bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Inulina – działanie, źródła i zastosowanie

Inulina – działanie, źródła i zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Ten biały proszek jest naturalnym składnikiem wielu roślin. Łączy w sobie zalety błonnika i cukru. Inulina, ponieważ o niej mowa wykazuje liczne prozdrowotne właściwości. Nadaje słodyczy i stanowi doskonałą pożywkę dla dobroczynnych bakterii w naszym organizmie. Mimo, że to cukier nie tuczy, a wręcz przeciwnie pozwala zrzucić zbędne kilogramy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Inulina
  • Inulina – działanie
  • Inulina – źródła
  • Inulina – jak stosować?

Inulina

Konsumenci stawiają coraz większe wymagania żywności jaką spożywają. Poszukują produktów, które zawierają składniki funkcjonalne wykazujące przy tym szerokie zastosowanie pro-zdrowotne. Idealnym przykładem takiego produktu jest inulina. Szeroki zakres zastosowania pozwala producentom żywności ograniczać kaloryczność produktów bez obniżania walorów smakowych. Stanowi przełom w myśleniu o składnikach funkcjonalnych, ponieważ łączy w sobie błonnik i prebiotyk.

Inulina – działanie

Do głównych zalet tego prebiotyku należy wspieranie populacji pożytecznych kultur bakterii, takich jak Lactobacillus czy Bifidobacterium. Ich obecność jest konieczna, aby organizm mógł sprawnie funkcjonować – stąd też określa się je mianem probiotyków z grec. wspierających życie. Inulina jest odporna na działanie ludzkich enzymów trawiennych, dlatego też trafia w niestrawionej formie do jelita grubego, gdzie podlega fermentacji i staje się pożywką dla fory jelitowej. Odżywione bifidobakterie przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania jelit i wzmocnienia systemu immunologicznego.

Inulinę zalicza się również do błonnika rozpuszczalnego, dlatego też ma zdolność do obniżania poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Jej prozdrowotne właściwości są pomocne dla osób cierpiących na choroby dietozależne. Dzieje się tak z kilku powodów: ma niski indeks glikemiczny oraz działa podobnie jak rozpuszczalny błonnik. Dzięki temu, że wiąże się z wodą zwiększa objętość i ogranicza kaloryczność treści pokarmowej, a także wpływa na biodostępność niektórych składników mineralnych: magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Lepsze ich wchłanianie wpływa na właściwą mineralizację kości w okresie dojrzewania oraz menopauzy.

Wstępne doniesienia sugerują, że inulina może hamować łaknienie poprzez zwiększanie uczucia sytości, co pozwala ograniczyć ilość przyjmowanych pokarmów.

Inulina – źródła

Inulina bardzo szybko została doceniona w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. Jest obecna w suplementach diety i żywności funkcjonalnej. Naturalnie występuje w bulwach, kłączach oraz dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy. Dolne części roślin poddaje się odpowiedniej obróbce, a następnie pozyskuje się z nich biały puder. W tej postaci możliwa jest do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, zaś w formie sprasowanej (tabletek) do kupienia jest w aptekach.
Naukowo rzecz ujmując inulina jest polisacharydem składającym się z cząsteczki glukozy i łańcucha cząsteczek fruktozy. Należy do grupy błonników pokarmowych zwanych fruktanami. Praktycznie jest węglowodanem obecnym w 36 tysiącach gatunków roślin, które służą zarówno do magazynowania energii, jak i do regulowania odporności na zimno. Powszechnie możemy ją spotkać w warzywach i owocach takich jak:

  • por,
  • szparagi,
  • karczochy,
  • łopanie,
  • cykoria,
  • mniszek,
  • cebula,
  • czosnek,
  • bananay.

Inulina – jak stosować?

Inulinę można stosować w kuchni, dzięki jej higroskopijnym właściwościom. Podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, więc znajduje swoje zastosowane wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka. Dodatkowym walorem jest lekka słodycz, dzięki czemu znajduje swoje zastosowanie w rozmaitych wypiekach, pieczywie i naleśnikach. Można nią osłodzić jogurt, mleko czy twarożek. Inulina traktowana jest również jako stabilizator emulsji – majonezów czy piany białkowej. Nie znajdzie ona swojego zastosowania jako zamiennik cukrów, ponieważ nie jest na tyle słodka, by osłodzić herbatę, a użyta w większej ilości może spowodować problemy żołądkowe.

Dzienne spożycie inuliny powinno wynosić  20 g, co jest równoznaczne z 3–4 łyżkami stołowymi. Osoby, które dopiero wprowadzają ją do swojej diety mogą spotkać się z pewnym dyskomfortem w jelitach, ponieważ wykazuje ona właściwości lekko przeczyszczające.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Iwona Jędrzejczyk
Iwona Jędrzejczyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Funkcje flory bakteryjnej – działanie…

W organizmie człowieka znajduje się wiele pożytecznych bakterii, które odpowiedzialne są za pracę naszego układu pokarmowego. Ich kondycja wpływa bezpośrednio na zdrowie całego organizmu. Sprawdź, jak możesz zadbać o swoją… Czytaj dalej...

Prebiotyki w żywności – jak…

Prebiotyki zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej. Ułatwiają kolonizację bakterii - zatem spełniają funkcję pomocniczą wobec organizmów probiotycznych. Czytaj dalej...

Synbiotyki – działanie, zastosowanie i…

Czym są synobiotyki i jak działają na organizm? Poznaj ich wyjątkowe działanie i odbuduj swoją florę bakteryjną. Czytaj dalej...

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    probiotyki
    domowe probiotyki
    1
    probiotyki

    5 naturalnych probiotyków, które możesz przygotować w domu

    probiotyki kiedy brać probiotyki przedawkowanie probiotyków
    3
    probiotyki

    Kiedy brać probiotyk i jak go stosować? Przedawkowanie probiotyku

    probiotyki a odchudzanie
    3
    probiotyki

    Probiotyki na odchudzanie. Jaki probiotyk wybrać?

    probiotyk na biegunkę zaparcia odchudzanie
    probiotyki

    Probiotyk – działanie. Probiotyk na zaparcia, biegunkę, odporność i odchudzanie

    synbiotyk preparaty dla dzieci

    Synbiotyk – preparaty, dla dzieci. Synbiotyk a probiotyk

    probiotyki na odchudzanie na zaparacia
    1

    Probiotyki na odchudzanie, zaparcia, biegunkę, odporność. Skutki uboczne probiotyków

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.