Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną
Aktualizacja: 26 lutego, 2024
Ziemniaki przygotowywane w postaci gotowanej, faszerowanej, puree, pieczonej czy smażonej, bez wątpienia stanowią jeden z najpopularniejszych komponentów dań goszczących na polskich stołach. Choć znany jest ich prozdrowotnych charakter, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że bulwy te stanowią również źródło toksycznego dla człowieka alkaloidu nazywanego solaniną. O tym, czym dokładnie jest ten związek, skąd jego obecność w ziemniakach oraz jakie negatywne skutki związane są z jego nadmierną konsumpcją, opowiemy Państwu w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!
Solanina
Solanina stanowi organiczny (i tu trzeba podkreślić również), toksyczny związek chemiczny zaliczany do grupy glikoalkaloidów (TGA). Największe jej ilości znajdują się w warzywach z rodziny psiankowatych w tym oczywiście w ziemniakach. Główną biologiczną funkcją jaką pełni w tkance ziemniaka jest prawdopodobnie rola ochronna. Może o tym świadczyć chociażby jej wzmożona produkcja w pobliżu uszkodzonej czy zakażonej tkanki. Choć spożyta w dużej ilości może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, solanina pozyskiwana z owoców ziemniaka, wykazuje także prozdrowotny wpływ na ustrój.
Mało kto wie, że alkaloid ten ma właściwości unieczynniające wirusa opryszczki zwyczajnej HSV. Odnotowano również pozytywny wpływ solanin w kierunku ograniczenia syntezy komórek nowotworowych wątroby i jelita prostego.
Solanina w ziemniakach
Synteza TGA w ziemniaku ma swój początek już na etapie kiełkowania nasion, osiągając swoje maksimum w fazie kwitnienia i trwa aż do momentu rozpoczęcia procesów starzenia bulwy. Najwyższy poziom solaniny odnotowuje się głównie w owocach lub niedojrzałych bulwach. Jest to niezwykle stabilny termicznie związek, bowiem temperatura pieczenia wynosząca 210°C w czasie 10 min unieczynnia związek w ok. 40%, a podczas smażenia zawartość stopniowo się obniża w temperaturach przewyższających 170°C.
Ponadto dotychczas przeprowadzone liczne badania wykazały, że zawartość glikoalkaloidów (w tym solaniny) w ziemniakach zależy m.in. od odmiany i miejsca uprawy bulw, stopnia dojrzałości, nawożenia, wspomnianego uszkodzenia mechanicznego oraz warunków przechowywania. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ustaliła za maksymalną dopuszczalną zawartość TGA w bulwach ilości 200 mg kg-1. Natomiast przeciętna zawartość związków w bulwach przeznaczonych do konsumpcji wynosi 20–130 mg kg-1 (ziemniaki o zawartości solaniny powyżej 140 mg kg-1 cechują się charakterystyczną goryczką w smaku). Badania polskich odmian ziemniaka wykazały, że średnia zawartość TGA w bulwach wahała się od 33 do 89 mg kg-1.
Zatrucie solaniną
Toksyczność glikoalkaloidów występujących w ziemniaku wciąż podlega licznym analizom. U ludzi objawy zatrucia solaniną występują zazwyczaj po 7–19 godzinach od momentu konsumpcji, choć niektóre objawy manifestują się nawet szybciej. Zalicza się do nich m.in.:
- wymioty,
- bóle głowy,
- gorączka,
- zaburzenia świadomości,
- halucynacje.
Ponadto, gdy stężenie TGA we krwi utrzymuje się dłużej, mogą pojawić się objawy tachykardii, sztywnienia karku, częściowego paraliżu, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączka. Nadmiar TGA, których organizm nie jest w stanie wydalić, kumuluje się głównie w wątrobie, nerkach i sercu. Toksyczna dawka solaniny dla człowieka wynosi ok. 3–6 mg na kg masy ciała.
Literatura:
- http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2013/slajdy_warzywa_kapustne.pdf
- Tarn T. R., Tai G. C. C., Liu Q., 2006. Quality improvement. [W:] Handbook of potato production, improvement, and postharvest management. Gopal J., Khurana S. M. P. (red.). Food Products Press, 155–160
- Ganapathy K., Kanagasabai R., Nguyen T. T. M., Nes W. D., 2011. Purification, characterization, and inhibition of sterol C24-methyltransferase from Candida albicans. Arch. Biochem. Biophys. 505, 194–201.
- Lachman J., Hamous K., Orsak M., Pivec V., 2001. Potato glycoalkaloids and their significance in plant protection and human nutrition — review. Series Rotlinna Vyroba 47, 181–191
- Barceloux D. G., 2008. Potatoes, tomatoes and solanine toxicity. [W:] Medical toxicology of natural substances: foods, fungi, medicinal herbs, toxic plants, venomous animals. Barceloux D. G. (red.). Wiley, 77–83
- Spooner D. M., Salas A., 2006. Structure, biosyntematics, and genetic resources. [W:] Handbook of potato production, improvement, and postharvest management. Gopal J., Khurana S. M. P. (red.). Food Products Press, 1–39
- Wierzbicka A., 2011. Wybrane cechy jakości bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od nawadniania. J. Res. App. Agri. Eng. 56, 203–207.
- Cieślik E., 1997. Glikoalkaloidy – substancje toksyczne roślin wyższych. Żywność. Technologia. Jakość. 1(10), 21- 29.