prebiotyki

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

Dieta podczas i po antybiotykoterapii

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Antybiotykoterapia jest koniecznym sposobem na wyleczenie wielu chorób, lekarze często przepisują nam antybiotyki z zaleceniem przyjmowania ich od 3 do nawet 14 dni. Jednakże niewielu z nich jest w stanie zalecić nam odpowiednią dietę oraz podać nam wskazówki żywieniowe – takie, które nie dopuszczą do znacznych strat w organizmie i wspomogą powrót do pełnego zdrowia po przebytej chorobie.

Jelita – budowa, funkcje, najczęstsze problemy, leczenie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Dowiedz się jak zadbać o swoje jelita.

Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.

Inulina – działanie, źródła i zastosowanie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Słodka substancja, która zadba o wasze zdrowie i sylwetkę. Dowiedzcie się więcej o inulinie!

Synbiotyki – działanie, zastosowanie i przykłady

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Czym są synobiotyki i jak działają na organizm? Poznaj ich wyjątkowe działanie i odbuduj swoją florę bakteryjną.

Funkcje flory bakteryjnej – działanie probiotyków i prebiotyków

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W organizmie człowieka znajduje się wiele pożytecznych bakterii, które odpowiedzialne są za pracę naszego układu pokarmowego. Ich kondycja wpływa bezpośrednio na zdrowie całego organizmu. Sprawdź, jak możesz zadbać o swoją florę bakteryjną.

Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.

Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych

Marta Tylutka ponad miesiąc temu

Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów spożywczych. Nie każdy polepszacz dodawany do w czasie produkcji jest zły. Ważny, aby umieć je rozpoznać!

Prebiotyki w żywności - jak działają i kiedy znajdują zastosowanie?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Prebiotyki zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej. Ułatwiają kolonizację bakterii - zatem spełniają funkcję pomocniczą wobec organizmów probiotycznych.