kaszel, gardło i odchudzanie

Miód oprócz zaspokajania zachcianki na coś słodkiego, dostarcza organizmowi pewnej ilości substancji odżywczych, dodaje energii, poprawia nastrój. Ponadto posiada właściwości lecznicze, wśród których warto wymienić działanie przeciwbakteryjne. Dla organizmu ważna jest woda, która transportuje tlen oraz składniki odżywcze. Oprócz tego nawadnia ona komórki, zaspokaja pragnienie, dostarcza składników mineralnych, ułatwia również trawienie pokarmu. Działanie zarówno wody, jak i miodu może być skuteczniejsze, jeśli zmieszamy ze sobą te dwa składniki.

Woda z miodem 

Od dawna wiadomo, iż miód posiada właściwości lecznicze. W skład miodu wchodzi duża ilość biologicznie aktywnych związków, są to głównie węglowodany, enzymy, aminokwasy, witaminy z grupy C, B i E, makro- i mikropierwiastki, kwasy tłuszczowe, olejek eteryczny, hormony oraz inne substancje korzystne dla zdrowia człowieka. Miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wspomaga leczenie wrzodów, chorób przewodu pokarmowego oraz chorób serca. Miód jest także źródłem związków o działaniu przeciwutleniającym. Głównymi przeciwutleniaczami występującymi w miodach są polifenole. 

Korzystniejsze dla zdrowia od samego miodu, jest picie wody z miodem. W celach leczniczych miód najlepiej stosować w postaci roztworu, wówczas polepsza się przenikanie jego składników do krwi, a zatem do komórek i tkanek organizmu. Rozpuszczenie jednej łyżeczki miodu w szklance letniej wody pozwala na otrzymanie 30% roztwór miodu, który ma identyczny skład, co osocze krwi.

Miód wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, dlatego też pijąc wodę z miodem pozbędziesz się niepożądanych bakterii zasiedlających jelita oraz jamę ustną. 

Miód od dawna podawany był w celu wzmocnienia organizmu podczas osłabienia, rekonwalescencji po chorobie, a także przygnębienia i smutku. Woda z miodem przywraca sprawność fizyczną i psychiczną osobom wycieńczonym i przewlekle zmęczonym. Miód jest dobrym paliwem dla mózgu, dlatego pijmy go z letnią wodą w przypadku intensywnej pracy umysłowej. Natomiast osoby o wysokiej aktywności fizycznej, dodając do takiego napoju szczyptę soli i kilka łyżeczek soku z cytryny otrzymają naturalny izotonik, którym śmiało można zastąpić te sklepowe, sztucznie zabarwione napoje izotoniczne. Woda z miodem to naturalne i łatwoprzyswajalne źródło energii dla osób uprawiających sport

Warto tutaj zaznaczyć, iż miód traci swoje zdrowotne właściwości w temperaturze powyżej 40 ֯C. Natomiast dodanie miodu do płynu o temperaturze wyższej niż 60 ֯C, powoduje całkowite zniszczenie zawartych w nim substancji antybiotycznych. Dlaczego tak się dzieje? Miód jest mieszaniną nektaru, enzymów pszczelich oraz pyłku pszczelego. Dwa ostatnie składniki są wrażliwe na temperaturę powyżej 42 ֯C, z tego powodu rozpuszczanie miodu w gorącej wodzie czy herbacie powoduje utratę właściwości leczniczych. Pamiętajmy więc, aby miód dodawać do letniej, ale nie gorącej wody. 

Ciepła woda z miodem na czczo

Dietetycy zalecają rozpoczynać dzień od szklanki ciepłej wody z miodem. W zależności od pory roku, można ją dodatkowo wzbogacić o odpowiednie dodatki. Latem świetnym uzupełnieniem będzie listek mięty, plaster cytryny, ogórka, łyżeczka soku żurawinowego. Zimą natomiast lepiej się sprawdzi plaster świeżego imbiru oraz sok cytrynowy. Woda z miodem wypita na czczo oczyści i pobudzi do pracy układ pokarmowy, usprawni proces trawienia oraz dodatkowo nawodni organizm.

