Dieta na wiosnę – zdrowe oczyszczanie organizmu
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Nie da się ukryć – wiosna zbliża się wielkimi krokami! Nic dziwnego, że razem z kilkoma warstwami wierzchniej odzieży chcemy zrzucić z siebie nieco… zbędnych kilogramów. Jak skomponować swoją dietę, by wiosenne porządki nie ograniczyły się tylko do naszego otoczenia, ale objęły też zdrowe oczyszczanie naszego organizmu?
Dieta na wiosnę
Większość z nas po zimie czuje się odrobinę cięższa – niestety, nie tylko w bagaż nowych doświadczeń i wiedzy życiowej, ale też nadprogramową tkankę tłuszczową, którą zgromadziliśmy podczas „zimowego snu”. Jak więc bezboleśnie wybudzić się z mroźnego letargu i zacząć wiosenne, zdrowe oczyszczanie lekko zaniedbanego po zimie organizmu? Przede wszystkim – zacznijmy od zmiany swoich nawyków żywieniowych. Warto wprowadzić nieco organizacji i ładu do naszej diety, a później decydować się na detoks. Na początku, wprowadź kilka najważniejszych zmian w swoim sposobie odżywiania.
- Jedz regularnie – choć to nie ilość posiłków jest tu najważniejsza (w zależności od Twoich preferencji, możesz jeść od trzech do pięciu dziennie) regularność jedzenia pomoże Ci kontrolować wielkość porcji spożywanych produktów i zmniejszy ryzyko przejadania z powodu „wilczego głodu”, który pojawia się po całym dniu niejedzenia. Dzięki równym odstępom czasowym między posiłkami utrzymujesz stabilny poziom cukru we krwi i prawidłowe stężenie hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu i sytości. Większa regularność wiąże się również z większą dbałością o to, co ląduje na twoim talerzu!
- Nie podjadaj – reguła nieco związana z regularnością posiłków. Postaraj się, by poza ustalonymi godzinami posiłków Twój układ trawienny miał chwilę na odpoczynek od pracy. Przerwy między posiłkami umożliwiają zmniejszenie stężenia insuliny i wzrost aktywności glukagonu – hormonu odpowiedzialnego za wykorzystanie do celów energetycznych zapasowej tkanki tłuszczowej. Niepodjadanie ureguluje również Twój metabolizm i odciąży organizm, co z pewnością przyczyni się do skuteczności detoksu!
- Wyrzuć cukier – z pewnością zdajesz sobie sprawę, że to zbędny dodatek do Twojej diety. Cukier biały nie wnosi niczego oprócz wartości energetycznej, czyli kilokalorii, których za duża ilość w Twojej diecie skutkuje wzrostem liczby zbędnych kilogramów. Cukier nie ma wartości odżywczej, nie zawiera niezbędnych witamin ani mikro- i makroelementów… jest po prostu źródłem glukozy, którą możesz pozyskać z innych, o wiele bardziej wartościowych źródeł. Wyrzuć więc cukierniczkę!
- Monitoruj podaż soli – odpowiednia podaż sodu w diecie jest niezbędna do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, równowagi kwasowo-zasadowej, wodnej i elektrolitowej, sprawności mięśni i nerwów oraz regulacji transportu składników odżywczych. Niestety, z powodu dużego spożycia produktów wysokoprzetworzonych oraz dosalania potraw, w naszej diecie występuje nadmiar sodu. Ten z kolei może podwyższyć ciśnienie krwi, obciążyć nerki i zatrzymywać nadmiar wody w organizmie – co skutecznie utrudni nam tak pożądane spadki kilogramów na wadze.
- Pij odpowiednią ilość wody – Twój organizm potrzebuje wody tak samo jak wiosenne rośliny, które bez jej podaży nie będą się rozwijać. Woda w organizmie człowieka stanowi strukturalną część wszystkich komórek i tkanek, jest środowiskiem reakcji zachodzących w organizmie, umożliwia transport substancji odżywczych, jest niezbędna dla procesów przemiany materii, trawienia i regulacji temperatury ciała. Woda jest również najważniejszym elementem detoksu, który pozwala usuwać szkodliwe metabolity z organizmu i pozbywać się zgromadzonych substancji szkodliwych. Jeśli więc chcesz rozpocząć oczyszczanie, najpierw zacznij od sumiennego nawodnienia organizmu – w przeciwnym razie nie tylko będzie ono nieskuteczne, ale też może być szkodliwe!
- Bądź aktywny – o ile nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, każda dieta powinna być połączona z aktywnością fizyczną na poziomie dostosowanym do Twoich możliwości. Dla jednych będą to regularne treningi na siłowni czy sali fitness, dla drugich – poranne bieganie, inni zaś skorzystają z wiosennej pogody i wybiorą się na spacer. Każda dodatkowa aktywność ma znaczenie, więc zamiast wciąż czekać na windę, wybierz schody!
