bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego

Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Substytutów białego cukru jest tak wiele, że dalsze używanie zwykłej sacharozy wydaje się być po prostu… nudne. Szczególnie, jeśli zamiast popularnych białych kryształów można użyć cukru o lepszych właściwościach odżywczych i niezwykłym, karmelowym smaku. Takie walory posiada właśnie jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jaggery – wytwarzanie
  • Jaggery – właściwości
  • Jaggery – wartości odżywcze
  • Jaggery – zastosowanie

Jaggery – wytwarzanie

Nierafinowany cukier palmowy w Indiach, Pakistanie i Sri Lance zwany jest jaggery lub gur (goor), w Meksyku – piloncillo, w Brazylii – rapadura, a w innych krajach Ameryki Środkowej i Południowej – panela. Powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku trzciny cukrowej lub syropu otrzymywanego przez nacięcie kwiatów drzew palmowych (zwykle daktylowych, rzadziej kokosowych). Produkcja odbywa się przy wykorzystaniu tradycyjnych metod tłoczenia, oczyszczania i zagęszczania. Pierwszym etapem otrzymywania jaggery jest ekstrakcja soku z trzciny lub kwiatów drzew palmowych poprzez sprasowanie. Otrzymany sok przechowuje się w dużych kontenerach przez określony czas w celu zebrania osadu na ich dnie. Po tym etapie w procesie gotowania odparowuje się wodę, otrzymując skoncentrowany sok. Powstała gęsta, lepka pasta przełożona zostaje do pojemników w celu ostygnięcia. Produkt sprzedaje się w postaci płynnej, stałej lub jako granulat.

Jaggery – właściwości

W sprzedaży występują dwie formy cukru palmowego – jedna, bardziej miękka, o konsystencji miodu, druga zaś twardsza i bardziej krucha. Jaggery zwykle spotyka się jednak w postaci jasnobrązowych lub złotych bryłek, zwykle o wadze 50–55 gramów, które można swobodnie łamać na mniejsze fragmenty i ścierać na tarce lub w moździerzu. Temperatura topnienia brykietów jest stosunkowo niska, zaś temperatura spalania wysoka, co czyni cukier palmowy szczególnie ciekawym produktem m.in. dla cukierników. Jaggery ma karmelowo słodki smak, z wyczuwalną nutą miodu, toffi i nektaru kwiatowego. Nie posiada goryczki, charakterystycznej dla brązowego cukru i melasy, wyczuwalna jest za to odrobina kwaskowości idealnie komponująca się ze słodyczą cukru.

Jaggery – wartości odżywcze

Jaggery przewyższa sacharozę nie tylko pod względem walorów smakowych, ale i wartości odżywczych. Jasny gur (meksykański cukier palmowy) składa się w 70% z sacharozy, 10% glukozy i fruktozy oraz do 5% składników mineralnych. Dla porównania, cukier biały stosowany na co dzień to niemal w całości sacharoza – ilość wartości odżywczych jest w nim praktycznie równa zeru. 100 g jaggery dostarcza średnio:

  • 383 kcal
  • 65–85 g sacharozy
  • 10–15 g fruktozy
  • 0,4 g białka
  • 0,1 g tłuszczu
  • 11 mg żelaza
  • 70–90 mg magnezu
  • 1050 mg potasu

Jaggery zasobny jest również w pewną ilość witamin z grupy B, cynku, wapnia, miedzi. Co ważne, cukier palmowy posiada niższy indeks glikemiczny (IG=35) niż cukier biały (IG=70), jest więc bardziej korzystny dla diabetyków. Jaggery charakteryzuje się również mniejszym stopniem przetworzenia i oczyszczenia niż sacharoza, co dodatnio wpływa na jego walory odżywcze.

Mimo niewątpliwie wyższej od białego cukru wartości odżywczej, należy pamiętać, że jaggery jest cukrem, którego podaż powinna stanowić mniej niż 10% ogólnego zapotrzebowania na energię dla danej osoby, tak jak w przypadku innych rodzajów cukru. Mimo iż jest bardziej zasobny w witaminy i minerały niż rafinowane kryształy sacharozy, ciągle jest produktem, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, zespołu metabolicznego, insulinooporności, cukrzycy typu II i chorób serca, dlatego powinien być ograniczany w takim stopniu, jak cukier biały.  

Jaggery – zastosowanie

Cukier palmowy jest bardzo popularnym słodzikiem w kuchni Dalekiego Wschodu. W Tajlandii często używa się go podczas przygotowania dań jednogarnkowych tupu curry. W Indiach często łączy się go ze skondensowanym mlekiem, kokosem i orzechami. Z powodzeniem można wykorzystać go w przygotowaniu deserów, słodyczy lub jako dodatek do herbaty. Jest też wykorzystywany do produkcji alkoholu. Jaggery o konsystencji miodu używany jest jako smarowidło do chleba lub substytut melasy do słodzenia herbaty lub ciast, zaś w postaci stałej i kruchej wykorzystuje się go do produkcji cukierków, ciastek i jako słodzik do zbóż.

Otrzymywany z drzew palmowych jaggery to smaczna i bardziej wartościowa odżywczo alternatywa cukru białego. Karmelowy, rozpływający się w ustach smak jasnobrązowych bryłek z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodyczy. Uniwersalna forma cukru sprawi, że sprawdzi się jako zamiennik sacharozy w wielu daniach i wypiekach. Mimo iż z pewnością posiada większe walory odżywcze, należy pamiętać o jego kontrolowanej podaży w diecie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Słodziki – wady i zalety…

Coraz więcej z nas szuka jednak alternatywy dla białych kryształów, które osłodzą życie równie skutecznie, co biały cukier, nie przynosząc jednocześnie tylu negatywnych skutków zdrowotnych. Czy wszystkie słodziki to idealna,… Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Właściwości, kalorie, indeks glikemiczny i…

Cukier z brzozy jest jednym z najzdrowszych cukrów wśród dostępnych na rynku. W przeciwieństwie do innych nie popsuje Ci zębów! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Cukier Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.