Dieta płaskiego brzucha – zasady, produkty i efekty diety Cynthii Sass
Aktualizacja: 30 stycznia, 2019
Charakterystyczna w smaku oliwa z oliwek, czerwone i zielone oliwki, wartościowe orzechy migdałowca, smaczna gorzka czekolada, tradycyjny polski olej rzepakowy oraz zielone awokado o aksamitnej konsystencji. Wszystkie wymienione produkty są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, które powinny znaleźć się w każdym posiłku diety płaskiego brzucha. Brzmi niewiarygodnie? Przyjrzyjmy się bliżej diecie zaproponowanej przez Cynthię Sass!
Dieta Cynthii Sass
Cynthia Sass stworzyła dietę, która trwa 32 dni. Jej stosowanie może przynieść znaczną utratę masy ciała nawet do 15 kg. Obecność dużej ilości tłuszczów jednonienasyconych w diecie zmniejsza także ryzyko chorób układu krążenia. Zasady diety zbliżone są do diety śródziemnomorskiej.
Dieta Cynthii Sass – etiologia
Program płaskiego brzucha został opracowany przez Liz Vaccariello, redaktorkę magazynu o zdrowiu wydawanym w USA pod nazwą „Prevention” oraz Cynthię Sass, specjalistkę do spraw żywienia i równocześnie redaktorkę w czasopiśmie „Prevention”.
Etiologią powstania diety płaskiego brzucha jest obserwacja narodu Amerykańskiego, który zmaga się z otyłością brzuszną. Autorka diety stworzyła 32-dniowy plan żywieniowy, który ma na celu wyregulowanie metabolizmu, zapobieganie wzdęciom oraz utratę tłuszczu zgromadzonego głównie wokół pasa. Tłuszcz wisceralny jest szczególnie niebezpieczny, gdyż sprzyja chorobom układu krążeniowego w tym miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca oraz zawałom. Opracowana przez Cynthię kuracja, składa się z dwóch faz: pierwszej czterodniowej kuracji antywzdęciowej o obniżonej kaloryczności oraz drugiej 28-dniowej diety opartej w dużej mierze na zasadach diety śródziemnomorskiej. Wymienione we wstępie produkty spożywcze są szczególnie bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe tzw. MUFA, które według autorki diety pomagają „spalić” tłuszcz zgromadzony wokół pasa i zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia. Kwasy MUFA powinny występować w każdym z posiłków na drugim etapie diety. Dodatkowo autorka zaleca wypijanie dwóch litrów wody dziennie, przygotowanej według jej autorskiego przepisu, która ma na celu niwelowanie wzdęć oraz nawodnienie organizmu.
Dieta płaskiego brzucha – zasady
- Plan żywieniowy składa się z 32 dni, które podzielone zostały na dwie fazy. Faza pierwsza wstępna przed właściwą dietą płaskiego brzucha trwa cztery dni i oparta jest na kuracji oczyszczającej organizm. Dopuszczalna dawka energii przyjmowana dziennie podczas pierwszego etapu diety wraz z posiłkami to 1200 kcal. Drugi, właściwy etap to dieta dostarczająca o 400 kcal więcej niż w pierwszym etapie i trwająca 28 dni.
- Na właściwym etapie diety, dziennie należy przyjąć wraz z posiłkami nie więcej niż 1600 kcal.
- Jadłospisy są urozmaicone i oparte na zaleceniach diety śródziemnomorskiej. Znajdziemy w nich zatem mnóstwo różnorodnych warzyw i świeżych owoców, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięsa oraz produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta ogranicza natomiast produkty będące źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego takie jak tłuste mięsa np. wieprzowina, tłuste sery, smalec, masło i śmietanę.
- Każdego dnia należy wypijać 2 litry wody Cynthii, którą przygotowujemy każdego wieczora na kolejny dzień (przepis w dalszej części artykułu).
- Dieta zakłada regularne spożywanie czterech posiłków w odstępach, co 3–4 godziny.
- Każdy z czterech posiłków, powinien zawierać porcję produktu będącego źródłem kwasów jednonienasyconych.
