bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta na wiosnę – zdrowe oczyszczanie organizmu

Dieta na wiosnę – zdrowe oczyszczanie organizmu

🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 20 marca, 2019

Nie da się ukryć – wiosna zbliża się wielkimi krokami! Nic dziwnego, że razem z kilkoma warstwami wierzchniej odzieży chcemy zrzucić z siebie nieco… zbędnych kilogramów. Jak skomponować swoją dietę, by wiosenne porządki nie ograniczyły się tylko do naszego otoczenia, ale objęły też zdrowe oczyszczanie naszego organizmu?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta na wiosnę
  • Dieta na wiosnę – uzupełnienie witamin i składników mineralnych
  • Dieta na wiosnę – jakie produkty wybierać?
  • Dieta na wiosnę – lekkie przepisy

Dieta na wiosnę

Większość z nas po zimie czuje się odrobinę cięższa – niestety, nie tylko w bagaż nowych doświadczeń i wiedzy życiowej, ale też nadprogramową tkankę tłuszczową, którą zgromadziliśmy podczas „zimowego snu”. Jak więc bezboleśnie wybudzić się z mroźnego letargu i zacząć wiosenne, zdrowe oczyszczanie lekko zaniedbanego po zimie organizmu? Przede wszystkim – zacznijmy od zmiany swoich nawyków żywieniowych. Warto wprowadzić nieco organizacji i ładu do naszej diety, a później decydować się na detoks. Na początku, wprowadź kilka najważniejszych zmian w swoim sposobie odżywiania.

  • Jedz regularnie – choć to nie ilość posiłków jest tu najważniejsza (w zależności od Twoich preferencji, możesz jeść od trzech do pięciu dziennie) regularność jedzenia pomoże Ci kontrolować wielkość porcji spożywanych produktów i zmniejszy ryzyko przejadania z powodu „wilczego głodu”, który pojawia się po całym dniu niejedzenia. Dzięki równym odstępom czasowym między posiłkami utrzymujesz stabilny poziom cukru we krwi i prawidłowe stężenie hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu i sytości. Większa regularność wiąże się również z większą dbałością o to, co ląduje na twoim talerzu!
  • Nie podjadaj – reguła nieco związana z regularnością posiłków. Postaraj się, by poza ustalonymi godzinami posiłków Twój układ trawienny miał chwilę na odpoczynek od pracy. Przerwy między posiłkami umożliwiają zmniejszenie stężenia insuliny i wzrost aktywności glukagonu – hormonu odpowiedzialnego za wykorzystanie do celów energetycznych zapasowej tkanki tłuszczowej. Niepodjadanie ureguluje również Twój metabolizm i odciąży organizm, co z pewnością przyczyni się do skuteczności detoksu!
  • Wyrzuć cukier – z pewnością zdajesz sobie sprawę, że to zbędny dodatek do Twojej diety. Cukier biały nie wnosi niczego oprócz wartości energetycznej, czyli kilokalorii, których za duża ilość w Twojej diecie skutkuje wzrostem liczby zbędnych kilogramów. Cukier nie ma wartości odżywczej, nie zawiera niezbędnych witamin ani mikro- i makroelementów… jest po prostu źródłem glukozy, którą możesz pozyskać z innych, o wiele bardziej wartościowych źródeł. Wyrzuć więc cukierniczkę!
  • Monitoruj podaż soli – odpowiednia podaż sodu w diecie jest niezbędna do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, równowagi kwasowo-zasadowej, wodnej i elektrolitowej, sprawności mięśni i nerwów oraz regulacji transportu składników odżywczych. Niestety, z powodu dużego spożycia produktów wysokoprzetworzonych oraz dosalania potraw, w naszej diecie występuje nadmiar sodu. Ten z kolei może podwyższyć ciśnienie krwi, obciążyć nerki i zatrzymywać nadmiar wody w organizmie – co skutecznie utrudni nam tak pożądane spadki kilogramów na wadze.
  • Pij odpowiednią ilość wody – Twój organizm potrzebuje wody tak samo jak wiosenne rośliny, które bez jej podaży nie będą się rozwijać. Woda w organizmie człowieka stanowi strukturalną część wszystkich komórek i tkanek, jest środowiskiem reakcji zachodzących w organizmie, umożliwia transport substancji odżywczych, jest niezbędna dla procesów przemiany materii, trawienia i regulacji temperatury ciała. Woda jest również najważniejszym elementem detoksu, który pozwala usuwać szkodliwe metabolity z organizmu i pozbywać się zgromadzonych substancji szkodliwych. Jeśli więc chcesz rozpocząć oczyszczanie, najpierw zacznij od sumiennego nawodnienia organizmu – w przeciwnym razie nie tylko będzie ono nieskuteczne, ale też może być szkodliwe!
  • Bądź aktywny – o ile nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, każda dieta powinna być połączona z aktywnością fizyczną na poziomie dostosowanym do Twoich możliwości. Dla jednych będą to regularne treningi na siłowni czy sali fitness, dla drugich – poranne bieganie, inni zaś skorzystają z wiosennej pogody i wybiorą się na spacer. Każda dodatkowa aktywność ma znaczenie, więc zamiast wciąż czekać na windę, wybierz schody!

