Jesienne zupy kremy – dynia, cukinia i bakłażan
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Zbliża się jesień, więc czas wykorzystać jej dary. Tymi darami są bardzo wartościowe, smaczne i tanie warzywa, jakimi są cukinia, dynia i bakłażan. Przygotowane z nich zupy kremy to skoncentrowane źródło wielu składników odżywczych, substancji antynowotworowych, a nawet tych pobudzających libido. Wypróbuj każdą z nich.
Zupa krem – przygotowanie
Każdą zupę krem przygotowuje się podobnie, ogranicza nas jedynie wyobraźnia i dostępność składników.
Zazwyczaj do jej przygotowania potrzebna jest pewna baza, na której będziemy się opierać i bez której smak naszej potrawy może różnić się od oczekiwanego.
Niezbędne są:
- cebula, czosnek – jako podstawa
- bulion warzywny, drobiowy, wołowy – najlepiej unikać gotowych kostek tylko przygotować wcześniej odpowiednią ilość
- warzywo – baza, czyli warzywo, które ma pełnić bazę naszej zupy krem
- opcjonalnie ziemniak – nada zupie specyficznego smaku i nieco „zagęści” jej konsystencję
Dodatkowo przydadzą się:
- serek topiony lub mascarpone – poprawi konsystencję zupy, zagęści ją i nada jej lekko słonawy specyficzny smak
- kuskus, kasza jaglana, quinoa – drobnoziarniste kasze poprawią smak i wartości odżywcze zupy, a także wspomogą odkwaszanie organizmu
- śmietana, oliwa z oliwek, olej lniany – w celu poprawienia przyswajalności witamin i minerałów, dodawane powinny być dopiero na talerzu do lekko przestudzonej zupy
- koperek/nać pietruszki – ze względu na zawartość specyficznych olejków i substancji poprawiają trawienie
- pełnoziarniste grzanki, groszek ptysiowy itp.
oraz
- blender/mikser – tak naprawdę cokolwiek co pozwoli nam zmiksować całość na gładki krem
Gdy mamy już podstawowe elementy, możemy zabierać się za przygotowanie zupy, co zazwyczaj zajmie nam dosłownie kilkanaście minut.
Zupę krem przygotowuje się w kilku krokach:
- KROK 1: Nastawiamy nasz wywar do zagotowania. Siekamy w tym czasie wszystkie warzywne składniki w drobną kostkę.
- KROK 2: W tym czasie siekamy cebulkę i czosnek. Czosnek zesmażamy na patelni dosłownie pół minuty i odkładamy na bok, po czym wkładamy na patelnie cebulkę, aż do momentu zeszklenia. Nie wolno dopuścić, by się przypaliła czy zciemniała. Smażymy oczywiście na oleju kokosowym, kukurydzianym lub rzepakowym.
- KROK 3: Do lekko zeszklonej cebulki, dodajemy na patelnię warzywo – bazę i kilka minut delikatnie zesmażamy na niskim ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą.
- KROK 4: Do gotowego wywaru dorzucamy wszystkie składniki i na niskim „ogniu” gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną – ok. 10–15 minut.
- KROK 4: Doprawiamy według uznania, najlepiej sporą ilością majeranku, ziół prowansalskich oraz kminku. Zioła te poprawiają trawienie, przyswajalność składników odżywczych i dodają walorów smakowych, a także wspomagają odkwaszanie organizmu.
- KROK 5: Na talerzu nie zapomnijmy dodać odrobiny oleju, np. łyżki oliwy z oliwek, śmietany czy oleju lnianego. Jest to krok niezbędny, by witaminy przyswoiły się w odpowiedni sposób.
Wracając do naszych jesiennych warzyw, wszystkie posiadają specyficzne wartości i właściwości, dzięki którym można wybrać coś dla siebie. Każdy wybór będzie właściwy:
CUKINIA: jest niskokaloryczna, jedna cukinia to w przybliżeniu ok. 50 kcal. W 90% składa się z wody, jednak pozostałe 10% to skondensowana dawka cennych minerałów, takich jak żelazo, potas czy magnez. Zawiera również dość bogaty profil witaminowy, szczególnie godna uwagi jest zawartość witaminy A oraz K, które są szczególnie ważne, ze względu na swoje spore spektrum wykorzystania w organizmie. Cukinia posiada jak każde warzywo optymalną dawkę błonnika, która jednak nie jest zbyt duża. Samo warzywo działa jak miotełka, wspomagając oczyszczanie jelit i prowadząc resztki pokarmu przez światło układu pokarmowego.
BAKŁAŻAN: Zwany jest również gruszką miłości, ze względu nie tylko na swój fantazyjny kształt, ale również na zawartość substancji poprawiającej ukrwienie mięśni, jaką jest arginina. Arginina stosowana jest często w postaci suplementów przez sportowców chcących poprawić przepływ krwi do pracujących komórek mięśniowych. Bakłażan jest cennym źródeł witamin i minerałów, zawiera szczególnie dużo magnezu, potasu i kwasu foliowego. W jego składzie odnajdziemy spore ilości przeciwutleniaczy (antocyjanów), a zawartość innych składników, czyni go bronią przeciwgrzybiczną i przeciwwirusową. Chłonie sporo tłuszczu, więc trzeba uważać z jego przygotowaniem i odciskać po smażeniu na papierowych ręcznikach. Aby pozbyć się specyficznej goryczki, należy go przed przygotowaniem posolić, a po 30–60 minutach porządnie wypłukać i dopiero przygotowywać. Bakłażan również jest bardzo niskokaloryczny, zawiera w 100g około 40 kcal.
DYNIA: Kolejne niskokaloryczne wartościowe warzywo. Jak łatwo można skojarzyć, dynia zawiera sporą dawkę beta-karotenu, która poprawia wygląd skóry, chroni serce, a także działa ochronnie na komórki. To skromne warzywo ma silne właściwości odkwaszające, dzięki czemu zupa z niej zadziała jak lekarstwo na nadmiar kwasów. Ma lekkie działanie moczopędne oraz odtruwające, przeciwpasożytnicze, a przede wszystkim działa łagodząco na błonę śluzową jelit, poprawiając pasaż pokarmu. Pestki z dyni można wysuszyć i wykorzystać, a samą dynię spożywać po lekkiej obróbce termicznej. Współdziała z dietami niskokalorycznymi, gdyż sama nie zawiera ich wiele. Większość węglowodanów, które posiada to błonnik, wypełniający żołądek i „czyszczący” dalszą część układu pokarmowego ze złogów. Dynia posiada również spore dawki selenu i cynku, które wpływają nie tylko na urodę, ale również poprawiają witalność, odporność, regenerację i sprawność seksualną.
Zupy kremy to szybki i łatwy sposób na dostarczenie sobie ogromnej dawki substancji odżywczych oraz witamin i minerałów. Przygotowując je, pamiętajmy o odpowiedniej obróbce oraz o dodatku tłuszczu, który wspomoże przyswajanie cennych składników. Wybierając warzywa takie jak cukinia, dynia czy bakłażan, przedłużymy naszą witalność, poprawimy odporność na jesień, a przy okazji zadbamy o szczupłą i lekką sylwetkę.