bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kawa w ciąży – czy rzeczywiście szkodzi?

Kawa w ciąży – czy rzeczywiście szkodzi?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2018

Choć w Polsce nie ma jednoznacznych zaleceń odnośnie spożycia kofeiny przez kobiety ciężarne, w poradnikach i zaleceniach żywieniowych pojawiają się restrykcje dobowe jej podaży. Badania wykazują wzrost ryzyka poronienia, kiedy w trakcie ciąży spożywana jest kawa i kofeina.  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kawa w ciąży
  • Kawa zbożowa w ciąży
  • Kawa bezkofeinowa w ciąży
  • Zielona kawa w ciąży
  • Co zamiast kawy w ciąży?

Kawa w ciąży

Negatywne konsekwencje spożycia kawy w ciąży wynikają ze zmienionego w tym czasie jej metabolizmu. Metabolizm kofeiny zachodzi w wątrobie przy udziale enzymów, których praca przebiega w inny, mniej efektywny sposób u kobiet będących w ciąży. Wydłuża się czas jej przemian w związku z czym przy wysokim spożyciu związek ulega akumulacji i dłużej usuwany jest z organizmu. Już w 7–8 tygodniu ciąży kofeina na tyle swobodnie przechodzi przez łożysko, że poziom tego związku jest równy u matki i dziecka. Dziecko w łonie matki również nie jest w stanie efektywnie metabolizować kofeiny ze względu na nie w pełni rozwinięte funkcje wątroby. Może wiązać się to z licznymi powikłaniami. Badania wskazują na mniejszą masę urodzeniową noworodków matek spożywających ponad 200 mg kofeiny w porównaniu z masą dzieci kobiet konsumujących mniejszą ilość kawy. Ponadto istnieją doniesienia o zwiększonym ryzyku poronienia w związku z wysokimi dziennymi dawkami kofeiny, jednak nie są one jednoznaczne. Przyjmuje się zatem, że w okresie ciąży nie należy przekraczać  podaży 200 mg kofeiny. Aby móc ocenić jej spożycie warto wiedzieć, ile kryją jej w sobie poszczególne produkty:

Zawartość kofeiny 160 ml naparu przygotowanego z jednej łyżeczki zalanej wodą tuż po zagotowaniu:

  • Mielona – 30–42 mg
  • Ziarnista – 31–28 mg
  • Rozpuszczalna – 52–56 mg
  • Filiżanka kawy przygotowanej metodą ciśnieniową – 100–150 mg

Zawartość kofeiny w 100 g produktu:

  • Czekolada mleczna – 16–20 mg
  • Czekolada gorzka – 52–84 mg

Zawartość kofeiny w 200 ml naparu parzonego przez 5 min:

  • Herbata czarna ekspresowa – 24–48 mg
  • Herbata czarna liściasta – 32–35 mg
  • Herbata zielona ekspresowa – 11–48 mg
  • Herbata zielona liściasta – 20–50 mg

Zawartość kofeiny w naparach herbaty wzrasta wraz z czasem parzenia. Co ciekawe liście herbaty zawierają więcej kofeiny niż ziarna kawy, jednak nie przedostaje się z taką łatwością do napoju.

Zawartość kofeiny w 100 ml napoju:

  • Coca cola – 9,4 mg
  • Pepsi – 10,1 mg

Jeżeli przywiązanie do kawy jest na tyle silne, że trudno jej sobie odmówić – czym można ją zastąpić?

Kawa zbożowa w ciąży

Kawa zbożowa jest doskonałym substytutem kawy naturalnej. Nie zawiera kofeiny, a będąc produktem prażenia zbóż z dodatkiem cykorii stanowi źródło korzystnych dla zdrowia związków. Są to polifenole i kwas fitynowy, które mają zdolności wiązania reaktywnych pierwiastków (przeciwutleniacze).

