Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

16 18 20

Rok 2013 został ogłoszony przez ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa rokiem komosy ryżowej. Stało się tak z powodu niezwykłych właściwości, które posiada to pseudozboże. Jakie korzyści wykazuje ta roślina? W jakich odmianach występuje? Gdzie i w jakiej cenie możemy ją kupić? Co możemy z niej przyrządzić? Przekonajmy się, dlaczego zasłużyła na tak spore wyróżnienie.

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie. Quinoa charakteryzuje się wysoką zawartością białek i tłuszczów oraz korzystnym składem aminokwasowym. Jest także źródłem wielu witamin i polifenoli. Nie zawiera glutenu, więc może być z powodzeniem stosowana u osób z celiakią. Dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej została okrzyknięta mianem superfoods.

Komosa ryżowa (quinoa) biała, czarna, czerwona

Komosa ryżowa występuje w trzech odmianach: białej, czerwonej i czarnej. Ogólnie mówiąc, im jaśniejszy kolor ziaren, tym krótszy czas gotowania, łagodniejszy smak oraz mniej chrupiąca i mięsista struktura, ale przyjrzyjmy się im z osobna:

  • biała quinoa to najpopularniejszy i najtańszy rodzaj komosy. Ma jasną, kremową barwę oraz łagodny, lekko orzechowy smak. Można nią zastąpić praktycznie wszystkie kasze. Najlepiej komponuje się z różnego rodzaju warzywami i owocami;
  • czerwona quinoa jest twardsza po ugotowaniu niż jej biała odmiana. Co więcej, zachowuje swój kształt i doskonale pasuje do sałatek i dań, w których ziarna powinny się wyróżniać. Jej smak jest mocniejszy, a struktura bardziej mięsista w porównaniu do jasnej komosy ryżowej;
  • czarna quinoa charakteryzuje się ciemno-brązową lub czarną barwą. Jest najbardziej chrupiąca i twarda po ugotowaniu i najmniej pęcznieje spośród wszystkich rodzajów komosy. Ponadto ma mocno wyrazisty smak, ziemisty i słodki.

Kolorowe odmiany komosy ryżowej można spokojnie używać w przepisach zamiast białej lub mieszać wszystkie barwy dla uzyskania ciekawego efektu wizualnego i smakowego dania.

Właściwości komosy ryżowej (quinoa)

Komosa ryżowa jest bardzo dobrym źródłem wysoko przyswajalnego białka, a także tłuszczów, witamin i polifenoli. W porównaniu do tradycyjnych zbóż charakteryzuje się korzystniejszym składem aminokwasowym. Dotyczy to w szczególności lizyny, która w ziarnach pszenicy i żyta jest aminokwasem ograniczającym. Nasiona quinoa mogą być wykorzystywane do produkcji mąki i płatków. Aktualnie poszukuje się coraz więcej produktów bezglutenowych na rynku, a mąka z komosy ryżowej może posłużyć jako baza do pieczywa, ciast, makaronów i innych tego typu artykułów żywnościowych.

Korzystny skład komosy ryżowej sprawia, że wykazuje ona wiele pozytywnych właściwości. Oto niektóre z nich:

  • wzmacnia układ immunologiczny, działa antyalergicznie,
  • zapobiega tworzeniu się wolnych rodników,
  • może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego i wyrównania poziomu glukozy we krwi,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo,
  • zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia,
  • wspomaga redukcję masy ciała,
  • może być z powodzeniem spożywana przez osoby chore na celiakię (nie zawiera glutenu) oraz wegan i wegetarian (wysoka zawartość białka).

Komosa ryżowa – cena

Cena komosy ryżowej waha się od 3–30 zł i jest uzależniona od jej rodzaju, wielkości opakowania i producenta. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zielarsko-medycznych, ekologicznych, a także w supermarketach posiadających kącik z ekologicznymi produktami.

Komosa ryżowa – przepisy

Komosa ryżowa pasuje praktycznie do wszystkiego. Doskonale komponuje się w różnego rodzaju daniach mięsnych, warzywnych, deserach, wypiekach, itd. Poniżej znajdziecie przykładowe przepisy z jej wykorzystaniem:

Przepis na quinoa z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 130 g komosy ryżowej
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie: gotuj komosę ryżową w 500 ml wody przez około 10 minut i pozostaw pod przykryciem, by wchłonęła wodę. Cukinię, bakłażana i papryki pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Całość skrop oliwą, posyp ziołami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200oC. Wymieszaj z komosą. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

rozwiń
Przepis na kotlety wegetariańskie z komosą ryżową

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści słonecznika
  • pęczek pietruszki, szczypiorku, tymianku, rozmarynu lub innych świeżych ziół
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ⅓ szklanki mąki
  • sól (opcj.), pieprz

Przygotowanie: ugotowany ryż i komosę zblenduj na gładką masę. Cebulę, czosnek i świeże zioła pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Dorzuć nasiona słonecznika, jajko, mąkę i oliwę. Całość dobrze wymieszaj i dopraw według uznania. Formuj kotleciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180oC. Podawaj w towarzystwie świeżych warzyw lub w formie burgera. Smacznego!

rozwiń
Przepis na ciasto batatowe z quinoa

Składniki:

  • 100 g ugotowanych batatów
  • 150 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka namoczonych w herbacie jagód goji
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeży owoc figi

Przygotowanie: zmiksuj bataty, komosę i jajko na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, cukier, nasiona chia, proszek i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy, udekoruj pokrojoną na plasterki figą i jagodami goji. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190oC. Smacznego!

rozwiń
Przepis na śniadaniowa komosa na słodko

Składniki:

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka mleka
  • laska cynamonu
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • podprażone płatki migdałowe i kokosowe do posypania

Przygotowanie: przepłukaj wrzątkiem komosę ryżową, przełóż do rondelka i zagotuj z mlekiem i laską cynamonu. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut aż do całkowitego wchłonięcia mleka. Mieszaj, by quinoa się nie przypaliła. Następnie przełóż komosę do miseczki, dodaj pokrojoną w kostkę brzoskwinię, posyp płatkami i polej syropem klonowym. Smacznego!

rozwiń
Przepis na truskawkowy koktajl z quinoa

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 20 sztuk truskawek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj. Przelej do szklanki i pij na zdrowie!

rozwiń

Literatura:

Gozdecka G., Gęsiński K., 2009. Komosa ryżowa jako źródło wartościowych składników odżywczych. Inż Ap Chem, 48, 2, s. 50 – 51

Mystkowska I. i in., 2016. Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej. Probl Hig Epidemiol, 97, 1, s. 29 – 31

Pomorska-Mól M., Kwit K., 2011. Adiuwancyjne właściwości ziół. Medycyna Wet, 67, 7, s. 449 – 452

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej - 5.0/5. Oddano 10 głosy.
Autor artykułu:
, Psychodietetyk i żywieniowiec

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone