Dieta w chorobie Hashimoto – budowa jelita wpływa na jakość życia chorych
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Dietoterapia stanowi ważny element w rekonwalescencji organizmu w trakcie i po wygranej walce z ciężką chorobą. Eliminacja niektórych produktów zawierających drażliwe składniki oraz zastąpienie ich środkami służącymi powrotowi do zdrowia jest nieodłącznym etapem leczenia, choć często pomijanym i niedocenianym przez specjalistów. Dieta w leczeniu Hashimoto powinna opierać się na odbudowie poprawnej flory jelita, gdyż jest to miejsce występowania 80% komórek odpornościowych organizmu.
Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną i ogólnoustrojową, co można wytłumaczyć nieprawidłowym działaniem układu immunologicznego całego ustroju. Oznacza to, że organy wewnątrzwydzielnicze produkują przeciwciała skierowane przeciwko komórkom somatycznym organizmu. W przypadku tej choroby narządem szczególnie naznaczonym jest tarczyca. Hashimoto jest przypadłością związaną z nieprawidłową pracą tarczycy, jednak nie dotyczy wyłącznie tego organu.
Ważnym elementem warunkującym lepszą jakość życia chorym na Hashimoto jest wspomaganie układu immunologicznego, a co za tym idzie dbanie o zdrowie jelit. Aż 80% komórek odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego znajduje się w jelicie. Ważne jest, aby zadbać o jakość diety, która ma na celu eliminację produktów powodujących rozwój tzw. syndromu nieszczelnego jelita. Warto dodać, że częstym zjawiskiem występującym wśród pacjentów żyjących z Hashimoto jest występowanie licznych nietolerancji pokarmowych, takich jak celiakia, ponadto często towarzyszy jej cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów czy niedoczynność kory nadnerczy.
Dieta w Hashimoto – zalecenia
- Eliminacja glutenu – istnieją doniesienia naukowe dotyczące silnego powiązania chorób autoimmunologicznych z glutenem, dlatego warte rozważenia jest zastosowanie diety bezglutenowej u osób z chorobą Hashimoto. Białko glutenowe zawarte w pszenicy jest silnie alergizujące, a co za tym idzie, powoduje silne reakcje ze strony układu immunologicznego. Badania potwierdzają, że gluten z pszenicy powoduje wytworzenie białka zonuliny, które odpowiedzialne jest za rozwój nieszczelnego jelita, powodując rozluźnienie struktury narządu. Watro ponadto wyeliminować inne zboża glutenowe: żyto, jęczmień i owies. Zastosowanie diety bezglutenowej może zmniejszyć stymulację układu odpornościowego organizmu i wygasić proces autoimmunologiczny, jednak jej zastosowanie powinno być zawsze skonsultowane z dietetykiem.
- Eliminacja produktów mlecznych z diety – kazeina zawarta w mleku i produktach mlecznych może powodować reakcje alergiczne, gdyż biało kazeinowe odczytywane jest przez organizm jako obce. Ponadto kazeina wykazuje duże zdolności antygenowe, co w tym wypadku jest bardzo niekorzystne. Mleko i produkty mleczne w diecie osób chorych na Hashimoto powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach.
- Eliminacja soi – soja bogata jest w izoflawony, które wykazują działanie hamujące enzymy tarczycowe.
- Selen – jest pierwiastkiem regulującym gospodarkę jodową. W przypadku leczenia Hashimoto podawane są preparaty bogate w jod. Zarówno nadmiar jak i niedobór jodu jest niekorzystny. Selen znajduje się głównie w orzechach włoskich i brazylijskich.
- Więcej kwasów omega-3 – w normalnej diecie bilans między kwasami omega-3 a omega-6 powinien znajdować się w stosunku 1:3. Niestety z badań wynika, że rzeczywisty bilans wynosi ok 1:40. Warto więc wdrożyć do diety większą ilość ryb, lnu i orzechów będących źródłem omega-3, gdyż nadmiar omega-6 wykazuje działanie prozapalne.
- Probiotyki – są to substancje zawarte najczęściej w jogurtach probiotycznych, które stanowią „pożywkę” dla bakterii zasiedlających jelita. Dostarczając tych składników pomagamy w rozwoju prawidłowej flory jelit oraz eliminujemy bakterie gnilne powodujące niekorzystne objawy ze strony układu pokarmowego.
- Witamina D3 – pełni istotną rolę w procesach „wyciszających” nadmierne reakcje układu autoimmunologicznego, które przyczyniają się do powstania alergii.
- Poziom cukru na odpowiednim, stałym poziomie – nadmiar cukrów w diecie powoduje zwiększony poziom stresu, co skutkuje stanem zapalnym. Ponadto osoby chorujące na Hashimoto, często walczą z cukrzycą i insulinoopornością, dlatego warto utrzymywać poziom cukru na stałym poziomie.
- Regularna aktywność fizyczna – wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Sport jako profilaktyczne działanie w chorobie Hashimoto powinien być mimo wszystko spokojny, aby nie powodować uwalniania kortyzolu (hormonu stresu), który blokuje konwersję T4 do T3 (są to hormony tarczycy).
- Stałe uzupełnianie niedoborów mikroelementów – w związku z niepoprawnym funkcjonowaniem flory jelita, dochodzi do upośledzonego wchłaniania części składników mineralnych. Z tego powodu konieczne jest dodatkowe dostarczenie ich do ustroju po konsultacji z dietetykiem. Składniki, które warto uzupełniać to: selen, cynk, jod, kwasy omega3, magnez, żelazo wapń, wit. B12 i enzymy trawienne.
Dieta stanowi ważny element życia, nie tylko osób chorych, ale i zdrowych. Dietoterapia w leczeniu choroby Hashimoto może przynieść korzystne skutki w profilaktyce terapii pacjentów, eliminując nieprzyjemne objawy choroby, co dodatnio wpływa na poprawę nastroju i polepszenie jakości życia. Ponadto wdrożenie do diety żywności bogatej w selen, jod, kwasy z rodziny omega-3 tj. linolowy, eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy oraz probiotyki, pomoże w odnowie uszkodzonej flory jelita.
Literatura:
Emilia Zakrzewska, Magdalena Zegan, Ewa Michota-Katulska. Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykow.– XLVIII, 2015, 2, str. 117–127