bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jod – działanie, zapotrzebowanie i zawartość w różnych rodzajach soli

Jod – działanie, zapotrzebowanie i zawartość w różnych rodzajach soli

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Jod jest ważnym mikroskładnikiem diety, którego brak powoduje liczne zaburzenia głównie ze strony układu hormonalnego, gdyż bezpośrednio reguluje wewnątrzwydzielniczą pracę tarczycy oraz metabolizm ogólny ustroju. Zgodnie z deklaracją Światowej Organizacji Zdrowia niedobór jodu w diecie jest powodem stanu obniżonej zdrowotności wśród ludności, a szczególnie u dzieci w fazach ich rozwoju. W związku z powyższym stwierdzeniem, w Polsce od 1996 roku obligatoryjnie jodowana jest sól kuchenna, aby przeciwdziałać powyższemu niedoborowi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jod – działanie
  • Jod – zapotrzebowanie i źródła
  • Jod w różnych rodzajach soli
  • Jak poprawnie przechowywać sól, by zachowała najwięcej jodu

Jod – działanie

80% jodu obecnego w organizmie człowieka zgromadzone jest w tarczycy. Jod należy do grupy mikroskładników, czyli pierwiastków śladowych występujących w organizmie człowieka, który niezbędny jest do regulacji metabolizmu i prawidłowego pełnienia funkcji wewnątrzwydzielniczej przez tarczycę. Stanowi ważną część składową hormonów tarczycowych, trójjodotyroniny (T3) oraz tetrajodotyroksyny (T4 – tyroksyny), bez którego owe hormony nie mogłoby zostać zsyntetyzowane. T3 i T4 regulują procesy metaboliczne organizmu, umożliwiają poprawny rozwój układu nerwowego oraz móżdżku. Niewystarczające dostarczenie jodu wraz z racją pokarmową skutkuje powstaniem wola endemicznego, czyli przerostu tarczycy, powstającego na skutek niedoczynności gruczołu, z kolei zbyt duża podaż tego mikroskładnika skutkuje nadczynnością gruczołu.

Jod jest jednym z pięciu niezbędnych składników odżywczych, w które dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata. Niedostateczna podaż jodu w czasie ciąży i laktacji jest powodem rozwoju kretynizmu, zaburzeń rozwojowych u płodu. Niedobór jodu szczególnie w pierwszych latach życia dziecka skutkuje opóźnieniem rozwoju fizycznego i psychicznego oraz zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowego u narodzonego niemowlęcia.

Jod – zapotrzebowanie i źródła

Niedobory jodu są powszechnie notowane u ludności na wszystkich szerokościach geograficznych, szczególnie u osób niemających kontaktu z nadbrzeżnym powietrzem morskim np. zamieszkujących w górach.

Pierwiastek ten jest niezwykle szybko absorbowany przez błony śluzowe organizmu. Błyskawicznie wchłania się w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, gdy zostanie dostarczony z żywnością. Produktami spożywczymi  będącymi dobrym źródłem jodu w diecie są morskie ryby, obligatoryjnie jodowana sól kuchenna oraz wzbogacane wody mineralne. Jod posiada również ciekawą właściwość fizyczną, gdyż wykazuje możliwość absorpcji przez skórę i błony śluzowe nosa, stąd wdychany wraz z morskim powietrzem, zwiększa zapasy jodu w ustroju.

Zapotrzebowanie na jod jest różne w zależności od grupy ludności. Zgodnie z aktualnie dostępnymi normami, zaleca się:

  • dla niemowląt do 6 miesięcy – 40 µg,
  • dla niemowląt od 6 miesięcy do 1 roku – 50 µg,
  • dla dzieci od 1 roku do 3 lat – 70 µg,
  • dla dzieci starszych i osób dorosłych – ok. 90–160 µg.
  • Kobiety w ciąży – 180 µg jodu w ciągu doby,
  • a kobiety karmiące – 200 µg jodu.

Jod w różnych rodzajach soli

Zawartość jodu w przeliczeniu na 1 łyżeczkę soli = 5 g.

  • Kłodawska, sól kamienna spożywcza, jodowana – 115 µg
  • Solino – sól spożywcza warzona, jodowana – 115,5 µg
  • o’Sole Morska sól spożywcza drobnoziarnista, jodowana – 115,5 µg
  • o’Sole Morska sól spożywcza gruboziarnista, jodowana – 115,5 µg
  • Kotányi Sól z kopalni soli w Wieliczce, jodowana – 114 µg
  • Sante Sól morska o obniżonej zawartości sodu – 105 µg
  • Sante Sól różowa z Himalajów – 150 µg

Jak poprawnie przechowywać sól, by zachowała najwięcej jodu

W Polsce jodowana sól kuchenna stanowi główne źródło jodu w diecie, gdyż spożycie ryb morskich plasuje się na zbyt niskim poziomie. Warto zauważyć, iż mimo niedoborów jodu w diecie, nie należy przekraczać dziennej podaży soli, powyżej zalecanej normy 3–5 g dziennie, gdyż może to doprowadzić do rozwoju na i obrzęków, na skutek zatrzymywania wody w organizmie. Nadmiar soli obciąża również nerki, wpływa na nieregularną pracę serca. Warto jednak zwykłą oczyszczoną sól zastąpić solą morską gruboziarnistą, gdyż zawartość jodu w niej jest wyższa.