Dieta na wiosnę – uzupełnienie witamin i składników mineralnych

Choć prawidłowo skomponowana dieta powinna zapewnić większość niezbędnych zdrowiu witamin i składników mineralnych, mogą wystąpić niedobory niektórych z nich. Na szczególną uwagę zasługuje:

  • witamina D3 – syntezowana w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych, w zimie – z powodu braku słońca – jej wytwarzanie praktycznie nie zachodzi. Okazuje się również, iż nawet w sezonie wiosenno-letnim (przy zwiększonej ekspozycji na promienie świetlne) przez stosowanie filtrów ochronnych, okularów słonecznych, zanieczyszczenie powietrza i za krótkie przebywanie na pełnym słońcu syntezowana w organizmie ilość jest niewystarczająca. Ponadto zaburzenia we wchłanianiu tłuszczów i mała ilość kwasów żółciowych ograniczają jej syntezę w organizmie. Niedobór witaminy D3 jest powszechny i niestety – bardzo szkodliwy. Przyczynia się bowiem do krzywicy, osteomalacji, osteoporozy i ogólnego osłabienia układu kostnego, utrudnia wchłanianie i przyswajanie wapnia z pożywienia i osłabia układ odpornościowy. Witamina D3 występuje w pożywieniu w niewielkich ilościach w tłustym nabiale, jajach i rybach morskich. Podaż z pożywienia jest jednak w większości przypadków niewystarczająca, dlatego zaleca się suplementację witaminy D3 lub tranu, najlepiej w połączeniu z odpowiednio dużą podażą witaminy K2, umożliwiającą prawidłowe przyswojenie witaminy D. Dawka suplementowanych witamin zależy od stopnia niedoboru w organizmie – przed rozpoczęciem uzupełniania deficytu należy sprawdzić poziom witaminy D3 wykonując badanie krwi.
  • witamina C – pełni w organizmie niezliczoną ilość ważnych funkcji. Jest przeciwutleniaczem, który zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Ma wpływ na stan skóry, zębów, odporność, metabolizm składników odżywczych, ułatwia wchłanianie żelaza z pożywienia, pełni ważną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworach. Objawy niedoboru stwierdza się najczęściej w sezonie zimowym i wiosennym. Ponieważ jest najbardziej nietrwałą ze wszystkich witamin, podczas obróbki produktów będących jej źródłem zawartość witaminy C spada nawet o 80%. Warto więc zadbać o odpowiednio zwiększoną podaż uwzględniającą poniesione straty oraz indywidualne, często zwiększone zapotrzebowanie organizmu.
  • magnez – jeden z najbardziej niedoborowych makroelementów w diecie człowieka. Konieczny do budowy kości, zębów, aktywności enzymów, przemiany węglowodanów, wapnia, funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, magnez stanowi również element profilaktyki nowotworów, infekcji i niedokrwistości. Do powstania niedoborów przyczynia się duża ilość fosforanów, fitynianów, wapnia, błonnika w diecie, a także stres i napięcia nerwowe.
  • witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, przemian enzymatycznych, stanu skóry, włosów, paznokci (często osłabionych po zimie). Mimo powszechnego występowania w pożywieniu okazują się być czasem witaminami niedoborowymi, szczególnie jeśli w organizmie zaburzony jest proces metylacji, czyli ich konwersji do formy aktywnej.

Dieta na wiosnę – jakie produkty wybierać?

