Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich
Aktualizacja: 22 maja, 2024
Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!
Migdały ziemne chufa – co to takiego?
Mają słodki smak i charakteryzują się migdałowo-kokosowym posmakiem. Migdały ziemne możemy odszukać również pod nazwami tygrysich orzechów bądź chufa. Wszystkie terminy są określeniem owoców cibory jadalnej. Cibora jadalna w naturalnych warunkach występuje na każdym kontynencie z wyjątkiem odległej Australii. Plonami cibory nie są tytułowe orzechy, ale bulwy, które zbudowane są w przeważającej ilości ze skrobi (28%), następnie z tłuszczu (20%), białka (7–8%) oraz cukru (14%) i substancji gumowych (7%). Chufa posiadają podobny rozkład makroskładników do większości popularnych orzechów np. włoskich, laskowych czy arachidowych, jednak nie zawierają swoistych alergenów, zatem nie uczulają podobnie jak wymienione orzechy, gdyż są bulwami. Migdały ziemne mogą być spożywane w stanie surowym lub po obróbce kulinarnej np. gotowaniu, prażeniu lub pieczeniu. Dostępne są również różne przetwory samego surowca w postaci mąki o różnej grubości przemiału, gotowych przekąsek, ekstraktu oraz mleka.
Migdały ziemne chufa – właściwości
Chufa stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, witaminy C i E, magnezu, wapnia i potasu oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6. Egipcjanie określali je jako surowiec wzmacniający i odżywczy. Migdały ziemne zawierają skrobię oporną, która od niedawna zaliczana jest do grupy związków określanych mianem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy reguluje perystaltykę jelit, zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego i wzbogaca mikrobiom organizmu, obniża kaloryczność posiłków oraz ich indeks glikemiczny, daje uczucie sytości na dłuższy czas. Osoby będące na diecie cukrzycowej mogą bez oporów sięgać po ten wartościowy produkt. Chufa zawiera witaminy C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami inicjującymi zapalenie, przez co wpływają na poprawę odporności organizmu. Magnez, wapń oraz potas są pierwiastkami zaliczanymi do makroelementów o zasadowym potencjale. Dieta Polaków szczególnie bogata w pokarmy o potencjale kwaśnym może obciążać nerki i zakwaszać organizm. Pokarmami bogatymi w pierwiastki kwasowe są mięso, nabiał, słodycze, wypieki, produkty zbożowe, natomiast żywność dostarczająca pierwiastki zasadotwórcze to najczęściej owoce i warzywa. Spożywanie pokarmów będących źródłem pierwiastków zasadowych pomaga regulować i wyrównać stężenie elektrolitów, które znajdują się w płynach ustrojowych, dzięki czemu wspomaga i ułatwia metabolizm komórek. Warto dodać, że potas i magnez oraz aminokwas arginina, występujące w migdałach ziemnych, pomagają utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi chroniąc organizm przed rozwojem chorób układu krążeniowego. Orzechy tygrysie zawierają ok. 20% tłuszczu i stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6. Nie jest to ich najlepsza cecha, gdyż z naszą dietą bez większych trudności jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiednią, a nawet przez niektórych określaną za nadmierną ilość omega 6 w stosunku do omega 3, które w żywności spożywanej na co dzień są deficytowe. W obronie cennych migdałów ziemnych należy wspomnieć, że wyodrębniony z nich olej stanowi poważną konkurencję dla oliwy z oliwek oraz rodzimego oleju rzepakowego pod względem zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Migdały ziemne chufa – zastosowanie
Migdały ziemne posiadają szereg zastosowań i możliwości wykorzystania w kuchni. Mogę śmiało stwierdzić, że są ciekawym produktem szczególnie dla osób lubiących odkrywać nowe smaki, eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy kulinarne. Mąka z migdałów jest dobrą alternatywą do różnych mąk bezglutenowych. Możemy wykorzystać ją do wypieku domowego ciasta, spodu do tarty, małych ciasteczek, muffinów, babeczek, popularnych kulek mocy, batoników zbożowych lub ciasta na naleśniki. Same migdały można polać czekoladą tworząc smaczną przekąskę i jednocześnie alternatywę dla orzechów lub bakalii w czekoladzie. Mąka z chufa nie zawiera glutenu, więc ciasto nie będzie elastyczne. Warto mieszać tę mąkę z mąkami glutenowymi np. pszenną lub żytnią, aby otrzymać ciasto o odpowiedniej strukturze. Mleko z cibory jadalnej jest świetną alternatywą dla mleka zwierzęcego oraz dla osób na diecie bezlaktozowej, można je stosować także wymiennie. Olej wyodrębniony z małych bulw może zastąpić oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy.
Cena migdałów ziemnych waha się w zależności od rodzaju w granicach od 9–14 zł za opakowanie stu gramowe do 40–70 zł za kilogram chufa. Mąka w zależności od grubości przemiału to koszt od 9 do 11 zł za sto gramów, do 45 do 54 zł za kilogram.