bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pleśń, drobnoustroje i bakterie w żywności. Sposoby, które pozwolą rozpoznać Ci nieświeży pokarm!

Pleśń, drobnoustroje i bakterie w żywności. Sposoby, które pozwolą rozpoznać Ci nieświeży pokarm!

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Czy zdarzyło Ci się kiedyś zostawić jedzenie i o nim zapomnieć? O ile jeszcze pleśnie niebieskie, zielone i białe wzbogacają smak niektórych serów, to pleśń wyhodowana na chlebie czy w słoiku z konfiturą sprawia, że produkt w żaden sposób nie nadaje się do spożycia. Co więcej, staje się on toksyczny i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Żywność jako siedlisko drobnoustrojów
  • Pleśń w żywności
  • Bakterie i inne drobnoustroje spotykane w żywności
  • Jak rozpoznać zanieczyszczoną żywność?

Żywność jako siedlisko drobnoustrojów

W żywności znajdują się składniki odżywcze, które są niezbędne do życia każdemu. Jednak korzystają z nich również mikroorganizmy. Szacuje się, że blisko 200 schorzeń jest przenoszonych drogą pokarmową. Drobnoustroje żyjące w pożywieniu doprowadzają nie tylko do niegroźnego zatrucia pokarmowego. Niebezpieczne dla zdrowia są toksyny wytwarzane przez niektóre mikroorganizmy. Zatrucie pokarmowe zazwyczaj objawia się biegunką i wymiotami, a dolegliwości żołądkowo-jelitowe pojawiają się zazwyczaj w przeciągu kilku lub kilkunastu godzin od spożycia zanieczyszczonej żywności.

Zarodników pleśni nie jesteśmy w stanie zobaczyć gołym okiem: mają od 2 do 5 mikronów. Z racji faktu, że są tak małe i lekkie nie mają większych problemów z przemieszczaniem się. W momencie, gdy znajdują sprzyjające warunki do rozwoju, błyskawicznie rozrastają się na wszystkie strony. Warto dodać, że pleśnie szczególnie lubują się w środowiskach kwaśnych, wilgotnych i ciepłych. Najlepsze warunki do rozprzestrzeniania się mają w temperaturze 20–30 st. C. Niemniej jednak są i takie gatunki, które mogą rozwijać się nawet przy 5 st. C. Stąd też, jeśli przechowujemy w lodówce produkty zakażone zarodnikami grzybów, to w żaden sposób nie spowolnimy procesu pleśnienia.

Pleśń w żywności

Najważniejsze jest, aby nie spożywać żywności, na której wystąpiły nawet drobne oznaki pleśnienia. Sporym błędem jest odkrajanie popsutej części. Jeżeli jest ona obecna na zewnętrznej warstwie to bardzo możliwe, że jej nitki wniknęły do całego produktu. Niektóre pleśnie wytwarzają mykotoksyny, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, ale i życia człowieka.

Gatunki pleśni upodobały sobie określone rodzaje produktów. Dżemy i inne pasteryzowane przetwory owocowe szczególnie narażone są na pleśń Byssochlamys nivea i Byssochlamys fulva. Z kolei fermentowane produkty mleczne stanowią ryzyko wystąpienia pleśni Geotrichum, które wytwarzają enzymy rozkładające białka i tłuszcz. Na serach zwykle rozwijają się pleśnie z rodzaju Rhizopus, Mucor i Cladosporium. Jednak za najbardziej niebezpieczne uważa się pleśnie występujące na chlebie, ponieważ wydzielają one aflatoksyny – są to substancje, które mogą doprowadzić do utraty świadomości i zgonu.

Bakterie i inne drobnoustroje spotykane w żywności

Bakterie Salmonella

Głównie znajdują się one w produktach mięsnych (drób, wieprzowina), w mielonym mięsie, jajach i produktach zawierających je w składzie. Pałeczki Salmonelli rozwijają się w temperaturze w zakresie 7–48 st. C, a optymalna temperatura wzrostu jest równa 37 st. C. Z kolei okres wylęgania zwykle wynosi około 6–8 godzin. Po jego upływie pojawiają się pierwsze objawy zatrucia, którymi zwykle jest biegunka i podwyższona temperatura ciała. Przy czym zatrucie pokarmowe może mieć gwałtowny przebieg.

Bakteria Escherichia coli

Jeżeli chodzi o bakterie E. coli to są one elementem mikroflory przewodu pokarmowego zarówno u człowieka, jak i zwierząt. Mogą być one obecne zarówno na powierzchni warzyw i owoców, wodzie oraz mięsie. Zatrucia pokarmowego spowodowanego E.coli można się również nabawić spożywając niepasteryzowane mleko oraz inne surowe produkty żywnościowe skażone fekaliami. Za główne źródło zatrucia uważa się: cydr jabłkowy, fermentowane mięso, jogurt i inne produkty o zwiększonej kwasowości, kiełki, mięso sarny czy jelenia.

