bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Suszone morele – właściwości, cena. Suszone morele niesiarkowane

Suszone morele – właściwości, cena. Suszone morele niesiarkowane

suszone morele cena właściwościi
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Suszenie jest procesem, dzięki któremu możemy korzystać z dobrodziejstw moreli przez cały rok. Te smaczne owoce osłodzą każdą potrawę, która będzie mogła zostać spożyta nawet przez osobę chorującą na cukrzycę. Morele są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Suszone morele niesiarkowane
  • Suszone morele – właściwości
  • Suszone morele – cena

Suszone morele niesiarkowane

W związku z trudnościami w przechowywaniu i przewożeniu moreli, najczęściej można spotkać je w sprzedaży w formie suszonej. Dwutlenek siarki i siarczany to substancje konserwujące dodawane do żywności w celu jej utrwalenia. Stosowanie wyżej wspomnianych związków ma swoje dobre i złe strony. Oprócz oczywistych zalet, takich jak zapobieganie rozwojowi bakterii, pleśni oraz drożdży, do pozytywnych aspektów należy zaliczyć obniżenie strat witaminy C oraz zapobieganie reakcjom enzymatycznego i nieenzymatycznego brunatnienia. To ostatnie działanie wyjaśnia barwę moreli suszonych niesiarkowanych. W porównaniu do swoich siarkowanych, intensywnie pomarańczowych odpowiedników, suszone morele niesiarkowane mają barwę brunatną. Oczywiście barwa ma jedynie znaczenie estetyczne, nie wpływa na wartość odżywczą suszonych moreli. Do niekorzystnych skutków stosowania dwutlenku siarki i siarczanów zaliczyć należy: mogące występować podrażnienia przewodu pokarmowego oraz fakt, że dwutlenek siarki jest zaliczany do tzw. wielkiej czternastki alergenów pokarmowych.

Suszone morele – właściwości

Suszenie jest najzdrowszym sposobem utrwalania moreli. Dzięki tej metodzie nie tracą one swoich drogocennych właściwości i mogą być spożywane przez cały rok. Suszone morele charakteryzują się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym, dlatego w umiarkowanej ilości mogą być spożywane przez osoby borykające się z insulinoopornością lub cukrzycą. Ze względu na swój słodki smak, mogą zostać wykorzystane jako naturalny słodzik do potraw, zastępując cukier rafinowany. Suszone morele są bogatym źródłem β-karotenu i błonnika. Witamina A jest silnym antyoksydantem, chroniącym przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób degeneracyjnych. β-karoten zapobiega utlenianiu frakcji LDL cholesterolu, tym samym hamując rozwój chorób układu krążenia. Ponadto wysoka zawartość witaminy A wspomaga prawidłową pracę narządu wzroku. Warto pamiętać, że podczas suszenia następuje zagęszczenie składników i zmniejszanie ilości wody w produkcie, w związku z czym suszone morele charakteryzują się wyższą kalorycznością – 180 g świeżych moreli odpowiada tylko 40 g moreli suszonych.

Suszone morele – cena

Siarkowane morele znajdziemy w sklepach stacjonarnych w cenie już od 16 zł/kg. Natomiast suszone morele niesiarkowane są z reguły kilkakrotnie droższe, za kilogram można zapłacić nawet powyżej 100 zł. Najbardziej opłacalną formą zakupu wydają się zakupy online. Na stronach internetowych można spotkać oferty zaczynające się od dwudziestu kilku złotych za kilogram suszonych moreli niesiarkowanych. Dodając do tego koszty wysyłki, nadal wydamy mniej, niż wydalibyśmy robiąc zakupy w sposób tradycyjny.

Suszone morele mogą stanowić doskonały dodatek zdrowej diety. Są łatwo dostępne, a kupując je przez internet możemy zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy.

Literatura:

  1. Toksykologia żywności, Anna Brzozowska, Wydawnictwo SGGW, Wydanie IV uzupełnione, 2010, 87-102
  2. Gyurova, Desislava Krasteva, Enikova, Rositsa Kirilova, Dried fruits – brief characteristics of their nutritionalvalues. Author’s own data for dietary fibers content, Journal of Food and Nutrition Sciences 2014; 2(4): 105-109
  3. Carughi et al., Pairing nuts and dried fruit for cardiometabolic health, Nutrition Journal (2016) 15:23
  4. Foster-Powell K, Holt S, Brand-Miller J (2002) International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. 76; 5–56.5. Khan Sohaib A, et al., Dry Fruits and Diabetes Mellitus, International Journal of Medical Research & Health Sciences, 2017, 6(4): 116-119
  5. P Dhiman, K Soni, S Singh, Nutritional Value of Dry Fruits and their Vital Significance – A Review, PharmaTutor, 2014, 2(3), 102-108
  6. https://www.nutfruit.org/files/multimedia/Dried-Fruit-Equivalency-Brochure.pdf
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Grupa
Paulina Grupa , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
produkty bogate w błonnik
błonnik

Produkty bogate w błonnik. Błonnik…

Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. W jego skład wchodzą ligniny, hemiceluluzy, celuloza, gumy, śluzy i pektyny. Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego,… Czytaj dalej...
owoce świeże i suszone - co lepsze?
owoce

Suszone czy świeże owoce –…

Czy suszone śliwki mają takie same wartości odżywcze, co świeże? Co różni świeże owoce od ich suszonych odpowiedników? Które z nich lepiej spożywać i dlaczego? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce superfoods

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.