bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy, rodzaje, przyczyny, leczenie i diagnostyka botulizmu

Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy, rodzaje, przyczyny, leczenie i diagnostyka botulizmu

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 9 lutego, 2021

Toksyna niewielkiej bakterii potrafiąca wywołać ciężkie w skutkach zatrucie. Sprawdź jakich produktów wystrzegać się, aby nie doszło do zakażenia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Botulizm
  • Botulizm – przyczyny
  • Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy
  • Botulizm – rodzaje i objawy
  • Zatrucie jadem kiełbasianym – diagnoza i leczenie

Botulizm

Botulizm jest inną nazwą zatrucia jadem kiełbasianym. Toksyna ta jest niezwykle powszechna w przyrodzie, wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum. Bytują one jako saprofity w glebie, wodach i ściekach, gnijących resztkach roślinnych i zwierzęcych, wchodzą w skład fizjologicznej flory jelitowej ludzi i zwierząt.

Rozwija się jedynie w warunkach beztlenowych i wąskim przedziale pH 7,0–7,3. Komórki są zaokrąglone na końcach i urzęsione, a ich wielkość – w zależności od szczepu oraz warunków hodowli – waha się od 3,4 do 8,6 μm. Wytwarzają przetrwalniki (formy umożliwiające organizmom przetrwanie niekorzystnych dla nich warunków).
Przetrwalniki występują powszechnie w glebie. Są bardzo odporne na działanie wysokiej temperatury; zachowują żywotność nawet po kilkugodzinnym przebywaniu w temperaturze 100°C. Przeżywają także temperaturę – 190°C oraz są odporne na promieniowanie . Niszczy je jedynie proces sterylizacji w autoklawie. Toksyna botulinowa jest wytwarzana podczas powstawania przetrwalników i mnożenia się komórek w warunkach beztlenowych.

Dezaktywacji ulegają podczas 20 minutowego ogrzewania w 80°C Są także wrażliwe na alkaliczny odczyn środowiska. Toksyna botulinowa jest jedną z najsilniejszych toksyn bakteryjnych. Do wywołania choroby u ludzi wystarczy kilka nanogramów toksyny.

Botulizm – przyczyny

Clostridium botulinum występuje w ziemi uprawnej i leśnej, w osadach i mułach strumieni wodnych, rzek, jezior, w przybrzeżnych wodach mórz i oceanów. Jeżeli żywność zawierająca spory (przetrwalniki) nie zostanie poddana obróbce cieplnej (gotowanie przez 20 minut) wówczas dochodzi do zakażenia.

Źródłem zatruć są zwykle warzywne przetwory domowe, pakowane próżniowo produkty lub dania serwowane w restauracjach, które nie zostały dostatecznie podgrzane przed spożyciem.

Główną przyczyną choroby jest zakażenie jedną z toksyn C.botulinum. W tym gatunku bakterii możemy wyróżnić kilka szczepów różniących się pod względem wytwarzanych toksyn. Do tej pory poznano 8 różnych toksyn: A,B,C1,C2,D,E,F,G. Wszystkie odmiany prócz C2 i G to neurotoksyny atakujące zakończenia nerwów obwodowych. Zakażenie następuje najczęściej drogą pokarmową, następnie ulega wchłonięciu do krwioobiegu skąd trafia do nerwów obwodowych. Blokują uwalnianie acetylocholiny (przekaźnika informacji miedzy nerwami a mięśniami) w płytce nerwowo-mięśniowej, co prowadzi do porażenia wiotkiego mięśni. Aby nabyć swoje wirulentne (zdolne do zakażania) właściwości, neurotoksyna uwolniona przez bakterie w nieaktywnej postaci musi ulec proteolizie (rozpadowi umożliwiającemu aktywację), którą katalizują enzymy proteolityczne wydzielane przez żołądek. Zabsorbowana przez śluzówkę botulina przenika do krwiobiegu i wraz z krwią dostaje się do obwodowych zakończeń nerwowych. Tam blokuje przepływ sygnałów w synapsach, inaczej połączeniach nerwowo-mięśniowych (w których przekaźnikiem jest acetylocholina). 

Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy

Objawy możemy podzielić na swoiste i nieswoiste. Nieswoiste (pierwsze objawy zatrucia występują po 12–48 godzinach) obejmują: mdłości, wymioty, wolne stolce. Natomiast swoiste dotyczą zmian w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym: zaburzenia akomodacji, podwójne widzenie, sztywne źrenice, opadnięcie powiek, zaburzenia słuchu, zaburzenia oddychania.

Botulizm – rodzaje i objawy

Botulizm pokarmowy

Sama toksyna może przenikać przez błony śluzowe zarówno układu pokarmowego, jak i oddechowego. Wszystkie naturalnie występujące przypadki botulinizmu związane są z zatruciem drogą pokarmową.

Powstaje w następstwie spożycia żywności zawierającej toksynę. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 12–36 godz. Dochodzi do neuropatii nerwu czaszkowego, czego konsekwencją jest suchość w ustach i utrudnione połykanie, niewyraźna mowa, opadanie powiek, porażenie mięśni oka. Postęp choroby objawia się osłabieniem mięśni, utratą kontroli nad utrzymaniem głowy, trudnościami w oddychaniu. W przypadku nie podjęcia leczenia dochodzi do porażenia mięśni oddechowych i w konsekwencji do zgonu.