  • Niskoprzetworzone – by proces detoksu był efektywny. Produkty, które spożywamy, powinny być jak najmniej przetworzone, po krótkiej obróbce termicznej i o możliwie najkrótszym składzie.
  • Pełnowartościowe – oczyszczanie organizmu musi być przeprowadzone w sposób minimalizujący ilość możliwie występujących niedoborów. Wybierajmy produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, dobrych kwasów tłuszczowych, błonnika i szerokiej gamy witamin i minerałów.
  • Sezonowe – warto wybierać z darów wiosny i produktów sezonowych. Choć wczesną wiosną wybór jest niewielki, w kwietniu pojawia się już rzodkiewka, szparagi, szpinak czy rabarbar, które warto włączyć do swojej diety.
  • Świeże – zarówno wymienione wcześniej warzywa i owoce, jak i pozostałe produkty które spożywamy powinny mieć krótki termin przydatności do spożycia i być zjadane w niedługim czasie od zakupu. Dzięki temu zminimalizujemy straty wartości odżywczych rosnące w czasie długiego przechowywania.
  • Kolorowe – różnobarwne warzywa i owoce na naszym talerzu nie tylko ułatwią nam oczyszczanie organizmu, ale też urozmaicą i uatrakcyjnią wiosenną dietę, zostawiając zimową szarość i monotonię za nami!

Dieta na wiosnę – lekkie przepisy

Przepis na sałatkę z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki:

  • mała główka sałaty,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1 średniej wielkości ogórek zielony,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • szczypiorek,
  • pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie: sałatę poszarp na małe kawałki, resztę warzyw pokrój w kostkę, dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj.

rozwiń
Przepis na koktajl owocowo-warzywny

Składniki:

  • 3 garści świeżego szpinaku,
  • 1/2 jabłka,
  • ½ średniej wielkości banana,
  • woda mineralna,
  • ew. sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj i przelej do wysokiej szklanki.

rozwiń
Przepis na sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 500 g mrożonych truskawek,
  • sok z limonki, 50 ml,
  • woda, 50 ml,
  • 1 łyżka płynnego miodu.

Przygotowanie: wszystkie składniki zblendować, schodzić i podawać z listkiem świeżej mięty.

rozwiń
Przepis na grillowaną pierś z kurczaka z cytryną i tymiankiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 5 łyżek oliwy extra vergine,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

Przygotowanie: piersi z kurczaka umyć przeciąć w poprzek dzieląc je na dwa cieńsze filety. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać rozgnieciony czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć i wymieszać piersi z kurczaka w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill lub patelnię grillową. Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu (lub na patelni grillowej). Grillować przez około 2–5 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 2–5 minut (czas grillowania zależy od mocy grilla i ilości mięsa na jednej powierzchni). W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku.

rozwiń

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Czym zastąpić sól, aby potrawy…

Badania wskazują na to, że Polacy spożywają zbyt dużo soli, co może mieć wiele niepożądanych konsekwencji. Warto więc ograniczyć jej spożycie w naszej codziennej diecie. Pojawia się jedynie pytanie, czym… Czytaj dalej...

Sok z cytryny sposobem na…

Czy sok z cytryny wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn? Czytaj dalej...

Znaczenie kolorów warzyw i owoców…

Aktualizacja: 20 marca, 2019Owoce i warzywa to niezbędny składnik codziennej... Czytaj dalej...

Soki skutecznie oczyszczające nerki

Wiele osób boryka się z nawracającym zapaleniem nerek czy zalegającym w pęcherzu piaskiem lub kamieniami. Aby tego uniknąć warto wprowadzić do swojej diety pełne witamin i oczyszczające nerki soki warzywne… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety odchudzające i na redukcję

    Dieta oczyszczająca
    Skuteczne odchudzanie

    Koktajle oczyszczające i odchudzające. Czy warto je pić?

    Post wodny – jak działa? Wady i zalety

    Dieta jabłkowa – zasady i opinia dietetyka. Ile można schudnąć na diecie jabłkowej?

    dieta rotacyjna zasady jadłospis
    3

    Dieta rotacyjna – zasady, przykładowy jadłospis

    dieta diamondów jadłospis przepisy zasady

    Dieta diamondów – zasady, przepisy, jadłospis

    dieta bananowa przpepisy jadłospis zasady

    Dieta bananowa jednodniowa i trzydniowa – efekty, opinie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.