Dieta w zatruciach pokarmowych – produkty zalecane i zakazane

Mimo iż staramy się sprawdzać datę ważności kupowanych produktów oraz przechowywać je w warunkach najbardziej dla nich odpowiednich, zdarza się, iż spożyjemy produkt, w którym obecne są chorobotwórcze mikroorganizmy i ich toksyny. Nierzadko dochodzi wtedy do rozwoju zatrucia pokarmowego – stanu chorobowego wywołanego przez spożycie pokarmu zawierającego patogenne bakterie i szkodliwe produkty ich metabolizmu. Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym, jakie produkty spożywać, a które należy wykluczyć z diety?
Dieta w zatruciach pokarmowych – zasady
Rozwój choroby, okres powrotu do zdrowia i obraz kliniczny jest nieco odmienny w poszczególnych grupach chorób przebiegających z objawami zatrucia, jednak dolegliwości tj. wymioty, biegunka, podwyższona temperatura są zwykle dość charakterystyczne i wspólne dla większości mikroorganizmów, które je wywołały. Zasady postępowania żywieniowego w zatruciach różnego rodzaju również są podobne i skupiają się na dostarczeniu możliwie najbardziej odżywczego pokarmu w sposób nie obciążający dodatkowo pracy przewodu pokarmowego. Oprócz tego należy pamiętać o odpowiednio wysokiej podaży płynów, co zapobiegnie odwodnieniu, które może wystąpić w wyniku wymiotów, biegunki i gorączki. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych przewidują dostosowanie żywienia do etapów rozwoju choroby i jej stopniowego ustąpienia.
- Przez 1–2 dni – obowiązuje głodówka, w czasie której podaje się choremu niesłodzone płyny (herbata, przegotowana woda ze szczyptą soli, napar z rumianku, mięty). Post ma na celu cofnięcie procesów fermentacyjnych i gnilnych w jelitach. Lekarz może zadecydować także o pozajelitowym podaniu płynu wieloelektrolitowego lub roztworu NaCl i glukozy.
- 2–3 dzień – zaleca się wprowadzenie lekko osłodzonej herbaty lub kakao na wodzie oraz poszerzenie diety o lekkostrawne kleiki, na przykład z ryżu. Można także spożywać chudy rosół, naturalny kisiel jagodowy i mus jabłkowy. Pokarmy należy wprowadzać do diety ostrożnie, często i w niewielkich ilościach.
- 3–4 dzień – w tym okresie można już przejść na dietę papkowatą, wprowadzając do diety rozdrobione mięso mielone lub pulpety, gotowaną rybę, ziemniaki lub marchewkę puree, naturalne, rozcieńczone soki owocowe.
- 4–6 dzień – dieta łatwo strawna, oparta na produktach obranych ze skórki, gotowanych, rozdrobnionych lub przetartych. W diecie tej należy ograniczyć podaż błonnika, szczególnie frakcji nierozpuszczalnej (np. otręby, nasiona roślin strączkowych) oraz produktów smażonych i ciężkostrawnych. Jako źródło tłuszczu w diecie można stopniowo wprowadzać masło lub olej kokosowy, zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) łatwiej trawione w porównaniu z kwasami o dłuższym łańcuchu węglowym.
- po 6 dniu – powrót do diety zbilansowanej, ze zwróceniem szczególnej uwagi na uzupełnienie powstałych podczas choroby niedoborów składników odżywczych i antyoksydantów oraz wsparcie mikroflory jelitowej, której równowaga po przebytym zakażeniu i farmakoterapii najprawdopodobniej została zachwiana.
Zatrucie pokarmowe – produkty zalecane i zakazane
Produkty zalecane:
- woda,
- napary ziołowe – mięta, rumianek,
- kleiki – ryżowy, z kaszki kukurydzianej, mannej, jaglanej, gryczanej,
- musy, przeciery, kisiele, soki owocowe i warzywne – najlepiej z gotowanych produktów, rozcieńczone wodą,
- chudy rosół,
- gotowane mięso – kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, chude ryby,
- puree – ziemniaki, marchew, seler,
- jajka na miękko,
- olej kokosowy.