Paulina Figiel (studentka III roku chemii) i Krzysztof Wołowiec (student V roku chemii) ze Studenckiego Koła Naukowego „KALCYT” na Akademii Świętokrzyskiej, przeprowadzili ciekawe badania mające na celu odpowiedzieć na pytanie „Jak przechowywać sól kuchenną, aby była ona cennym źródłem jodu?”. Z powyższego badania wynika, iż sposób przechowywania soli ma duży wpływ na zawartość jodu, dlatego stosując się do określonych wytycznych możemy stworzyć korzystne lub niekorzystne warunki przechowywania minerału. Badacze stwierdzili, że najlepszym rozwiązaniem jest przetrzymywanie soli w obniżonej temperaturze, w szczelnie zamkniętym opakowaniu bez dostępu wilgoci  i światła.  Inne badanie przeprowadzone przez Paulinę Figiel, Lucynę Czyż i Artura Michalika z  wydziału matematyczno-przyrodniczego Instytutu Chemii na  Akademii Świętokrzyskiej wykazało, iż im dłużej przechowywana jest sól tym zawartość jodu w niej zawarta maleje.

Jod jako pierwiastek śladowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ustroju człowieka. Reguluje metabolizm oraz wewnątrzwydzielniczą pracę tarczycy, opierającą się na syntezie tyroksyny i trójjodotyroniny. W Polsce głównym źródłem jodu w diecie jest sól kuchenna. Nie warto  jednak zwiększać jej zawartości w diecie ponad zalecaną dzienną normę, gdyż nadmiar soli sprzyja chorobom krążeniowym. Badania wykazują, iż sól może być bogatym źródłem jodu w zalecanych dawkach dziennie, pod warunkiem, że będzie przechowywana w optymalnych dla niej warunkach, tj obniżonej temperaturze, w szczelnym opakowaniu odizolowanym od promieni słonecznych i światła i niskiej wilgotności powietrza.  

 

Literatura:

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 czerwca 2000 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych niektórych rodzajów soli.
  • „Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności” Wyd. SGGW, red. Jarosława Rutkowska
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
3/5 - (2 głosów)
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Fortyfikacja, czyli wzbogacanie żywności –…

Produkty spożywcze, oprócz zbędnych dodatków takich jak barwniki, konserwanty czy regulatory smaku, coraz częściej posiadają również korzystne dla zdrowia witaminy i mikroelementy – nie tylko te obecne w produkcie naturalnie,… Czytaj dalej...

Nieorganiczna forma jodu – wpływ…

Wiele osób cierpi na niedobór jodu. Warto dowiedzieć się, w jakiej formie najlepiej przyjmować ten ważny pierwiastek, aby organizm mógł go w pełni wykorzystać. Czy jod w każdej postaci jest… Czytaj dalej...
hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto –…

Poprawna budowa jelita warunkuje lepsze życie osobom chorym na Hashimoto Czytaj dalej...

Sól himalajska – właściwości i…

Czy sól zawsze jest nie zdrowa? Dziś przedstawiamy właściwości soli himalajskiej uważanej za najzdrowszą sól dostępną na rynku i odpowiemy na pytanie: dlaczego warto ją używać na co dzień w… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    tarczyca

    Niski poziom testosteronu. Jak zwiększyć poziom testosteronu?

    dieta dr dąbrowskiej a hashimoto
    12

    Dieta dr Dąbrowskiej – efekty uboczne, opinie lekarzy. Dieta Dąbrowskiej a Hashimoto

    niedoczynność tarczycy czego nie jeść

    Dieta przy niedoczynności tarczycy. Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?

    warzywa krzyżowe rodzaje wpływ na zdrowie
    warzywa

    Warzywa krzyżowe – rodzaje. Warzywa krzyżowe a niedoczynność tarczycy

    choroba gravesa basedowa
    tarczyca

    Choroba Gravesa-Basedowa – objawy, rokowania. Dieta przy chorobie Gravesa-Basedowa

    kelp właściwości przeciwwskazania

    Właściwości kelpu – przeciwwskazania i działanie uboczne

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.