Synbiotyki – działanie, zastosowanie i przykłady
Aktualizacja: 1 lutego, 2021
Flora bakteryjna w jelitach jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nie tylko układu pokarmowego, ale również całego organizmu. Synbiotyki pozwalają na szybkie rozmnażanie się bakterii probiotycznych i ich prawidłowe działanie.
Synbiotyki
Synbiotykami określa się połączenie probiotyku, czyli szczepu bakterii typu Lactobacillus czy Bifidobacterium z prebiotykiem, czyli składnikiem pożywienia, który pobudza rozwój i aktywność bakterii jelitowych.
Przewód pokarmowy zdrowego człowieka skolonizowany jest przez ogromną liczbę bakterii, należących do około 400 różnych gatunków, określanych jako flora jelitowa. Jakość flory zależy od równowagi między gatunkami. Może być ona zaburzona przez antybiotykoterapię, chemioterapię, radioterapię, stres, nieodpowiednią dietę oraz inne czynniki.
Kiedy w jelitach przeważają bakterie probiotyczne, organizm działa prawidłowo. Obecność ich chroni przed bakteriami chorobotwórczymi, umożliwia wchłanianie witaminy K i witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu i wapnia. Dodatkowo bakterie probiotyczne ułatwiają metabolizm kwasów tłuszczowych oraz regulują wchłanianie cholesterolu we krwi. Zaburzona mikroflora może doprowadzić do wzdęć, biegunek, stanów zapalnych jelit oraz rozwoju patogenów w środowisku jelit.
Prebiotykami natomiast nazywamy substancje wspomagające rozwój oraz działanie bakterii jelitowych. Należą do nich głównie oporne na trawienie oligosacharydy naturalnie występujące w żywności. Otrzymuje się je z cykorii, pomidorów, cebuli czy jęczmienia. Stymulują one rozwój flory jelitowej oraz zapobiegają zaparciom.
Synbiotyki – działanie
Wspólne działanie probiotyków z prebiotykami powoduje, że szczepy bakterii dostające się do jelit, mają gotowy pokarm w formie prebiotyków, dzięki temu mogą szybko się rozmnożyć i zasiedlić nabłonek jelita. Produkty rozpadu prebiotyków zwiększają kwasowość treści jelitowej, co dodatkowo chroni organizm przed patogenami.
Synobiotyki – przykłady
Naturalnym synbiotykiem może być np. jogurt naturalny z pomidorem czy cykorią (warto zapoznać się z porównaniem jogurtów naturalnych, które pozwoli wybrać najlepszy dostępny na rynku), jednak, kiedy chorujemy, ilość bakterii probiotycznych w posiłku jest zbyt mała, aby odpowiednio szybko odbudować zniszczoną florę. Na rynku aptecznym dostępne są produkty np. Multilac, które w swoim składzie posiadają duże ilośći różnych szczepów bakterii, a rozwój ich jest wspomagany dzięki oligofruktozie. Synbiotyki w kapsułkach stosuje się według zaleceń na opakowaniu, najczęściej jest to jedna tabletka na dobę.
Kiedy ekosystem mikroflory jelitowej zostaje zaburzony, samo przyjmowanie probiotyków może nie wystarczyć do jej szybkiej odbudowy. Idealnym rozwiązaniem są synbiotyki, które w swoim składzie zawierają bakterie probiotyczne oraz substancje, które je odżywiają. Pozwala to na prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz całego organizmu.