bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Fitosterole – działanie, występowanie i zastosowanie

Fitosterole – działanie, występowanie i zastosowanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 14 października, 2019

Sterole roślinne ze względu na swoje zdrowotne właściwości są pożądane w diecie człowieka. Najpierw stosowane były w formie lekarstw, później jako suplementy diety a aktualnie są dodawane do produktów spożywczych i coraz częściej wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fitosterole
  • Fitosterole – działanie    
  • Fitosterole – występowanie 
  • Fitosterole – zagrożenia

Fitosterole

Fitosterole (sterole roślinne) to strukturalne i funkcjonalne analogi cholesterolu, które są syntetyzowane wyłącznie przez rośliny wchodząc w skład ich błon komórkowych. W reakcji z fosfolipidami zmniejszają ich przepuszczalność i płynność – zwłaszcza powierzchniowej warstwy. Budowa fitosteroli jest zbliżona do budowy cholesterolu. Wśród nich można wyróżnić dwie podstawowe grupy: sterole i stanole. Nazwą fitosterole określa się zarówno sterole, stanole, jak i estry obu tych związków.

Fitosterole – działanie    

Pierwsze badania dotyczące właściwości fitosteroli prowadzone w ok. 1950 roku wykazały, że redukują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. Od tego momentu fitosterole zaczęły być stosowane w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i hipercholesterolemii. Sterole roślinne wraz z witaminami E i C hamują agregację płytek krwi co również ma związek z obniżeniem stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Średnie dzienne spożycie steroli przez ludzi wynosi od 160 mg do 400 mg i 20 mg do 50 mg stanoli na dobę. Niestety nie jest to wystarczająca ilość, aby uzyskać pożądany efekt obniżenia poziomu cholesterolu. Jest to możliwe przy zastosowaniu dawki 1–3 g steroli lub stanoli dziennie. Co ważne, stosując dawki wyższe niż 3 g nie osiąga się lepszych efektów. Spożywanie ok. 2 g steroli lub stanoli dziennie obniża się stężenie cholesterolu LDL o ok. 10%.

Ponadto fitosterole wykazują działanie antyoksydacyjne !

Coraz częściej fitosterole stosowane są w preparatach kosmetycznych. Posiadają wiele cennych właściwości wpływających korzystnie na stan skóry. Fitosterole mają zdolność stymulowania syntezy kolagenu, ograniczają rozkład elastyny, nawilżają, napinają skórę, niwelują drobne zmarszczki, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przyspieszają regenerację naskórka i łagodzą podrażnienia.

Fitosterole – występowanie 

Fitosterole występują w niewielkich ilościach w naturalnych produktach spożywczych takich jak:

  • oleje roślinne (olej kukurydziany, olej sezamowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek),
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • otręby ryżowe,
  • nasiona słonecznika,
  • sezam,
  • orzechy ziemne, orzechy włoskie, orzechy laskowe,
  • migdały,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa i owoce.

Oprócz fitosteroli, które występują naturalnie w żywności są obecnie również wprowadzane do produktów spożywczych. Pierwszym takim produktem z dodatkiem steroli była margaryna. Aktualnie na rynku znajduje się wiele produktów wzbogaconych o fitosterole, wśród nich można wymienić: margaryny, jogurty, napoje mleczne, majonezy, sery dojrzewające, serki homogenizowane, produkty mięsne, cukiernicze, musli, soki owocowe, a także czekolada. Zgodnie z decyzją Komitetu ds. Żywności każdy produkt wzbogacony o fitosterole musi mieć na opakowaniu czytelną informację o tym, że zawiera sterole i stanole roślinne oraz ich ilość.  

Oprócz produktów żywnościowych, w których sterole roślinne występują naturalnie i produktów wzbogacanych, coraz częściej wykorzystywane są one w przemyśle kosmetycznym. Zawierają je głównie kremy i maseczki regeneracyjne.

Fitosterole – zagrożenia

Fitosterole nie powinny być stosowane w nadmiarze. Stosowanie dawek powyżej 3 g/d fitosteroli nie jest korzystne. Mogą obniżyć stężenie karotenoidów, likopenu i witaminy E w organizmie. Absorpcja fitosteroli przez dzieci jest znacznie większa niż przez dorosłych. Z tego powodu produkty, które są wzbogacone o sterole roślinne nie są polecane a wręcz są przeciwwskazane dla dzieci i młodzieży, które w okresie dojrzewania mają duże zapotrzebowanie na cholesterol jako substancję budulcową. Stosowanie produktów wzbogacanych w tych grupach wiekowych może skutkować wystąpieniem zaburzeń wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Podsumowując, fitosterole spożywane w produktach naturalnych, jak i w produktach wzbogacanych w odpowiednich dawkach mają pozytywny wpływ na cały organizm.

W szczególności wskazane są dla osób, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi, aby zapobiec chorobom układu krążenia. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne. Oprócz żywności wykorzystywane są również w kosmetykach poprawiających stan skóry.  

Literatura:

  • Red. Czapski J., Górecka D., Żywność prozdrowotna- składniki i technologia, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2015
  • Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2011, 3 (76), 5 – 14
  • Przysławski J., Stelmach M., Rola i znaczenie steroli roślinnych w żywieniu człowieka, Bromatologia. Chemia. Toksykologia. – XLII, 2009, 1, str. 1 – 9
  • Szymańska R. Kruk J., Fitosterole- występowanie i znaczenie dla człowieka, Kosmos problemy nauk biologicznych, 2007,  Tom 56, Nr 1-2 (274-275), str. 107-114

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marta Gzyl
Marta Gzyl , Dyplomowany dietetyk
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Rośliny strączkowe w diecie

Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie muszą być zmorą naszych jelit. Jak je odpowiednio przygotowywać i co dobrego zawierają? Czytaj dalej...

Fitoestrogeny. Działanie i występowanie roślinnych…

Fitoestrogeny są hormonami naturalnie występującymi w roślinach. Pełnią funkcje przeciwutleniające, grzybobójcze i budulcowe. Wykazują działanie zbliżone do żeńskich hormonów płciowych. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Leki, tabletki, zioła czy herbata?…

Wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do poważnych chorób serca i układu krążenia. Zobacz, jak obniżyć zbyt wysokie jego stężenie! Czytaj dalej...

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które…

Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    Antyoksydanty
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    czepota puszysta działanie

    Czepota puszysta – działanie i leczenie boreliozy

    katechiny właściwości działanie źródła

    Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

    kwas elagowy właściwości

    Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

    flawonoidy antocyjany,
    Antyoksydanty

    Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.