bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

jagody goiji działanie dawkowanie uprawa
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Moda na zdrowe odżywianie dociera do coraz szerszego grona odbiorców. Na sklepowych półkach coraz częściej możemy znaleźć produkty z tabliczką „zdrowa żywność”.  Jednym z ciekawszych produktów, który możemy tam znaleźć są suszone owoce jagód goji. Właściwości owoców goji wykorzystywane są w medycynie naturalnej już od ponad 2 tysięcy lat, a zainteresowanie owocem nadal rośnie. Co takiego mają w sobie te niepozorne owoce, że otrzymały miano najzdrowszych owoców świata?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Działanie jagód goji
  • Jagody goji – uprawa
  • Jagody goji – dawkowanie
  • Jak jeść jagody goji
  • Jagody goji – opinie

Działanie jagód goji

Prozdrowotne właściwości jagód goji znane są już od tysięcy lat, a na przestrzeni ostatnich lat ich działanie zostało poparte licznymi badaniami. Suszone jagody goji zajmują trzecie miejsce na liście najlepszych źródeł witaminy C (100 g owocu dostarcza aż 2500 mg). Obok witaminy C w jagodach goji znajdziemy także źródło witamin takich jak tiamina B1, ryboflawina B2 i tokoferol witamina E. Owoce dostarczają też składników mineralnych, w grupie których wymienić możemy fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk i selen. Taki zestaw witamin i minerałów stanowi doskonałe uzupełnienie naszej codziennej diety i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Owoce goji stanowią bogate źródło zeaksantyny i luteiny – karotenoidów odpowiedzialnych za czerwono-pomarańczową barwę owoców. Związki te odgrywają kluczową rolę w profilaktyce rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej (ang. Age-related Macular Degeneration, w skrócie AMD). Liczne związki zawarte w owocach wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które ma wpływ na liczne procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie. Wykazują one też działanie przeciwnowotworowe, spowalniają procesy starzenia, działają prewencyjnie na choroby układu sercowo-naczyniowego. Prozdrowotne właściwości jagód goji są ogromne, dlatego warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu.   

Ciekawe!

Jagody goji – uprawa

Jagody goji (Lycium barbarum L.), stanowią owoce kolcowoju tybetańskiego (Lycium barbarum L.), krzewu należącego do rodziny psiankowatych. Klocowój jest krzewem pochodzącym z Chin i naturalnie występuje na terenach wolnych od sztucznych upraw. Obecnie krzew ten uprawiany jest też powszechnie na terenach południowo-wschodniej Azji i Europy, jednak należy zaznaczyć, że owoce pochodzące z tych upraw charakteryzują się  mniejszą ilością składników odżywczych, w porównaniu do jagód rosnących naturalnie.

Istnieje też możliwość zasadzenia krzewu samemu. Wbrew pozorom roślina jest bardzo łatwa w uprawie, jednak należy pamiętać, aby Kolcowój sadzić w miejscu dobrze nasłonecznionym.

Jagody goji – dawkowanie

Ze względu na skoncentrowane źródło witamin i minerałów, owoce powinny być spożywane z rozsądkiem. Zalecana dzienna dawka waha się od 5 do 15 gramów dziennie i wartość ta dotyczy owoców suszonych. Owoce nie są zalecane w diecie kobiet ciężarnych oraz karmiących.

Jak jeść jagody goji

Dostępne w sklepach suszone jagody goji w smaku mogą przypominać żurawinę, jednak są mniej słodkie. Owoce te stanowią doskonały dodatek do jogurtu naturalnego, płatków śniadaniowych, deserów. Ciekawym pomysłem na suszone jagody jest przyrządzenie z nich herbaty. Oprócz tego możemy stosować je jako dodatek do mięs i sałatek, gdzie doskonale uzupełnią smak potrawy.

Jagody goji – opinie

W grupie opinii na temat jagód goji znajdziemy przede wszystkim te pozytywne. Suszone owoce stanowią doskonałe uzupełnienie diety, jednak nie powinny być traktowane jako „magiczne” rozwiązanie wszystkich problemów zdrowotnych. Na portalach społecznościowych bardzo często można spotkać się z przekonaniem, iż owoce te pomogą w utracie nadmiernej masy ciała. Proces odchudzania nie będzie skuteczny, jeżeli zamiany w naszej diecie będą ograniczały się do zakupu suszonych owoców jagód, dlatego też osoby które dążą do utraty nadmiernych kilogramów, nie powinny kierować się tego typu informacjami.

Działanie jagód goji jest wszechstronne i nie bez powodu powinny zagościć w naszej diecie na stałe. Bogactwo witamin i minerałów zawartych w owocach pozwala w łatwy i smaczny sposób wzbogacić jadłospis i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Literatura:

  1. Cieślik E. Gębusia A. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii 12/2012.
  2. Kulczyński B. Gramza-Michałowska A. Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury. Postępy Fitoterapii 14/2014.
  3. Yang-Mu Huang, Hong-Liang Dou, Fei-Fei Huang, Effect of Supplemental Lutein and Zeaxanthin on Serum, Macular Pigmentation, and Visual Performance in Patients with
  4. Early Age-Related Macular Degeneration, Hindawi Publishing Corporation,
  5. BioMed Research International, Volume 2015.
  6. Rong Liu, Tian Wang, Bao Zhang, Lutein and Zeaxanthin Supplementation and Association With Visual Function in Age-Related Macular Degeneration, IOVS, 56(1): 252-258, January 2015.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Ewa Świndryk
Ewa Świndryk , Dyplomowany dietetyk. Głównym obszarem jej zainteresowań jest dietoterapia w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jagody camu camu (Myrciaria dubia)…

Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę pod względem zawartości witaminy C żurawinę, czarną porzeczkę, acerolę czy też dziką różę. Znajduje się w nich również cała gama… Czytaj dalej...

Jagody acai. Opinie naukowców są…

Jagody acai na swój sukces nie musiały długo czekać. Pojawiły się w menu najlepszych restauracji, a koncern Coca-Cola wypuścił wodę o smaku acai. Świat zwariował na ich punkcie. Czytaj dalej...

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże…

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    owoce jagodowe superfoods
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.