bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Prebiotyki w żywności – jak działają i kiedy znajdują zastosowanie?

Prebiotyki w żywności – jak działają i kiedy znajdują zastosowanie?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 26 marca, 2024

Człowiek po przyjściu na świat zostaje skolonizowany mnóstwem pożytecznych bakterii, które tworzą swoistą mikroflorę – barierę ochronną. Pozytywny wpływ na wzrost i zwiększenie aktywności szczepów bakterii zasiedlających jelita mają prebiotyki.

Preparaty prebiotyczne są to naturalne substancje lub też wyciągi roślinne, które wspierają, chronią i wzmacniają układ odpornościowy organizmu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest prebiotyk?
  • Prebiotyki - zastosowanie
  • Prebiotyki - mechanizm działania
  • Prebiotyki w żywności

Co to jest prebiotyk?

Prebiotyk jest to substancja obecna w pożywieniu lub też celowo do niej dodana, stymulująca wzrost prawidłowej flory bakteryjnej organizmu. Prebiotykami mogą być naturalne składniki pożywienia (białka, tłuszcze, oligo- i polisacharydy), jak skrobia, błonnik pokarmowy lub też specjalne suplementy diety wpływające korzystnie na zdrowie człowieka.

Prebiotyki to tak naprawdę składniki żywności, które nie podlegają trawieniu w przewodzie pokarmowym, które poprzez stymulację wzrostu „dobrych bakterii” wpływają na ich liczbę i kolonizację jelit. W przeciwieństwie do probiotyku nie zawierają żywych mikroorganizmów, lecz substancje wspomagające ich wzrost.

Połączenie zarówno probiotyku, jak i prebiotyku w jednym preparacie nosi nazwę synbiotyku.

Prebiotyki – zastosowanie

Prebiotyki stosowane są pomocniczo względem bakterii probiotycznych, mają na celu stymulację wzrostu prawidłowej mikroflory oraz poprawę ich kolonizacji, na przykład po przebytej antybiotykoterapii. Odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, a w szczególności jelita grubego.

Oprócz korzystnego wpływu na mikroflorę jelitową, prebiotyki znajdują zastosowanie jako substancje obniżające stężenie cholesterolu HDL we krwi, są stosowane wspomagająco w leczeniu choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, utrzymują pH środowiska jelit na stałym, odpowiednim poziomie, a także mają właściwości zwalczania rakotwórczych toksyn, które wydzielają bakterie gnilne bytujące w przewodzie pokarmowym człowieka.

Prebiotyki – mechanizm działania

Składniki żywności nie ulegające trawieniu w niezmienionej formie dostają się do jelit i tam rozpoczynają swoje działanie. Zostają rozłożone (ulegają fermentacji) przez bakterie flory jelitowej do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych:

  • masłowego – wykorzystywany w odżywianiu kolonocytów (komórki nabłonka jelita grubego)
  • propionowego
  • octowego

oraz powstają niskocząsteczkowe produkty przemiany materii (diacetyl), bakteriocyny oraz pochodne tlenu. Procesy te powodują swoiste zmiany w składzie i aktywności mikroorganizmów przewodu pokarmowego o działaniu korzystnym na stan zdrowia, a także samopoczucie gospodarza.

Prebiotyki w żywności

Najpopularniejszymi prebiotykami są inulina i oligofruktoza, które często wykorzystuje się jako zamienniki cukru i tłuszczu.

Prebiotyki w produktach spożywczych funkcjonują jako błonnik pokarmowy. Jest to składnik pożywienia nie podlegający trawieniu w przewodzie pokarmowym. Różnica między prebiotykiem, a błonnikiem pokarmowym dotyczy wykorzystywania tych dwóch składników przez mikroorganizmy. Błonnik pokarmowy jest wykorzystywany przez większość mikroorganizmów bytujących w jelitach, natomiast prebiotyk fermentowany jest przez ściśle określone bakterie. Dlatego też prebiotyk może być błonnikiem, jednak błonnik nie koniecznie musi być prebiotykiem.

Najczęściej wykorzystywane prebiotyki to poli- i oligosacharydy, jak inulina i fruktooligosacharydy zawarte w takich warzywach jak: karczochy, szparagi, cykoria czy cebula. Inne źródła prebiotyków to: banan, ziemniaki, por, pomidor oraz czosnek.

Zarówno probiotyki jak i prebiotyki wspomagają prace układu pokarmowego oraz stymulują układ odpornościowy do ochrony przed niechcianymi bakteriami. Działając synergistycznie wpływają na prawidłowy wzrost mikroflory jelitowej. Prebiotyki to substancje stymulujące wzrost pożytecznych bakterii, zasiedlających nasz przewód pokarmowy. Dzięki procesom fermentacji, niestrawione składniki pożywienia pełnią ważne funkcje pomocnicze dla mikroorganizmów, a także korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...
probiotyki

Probiotyki ginekologiczne dla kobiet w…

O tym, że probiotyki są dobre dla naszego zdrowia wie prawie każdy. Ale co tak naprawdę nam dają, jak je wybrać i jakie zastosowanie mają probiotyki ginekologiczne? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    błonnik
    babka jajowata gdzie kupić cena działanie

    Babka jajowata – cena, gdzie kupić, przeciwwskazania

    nasiona bapki jajowatej jak spożywać nasiona babki jajowatej

    Nasiona babki jajowatej. Jak stosować nasiona babki jajowatej?

    nasiona chia właściwości odchudzanie zastosowanie

    Nasiona chia – przeciwwskazania i skutki uboczne

    produkty bogate w błonnik
    1
    błonnik

    Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika

    beta glukan właściwości dla dzieci
    1
    błonnik

    Beta-glukan – właściwości, skutki uboczne. Beta-glukan dla dzieci

    błonnik witalny
    błonnik

    Błonnik witalny – skład i właściwości. Jak stosować błonnik witalny?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.