Sól himalajska – właściwości i zastosowanie zdrowszego odpowiednika soli kuchennej

16 18 20

Sól kojarzona jest często z hasłem „biała śmierć”. Może powodować nadciśnienie, a także zatrzymanie wody w organizmie, co przyczynia się do powstawania obrzęków. Umiarkowane spożycie soli nie stwarza jednak ryzyka negatywnych efektów zdrowotnych, a zastąpienie białej soli himalajską może przynieść dodatkowo wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu.

Sól himalajska

Sól himalajska wydobywana jest ręcznie w górskich pasmach Himalajów np. w Pakistanie. Miliony lat temu słońce wysuszyło morza i powstały złoża soli, która jest naturalnie różowa, przez zawartość wielu pierwiastków chemicznych. Wcześniej sól himalajska zarezerwowana była tylko dla rodzin królewskich, natomiast teraz można używać jej bez problemu w każdej kuchni. Z ogromną korzyścią dla zdrowia można nią w całości zastąpić powszechnie używaną sól kuchenną.

Sól himalajska – właściwości

Sól himalajska uważana jest za najzdrowszą i najczystszą sól na całej ziemi. W przeciwieństwie do białej soli kuchennej wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Sól ta jest całkowicie wolna od zanieczyszczeń i zawiera aż 84 minerały między innymi jod, magnez, żelazo czy wapń. Produkt ten w bardzo łatwy sposób uzupełnia niedobory mikro i makroelementów. Dzięki zawartości tak wielu różnych pierwiastków, różowa sól wspomaga układ krwionośny, obniża ciśnienie, działa przeciwbakteryjnie, ma działanie odtruwające oraz detoksykujące, jak również oczyszcza z metali ciężkich. Sól różowa nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie, dzięki czemu zachowuje swoje pierwotne składniki w nienaruszonym stanie.

Sól himalajska – zastosowanie

Różową sól himalajską, oprócz stosowania w kuchni jako dodatek do mięs, kasz,  ziemniaków, czy sałatek, można używać do kąpieli. W tym celu należy wsypać kilogram soli himalajskiej i zalać ciepłą wodą. Taka kąpiel usuwa toksyny z organizmu, a także ma pozytywny wpływ na łagodzenie objawów schorzeń reumatologicznych. Dodatkowo sól himalajską można używać do peelingu, który „wyciąga” ze skóry toksyny i usuwa martwy naskórek, co przyspiesza jej regenerację. Sól przechowywana w słoiku czy specjalnym pojemniku na przyprawy łatwo ulega krystalizacji. Aby tego uniknąć należy dodać ziarenko ryżu lub laskę cynamonu, które pochłaniają łatwo wilgoć.

Sól nie musi kojarzyć się z podwyższonym ciśnieniem czy innymi skutkami zdrowotnymi w momencie, kiedy zamienimy ją na doskonalszy odpowiednik, czyli sól himalajską. Uzupełni ona niedobory mikro i makro elementów w organizmie oraz oczyści organizm z metali ciężkich i wzmocni układ krwionośny.

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sól himalajska – właściwości i zastosowanie zdrowszego odpowiednika soli kuchennej - 3.4/5. Oddano 233 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • p83 01.02.2017, 9:01

    Różowy kolor w soli himalajskiej to nieorganiczne toksyczne żelazo. Dlatego najlepiej jest kupować sól himalajską białą.

    Odpowiedz
    • Łukasz 06.12.2018, 3:55

      Najpierw zdobądź wiedzę dopiero później się wypowiadaj a nie powielaj brednie. Krystalizując się sól odbija światło i stąd ten różowy kolor a nie że ma zawartość żelaza!

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone