bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Arabica czy robusta, czyli czym różnią się dwie najpopularniejsze odmiany kawy

Arabica czy robusta, czyli czym różnią się dwie najpopularniejsze odmiany kawy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Kofeina zawarta w jej ziarnach pobudza, pomaga w koncentracji i stanowi zastrzyk energii. Smak kawy i jej rodzaj jest bardzo ważny. Często stajemy przed wyborem tej jednej, najbardziej odpowiedniej, ale zasypani wieloma kolorowymi opakowaniami, reklamami czy też egzotycznymi nazwami, nie wiemy, czym tak naprawdę różnią się poszczególne odmiany kawy. Dzisiaj przedstawimy różnicę pomiędzy dwoma, najczęściej spotykanymi odmianami.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kawa arabica
  • Kawa robusta
  • Arabica czy robusta?

Kawa arabica

Kawa arabica (Coffea arabica L.) stanowi jeden z najbardziej popularnych i znanych rodzajów kawy na całym świecie. Pochodzi z rejonów Afryki i tam też oraz w Ameryce Południowej, powszechnie jest uprawiana, stanowiąc około 80–90% światowej produkcji kawy. Uprawy kawy arabica to wielkie plantacje kawowych krzewów, których owocem jest mała „pestka” zawierająca kawowe nasiona.

Aby wydobyć z ziaren cenny smak kawy, owoce kawowych drzewek poddaje się fermentacji, a następnie usuwa się owocnie. Pozostawia się jedynie jej wnętrze – ziarna kawy. Posiadają one barwę zieloną, niekiedy szaro-zieloną, są podłużne, a dopiero po procesie palenia ziarna kawowego, nabierają charakterystycznego wyglądu i smaku. Ziarna kawowe po procesie palenia zawierają niewielką ilość kofeiny od 1–1,7%, ale sama arabica uważana jest za kawę najwyższej jakości.

Kawa przygotowana z ziaren arabici jest niezwykle delikatna, łagodna w smaku, lekko kwaskowata, co nadaje jej bardziej wyrazistego posmaku oraz niekiedy wyczuwalnej nuty czekoladowej.

Arabica jest cenionym gatunkiem kawy, a warunki jej uprawy są bardzo wymagające. Najlepiej rośnie w klimacie tropikalnym przy temperaturze powietrza od 15–30°C na dużych wysokościach.

Istnieje wiele odmian samej arabici, od tych szlachetnych do najbardziej popularnych i spotykanych na półkach sklepowych. Różnią się one między sobą nieco smakiem, aromatem oraz ceną.

Kawa robusta

Robusta, a inaczej kawa kongijska (Coffea canephora Pierre ex Froehner) jest rodzajem kawy, który stał się  bardzo popularny już w XIX wieku. Pierwotne uprawy robusty wywodzą się z terenów Afryki, ale obecnie jej plantacje spotykane są m.in. w Ugandzie, Wietnamie oraz krajach Ameryki Południowej.

Robusta to gatunek kawy znacznie łatwiejszy w uprawie, który nie jest aż tak wymagający jak arabica. Rośnie na niższych wysokościach, jest znacznie bardziej odpornym gatunkiem rośliny na choroby i szkodniki, a także znacznie tańszym w produkcji, co przyczynia się do niższej ceny gotowego już produktu.

Ziarna kawy robusta są mniejsze od ziaren arabici, owalne, o żółto-zielono barwie, czasami przechodzącej w brąz. Napar przygotowany z ziaren robusty jest zdecydowanie ostrzejszy w smaku, bardziej gorzki i cierpki. Ponadto robusta jest odmianą kawy, która zawiera większa dawkę kofeiny – od 2–4% posiadając tym samych większe zdolności pobudzające od poprzedniej odmiany kawy.

Robusta, dzięki mniejszym wymaganiom w uprawie, stanowi produkt stosunkowo tani i często służy jako dodatek lub wypełniacz w tańszych mieszankach kawowych czy do produkcji kawy rozpuszczalnej.

Arabica czy robusta?

Arabica czy robusta? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, gdyż w głównej mierze, wybór zależy od indywidualnych cech i preferencji każdej osoby. Arabica należy do odmiany kawy o wysokiej jakości, uprawiana w specjalnych warunkach, nabiera charakterystycznego, aksamitnego smaku, natomiast robusta o mniejszych wymaganiach jest znacznie ostrzejszą odmianą kawy, o wyraźnej gorzkawej nucie. Poza tym, arabica nie tylko jest łagodniejsza w smaku, ale także zawiera mniej kofeiny w ziarnach niż robusta. I tutaj wszystko tak naprawdę zależy od naszego smaku i właściwości jakie cenimy w kawie, czy ma mocno pobudzać i odznaczać się wyraźnym smakiem czy też być delikatną nutą przyjemności i chwilą relaksu z ulubionym kawowym naparem.  Kofeina również pobudza trawienie i przyspiesza odchudzanie. Najlepsza pod tym względem jest kawa zielona. Wybór należy do Ciebie. Poznaj także 6 zalet odstawienia kawy!

Kawa to dla wielu podstawowy produkt, bez którego nie wyobrażamy sobie już życia. Jej smak, aromat pobudza, sprawia, że możemy rozkoszować się chwilą wraz z filiżanką ulubionego naparu. Arabica i robusta to dwie najbardziej popularne odmiany kawy, które różnią się między sobą, ale obydwie znajdują swoich zwolenników.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Yerba mate, guarana czy kawa…

Najlepszy sposób na pobudzenie. Kawa to nie jedyne rozwiązanie. Czytaj dalej...

Jakie właściwości zdrowotne ma kawa?

Obecnie kawa ma opinię dość dyskusyjnego napoju, który zdobył swoich zwolenników, dzięki smakowi i właściwościom pobudzającym. Jaka jest prawda? Czytaj dalej...

Alkohol, piwo oraz kawa mogą…

Kiedy usłyszymy coś o cholesterolu od razu mamy przerażające myśli dotyczące chorób układu krążenia, do których się przyczynia. A jak jest naprawdę? Czy cholesterol jest tak niebezpieczny? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    kawa
    1
    kawa

    Kawa orkiszowa – właściwości. Jak parzyć kawę orkiszową?

    kawa

    Kawa żołędziowa – właściwości. Kawa żołędziowa na odchudzanie

    kawa

    Kawa jęczmienna – właściwości. Gdzie kupić kawę jęczmienną?

    kawa

    Kawa z cykorii – właściwości. Kawa z cykorii w ciąży i podczas odchudzania.

    1
    kawa

    Jak zrobić kawę mrożoną? Najlepsze przepisy

    kawa kuloodporna właściwości działanie
    1
    kawa

    Co to jest kawa kuloodporna i jaki ma skład?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.