bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jęczmienna, orkiszowa, żołędziowa i z cykorii, czyli rodzaje kawy bezkofeinowej

Jęczmienna, orkiszowa, żołędziowa i z cykorii, czyli rodzaje kawy bezkofeinowej

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Zalet kofeiny jest wiele, tak samo jak i wad. Osoby uczulone na tę substancję zmuszone są do wybierania produktów ubogich w składnik powodujący nieprzyjemne dolegliwości fizjologiczne organizmu. Kawa, jako jedno z głównych źródeł kofeiny, jest omijana szerokim łukiem, za wyjątkiem tej, która sztucznymi metodami pozbawiona zostanie kofeiny. Dla osób z nietolerancją, dzieci oraz kobiet w ciąży, a także dla fanów produktów zbożowych, istnieją kawy naturalnie bezkofeinowe wyprodukowane m. in. z cykorii, orkiszu czy żołędzi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kawa bezkofeinowa – jęczmienna
  • Kawa bezkofeinowa – orkiszowa
  • Kawa bezkofeinowa – żołędziowa
  • Kawa bezkofeinowa – z cykorii

Kawa bezkofeinowa – jęczmienna

Otrzymywana z prażonych ziaren jęczmienia. Główną jej zaletą jest bogactwo potasu, który wspomaga układ mięśniowy oraz nerwowy. Dodatkowo spora zawartość błonnika i złożonych węglowodanów działa kojąco na układ trawienny oraz wspomaga organizm w walce ze złogami cholesterolu.
Dowiedz się więcej na temat kawy jęczmiennej!

Kawa bezkofeinowa – orkiszowa

Kawa orkiszowa wyprodukowana jest na bazie zapomnianej dziś odmiany pszenicy – orkiszu. Ziarna pszenicy orkiszowej zostają uprażone, po czym zmielone na gładki proszek, który zalewamy wrzątkiem. Historia orkiszu sięga aż czasów starożytnych, kiedy to gladiatorzy spożywali liczne posiłki wykonane z tego gatunku pszenicy. Orkisz wspomaga walkę z bakteriami, działa wzmacniająco na organizm, dodaje energii przeciwdziałając zmęczeniu. Dodatkowo bogactwo składników mineralnych, spora ilość białka i błonnika, które nie są tracone podczas produkcji kawy  powodują, że warto wzbogacić dietę o choćby niewielkie ilości zdrowej pszenicy orkiszowej. Regularne stosowanie wspomaga regenerację organizmu, pracę układu trawiennego, usuwa toksyny oraz działa korzystnie na zmysły.

Kawa bezkofeinowa – żołędziowa

„Żołędziówka”, czyli kawa wyprodukowana z wyselekcjonowanych żołędzi, które po wysuszeniu i uprażeniu zostają zmielone na proszek. Jej liczne zalety zostały odkryte i wykorzystane już w latach 60. XX wieku. W tamtych czasach stosowana była jako napój leczniczy, wzmacniający i wspomagający pracę wątroby, żołądka oraz śledziony. Kawa żołędziowa wypita na czczo niweluje na pewien czas uczucie głodu, dzięki sporej ilości błonnika oraz zawartości przypraw. W sklepach spotkamy proszek kawowy wymieszany z rozgrzewającym układ pokarmowy kardamonem, cynamonem czy pokruszonymi goździkami. Polecana jest przez dietetyków w czasie redukcji masy ciała.  

Łyżeczkę kawy należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia przez ok. 10–15 minut. Zalecane jest, by pić napar dwa razy dziennie.

Kawa bezkofeinowa – z cykorii

Najczęściej spotykamy kawę cykoriową w postaci rozpuszczalnego proszku tzw. instant. Największą zaletą tego gatunku kawy jest bogata zawartość węglowodanów: błonnika oraz inuliny. Błonnik wspomaga i usprawnia pracę oraz perystaltykę jelita grubego, kolokwialnie mówiąc „wymiatając” zanieczyszczenia, natomiast inulina jest prebiotykiem, co oznacza, że stanowi „pokarm” dla naturalnej flory bakteryjnej jelit – bakterii probiotycznych z rodziny Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium. Polecana jest dla osób dbających o smukłą sylwetkę, osób nietolerujących glutenu oraz dbających o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Dawkowanie:

  • W celach odchudzających: 4–5 łyżeczek kawy zalewamy szklanką wrzątku i pijemy 3–5 razy dziennie.
  • W celu poprawienia pracy układu pokarmowego (np. zaparcia): 2 pełne łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem i wypijamy napój 2 razy dziennie.

Podsumowując, kawy zbożowe są naturalnie bezkofeinowym napojem, dlatego stosujemy je jako substytut dla kawy naturalnej. Mogą być spożywane przez osoby nietolerujące kofeiny oraz dzieci i kobiety w ciąży. Dużą zaletą kaw bezkofeinowych jest bogactwo roślinnych aminokwasów, antynowotworowych polifenoli, błonnika oraz węglowodanów złożonych, korzystnie wpływających na pracę układu pokarmowego. Dodatkowo znajdujące się w napoju liczne makro i mikro elementy, między innymi magnez czy potas, działają kojąco na układ nerwowy i zszargane nerwy.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    kawa
    1
    kawa

    Kawa orkiszowa – właściwości. Jak parzyć kawę orkiszową?

    kawa

    Kawa żołędziowa – właściwości. Kawa żołędziowa na odchudzanie

    kawa

    Kawa jęczmienna – właściwości. Gdzie kupić kawę jęczmienną?

    kawa

    Kawa z cykorii – właściwości. Kawa z cykorii w ciąży i podczas odchudzania.

    1
    kawa

    Jak zrobić kawę mrożoną? Najlepsze przepisy

    kawa kuloodporna właściwości działanie
    1
    kawa

    Co to jest kawa kuloodporna i jaki ma skład?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.