Suszone morele – właściwości, cena. Suszone morele niesiarkowane
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Suszenie jest procesem, dzięki któremu możemy korzystać z dobrodziejstw moreli przez cały rok. Te smaczne owoce osłodzą każdą potrawę, która będzie mogła zostać spożyta nawet przez osobę chorującą na cukrzycę. Morele są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych.
Suszone morele niesiarkowane
W związku z trudnościami w przechowywaniu i przewożeniu moreli, najczęściej można spotkać je w sprzedaży w formie suszonej. Dwutlenek siarki i siarczany to substancje konserwujące dodawane do żywności w celu jej utrwalenia. Stosowanie wyżej wspomnianych związków ma swoje dobre i złe strony. Oprócz oczywistych zalet, takich jak zapobieganie rozwojowi bakterii, pleśni oraz drożdży, do pozytywnych aspektów należy zaliczyć obniżenie strat witaminy C oraz zapobieganie reakcjom enzymatycznego i nieenzymatycznego brunatnienia. To ostatnie działanie wyjaśnia barwę moreli suszonych niesiarkowanych. W porównaniu do swoich siarkowanych, intensywnie pomarańczowych odpowiedników, suszone morele niesiarkowane mają barwę brunatną. Oczywiście barwa ma jedynie znaczenie estetyczne, nie wpływa na wartość odżywczą suszonych moreli. Do niekorzystnych skutków stosowania dwutlenku siarki i siarczanów zaliczyć należy: mogące występować podrażnienia przewodu pokarmowego oraz fakt, że dwutlenek siarki jest zaliczany do tzw. wielkiej czternastki alergenów pokarmowych.
Suszone morele – właściwości
Suszenie jest najzdrowszym sposobem utrwalania moreli. Dzięki tej metodzie nie tracą one swoich drogocennych właściwości i mogą być spożywane przez cały rok. Suszone morele charakteryzują się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym, dlatego w umiarkowanej ilości mogą być spożywane przez osoby borykające się z insulinoopornością lub cukrzycą. Ze względu na swój słodki smak, mogą zostać wykorzystane jako naturalny słodzik do potraw, zastępując cukier rafinowany. Suszone morele są bogatym źródłem β-karotenu i błonnika. Witamina A jest silnym antyoksydantem, chroniącym przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób degeneracyjnych. β-karoten zapobiega utlenianiu frakcji LDL cholesterolu, tym samym hamując rozwój chorób układu krążenia. Ponadto wysoka zawartość witaminy A wspomaga prawidłową pracę narządu wzroku. Warto pamiętać, że podczas suszenia następuje zagęszczenie składników i zmniejszanie ilości wody w produkcie, w związku z czym suszone morele charakteryzują się wyższą kalorycznością – 180 g świeżych moreli odpowiada tylko 40 g moreli suszonych.
Suszone morele – cena
Siarkowane morele znajdziemy w sklepach stacjonarnych w cenie już od 16 zł/kg. Natomiast suszone morele niesiarkowane są z reguły kilkakrotnie droższe, za kilogram można zapłacić nawet powyżej 100 zł. Najbardziej opłacalną formą zakupu wydają się zakupy online. Na stronach internetowych można spotkać oferty zaczynające się od dwudziestu kilku złotych za kilogram suszonych moreli niesiarkowanych. Dodając do tego koszty wysyłki, nadal wydamy mniej, niż wydalibyśmy robiąc zakupy w sposób tradycyjny.
Suszone morele mogą stanowić doskonały dodatek zdrowej diety. Są łatwo dostępne, a kupując je przez internet możemy zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy.
Literatura:
- Toksykologia żywności, Anna Brzozowska, Wydawnictwo SGGW, Wydanie IV uzupełnione, 2010, 87-102
- Gyurova, Desislava Krasteva, Enikova, Rositsa Kirilova, Dried fruits – brief characteristics of their nutritionalvalues. Author’s own data for dietary fibers content, Journal of Food and Nutrition Sciences 2014; 2(4): 105-109
- Carughi et al., Pairing nuts and dried fruit for cardiometabolic health, Nutrition Journal (2016) 15:23
- Foster-Powell K, Holt S, Brand-Miller J (2002) International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. 76; 5–56.5. Khan Sohaib A, et al., Dry Fruits and Diabetes Mellitus, International Journal of Medical Research & Health Sciences, 2017, 6(4): 116-119
- P Dhiman, K Soni, S Singh, Nutritional Value of Dry Fruits and their Vital Significance – A Review, PharmaTutor, 2014, 2(3), 102-108
- https://www.nutfruit.org/files/multimedia/Dried-Fruit-Equivalency-Brochure.pdf