Nieorganiczna forma jodu – wpływ na organizm i jego źródła w żywności

Wiele osób cierpi na niedobór jodu. Warto dowiedzieć się, w jakiej formie najlepiej przyjmować ten ważny pierwiastek, aby organizm mógł go w pełni wykorzystać. Czy jod w każdej postaci jest dla nas bezpieczny?
Jod – bezpieczna i niebezpieczna jego forma
Jod należy do mikroelementów, czyli jest niezbędny dla organizmu, lecz w mniejszych ilościach niż na przykład wapń czy potas. Jego obecność jest konieczna do budowy hormonów tarczycy. Oprócz tego wpływa na zdrowie włosów, skóry oraz paznokci. W przypadku niedoboru wystąpić mogą wole i obrzęki tarczycy, zmniejszona odporność na stres, a nawet rak tarczycy.
Jod występuje w przyrodzie w dwóch postaciach – jako jod organiczny, czyli związany z pierwiastkiem węgla oraz jod nieorganiczny, występujący w postaci wolnej lub połączony z innymi pierwiastkami np. z potasem. Jod występuje także w formie radioaktywnej, która jest najbardziej szkodliwą postacią dla organizmu ludzkiego.
Jod nieorganiczny może występować jako jod cząsteczkowy – w formie wolnej, ale również w formie związanej z pierwiastkami (np. jodek potasu). Postać ta jest najbardziej korzystna dla naszego zdrowia, ponieważ po wchłonięciu do organizmu łączy się z innymi substancjami, tworząc wówczas np. hormon tarczycy trójjodotyroninę. Jod organiczny, znajdujący się często w lekach, nie może spełniać takich funkcji, ponieważ jest już trwale związany z węglem. Jod nieorganiczny od ponad stu lat podawany był jako lek na wiele chorób, między innymi: paraliż, tętniaki, zatrucie ołowiem lub rtęcią, choroby tarczycy, hemofilię, gangrenę, astmę, zapalenie oskrzeli oraz choroby stawu biodrowego. Przykładem produktu zawierającego jod nieorganiczny jest płyn Lugola. W 1986 roku podawano go osobom narażonym na wchłonięcie jodu radioaktywnego po wybuchu elektrowni w Czarnobylu.
Jod nieorganiczny – wpływ na organizm
Jod nieorganiczny, jak się okazuje, jest skuteczny w nadczynności tarczycy jako alternatywa farmaceutyków przeciwtarczycowych, które często wywołują ze sobą reakcje krzyżowe. Podobne do nich działanie lecznicze wykazuje jod, który nie powoduje żadnych skutków ubocznych i bardzo rzadko występuje na niego alergia. Oprócz tego, jest substancją występującą naturalnie w środowisku, a nie generowaną w laboratorium jak wszystkie leki.
Około 100 lat temu lekarze radzili sobie z nadczynnością tarczycy u pacjentów, podając im właśnie płyn Lugola, który powodował wyleczenie z tego schorzenia aż w 92% przypadków. Stosowali go również w przypadku choroby Gravesa-Basedowa.
Jak się okazuje, jod ma również bardzo duży związek z regulacją poziomu estrogenów w organizmie kobiety. Delikatne zachwianie tej równowagi może powodować guzkowatość bolesną piersi, nadwagę oraz nowotwór piersi. Odpowiednie stężenie jodu w organizmie utrzymuje poziom estrogenów na prawidłowym poziomie i zapobiega jego zakłóceniu. Przyjmowanie hormonalnej antykoncepcji zastępczej powinno być bardzo uważnie kontrolowane przez lekarzy, tak aby nie dopuścić do zachwiania poziomu jodu w organizmie.
Jod nieorganiczny – źródła w żywności
Duże dawki jodu znajdziemy w rybach morskich, najwięcej w dorszu, bo aż 116 mikrogram na 100 g. Spore ilości występują także w jajach, mleku, kurczaku, wołowinie i serze białym. Norma spożycia jodu u osób dorosłych to 200 mikrogram na dobę, a u kobiet ciężarnych 230 mikrogram.
Jod znajdziemy w jodowanej soli w każdym sklepie, jednak należy wiedzieć, że jest to jod w formie jodku potasu, a organizm potrzebuje także jodu w formie wolnej, dlatego zaleca się spożywanie jak najwięcej produktów naturalnych zawierających jod.
Jod nieorganiczny jest konieczny w organizmie do utrzymania właściwego poziomu hormonów, również płciowych, a jego niedobór powoduje zachwianie całej gospodarki hormonalnej i wole tarczycy. Jak się okazuje, kiedyś bardzo powszechnie stosowany do leczenia nadczynności tarczycy teraz wyparty przez gotowe leki. Dbanie o odpowiedni poziom jodu w organizmie jest bardzo ważne, ponieważ chroni to przed nowotworem piersi u kobiet. Zaleca się przebywanie nad morzem, ale również spożywanie produktów zawierających spore ilości jodu, aby jego poziom był cały czas na odpowiednim poziomie.
Literatura:
- Łącka Katarzyna, Czyżyk Adam, Leczenie nadczynności tarczycy, Farmacja Współczesna 1:69-78, Poznań, 2008.
- Zięba Jerzy, Ukryte Terapie. Czego ci lekarz nie powie, Jod – bezpieczna i niebezpieczna jego forma, EGIDA Halina Kostka, Wydanie trzecie, Rzeszów 2014, ISBN 978-83-940783-1-7.
- Zięba Jerzy, Ukryte Terapie. Czego ci lekarz nie powie cytuje za: Thompson Wo, Thompson PK, Brailey AG, et al. Prolonged treatment of exophthalmic goiter by iodine alone. Arch Int Med., 1930; 45:481-502.
Czy sól zawsze jest nie zdrowa? Dziś przedstawiamy właściwości soli himalajskiej uważanej za najzdrowszą sól dostępną na rynku i odpowiemy na pytanie: dlaczego warto ją używać na co dzień w kuchni? czytaj więcej
W niedoczynności tarczycy najbardziej kłopotliwymi objawami są nadmierna masa ciała, uczucie zimna oraz senność. Jak się odżywiać, aby zniwelować uporczywe dolegliwości? czytaj więcej
Tarczyca, to bardzo ważny organ, odpowiadający za kontrolowanie naszych przemian metabolicznych. Lekceważony, może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Mam hashimoto,pomimo ze biore eutyrox ,mam obecnie dobre tsh,ale wypadaly mu wlisy.Zeszlego roku przestały mi wypadac,a twgo roky znow mi wypadaja.Doczytalam sie ze czeresnie posiadaja sporo jodu i mysle ze ja jedzac je pierwszy raz w dozych ilisciach i do piznego lata wzmocnilam wlosy.W tym roku jadłam duzo truskawek i malin ale włosy mi zaczeły znow wypadac.Wiem teraz ze muszę dodatkowo zażywac jid a eutyrox i dobreTSH to nie wszystko.Lekarze sie nie orientują.Pacjęcie lecz się sam!