Produkty zakazane:
- dania smażone, ciężkostrawne, tłuste,
- kawa,
- alkohol,
- surowe i nieobrane ze skóry warzywa i owoce,
- warzywa kapustne,
- otręby,
- nasiona roślin strączkowych,
- konserwy, marynaty, mięso wędzone,
- ostre przyprawy,
- słodycze,
- nabiał – szczególnie w pierwszych dniach zatrucia, później może być stopniowo wprowadzany.
Dieta w zatruciach pokarmowych – jak długo?
Przebieg choroby zależy od podatności żywności na rozwój bakterii, ogólnego stanu zdrowia chorego i jego odporności. Z reguły choroba trwa około tydzień, a najbardziej nasilone objawy występują w pierwszych dwóch dniach, stopniowo ustępując. Warto jednak pamiętać, iż organizm może być osłabiony nawet do kilku tygodni po przebytej infekcji, a powrót do spożywanych wcześniej pokarmów powinien odbywać się powoli i etapowo.
Dieta w zatruciach pokarmowych – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Składniki:
- 1/2 opakowania ryżu
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2 jabłka
Przygotowanie: ryż ugotować na mleku do miękkości, po czym zblendować. Jabłka obrać ze skórki i dusić z odrobiną wody na wolnym ogniu. Zblendować na gładko i połączyć z kleikiem ryżowym.
II Śniadanie
Składniki:
- 60 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 5 g oleju kokosowego
- szczypta proszku do pieczenia
- 200 g mrożonej lub świeżej dyni
- 2 łyżki mleczka kokosowego
Przygotowanie: dynię pokroić na kawałki i dusić z wodą na małym ogniu aż do miękkości, Następnie ostudzić i zblendować z mleczkiem kokosowym na gładki mus. Mąkę zmieszać z proszkiem, jajkiem i mlekiem (do odpowiedniej dla placuszków konsystencji). Smażyć na patelni natłuszczonej olejem kokosowym. Podawać z musem z dyni.
Obiad
Składniki:
- 150 g mielonej piersi kurczaka
- 5 g masła klarowanego
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 g ugotowanych buraczków startych na tarce
- odrobina soli, ziół prowansalskich
Przygotowanie: mielone usmażyć na łyżce masła klarowanego, podczas duszenia mięsa podlewać go wodą. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości i zblendować na puree razem z ugotowanymi i startymi na tarce buraczkami.
Podwieczorek
Składniki:
- 60 g kaszki kukurydzianej
- 150 ml wody
- 150 g malin
Przygotowanie: kaszkę gotować według przepisu na opakowaniu. Dodać maliny – całe lub w postaci musu.
Kolacja
Składniki:
- 500 g brokułów mrożonych lub świeżych
- sól, pieprz, przyprawy ziołowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: brokuły ugotować na parze lub w wodzie do miękkości, po czym zblendować z wodą i łyżką oliwy z oliwek – ilość zależna od pożądanej konsystencji kremu – oraz doprawić do smaku. Podawać z chrupkim pieczywem, waflami ryżowymi lub chlebkiem żytnim.
Toksyna niewielkiej bakterii potrafiąca wywołać ciężkie w skutkach zatrucie. Sprawdź jakich produktów wystrzegać się, aby nie doszło do zakażenia. czytaj więcej
Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego. czytaj więcej
Zakażenia bakterią E. coli mogą być groźne w skutkach. Dowiedz się, jak się przed nią chronić. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Dziekuje. Zawsze stanowi dla mnie problem menu przy lekkich zatruciach nawet u corki.
Super artykuł bardzo przydatny i bardzo mi pomógł po zatruciu pokarmowym
Bardzo pomocny artykuł, właśnie przechodzę zatrucie i dowiedziałam się dużo pomocnych informacji. Dziękuję autorowi.
Na zatrucia świetny jest napar z SUSZONYCH jagód . 1łyzeczkę jagód zalać wrzątkiem. Po 20 minutach popijac małymi łyczkami.