Rozwijają się one w temperaturze 37 st. C i w środowisku kwaśnym. Okres wylęgania wynosi zwykle 2–3 dni. Warto dodać, że zatrucie E.coli zwykle objawia się ostrą biegunką, wymiotami i nudnościami.

Bakteria Shigella

Bakteria Shigella pojawia się w produktach spożywczych za pośrednictwem odchodów much, brudnych rąk albo żywności. Bakterie rozwijają się w temperaturze 37 st. C. Najczęściej występują w mleku i produktach mlecznych, a także różnego rodzaju produktach spożywczych, które zostały skażone fekaliami. Okres wylęgania po spożyciu zatrutego pokarmu wynosi od 1 do 7 dni. Wśród głównych objawów należy wymienić biegunkę oraz obecność krwi w kale. Chorobę wywołaną bakteriami Shigella zwie się czerwonką bateryjną.

Bakterie Staphylococcus aureus (gronkowce)

Występują w jamie nosowo-gardłowej człowieka, a również w układzie trawiennym i na skórze. Toksyny wytwarzane przez bakterie nie ulegają rozkładowi podczas gotowania. Gronkowce głównie znajdują się w mięsie, wędlinach i przetworach rybnych. Bakterie mogą również występować w mleku i produktach mlecznych, lodach, sałatkach i wyrobach cukierniczych z kremem. Ponadto gronkowce lubują się również w warzywnych produktach. Zatrucie pokarmowe spowodowane bakterią pojawia się zwykle po 3–6 godzinach po spożyciu, a jego przebieg jest bardzo gwałtowny. Mogą występować silne wymioty i nudności.

Clostridium botulinum

Pałeczki C.botulinum są beztlenowymi bakteriami, które są odporne na ciepło. Za sprawą toksyny jaką produkują powodują silne zatrucie pokarmowe. Toksyna botulinowa może być obecna w takich produktach, jak: konserwy rybne, konserwy mięsne oraz mięso i wędliny wytwarzane w domowych warunkach. Warto dodać, że zatrucie spowodowane bakterią objawia się podwójnym widzeniem, problemami z połykaniem, zaburzeniami ruchowymi oraz paraliżem mięśni oddechowych.

Jak rozpoznać zanieczyszczoną żywność?

W przemyśle spożywczym stosuje się różne metody walki z pleśnią – od prażenia i rafinacji po działanie nadtlenkiem wodoru. Z kolei w warunkach domowych nie jest to możliwe, stąd też zaleca się pozbycie każdego podejrzanego produktu. Bardzo ważne jest również zadbanie o to, aby w miejscach, w których przechowywana jest żywność było czysto, sucho i dość chłodno. Owoce i warzywa należy dokładnie oczyścić przed spożyciem. Poza tym przed przystąpieniem do przygotowania posiłków i przed ich spożyciem należy dokładnie umyć ręce. W kuchni należy mieć do dyspozycji deski do krojenia – jedną do mięsa, a drugą do innych produktów, aby w ten sposób uniknąć wtórnego zakażenia żywności.

W niektórych przypadkach możliwe jest poznanie nieświeżego pokarmu, ponieważ oznaki zepsucia są charakterystyczne. W szczególności należy zwrócić uwagę na:

  • zbyt intensywny i nieprzyjemny zapach,
  • występowanie nalotu na powierzchni,
  • zmianę barwy produktu,
  • zmianę konsystencji lub całej struktury,
  • upływ daty przydatności do spożycia.

Nieświeży pokarm może zawierać pleśń, bakterie lub inne drobnoustroje chorobotwórcze. Warto przyswoić kilka sposobów ułatwiających rozpoznanie popsutego pożywienia. Pamiętaj, że wyrzucanie starego jedzenia nie jest marnotrawstwem, lecz ma na celu ochronę zdrowia, które powinno stanowić nadrzędną wartość.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Iwona Jędrzejczyk
Iwona Jędrzejczyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Niezawodne sposoby na przechowywanie żywności…

Jak przechowywać zakupioną żywność, aby dłużej zachowała świeżość i ładny wygląd? Jakie są zasady przechowywania artykułów spożywczych? Poznajmy parę cennych wskazówek. Czytaj dalej...

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób…

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do… Czytaj dalej...
przechowywanie żywności

Plastikowe butelki i ich wpływ…

Czy plastik jest szkodliwy dla naszego zdrowia? Czy plastikowe butelki stanowią zagrożenie dla nas i środowiska naturalnego? Wiele słyszy się na ten temat, jednak ciężko jest znaleźć informacje, które odpowiadałyby… Czytaj dalej...

Zawartość “zdrowej” lodówki, czyli sztuka…

Wyposażona w zdrowe produkty lodówka jest kluczem do sukcesu i wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Niezdrowe jedzenie

    przechowywanie żywności
    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    kurki grzyby właściwości przepisy
    warzywa

    Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

    pleśń na owocach jak przechowywać owoce
    przechowywanie żywności

    Pleśń na owocach. Jak przechowywać owoce?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.