bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy

Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Melasa, czyli produkt uboczny produkcji cukru, przypomina miód – ma gęstą i lepką konsystencję i słodki smak. Powszechnie wykorzystywana jest w branży alkoholowej oraz spożywczej – piekarniczej i cukierniczej. Najczęściej do jej produkcji wykorzystuje się trzcinę cukrową oraz buraki cukrowe, jednak możliwe jest również zastosowanie karobu. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest melasa?
  • Melasa karobowa
  • Melasa trzcinowa
  • Melasa buraczana
  • Melasa – skład
  • Melasa – właściwości
  • Melasa – cena, gdzie kupić

Co to jest melasa?

Melasa jest gęstym, ciemnym syropem powstającym podczas produkcji i przetwórstwa cukru. Składa się z sacharozy, glukozy, fruktozy oraz innych, niecukrowych związków. Ze względu na słodycz i specyficzny skład może stanowić substytut cukru. Jako produkt pierwotny w produkcji melasy najczęściej występuje burak, trzcina oraz karob, jednak do celów produkcyjnych wykorzystuje się również cytrusy, a także półprodukty takie jak ekstrakty hemicelulozowe oraz skrobię.

Melasa karobowa

Karob, czyli szarańczyn strąkowy należy do roślin bobowatych, a jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Wykorzystywane są głównie jego nasiona, owoc w całości nie jest tak wartościowy ze względu na bardzo wysoką zawartość tannin, a co za tym idzie intensywną cierpkość.

Karob jest rośliną charakterystyczną dla regionu Morza Śródziemnego, jego nasiona najczęściej pojawiały się w tradycyjnej kuchni sycylijskiej. Melasa karobowa, a właściwie syrop z karobu, powstaje przez ugotowanie owoców karobu, a następnie filtrowanie i odparowanie wilgoci do poziomu około 34 %. Produkt ten charakteryzuje się obecnością hydroksymetylofurfuralu, bardzo niską zawartością białek, znikomą zawartością tłuszczów oraz przeważającą zawartością cukrów – sięgającą około 64 %.

Melasa trzcinowa

Melasa trzcinowa jest produktem ubocznym w procesie przetwórstwa trzciny cukrowej na sacharozę. Jest ciemnym, gęstym syropem składającym się głównie z sacharozy, glukozy i fruktozy. Oprócz węglowodanów, melasa zawiera związki barwnikowe – melanoidy,oraz związki o charakterze antyoksydacyjnym – np. flawonoidy. Przykładem właściwości prozdrowotnych melasy trzcinowej jest również zawartość żelaza i związków chemicznych sprzyjających jego wchłanianiu. Dzięki temu produkt ten może stać się tanim sposobem na lekką poprawę poziomu odżywienia żelazem, między innymi dzieci, którym może odpowiadać słodki smak przetworu.

Melasa buraczana

Melasa buraczana, podobnie jak trzcinowa, powstaje jako „odpad” w produkcji cukru. Jej właściwości fizyko-chemiczne są zbliżone do melasy trzcinowej, jednak jej skład może być bogatszy między innymi o cenną betainę. Ponadto w melasie buraczanej zidentyfikowano związki fenolowe, alkaloidy, saponiny, steroidy i terpenoidy.

Melasa – skład

Skład melas różnego rodzaju zdominowany jest przez cukry – mowa głównie o sacharozie, glukozie i fruktozie. Ich wyjątkowo ciemna barwa powstaje dzięki reakcji Maillarda – interakcji aminokwasów i cukrów redukujących pod wpływem wysokiej temperatury prowadzącej do powstania między innymi hydroksymetylofurfuralu i melanoidyn. Melasy zawierają znikome w porównaniu do zawartości cukrów ilości białek i aminokwasów. Woda stanowi około 20 % składu.

Melasa – właściwości

Melasa ze względu na wysoką zawartość cukrów i niską wilgotność charakteryzuje się wyjątkową gęstością i lepkością. Produkt ten jest bardzo słodki, zatem stanowić może pewną alternatywę dla cukru. Mimo że jest to produkt uboczny przetwórstwa cukrowego, to jest on nieco „bogatszy” niż sam produkt końcowy. Zawiera pewne ilości witamin, składników mineralnych, a także związków o charakterze antyoksdacyjnym, o potencjalnym korzystnym wpływie na zdrowie człowieka.

Melasa – cena, gdzie kupić

Różne rodzaje melas można zakupić zarówno przez internet, jak i w sklepach stacjonarnych. Bliższe Polsce melasy trzcinowe i burakowe zakupić można za około 10 zł za opakowanie 500 g. Melasy karobowe są nieco droższe – ich ceny sięgają nawet około 14–16 zł za 500 g produktu. Pamiętać należy, że każdy rodzaj różni się pod wieloma względami, jednak „lokalne” melasy wymagają mniejszych nakładów pracy w transporcie i magazynowaniu, dlatego mogą być bardziej „wartościowe”.

Melasa jest z pewnością ciekawym produktem spożywczym, który warto spróbować. Każdy z rodzajów melasy wyróżnia się pewnymi cechami, takimi jak sposób powstawania, zawartość cukrów i związków chemicznych o działaniu biologicznym, smak czy konsystencja. Ich zastosowanie w przemyśle jest bardzo szerokie – od piekarnictwa, po przemysł alkoholowy i chemiczny, a także ogólnospożywczy i paszowy. Mimo że jest to produkt uboczny, to z pewnością jest wartościowy.

Literatura:

  1. Jain R., Venkatasubramanian P.: Sugarcane Molasses – A Potential Dietary Supplement in the Management of Iron Deficiency Anemia. J Diet Suppl. 2017 Sep 3;14(5):589-598.
  2. Ozcan M.M., Arslan D., Gökçalik H.: Some compositional properties and mineral contents of carob (Ceratonia siliqua) fruit, flour and syrup. Int J Food Sci Nutr. 2007 Dec;58(8):652-8.
  3. Valli V., Gómez-Caravaca A.M., i wsp.: Sugar cane and sugar beet molasses, antioxidant-rich alternatives to refined sugar. J Agric Food Chem. 2012 Dec 26;60(51):12508-15.
  4. Chen M., Meng H., i wsp.: Antioxidant and in vitro anticancer activities of phenolics isolated from sugar beet molasses. BMC Complement Altern Med. 2015 Sep 7;15:313.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    cukier muscovado czym różni się od zwykłego cukru
    Substancje słodzące

    Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.