bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 maja, 2024

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Migdały ziemne chufa – co to takiego?
  • Migdały ziemne chufa – właściwości
  • Migdały ziemne chufa – zastosowanie

Migdały ziemne chufa – co to takiego?

Mają słodki smak i charakteryzują się migdałowo-kokosowym posmakiem. Migdały ziemne możemy odszukać również pod nazwami tygrysich orzechów bądź chufa. Wszystkie terminy są określeniem owoców cibory jadalnej. Cibora jadalna w naturalnych warunkach występuje na każdym kontynencie z wyjątkiem odległej Australii. Plonami cibory nie są tytułowe orzechy, ale bulwy, które zbudowane są w przeważającej ilości ze skrobi (28%), następnie z tłuszczu (20%), białka (7–8%) oraz cukru (14%) i substancji gumowych (7%). Chufa posiadają podobny rozkład makroskładników do większości popularnych orzechów np. włoskich, laskowych czy arachidowych, jednak nie zawierają swoistych alergenów, zatem nie uczulają podobnie jak wymienione orzechy, gdyż są bulwami. Migdały ziemne mogą być spożywane w stanie surowym lub po obróbce kulinarnej np. gotowaniu, prażeniu lub pieczeniu. Dostępne są również różne przetwory samego surowca w postaci mąki o różnej grubości przemiału, gotowych przekąsek, ekstraktu oraz mleka.

Migdały ziemne chufa – właściwości

Chufa stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, witaminy C i E, magnezu, wapnia i potasu oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6. Egipcjanie określali je jako surowiec wzmacniający i odżywczy. Migdały ziemne zawierają skrobię oporną, która od niedawna zaliczana jest do grupy związków określanych mianem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy reguluje perystaltykę jelit, zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego i wzbogaca mikrobiom organizmu, obniża kaloryczność posiłków oraz ich indeks glikemiczny, daje uczucie sytości na dłuższy czas. Osoby będące na diecie cukrzycowej mogą bez oporów sięgać po ten wartościowy produkt. Chufa zawiera witaminy C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami inicjującymi zapalenie, przez co wpływają na poprawę odporności organizmu. Magnez, wapń oraz potas są pierwiastkami zaliczanymi do makroelementów o zasadowym potencjale. Dieta Polaków szczególnie bogata w pokarmy o potencjale kwaśnym może obciążać nerki i zakwaszać organizm. Pokarmami bogatymi w pierwiastki kwasowe są mięso, nabiał, słodycze, wypieki, produkty zbożowe, natomiast żywność dostarczająca pierwiastki zasadotwórcze to najczęściej owoce i warzywa. Spożywanie pokarmów będących źródłem pierwiastków zasadowych pomaga regulować i wyrównać stężenie elektrolitów, które znajdują się w płynach ustrojowych, dzięki czemu wspomaga i ułatwia metabolizm komórek. Warto dodać, że potas i magnez oraz aminokwas arginina, występujące w migdałach ziemnych, pomagają utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi chroniąc organizm przed rozwojem chorób układu krążeniowego. Orzechy tygrysie zawierają ok. 20% tłuszczu i stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6. Nie jest to ich najlepsza cecha, gdyż z naszą dietą bez większych trudności jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiednią, a nawet przez niektórych określaną za nadmierną ilość omega 6 w stosunku do omega 3, które w żywności spożywanej na co dzień są deficytowe. W obronie cennych migdałów ziemnych należy wspomnieć, że wyodrębniony z nich olej stanowi poważną konkurencję dla oliwy z oliwek oraz rodzimego oleju rzepakowego pod względem zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Migdały ziemne chufa – zastosowanie

Migdały ziemne posiadają szereg zastosowań i możliwości wykorzystania w kuchni. Mogę śmiało stwierdzić, że są ciekawym produktem szczególnie dla osób lubiących odkrywać nowe smaki, eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy kulinarne. Mąka z migdałów jest dobrą alternatywą do różnych mąk bezglutenowych. Możemy wykorzystać ją do wypieku domowego ciasta, spodu do tarty, małych ciasteczek, muffinów, babeczek, popularnych kulek mocy, batoników zbożowych lub ciasta na naleśniki. Same migdały można polać czekoladą tworząc smaczną przekąskę i jednocześnie alternatywę dla orzechów lub bakalii w czekoladzie. Mąka z chufa nie zawiera glutenu, więc ciasto nie będzie elastyczne. Warto mieszać tę mąkę z mąkami glutenowymi np. pszenną lub żytnią, aby otrzymać ciasto o odpowiedniej strukturze. Mleko z cibory jadalnej jest świetną alternatywą dla mleka zwierzęcego oraz dla osób na diecie bezlaktozowej, można je stosować także wymiennie. Olej wyodrębniony z małych bulw może zastąpić oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy.

Cena migdałów ziemnych waha się w zależności od rodzaju w granicach od 9–14 zł za opakowanie stu gramowe do 40–70 zł za kilogram chufa. Mąka w zależności od grubości przemiału to koszt od 9 do 11 zł za sto gramów, do 45 do 54 zł za kilogram.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Suplementy diety

Arginina – działanie, źródła, suplementacja,…

Arginina – aminokwas o wciąż nie do końca znanym potencjale. Regulacja pracy serca, poprawa funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, cofanie zmian miażdżycowych i rola w budowaniu masy mięśniowej to tylko niektóre… Czytaj dalej...
pestki moreli gorzkiej dawkowanie właściwości na raka

Pestki moreli gorzkiej – dawkowanie,…

Gorzkie pestki moreli okrzyknięte zostały niedawno nowym lekarstwem na raka. Czy słusznie zasłużyły na to miano? Jaki związek zawarty w gorzkich pestkach może wykazywać takie działanie? Czy spożywanie gorzkich pestek… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    superfoods
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    suszone morele cena właściwościi

    Suszone morele – właściwości, cena. Suszone morele niesiarkowane

    komosa ryżowa właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

    jagody goiji działanie dawkowanie uprawa
    owoce jagodowe

    Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

    Spirulina - działanie zastosowanie, dawkowanie
    1
    superfoods

    Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

    Nasiona konopi, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

    Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.