Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?
Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?
Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego
Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.
Dieta podczas i po antybiotykoterapii
Antybiotykoterapia jest koniecznym sposobem na wyleczenie wielu chorób, lekarze często przepisują nam antybiotyki z zaleceniem przyjmowania ich od 3 do nawet 14 dni. Jednakże niewielu z nich jest w stanie zalecić nam odpowiednią dietę oraz podać nam wskazówki żywieniowe – takie, które nie dopuszczą do znacznych strat w organizmie i wspomogą powrót do pełnego zdrowia po przebytej chorobie.
Jelita – budowa, funkcje, najczęstsze problemy, leczenie
Dowiedz się jak zadbać o swoje jelita.
Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.
Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu
Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.
Inulina – działanie, źródła i zastosowanie
Słodka substancja, która zadba o wasze zdrowie i sylwetkę. Dowiedzcie się więcej o inulinie!
Synbiotyki – działanie, zastosowanie i przykłady
Czym są synobiotyki i jak działają na organizm? Poznaj ich wyjątkowe działanie i odbuduj swoją florę bakteryjną.
Funkcje flory bakteryjnej – działanie probiotyków i prebiotyków
W organizmie człowieka znajduje się wiele pożytecznych bakterii, które odpowiedzialne są za pracę naszego układu pokarmowego. Ich kondycja wpływa bezpośrednio na zdrowie całego organizmu. Sprawdź, jak możesz zadbać o swoją florę bakteryjną.
Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu
Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.
Podstawowe parametry brane pod uwagę przy wyborze produktów żywnościowych
Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze produktów spożywczych. Nie każdy polepszacz dodawany do w czasie produkcji jest zły. Ważny, aby umieć je rozpoznać!
Prebiotyki w żywności - jak działają i kiedy znajdują zastosowanie?
Prebiotyki zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej. Ułatwiają kolonizację bakterii - zatem spełniają funkcję pomocniczą wobec organizmów probiotycznych.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !