Jak zrobić kawę mrożoną? Najlepsze przepisy

16 18 20

Szukasz ochłody w gorący, letni dzień? Co powiesz na aromatyczną kawę mrożoną? Przygotujesz ją bardzo szybko, wystarczy, że zmieszasz rozpuszczalną kawę z mlekiem i lodem. Oczywiście możesz też urozmaicić ten przepis ulubionymi dodatkami. Mrożona kawa umili letnie wieczory, a jeśli ładnie ją zaserwujesz, zachwyci gości na garden party. W jakim wydaniu lubisz mrożoną kawę?

Jak zrobić dwie warstwy w kawie? 

Jeśli chcesz, żeby napój wyglądał efektownie i robił wrażenie na gościach, przygotuj go tak, aby miał dwie warstwy. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu i zalej je zimnym mlekiem. Następnie zanurz w mleku łyżeczkę – wypukłą stroną do góry. Wlej po niej zaparzoną kawę. Płyny połączą się ze sobą dopiero, gdy je wymieszasz.

Mrożona kawa – przepis podstawowy

Najczęściej kawa mrożona to po prostu kawa rozpuszczalna zmieszana z zimnym mlekiem i smakowymi dodatkami. 

  • kawa rozpuszczalna – 2–3 łyżeczki
  • mleko – 250 ml (1 szklanka)
  • kostki lodu
  • odrobina wody – do rozpuszczenia kawy 

Najpierw do szklanki wsypujemy kawę, zalewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dorzucamy lód oraz mleko. Ilość kawy zależy od tego, czy chcesz, aby była mocna. Zwykle sypie się około 2–3 łyżeczek kawy. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej ulubiony syrop lub posłodzić ją miodem.

Kawa mrożona zbożowa

  • kawa zbożowa rozpuszczalna – 2–3 łyżeczki
  • mleko – 250 ml (1 szklanka)
  • kostki lodu
  • odrobina wody – do rozpuszczenia kawy 

Najpierw do szklanki wsypujemy kawę, zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dorzucamy lód i zalewamy mlekiem. Do zbożowej kawy również możesz dodać ulubione przyprawy lub syrop smakowy. 

Mrożona kawa z cynamonem 

  • kawa rozpuszczalna – 2–3 łyżeczki
  • mleko – 250 ml (1 szklanka)
  • kostki lodu
  • cynamon – do smaku
  • miód – 1 łyżeczka
  • odrobina wody – do rozpuszczenia kawy 

Do przepisu podstawowego dodajemy szczyptę cynamonu. Do shakera wrzucamy kawę, cynamon, lód i odrobinę wody. Mieszamy energicznie, przelewamy do wysokiej szklanki i dolewamy mleko. 

Koktajl bananowo-kawowy

  • kawa rozpuszczalna – 2–3 łyżeczki
  • mleko – 200 ml (niecała szklanka)
  • mrożony banan – 1 sztuka
  • odrobina wody – do rozpuszczenia kawy 

Wszystkie składniki zblenduj na koktajl. Możesz dodać kostki lodu, aby napój dłużej pozostał zimny. 

  1. Kawa z kakao
  • kawa rozpuszczalna – 2–3 łyżeczki
  • kakao – 1 łyżeczka
  • mleko – 250 ml (1 szklanka)
  • kostki lodu
  • odrobina wody – do rozpuszczenia kawy 
  • miód – 1 łyżeczka

Wymieszaj kawę z kakao i odrobiną wody. Dodaj miód i wrzuć kostki lodu, a następnie zalej całość mlekiem roślinnym.

Kawa z lodami

  • kawa rozpuszczalna – 2–3 łyżeczki
  • mleko – 250 ml (1 szklanka)
  • kostki lodu
  • odrobina wody – do rozpuszczenia kawy 
  • lody waniliowe lub śmietankowe – 1–2 kulki

Zrób kawę według podstawowego przepisu i na koniec dodaj do niej lody. Możesz użyć smaków wymienionych w przepisie lub eksperymentować z własnymi zestawami. Może bardziej zasmakuje Ci mrożona kawa z lodami o smaku czekoladowym lub pomarańczowym? 