Woda z miodem na gardło 

Miód z ciepłą wodą najbardziej przydaje się zimą. Właściwości przeciwbakteryjne miodu sprawiają, iż może on przynieść ulgę w przypadku zapalenia gardła czy infekcji bakteryjnych. Woda z miodem zmniejsza liczebność bakterii chorobotwórczych zasiedlających jamę ustną, gardło oraz rejony nosa

Miód bierze udział w zapobieganiu przeziębieniom i grypie, działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Do substancji chemicznych odpowiedzialnych za antyseptyczne działanie miodu należy zaliczyć przede wszystkim oksydazę glukozy. Enzym ten jest wprowadzany do miodu przez pszczoły wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych. Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych do miodu należy lizozym i apidycyna. W wielu miodach odmianowych występują również inne substancje antybiotyczne, które pochodzą z nektaru roślin olejkowych oraz spadzi drzew iglastych, należą do nich: tymol, mentol, eukaliptol, kamfen i pinen, poza nimi związki flawonoidowe (kwercetyna, kemferol, apigenina), garbniki katechinowe oraz kwas benzoesowy.

Woda z miodem wzmacnia układ immunologiczny organizmu, czyniąc go odporniejszym na zakażenia, a zachorowania mają łagodniejszy przebieg. Woda z miodem daje dobre efekty również podczas kaszlu, zapalenia oskrzeli i płuc. 

Wodę z miodem można stosować także w formie inhalacji przez osoby zmagające się z kaszlem czy też innymi chorobami dróg oddechowych. Aby przeprowadzić taką inhalację w warunkach domowych, wystarczy w czajniku doprowadzić do wrzenia 1 l wody. Po zagotowaniu wody należy dodać 2 łyżki miodu i przestać ogrzewać. Na wylocie czajnika trzeba umieścić gumowy lub plastikowy przewód i ostrożnie wdychać parę wodną z cząstkami miodu. W miarę stygnięcia wody, czajnik należy co jakiś czas podgrzewać. Czas takiej inhalacji powinien wynosić 15–20 min.

Woda z miodem i cynamonem na odchudzanie 

Picie wody z miodem może powstrzymać niekontrolowany apetyt na słodycze. Miód jest cukrem naturalnym, który równie skutecznie, jak ciastko, czekolada czy lody, zaspokoi naszą ochotę na słodycze. A jeśli zrezygnujemy z picia słodzonych napoi na korzyść wody z miodem, z pewnością zmniejszymy dzienne spożycie kalorii. 

Dodając do wody z miodem cynamonu, który słynie ze swoich właściwości przyspieszających przemianę materii oraz poprawiających proces trawienia, napój może być pomocny w walce z nadwagą. Specyfik ten podobno przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Aby osiągnąć ten efekt, jest jeden warunek – musi to być cynamon cejloński, spożywany w ilości 2,5 g dziennie. 

Woda z miodem dla niemowlaka

Woda z miodem dla niemowlaka nie jest dobrym pomysłem, ponieważ miodu nie powinno się w ogóle podawać dzieciom do 1. roku życia. Układ odpornościowy niemowląt nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięty, dlatego niektóre spośród zawartych w miodzie związków mogą wywołać u maluchów uczulenia oraz zatrucia pokarmowe. Pamiętajmy zatem, aby nie podawać miodu dzieciom poniżej 1. roku życia. 

Podsumowując, regularne picie szklanki ciepłej wody z miodem regeneruje siły fizyczne i umysłowe, nawadnia organizm, zapobiega zaparciom, łagodzi stres i koi nerwy, pomaga w odchudzaniu. Woda z miodem jest naturalnym lekiem na ból gardła, choroby układu oddechowego i kaszel, pamiętajmy o tym, gdy dopadnie nas przeziębienie. 

Literatura:

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Lecznicze działanie miodu pszczelego w chorobach wewnętrznych. MedPharm Polska, Wrocław 2010,
  2. Schlett S., Czy wiesz co jesz? 100 najważniejszych składników codziennej diety. Świat Książki, Warszawa 2008,
  3. Tichonow A.I., Bondarenko L.A., i in., Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze. Sądecki Bartnik 2017.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Suślik , Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.
Dodaj do ulubionych