Botulizm noworodków

Najczęściej wiąże się ze spożyciem miodu lub mleka w proszku zawierających spory C.botulinum. Bakterie kolonizują jelita, namnażają się i wytwarzają toksynę. Ze względu na nierozwiniętą w pełni florę układu pokarmowego, niemowlęta są szczególnie wrażliwe na spożycie przetrwalników, które w beztlenowych warunkach wykiełkują i pozbawione konkurencji zaczynają się namnażać w układzie pokarmowym prowadząc do zatrucia.

Botulizm przyranny

Zdrowa skóra stanowi nieprzenikalną barierę zarówno dla toksyny, jak i dla bakterii. Laseczki z rodzaju Clostridium nie są w stanie rozwijać się w zdrowych tkankach. Bakterie mogą natomiast namnażać się w głębokich ranach, w których doszło do martwicy tkanki (tzw. botulizm przyranny). Do choroby dochodzi podczas dostania się spor do rany i produkcji toksyn, która przenika do krwioobiegu i wraz z krwią do innych części organizmu. Objawy neurologiczne są takie same jak w przypadku botulizmu pokarmowego, ale nie występują objawy ze strony układu pokarmowego. Ten rodzaj jest często notowany u osób stosujących narkotyki.

Zatrucie jadem kiełbasianym – diagnoza i leczenie

Rozpoznanie nie jest łatwe i zależy od stadium choroby i dawki toksyny. Okres inkubacji choroby wynosi 12–36 godzin. W wywiadzie istotna jest informacja o spożywaniu domowych przetworów. Wykonuje się tomografie komputerową, elektromiografię, badanie płynu mózgowo-rdzeniowego. Botulizm noworodków diagnozuje się na podstawie obecności bakterii i toksyn w kale. Potwierdzeniem diagnozy są badania laboratoryjne. Toksyny poszukuje się we krwi chorego, kale, treści żołądkowej i jelitowej, spożytej żywności.

Podstawowym założeniem w leczeniu botulizmu jest inaktywacja toksyny. Efekt ten uzyskuje się przez dożylne podanie antytoksyny, która neutralizuje wolną jeszcze toksynę niezwiązaną z zakończeniami nerwowymi. Natomiast związana toksyna nie jest usuwana po podaniu antytoksyny. Stopniowo po 3 miesiącach dochodzi do wytworzenia nowych zakończeń nerwowo-mięśniowych i powrotu funkcji przekazywania impulsów nerwowo-mięśniowych. Botulizmem nie można zarazić się od chorego człowieka.

Choroba może mieć bardzo ostry przebieg. Pacjent wymaga intensywnej opieki medycznej i podania antytoksyny botulinowej. Nawet w przypadku zastosowania powyższych środków około 5–10% osób zakażonych umiera.

Należy pamiętać, że w przypadku braku leczenia śmiertelność sięga 100%. Dlatego tak ważne jest zarówno przestrzeganie zasad higieny osobistej, jak i przy obróbce żywności oraz ścisłe przestrzeganie zasad konserwowania żywności (właściwe oczyszczenie, obróbka termiczna, przechowywanie).

Literatura:

  • Szewczyk. E., Diagnostyka bakteriologiczna., PWN, Warszawa 2006.
  • WHO., Clostridium Botulinum., International Programmeon Chemical Safety PoisonsInformation Monograph 858 Bacteria.
  • Kizerwetter-Świda. M., Binek. M., Zatrucie jadem kiełbasianym – problem wciąż aktualny., Post. Mikrobiol., 2010

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żurek
Paulina Żurek , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
metale ciężkie

Kadm – źródła w żywności,…

Podobnie jak rtęć, kadm nie pełni w organizmie żadnej funkcji regulacyjnej, toteż dostarczany z produktami żywnościowymi, może spowodować jedynie komplikacje zaburzając metabolizm pewnych organów. Czytaj dalej...

Dioksyny w żywności – objawy…

Związki chemiczne są nieodłącznym elementem środowiska, w którym żyje człowieka. Wszystkie w większym lub w mniejszym stopniu oddziałują na nasz organizm. Jednym z najgroźniejszych zanieczyszczeń dla ludzi i zwierząt są… Czytaj dalej...

Mikotoksyny – podział, drogi narażenia…

Czy zdarza ci się zeskrobać pleśń z powierzchni dżemu albo odciąć fragment zajętego grzybem owocu? To nie jest rozwiązanie. Grzyb mógł zdążyć wytworzyć toksynę, którą ty zjadłeś ze smakiem. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > zatrucie

    zatrucie

    Zatrucie alkoholowe – limity, powikłania, pomóc przy zatruciu

    8 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

    Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

    solanina zatrucie solaniną
    zatrucie

    Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    arsen wpływ na organizm skutki szkodliwość
    metale ciężkie

    Czym jest arsen? Jak usunąć arsen z organizmu?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.