bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kawa bezkofeinowa – proces powstawania, działanie oraz wpływ na ciążę

Kawa bezkofeinowa – proces powstawania, działanie oraz wpływ na ciążę

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Kawa bezkofeinowa produkowana jest od 1820 roku dzięki inicjatywie Geothego, który jako amator kawy pijał jej aż nadto. Cierpiąc na bezsenność spowodowaną nadmiarem kofeiny, poprosił znajomego chemika, aby ten wyizolował z ziaren substancję powodującą trudności w zasypianiu. Tak powstała kawa bezkofeinowa.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Proces powstawania kawy bezkofeinowej – dekofeinizacja
  • Działanie kawy bezkofeinowej
  • Kawa bezkofeinowa w ciąży

Proces powstawania kawy bezkofeinowej – dekofeinizacja

Najczęściej stosowanymi metodami ekstrakcji kofeiny z ziaren jest metoda chemiczna oraz wodna. Proces obu zaczyna się podobnie, zielone ziarna (aby spowodować jak najmniejsze straty aromatu i smaku) zostają namoczone w gorącej wodzie, w celu rozszerzenia porów w ziarenkach kawy. Następnie, w przypadku pierwszej z metod, przy użyciu substancji chemicznych, zwykle chlorku metylenu lub octanu etylu, dochodzi do rozpuszczenia kofeiny i uwolnienia jej z ziaren. Ten sposób niestety nie należy do najlepszych dla naszego zdrowia z prostej przyczyny – do ekstrakcji związku zostają wykorzystane substancje o predyspozycjach do mutacji komórek – rozwoju nowotworów. Zarówno octan etylu jak i chlorek metylenu są wykorzystywane przez producentów w produkcji rozpuszczalników do farb, lakierów do paznokci.

Dekofeinizacja wodna jest zdrowszą alternatywą, jednak uzyskana w tym przypadku kawa jest zdecydowanie mniej aromatyczna i brak jej pełni smaku. Rozpuszczalnikiem dla kofeiny (w tym przypadku również substancji aromatycznych i smakowych) jest woda. Również tutaj zielone ziarna kawy zostają namoczone w gorącej wodzie, tak długo aż kofeina przejdzie do roztworu, co odbywa się na zasadzie osmozy. Dużym minusem jest fakt, że niestety wraz z niechcianą kofeiną ziarna pozbawione są również innych cennych substancji. Następnie woda, w której moczyły się ziarna zostaje przefiltrowana przez filtry węglowe w celu usunięcia z niej kofeiny. Kolejny etap to ponownie umieszczenie ziaren w otrzymanym odfiltrowanym  i pozbawionym kofeiny roztworze, aby te substancje, które opuściły ziarna w pewnym stopniu mogły do nich powrócić. Warto dodać, że proces wodnej dekofeinizacji to zdecydowanie droższe przedsięwzięcie w porównaniu do metody chemicznej, a uzyskana kofeina nie nadaje się do ponownego wykorzystania, dlatego rzadziej wykorzystujemy ten proces w praktyce.

Na zakończone ziarna kawy zostają wysuszone, wypolerowane i poddane paleniu.

Ważne

Czy kawa bezkofeinowa nie ma kofeiny?

Wbrew pozorom w kawie bezkofeinowej również znajdziemy śladowe ilości pobudzającej substancji. Dla porównania 5 filiżanek kawy bezkofeinowej zawiera podobną ilość kofeiny co 2 filiżanki zwykłej kawy.

Działanie kawy bezkofeinowej

Kawa bezkofeinowa ma podobne działanie na organizm człowieka jak jej pełnowartościowa siostra. Nie pobudza jednak i nie wpływa na wzrost koncentracji i zniwelowanie zmęczenia, ponieważ została pozbawiona powodującej te skutki kofeiny. Wpływa jednak na wzrost sekrecji zwrotnej wody w kanalikach krętych nefronu powodując większą utratę wody z organizmu wraz z cennymi minerałami, co skutkuje odwodnieniem tkanek i często skurczami mięśni. Warto zainteresować się kawą żołędziową!

Kawa bezkofeinowa w ciąży

Dla kobiet ciężarnych, jednocześnie będących wiernymi amatorkami porannej czy popołudniowej filiżanki kawy, wersja bezkofeinowa będzie lepszą propozycją. Warto jednak pamiętać, że proces powstania nie jest w pełni naturalny, a w ziarnach pozostają śladowe ilości pobudzającej substancji. To co spożywa ciężarna mama wpływa na organizm rozwijającego się w niej dziecka. Mimo znikomych ilości, obecna kofeina działa drażniąco na niewyspecjalizowaną w pełni, delikatną wątrobę płodu. Czytaj więcej o kawie w ciąży tutaj.  Ma również wpływ na pobudzenie pracy układu moczowego przyszłej mamy z czym wiąże się większa utrata wody, a co za tym idzie, większe wypłukiwanie magnezu, wapnia oraz żelaza z jej organizmu.

Poczytaj również na temat kawy jęczmiennej!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Zielona kawa dobra na odchudzanie.…

Ostatnio dużo mówi się o zielonej kawie, ale które z jej właściwości są dla nas na prawdę korzystne? Czytaj dalej...

Arabica czy robusta, czyli czym…

W sklepie najczęściej spotykanym rodzaje kawy jest arabica bądź robusta. Dowiedz się, jakie są pomiędzy nimi różnice i która będzie idealna dla Ciebie. Czytaj dalej...

Jakie właściwości zdrowotne ma kawa?

Obecnie kawa ma opinię dość dyskusyjnego napoju, który zdobył swoich zwolenników, dzięki smakowi i właściwościom pobudzającym. Jaka jest prawda? Czytaj dalej...

Jęczmienna, orkiszowa, żołędziowa i z…

Dla osób z nietolerancją, dzieci oraz kobiet w ciąży, a także dla fanów produktów zbożowych, istnieją kawy naturalnie bezkofeinowe wyprodukowane m. in. z cykorii, orkiszu czy żołędzi. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    kawa
    1
    kawa

    Kawa orkiszowa – właściwości. Jak parzyć kawę orkiszową?

    kawa

    Kawa żołędziowa – właściwości. Kawa żołędziowa na odchudzanie

    kawa

    Kawa jęczmienna – właściwości. Gdzie kupić kawę jęczmienną?

    kawa

    Kawa z cykorii – właściwości. Kawa z cykorii w ciąży i podczas odchudzania.

    1
    kawa

    Jak zrobić kawę mrożoną? Najlepsze przepisy

    kawa kuloodporna właściwości działanie
    1
    kawa

    Co to jest kawa kuloodporna i jaki ma skład?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.