bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Soczewica – zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie

Soczewica – zastosowanie, właściwości, wartości odżywcze i wpływ na odchudzanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Soczewica w swoim składzie zawiera duże ilości witamin oraz makro i mikro elementów. Skład białka soczewicy na tle innych roślin strączkowych jest jednym z najkorzystniejszych, a niska zawartość tłuszczu sprawia, że jest dobrym wyborem dla osób chcących utrzymać szczupłą sylwetkę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Soczewica ‑ właściwości
  • Soczewica ‑ wartości odżywcze
  • Soczewica ‑ zastosowanie
  • Soczewica ‑ odchudzanie

Soczewica ‑ właściwości

Soczewica na 100 g suchego produktu zawiera:

  • Kalorie: 330 kcal
  • Białko: 25,4 g
  • Węglowodany: 57,5 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Błonnik: 8,9 g

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka (wśród roślin strączkowych białkiem o lepszym składzie aminokwasów są tylko nasiona soi). Jest także bogata w węglowodany złożone (około 40% zawartości nasiona to skrobia). Tłuszcz wchodzący w skład skrobi jest tłuszczem łatwo przyswajalnym przez organizm człowieka. Dzięki dużej ilości błonnika już mała porcja nasion daje uczucie sytości. Soczewica ma także niski indeks glikemiczny, w zależności od odmiany od 25 do 30.

Soczewica ‑ wartości odżywcze

Składniki odżywcze zawarte w nasionach soczewicy jadalnej są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka.

Wapń jest materiałem budulcowym kości oraz wpływa na prawidłowe działanie błon komórkowych, krzepliwość krwi i reguluje pracę enzymów. Jego zawartość w soczewicy to 46 mg na 100 g.

Fosfor znajduje się we wszystkich komórkach organizmu, bierze udział w procesie przemiany materii i reguluje jej przebieg. Jego zawartość wynosi 301 mg na 100 g. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik wynosi 800 mg.

Potas jest jednym z najważniejszych składników organizmu. Ma za zadanie utrzymanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz ciśnienia płynów ustrojowych. Potas w soczewicy wynosi 874 mg.

Sód reguluje ciśnienie, kwasowość płynów ustrojowych i, tak jak potas, wpływa na gospodarkę wodną organizmu. Soczewica zawiera nieznaczne ilości tego pierwiastka, tylko 2 mg na 100 g.

Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego, nerwowego, kostnego oraz mięśniowego. Jego niedobory prowadzą do bólów głowy, zmęczenia i skurczów mięśni. Ilość magnezu w soczewicy to 71 mg na 100 g. Dzienna dawka dla dorosłego człowieka wynosi około 400 mg.

Cynk działa w procesie przemiany materii, zapobiega demencji, wpływa pozytywnie na stan skóry włosów i paznokci oraz przyspiesza gojenie się ran. Ilośc cynku w nasionach soczewicy wynosi 9,2 mg na 100 g. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi od 10 do 30 mg.

Żelazo utrzymuje prawidłowy metabolizm, bierze udział w transporcie tlenu i budowie składników krwi, a jego niedobór może prowadzić do anemii. Jego zawartość w soczewicy wynosi 5,8 mg na 100 g suchego produktu. Zapotrzebowanie dzienne na żelazo wynosi około 14 mg.

Soczewica to także dobre źródło miedzi, manganu, jodu i beta karotenu, co czyni z niej świetny składnik wartościowego posiłku. Regularne spożywanie nasion soczewicy pozwoli na uzupełnienie braków witamin oraz makro i mikro elementów w organizmie.

Soczewica ‑ zastosowanie

Soczewica w zależności od jej rodzaju znajdzie zastosowanie w wielu potrawach. Czerwona i żółta odmiana bardzo dobrze sprawdzają się jako bazy do zup i sosów. Soczewica czarna, brązowa oraz zielona mają bardziej wyrazisty smak, a także nie tracą kształtu podczas obróbki termicznej, dzięki czemu idealnie nadają się do sałatek i farszów. Potrawy, gdzie głównym składnikiem jest soczewica, lub takie, w których występuje tylko jako dodatek, charakteryzują się większą gęstością oraz są bardziej sycące. Więcej informacji na temat soczewicy czarnej znajdziesz tutaj.

Soczewica ‑ odchudzanie

Duża ilość białka oraz błonnika powodują, że soczewica jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Białko oraz błonnik sprawiają zatem, że nawet mała porcja potrawy z soczewicy jest sycącym posiłkiem. Do jej zalet należy dodać bardzo niską zawartość tłuszczu oraz dużą ilość żelaza i cynku, co pozytywnie wpływa na proces odchudzania. Należy pamiętać, że aby nie zatracić wspaniałych właściwości nasion, należy nie dodawać do nich zbyt dużej ilości tłuszczu oraz soli.

Nasiona soczewicy mogą być spożywane nawet przez dzieci oraz osoby starsze z problemami przewodu pokarmowego. Duża zawartość żelaza oraz brak glutenu umożliwiają spożywanie potraw z soczewicy osobom z objawami anemii oraz cierpiącym na celiakię. Wszystkie dobre cechy soczewicy sprawiają, że jest ona niezwykle pożądaną rośliną w diecie nie tylko odchudzającej, ale także każdej osoby, która dba o zdrowy tryb życia.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kinga Gąsienica - Roj ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Soczewica – zastosowanie, właściwości, wartości…

Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny pojawiać się częściej w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać. Czytaj dalej...
warzywa

Czerwona, brązowa, czarna, zielona i…

Soczewica jest jeszcze mało popularną rośliną. Warto ją jednak wprowadzić do diety, ponieważ jest skarbnicą wielu witamin. Zobacz jakie są jej rodzaje i czym się różnią. Czytaj dalej...

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    rośliny strączkowe
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    warzywa

    Fasolka szparagowa – odmiany, witaminy, indeks glikemiczny. Przepisy fit z fasolki szparagowej!

    rośliny strączkowe

    Jak ugotować bób? Przepisy na dania z bobem! Czy bób jest zdrowy?

    smalec z fasoli właściwości przepis
    rośliny strączkowe

    Jakie wartości odżywcze ma smalec z fasoli? Jak zrobić smalec z fasoli?

    fasola adzuki właściwości przepisy
    1
    rośliny strączkowe

    Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy

    fasola mung właściwości kiełki fasoli mung
    rośliny strączkowe

    Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.