Dieta płaskiego brzucha – produkty
Dieta płaskiego brzucha jest smaczna, urozmaicona i dostarcza 1600 kcal na dobę, co jest wystarczającą liczbą kalorii dla kobiety o małej aktywności fizycznej lub kobiet niskich. Nacisk stawiany jest na naturalne produkty o krótkiej liście składników, które ponadto stanowią bazę diety śródziemnomorskiej. Posiłki powinny składać się z:
- świeżych warzyw, kolorowych owoców oraz różnorodnych kiełków. Owoce są dodatkiem do dwóch pierwszych posiłków, natomiast warzywa do trzeciego i czwartego;
- pełnoziarnistych produktów zbożowych;
- chudego białego mięsa, drobiu lub indyka;
- tłustych lub chudych ryb;
- różnorodnych roślin strączkowych, takich jak kolorowa fasola, groch, ciecierzyca, soczewica;
- chudego nabiału, czyli mleka i jego przetworów o naturalnym smaku;
- różnorodnych roślinnych olejów, orzechów, pestek i nasion oraz ciemnej czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej.
Jak wcześniej wspomniałam, w skład każdego z czterech posiłków, powinna wchodzić porcja produktu wnosząca zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Do MUFA zaliczamy kwas oleinowy, którego źródła w produktach spożywczych podane są poniżej:
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
- orzechy pistacjowe, laskowe i migdały, orzeszki ziemne;
- awokado;
- oliwki ciemne i jasne;
- oleje z wyżej wymienionych produktów tj. olej z orzechów laskowych, arachidowych, migdałowy, olej z awokado oraz oliwa z oliwek;
- ciemna czekolada o zawartości min. 70% masy kakaowej.
Porcja to łyżka wybranego oleju, 1/3 owocu awokado, ok. 10–12 oliwek, 2 łyżki dowolnych orzechów lub rządek gorzkiej czekolady.
Dieta płaskiego brzucha – przepis na wodę Cynthii Sass*
Składniki:
- 2 litry niegazowanej wody mineralnej
- łyżeczka świeżego imbiru
- średni ogórek obrany i pokrojony w cienkie plasterki
- średnia cytryna pokrojona w cienkie plasterki
- 12 listków świeżej mięty
Wodę należy przelać do dużego naczynia, a następnie dodać wymienione składniki. Podaną miksturę przygotowujemy wieczorem i wstawiamy na noc do lodówki. Z podanej porcji powstaje woda na jeden dzień, którą należy wypijać każdego dnia 32-dniowej kuracji odchudzającej.
Dieta płaskiego brzucha – efekty
Autorka diety, Cynthia Sass zakłada zrzucenie aż 15 kilogramów w ciągu miesiąca. Podkreśla dodatkowo, że 4–5 pierwszych kilogramów pochodzi z wody i jej utrata następuje w ciągu pierwszej fazy, która trwa cztery dni. Następna redukcja masy ciała odbywa się kosztem utraty tkanki tłuszczowej.
Program płaskiego brzucha wydaje się ciekawym pomysłem na wprowadzenie nowych, zdrowych nawyków żywieniowych. Zastąpienie w diecie niekorzystnie działających na zdrowie kwasów tłuszczowych nasyconych, kwasami jednonienasyconymi może poprawić stan naczyń krwionośnych oraz ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Dieta oparta jest na zdrowych produktach, które występują w diecie śródziemnomorskiej, uznawanej przez wielu specjalistów do spraw żywienia jako jedną z najzdrowszych diet na świecie. Sądzę, że utrata masy ciała zakładana przez Cynthię w przeciągu 32-dniowej kuracji jest wartością przeszacowaną. Dieta dostarczająca ok. 1600 kilokalorii na dobę pozwoli w zdrowym, umiarkowanym tempie na utratę ok. 3–4 kilogramów masy ciała miesięcznie. Uważam, że dieta jest warta poznania, gdyż jak donoszą dane dotyczące przyczyn zgonu opublikowane przez Eurostat statistic Explained, choroby niedokrwienne serca były najczęstszą przyczyną umieralności Polaków w latach 2004–2012.
Literatura:
„Dieta śródziemnomorska” dr hab. N. Med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. Farm. Magdalena Makarewicz-Wujec; Katedra Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
„Poznaj lepiej tłuszcze obecne w pożywieniu” IŻŻ
Przepis na wodę Cynthii pochodzi z bloga Joanny; http://wszystkooplaskimbrzuchu.pl/