Kawa bezkofeinowa w ciąży

Powstaje poprzez chemiczne usunięcie kofeiny z ziaren. Jej smak niewiele różni się od smaku kawy naturalnej. W naparze 220 ml zawiera około 5 mg kofeiny.

Zielona kawa w ciąży

Kawa zielona to ziarna kawowca niepoddane procesowi palenia. Różnica w zawartości kofeiny jest niewielka. W związku z tym również jej spożycie należy w trakcie ciąży odpowiednio ograniczyć. Niemniej jednak sam proces palenia pozbawia ziaren niektórych cennych składników, takich jak np. kwas chlorogenowy. To niezwykła substancja oddziałująca korzystnie na organizm na wielu płaszczyznach – stabilizująca glikemię, obniżająca ciśnienie, zapobiegająca kumulacji tkanki tłuszczowej w organizmie. Ze względu na brak udokumentowanego bezpieczeństwa nie poleca się jej stosowania u kobiet ciężarnych i karmiących.

Co zamiast kawy w ciąży?

Kawa rozjaśnia umysł, usuwa zmęczenie i niejednokrotne daje chęć do życia. Trudno zatem jest odmówić jej sobie na okres 9 miesięcy. Nie jest to konieczne. W okresie ciąży można pozwolić sobie na kawę w granicach rozsądku, która przypada na 200 mg kofeiny. Takiej dawki nie przekroczymy spożywając 2 filiżanki przygotowane z 1 łyżeczki kawy. Pamiętać warto o tym, że kawa przygotowana metodą ciśnieniową zawiera więcej kofeiny niż kawa bezpośrednio zalana gorącą wodą. Jeśli jednak dla pełnego spokoju zdecydujemy się na zupełną rezygnację z kofeiny można do woli cieszyć się smakiem kawy zbożowej lub kilkoma porcjami kawy bezkofeinowej.

Nie wolno zapominać, że źródłem kofeiny jest nie tylko kawa, ale także czekolada, napoje energetyczne czy cola. Należy mieć to na uwadze nie tylko w okresie ciąży, ale także karmienia piersią.

Literatura:

  • Elwira Worobej, Katarzyna Relidzyńska; Kawy zbożowe – charakterystyka i właściwości przeciwutleniające; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLIV, 2011, 3;
  • Adriaan Falah et al., Chlorogenic Acid from Green Coffee Extract are Highly Bioavailable in Humans; The Journal of Nutrition; 2008
  • Regina Wierzejska; Wpływ spożycia kofeiny na przebieg ciąży I rozwój płodu; Perinatologia, Neonatologia i Ginekologia, tom 5, zeszyt 2, 110-113, 2012;
  • Jarosz Mirosław i in., Zawartość kofeiny w produktach spożywczych; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLII, 2009,3
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
ciąża i poród

Nudności w ciąży – dieta…

Poranne mdłości towarzyszą większości kobiet w początkowym okresie ciąży. Co je wywołuje? Czy powinny niepokoić przyszłą matkę? Jak można je złagodzić? Czytaj dalej...
ciąża i poród

Skutki stosowania używek przez kobiety…

Poważnym problemem jest stosowanie używek w ciąży. Niesie to ze sobą groźne skutki dla prawidłowego przebiegu ciąży, rozwoju płodu, noworodka i dziecka w jego dalszych latach życia. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie kobiety > kawa

    ciąża i poród
    ciąża i poród

    Wzdęcia w ciąży – przyczyny. Co na wzdęcia w ciąży?

    Czego nie jeść w ciąży?

    Dieta po cesarce

    czosnek w ciąży na przeziębienie mleko z czosnkiem
    czosnek

    Czosnek w ciąży na przeziębienie. Mleko z czosnkiem w ciąży

    olejek rycynowy w ciąży

    Olejek rycynowy w ciąży i na wywołanie porodu

    trądzik w ciąży
    trądzik

    Trądzik w ciąży. Co na trądzik w ciąży?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.