Cold brew

Mrożoną kawę można zrobić nie tylko z rozpuszczalnej kawy. Cold brew to inaczej kawa „parzona” na zimno. Zmieloną kawę zalewa się letnią wodą i odstawia w temperaturze pokojowej na kilkanaście godzin. Po tym czasie należy przecedzić kawę, aby pozbyć się fusów. Najlepiej przygotować cold brew wieczorem, aby rano móc cieszyć się gotową kawą mrożoną. Wystarczy dodać do niej lód oraz mleko skondensowane. 

Do 1 szklanki wody dodaje się około 1 czubatej łyżeczki grubo zmielonej kawy.

Kawowe kostki lodu

Z kawy możesz zrobić też kostki lodu. Możesz dodać je do mrożonej kawy, jeśli uważasz, że zwykły lód za bardzo rozwadnia napój. Można też dodawać je do zimnego mleka, aby uzyskać ciekawy efekt i delikatny posmak kawy. 

Wystarczy zalać kawę rozpuszczalną wodą i zamrozić w kostkarce do lodu.

Kawa z mlekiem roślinnym

Mrożoną kawę można też spokojnie przygotować na bazie mleka roślinnego. Możesz wybrać napój o smaku naturalnym lub dla odmiany sięgnąć po taki z dodatkiem wanilii lub czekolady. Mleko roślinne ma też swój własny, specyficzny smak, który może dodatkowo wzbogacić mrożoną kawę. Wyobraź sobie połączenie kawy z mlekiem migdałowym lub napojem z orzechów laskowych. Brzmi pysznie, prawda?

  • kawa rozpuszczalna – 2–3 łyżeczki
  • mleko roślinne o dowolnym smaku – 250 ml (1 szklanka)
  • kostki lodu
  • odrobina wody – do rozpuszczenia kawy 

Kawa mrożona – wersja fit

Dodatki do mrożonej kawy możesz stosować wedle swoich upodobań. Możesz dodać jej smaku syropem, posłodzić ją miodem lub dodać do niej przyprawy. Pamiętaj, że choć sama kawa nie ma kalorii, to dodawanie do niej tłustej śmietanki, mleka i cukru może to bardzo zmienić. Popularne jest również dodawanie alkoholu do kawy mrożonej, a to kolejna porcja energii w napoju. Pamiętaj, że nadmiar kalorii sprzyja występowaniu nadwagi i otyłości, a to z kolei ma dalsze konsekwencje dla Twojego zdrowia. 

Jeśli lubisz mrożoną kawę i latem często ją pijesz, możesz zmniejszyć ilość wypijanych kalorii. Zamiast tłustego nabiału dodaj do niej chudego mleka. Do posłodzenia mrożonej kawy możesz użyć ksylitolu lub erytrytolu zamiast zwykłego cukru lub miodu. Gdy chcesz nieco urozmaicić smak kawowego napoju, możesz dodawać do niego przyprawy zamiast syropu na cukrze. Dobrze sprawdzą się cynamon, laska wanilii lub kakao. 

Jak widzisz, zrobienie mrożonej kawy jest bardzo proste i łatwo stworzyć mnóstwo kombinacji smaków. W upalne dni kawa mrożona może być Twoim codziennym źródłem orzeźwienia pod warunkiem, że nie przesadzisz ze słodzonymi syropami i innymi kalorycznymi dodatkami. 

Literatura:

  1. https://www.coffeedesk.pl/blog/cold-brew-przepis/,
  2. Kłosiewicz-Latoszek L., (2010), Otyłość jako problem społeczny, zdrowotny i leczniczy, Probl Hig Epidemiol, 91(3), 339–343,
  3. Jarosz Mirosław et al., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
, Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone