bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

solanina zatrucie solaniną
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

Ziemniaki przygotowywane w postaci gotowanej, faszerowanej, puree, pieczonej czy smażonej, bez wątpienia stanowią jeden z najpopularniejszych komponentów dań goszczących na polskich stołach. Choć znany jest ich prozdrowotnych charakter, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że bulwy te stanowią również źródło toksycznego dla człowieka alkaloidu nazywanego solaniną. O tym, czym dokładnie jest ten związek, skąd jego obecność w ziemniakach oraz jakie negatywne skutki związane są z jego nadmierną konsumpcją, opowiemy Państwu w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Solanina
  • Solanina w ziemniakach
  • Zatrucie solaniną

Solanina

Solanina stanowi organiczny (i tu trzeba podkreślić również), toksyczny związek chemiczny zaliczany do grupy glikoalkaloidów (TGA). Największe jej ilości znajdują się w warzywach z rodziny psiankowatych w tym oczywiście w ziemniakach. Główną biologiczną funkcją jaką pełni w tkance ziemniaka jest prawdopodobnie rola ochronna. Może o tym świadczyć chociażby jej wzmożona produkcja w pobliżu uszkodzonej czy zakażonej tkanki. Choć spożyta w dużej ilości może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, solanina pozyskiwana z owoców ziemniaka, wykazuje także prozdrowotny wpływ na ustrój.

Mało kto wie, że alkaloid ten ma właściwości unieczynniające wirusa opryszczki zwyczajnej HSV. Odnotowano również pozytywny wpływ solanin w kierunku ograniczenia syntezy komórek nowotworowych wątroby i jelita prostego.

Solanina w ziemniakach

Synteza TGA w ziemniaku ma swój początek już na etapie kiełkowania nasion, osiągając swoje maksimum w fazie kwitnienia i trwa aż do momentu rozpoczęcia procesów starzenia bulwy. Najwyższy poziom solaniny odnotowuje się głównie w owocach lub niedojrzałych bulwach. Jest to niezwykle stabilny termicznie związek, bowiem temperatura pieczenia  wynosząca 210°C w czasie 10 min unieczynnia związek w ok. 40%, a podczas smażenia zawartość stopniowo się obniża w temperaturach przewyższających 170°C.

Ponadto dotychczas przeprowadzone liczne badania wykazały, że zawartość glikoalkaloidów (w tym solaniny) w ziemniakach zależy m.in. od odmiany i miejsca uprawy bulw, stopnia dojrzałości, nawożenia, wspomnianego uszkodzenia mechanicznego oraz warunków przechowywania. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ustaliła za maksymalną dopuszczalną zawartość TGA w bulwach ilości 200 mg kg-1. Natomiast przeciętna zawartość związków w bulwach przeznaczonych do konsumpcji wynosi 20–130 mg kg-1 (ziemniaki o zawartości solaniny powyżej 140 mg kg-1 cechują się charakterystyczną goryczką w smaku). Badania polskich odmian ziemniaka wykazały, że średnia zawartość TGA w bulwach wahała się od 33 do 89 mg kg-1.

Zatrucie solaniną

Toksyczność glikoalkaloidów występujących w ziemniaku wciąż podlega licznym analizom. U ludzi objawy zatrucia solaniną występują zazwyczaj po 7–19 godzinach od momentu konsumpcji, choć niektóre objawy manifestują się nawet szybciej. Zalicza się do nich m.in.:

  • wymioty,
  • bóle głowy,
  • gorączka,
  • zaburzenia świadomości,
  • halucynacje.

Ponadto, gdy stężenie TGA we krwi utrzymuje się dłużej, mogą pojawić się objawy tachykardii, sztywnienia karku, częściowego paraliżu, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączka. Nadmiar TGA, których organizm nie jest w stanie wydalić, kumuluje się głównie w wątrobie, nerkach i sercu. Toksyczna dawka solaniny dla człowieka wynosi ok. 3–6 mg na kg masy ciała.

Literatura:

  1. http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2013/slajdy_warzywa_kapustne.pdf
  2. Tarn T. R., Tai G. C. C., Liu Q., 2006. Quality improvement. [W:] Handbook of potato production, improvement, and postharvest management. Gopal J., Khurana S. M. P. (red.). Food Products Press, 155–160
  3. Ganapathy K., Kanagasabai R., Nguyen T. T. M., Nes W. D., 2011. Purification, characterization, and inhibition of sterol C24-methyltransferase from Candida albicans. Arch. Biochem. Biophys. 505, 194–201.
  4. Lachman J., Hamous K., Orsak M., Pivec V., 2001. Potato glycoalkaloids and their significance in plant protection and human nutrition — review. Series Rotlinna Vyroba 47, 181–191
  5. Barceloux D. G., 2008. Potatoes, tomatoes and solanine toxicity. [W:] Medical toxicology of natural substances: foods, fungi, medicinal herbs, toxic plants, venomous animals. Barceloux D. G. (red.). Wiley, 77–83
  6. Spooner D. M., Salas A., 2006. Structure, biosyntematics, and genetic resources. [W:] Handbook of potato production, improvement, and postharvest management. Gopal J., Khurana S. M. P. (red.). Food Products Press, 1–39
  7. Wierzbicka A., 2011. Wybrane cechy jakości bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od nawadniania. J. Res. App. Agri. Eng. 56, 203–207.
  8. Cieślik E., 1997. Glikoalkaloidy – substancje toksyczne roślin wyższych. Żywność. Technologia. Jakość. 1(10), 21- 29.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
2.5/5 - (2 głosów)
Autor artykułu:
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński , Dyplomowany dietetyk. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, ekspert żywieniowy programu „Smaczny temat”. Współzałożyciel poradni dietetycznej "Medycyna żywienia".
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zatrucie pleśnią objawy leczenie
zatrucie

Zatrucie pleśnią – objawy, leczenie…

Mimo, że liczne gatunki pleśni wykorzystywane są w produkcji żywności i farmaceutyce, u większości osób nie wywołują pozytywnych skojarzeń. Wszystko za sprawą niekorzystnego działania na przechowywaną żywność. Pleśnie mogą powodować… Czytaj dalej...
pestycydy co to jest zatrucie pestycydami

Co to są pestycydy? Pestycydy…

Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma pestycydami znajdującymi się w pożywieniu. Zwiększona ilość badań nad tymi związkami w ciągu ostatnich lat sprawiła, że lepiej poznaliśmy mechanizm ich działania… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > zatrucie

    zatrucie

    Zatrucie alkoholowe – limity, powikłania, pomóc przy zatruciu

    8 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

    Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    arsen wpływ na organizm skutki szkodliwość

    Czym jest arsen? Jak usunąć arsen z organizmu?

    węgiel aktywny właściwości zastosowanie dawkowanie
    1

    Węgiel aktywny – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.