Dieta na wiosnę – uzupełnienie witamin i składników mineralnych
Choć prawidłowo skomponowana dieta powinna zapewnić większość niezbędnych zdrowiu witamin i składników mineralnych, mogą wystąpić niedobory niektórych z nich. Na szczególną uwagę zasługuje:
- witamina D3 – syntezowana w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych, w zimie – z powodu braku słońca – jej wytwarzanie praktycznie nie zachodzi. Okazuje się również, iż nawet w sezonie wiosenno-letnim (przy zwiększonej ekspozycji na promienie świetlne) przez stosowanie filtrów ochronnych, okularów słonecznych, zanieczyszczenie powietrza i za krótkie przebywanie na pełnym słońcu syntezowana w organizmie ilość jest niewystarczająca. Ponadto zaburzenia we wchłanianiu tłuszczów i mała ilość kwasów żółciowych ograniczają jej syntezę w organizmie. Niedobór witaminy D3 jest powszechny i niestety – bardzo szkodliwy. Przyczynia się bowiem do krzywicy, osteomalacji, osteoporozy i ogólnego osłabienia układu kostnego, utrudnia wchłanianie i przyswajanie wapnia z pożywienia i osłabia układ odpornościowy. Witamina D3 występuje w pożywieniu w niewielkich ilościach w tłustym nabiale, jajach i rybach morskich. Podaż z pożywienia jest jednak w większości przypadków niewystarczająca, dlatego zaleca się suplementację witaminy D3 lub tranu, najlepiej w połączeniu z odpowiednio dużą podażą witaminy K2, umożliwiającą prawidłowe przyswojenie witaminy D. Dawka suplementowanych witamin zależy od stopnia niedoboru w organizmie – przed rozpoczęciem uzupełniania deficytu należy sprawdzić poziom witaminy D3 wykonując badanie krwi.
- witamina C – pełni w organizmie niezliczoną ilość ważnych funkcji. Jest przeciwutleniaczem, który zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Ma wpływ na stan skóry, zębów, odporność, metabolizm składników odżywczych, ułatwia wchłanianie żelaza z pożywienia, pełni ważną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworach. Objawy niedoboru stwierdza się najczęściej w sezonie zimowym i wiosennym. Ponieważ jest najbardziej nietrwałą ze wszystkich witamin, podczas obróbki produktów będących jej źródłem zawartość witaminy C spada nawet o 80%. Warto więc zadbać o odpowiednio zwiększoną podaż uwzględniającą poniesione straty oraz indywidualne, często zwiększone zapotrzebowanie organizmu.
- magnez – jeden z najbardziej niedoborowych makroelementów w diecie człowieka. Konieczny do budowy kości, zębów, aktywności enzymów, przemiany węglowodanów, wapnia, funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, magnez stanowi również element profilaktyki nowotworów, infekcji i niedokrwistości. Do powstania niedoborów przyczynia się duża ilość fosforanów, fitynianów, wapnia, błonnika w diecie, a także stres i napięcia nerwowe.
- witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, przemian enzymatycznych, stanu skóry, włosów, paznokci (często osłabionych po zimie). Mimo powszechnego występowania w pożywieniu okazują się być czasem witaminami niedoborowymi, szczególnie jeśli w organizmie zaburzony jest proces metylacji, czyli ich konwersji do formy aktywnej.
Dieta na wiosnę – jakie produkty wybierać?
- Niskoprzetworzone – by proces detoksu był efektywny. Produkty, które spożywamy, powinny być jak najmniej przetworzone, po krótkiej obróbce termicznej i o możliwie najkrótszym składzie.
- Pełnowartościowe – oczyszczanie organizmu musi być przeprowadzone w sposób minimalizujący ilość możliwie występujących niedoborów. Wybierajmy produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, dobrych kwasów tłuszczowych, błonnika i szerokiej gamy witamin i minerałów.
- Sezonowe – warto wybierać z darów wiosny i produktów sezonowych. Choć wczesną wiosną wybór jest niewielki, w kwietniu pojawia się już rzodkiewka, szparagi, szpinak czy rabarbar, które warto włączyć do swojej diety.
- Świeże – zarówno wymienione wcześniej warzywa i owoce, jak i pozostałe produkty które spożywamy powinny mieć krótki termin przydatności do spożycia i być zjadane w niedługim czasie od zakupu. Dzięki temu zminimalizujemy straty wartości odżywczych rosnące w czasie długiego przechowywania.
- Kolorowe – różnobarwne warzywa i owoce na naszym talerzu nie tylko ułatwią nam oczyszczanie organizmu, ale też urozmaicą i uatrakcyjnią wiosenną dietę, zostawiając zimową szarość i monotonię za nami!
Dieta na wiosnę – lekkie przepisy
Składniki:
- mała główka sałaty,
- pęczek rzodkiewki,
- 1 średniej wielkości ogórek zielony,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypiorek,
- pieprz, bazylia, oregano.
Przygotowanie: sałatę poszarp na małe kawałki, resztę warzyw pokrój w kostkę, dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj.
Składniki:
- 3 garści świeżego szpinaku,
- 1/2 jabłka,
- ½ średniej wielkości banana,
- woda mineralna,
- ew. sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj i przelej do wysokiej szklanki.
Składniki:
- 500 g mrożonych truskawek,
- sok z limonki, 50 ml,
- woda, 50 ml,
- 1 łyżka płynnego miodu.
Przygotowanie: wszystkie składniki zblendować, schodzić i podawać z listkiem świeżej mięty.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1/2 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 5 łyżek oliwy extra vergine,
- kilka gałązek świeżego tymianku.
Przygotowanie: piersi z kurczaka umyć przeciąć w poprzek dzieląc je na dwa cieńsze filety. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać rozgnieciony czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć i wymieszać piersi z kurczaka w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill lub patelnię grillową. Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu (lub na patelni grillowej). Grillować przez około 2–5 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 2–5 minut (czas grillowania zależy od mocy grilla i ilości mięsa na jednej powierzchni). W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku.