Kuchnia indyjska – charakterystyka, tradycje i przepisy
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Indie – bogata kultura, ale i wielki dysonans, który przejawia się w skrajnym ubóstwie i bogactwie. W państwie, gdzie żyje ogromna liczba ludzi, wykształciła się specyficzna w swym smaku kuchnia. Zaskakuje ona nie tylko barwami i ilością przypraw, ale sposobem przygotowywania dań, które popularne są na całym świecie. Piękne krajobrazy, tradycje regionów, religia – to czynniki, które przez wieki wywierały wielki wpływ na dzisiejszą postać kuchni indyjskiej.
Kuchnia indyjska
Z czym najbardziej kojarzy się kuchnia Indii? Chyba większość z nas powie, że z niezliczoną ilością, rzadko przez nas stosowanych przypraw. Na drugim miejscu pojawia się barwna kultura, która towarzyszy spożywaniu posiłków i wpływa na tradycyjne dania. W dużej mierze to różnorodność tradycji, obyczaje i wierzenia ludności indyjskiej wpłynęły na rozwój znanej nam dziś kuchni indyjskiej. Mnogość odmiennych kultur stykających się na pograniczu, tworzy wspólny dorobek cywilizacyjny, a jednym z jego elementów jest sztuka kulinarna.
Duży wpływ na smak potraw miały w dawnych czasach wpływy perskie oraz liczne kolonizacje europejskie. Obecnie Europa nieco łagodzi smak Indii, dostosowując kuchnię do swoich podniebień. Bez wątpienia jednak kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna i jeszcze bardziej kolorowa oraz aromatyczna, co pobudza wszystkie zmysły.
Bardzo charakterystyczną cechą kuchni indyjskiej jest to, że bazuje praktycznie na naturalnych składnikach, jak najmniej przetworzonych, które zgodne są z głoszonymi przez hindusów poglądami na temat życia. Kuchnia bogata w aromatyczne przyprawy, nadające każdej potrawie tak wyrazisty smak, nie tylko zapewnia doznania dla kubków smakowych. Zawartość antyoksydantów w licznych przyprawach korzystnie wpływa na zdrowie, zapobiegając wielu chorobom i chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. Jedne z najpowszechniej wykorzystywanych, dobroczynnych dodatków to: kurkuma, czosnek, imbir, czarnuszka, chili. Wiele z tych przypraw chroni przed nowotworami.
Pierożki samosa, tikka masala (choć obecnie bardziej angielskie danie) oraz całe mnóstwo dań indyjskich coraz bardziej wchodzi w kulturę pozostałej części świata, mieszając się z nią i inspirując się nawzajem.
Kuchnia indyjska – tradycje
Kuchnia indyjska jest pełna tradycji, szczególnie biorąc pod uwagę religię. Różne wyznania wymagają od wierzących i praktykujących osób stosowania się do pewnych zasad. Niektórzy nie jedzą wołowiny, inni wieprzowiny, a jeszcze inni są wegetarianami. Jednak kuchnia indyjska jest dla każdego i każdy może w niej znaleźć coś dla siebie.
Kuchnię indyjską możemy podzielić na dwa odłamy: kuchnię północy i południa. Północ kraju charakteryzuje wielki wpływ Islamu, a co za tym idzie nie spożywa się wieprzowiny, a dania są nieco mniej ostre i przyprawione, króluje w nich kurczak. Kuchnia południa kraju z kolei wyklucza spożywanie wołowiny (z powodu sakralizacji krów). Powszechny jest w tych regionach wegetarianizm wzbogacony o intensywne w smaku przyprawy. Popularne stało się tu curry i wiele potraw podawanych z ryżem. Co ciekawe, na południu Indii powinno się zawsze jeść prawą ręką, gdyż lewa dłoń uważana jest za nieczystą.
Mleko kokosowe, besan (mąka z ciecierzycy), ghee (sklarowane masło, substytut tłuszczu), cała paleta przypraw stanowią bazę dla przygotowywanych dań.
Ważnym i celebrowanym w ciągu całego dnia posiłkiem jest kolacja, spożywana dość późno, a która skupia wokół stołu najbliższych członków rodziny. Na środku stołu zwykle stoi specjalna misa z ryżem, który swój żółty kolor zawdzięcza użyciu szafranu. Kolacja najczęściej składa się z wielu, różnorodnych dań ułożonych w małych miseczkach wokół misy z ryżem. Hindusi zwykle jadają palcami, a jako sztućce służy im kawałek chleba, na który kolejno nakładają dania z miseczek rozłożonych na stole.
W południowej części Indii często potrawy spożywa się na specjalnych, dużych liściach bananowca, na których układane są kolejno różne przysmaki.
Popularnym napojem, który orzeźwia i nawadnia jest lassi, łączący jogurt, mleko oraz wodę różaną, jego smak podkreślają przyprawy. Obecnie lassi wykonywane jest z dodatkiem owoców, bardzo często mango.
Kolejną charakterystyczną cechą kuchni indyjskiej jest użycie glinianego pieca tandoor, z którego wychodzą różnorodne potrawy tandoori. Osiąga on bardzo wysokie temperatury, a tradycyjnie służył do wypieku specjalnego pieczywa naan.
Kuchnia indyjska – przepisy
Składniki:
- 1 cebula – drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku – drobno posiekany
- kawałek świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka sproszkowanego curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka drobno pokrojonej marchewki
- 2 i ½ szklanki drobno pokrojonych ziemniaków
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
- posiekana kolendra
- 1 ½ szklanki zielonego groszku
- ciasto do sajgonek
- trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta
- sos do podania: szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka kminu mielonego, posiekana kolendra, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: na patelnię (rozgrzaną) z olejem wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie dołożyć koncentrat i gotować na małym ogniu. Kolejno dodać ziemniaki, marchewkę, wodę oraz sól i pieprz, dusić około 10 minut. Następnie dodać pokrojoną kolendrę i groszek. Łyżkę powstałej masy nałożyć na ciasto i złożyć w trójkąt. Poukładać na blasze i wstawić posmarowane masłem pierożki do piekarnika na 190°C, piec około 20 minut. Podawać z sosem jogurtowym.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 400 g jogurtu
- łyżka przyprawy garam masala
- łyżka papryki słodkiej
- 2 i pół łyżeczki imbiru
- sos chili
Sos:
- natka kolendry
- łyżka drobno posiekanego imbiru
- posiekany czosnek
- łyżeczka mielonego kminu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól
- 3 łyżeczki ghee
- oliwa
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 100 g drobno posiekanej cebuli
- 600 g pokrojonych świeżych pomidorów
Przygotowanie: kurczaka pokroić w kostkę, a następnie dodać jogurt, gram masalę, imbir, sos chili, pieprz kajeński i paprykę. Odrobinę posolić. Kurczaka najlepiej upiec na grillu lub w folii. Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oliwie. Następnie dodać glee, paprykę, kminek, pomidory i gotować przez parę minut. Całość można podać z ryżem i przygotowanym sosem.
Składniki:
- mango
- jogurt grecki
- woda
- łyżka miodu
- odrobina cukru
- zmielony kardamon
Przygotowanie: mango po obraniu i oddzieleniu od pestki włożyć do blendera i dodać do niego resztę składników, następnie zmiksować, aby powstała gładka konsystencja. Gotowe.
Kuchnia Indii jest jedną z najbardziej różnorodnych i interesujących kuchni świata. Na jej ukształtowanie miało wpływ (i ciągle ma) wiele religii, kultur i obyczajów mieszkańców zasiedlających ten kraj. Smaki potraw podkreślają liczne przyprawy, bez których kuchnia indyjska nie miałaby tak intensywnego smaku i aromatu.
Uwielbiam! Ale przestrzegam- jeśli będziecie kiedykolwiek w Indiach uważajcie na jedzenie z targowiska. jest znacznie ostrzejsze niż to co dostaniecie w restauracji!
Dziękujemy bardzo za radę, będziemy uważać w razie wyprawy do Indii 🙂 Warto także dodać, aby w Indiach uważać na wodę, która posiada inną florę bakteryjną, z którą nie radzi sobie nasz organizm i zawsze reaguje ostrym zatruciem oraz biegunką. W razie czego pijcie tylko wodę z butelek najlepiej znanych marek.